ТЕМА: Soufflé (топло, ладно)

Мислење 30 Јан 2012, 22:19

zanana напиша:http://sitnoseckano.blogspot.com/2011/11/buritos-and-chocolate-molten-cakes.html

Буритосот можете да го прескокнете :)

Јас вчера ги правев и направив од старт две грешки - рерната сум ја загреала на 225, наместо на 250 степени |( и изгледа ставив премногу брашно, смесата ми беше бајаги густа, нели треба да биде поретка и поводлеста?
Просветлете ме.
Многу мразам кога ќе прочитам - половина или една шоља брашно.
Колку е бе во грамажа, пресметај и напиши, да пукне човек, ти може мериш со една шоља, ја имам дома десет различни во големина. :devil:
Вкусно било колачето ми рекоа, ги изедоа сите, ама не течеше одвнатре како што треба, сосем малку ... КОЛАЧЕТО, перверзни ниедни!
:D

Плус, нели е многу 7 минути печење, плус 2 во исклучена рерна? :?:
Ве молам кажете ИСПРОБАН РЕЦЕПТ со точни грамажи и мерки, не од око.
Ту, што ме нервираат таквите.
Јас си готвам и со мерач и до грам точност.
Trendafilka

Жолто цветче

123716655
Мислења: 4473
Зачленет: 28 Дек 2009, 16:12
Локација: Barcelona or Nice... someday
Don't Trust Anything That Bleeds for Five Days and Doesn't Die . . .
Што е убав овој свет - онде го*но овде цвет.
Слика

Мислење 30 Јан 2012, 23:55

Oбожавам суфле, или чоколадна лава, мислам дека истото нешто е, прсти да излижеш.
Имам другарка е најфан на готвење и ја бива,ја имам таксано да ми прави пакво, се и купив и донесов ама затоа си мцкав после саат време :lol:
Се пријавувам за главен дегустатор :wasntme: , само некој нека ми направи, абе се ќе му доденесам, ќе му купам и се ќе измијам после, само ич незнам да готвам па и немам некој мерак, али затоа јадам за тројца :rofl:
Во фуфо е фантастична мене премногу ми се допаѓа :)
Hipster

Жолто цветче

19621623
Мислења: 1617
Зачленет: 08 Јул 2011, 20:21
Локација: Свирипичино!
If you don't get why by now, pal, you ain't ever gonna get it.
Frank Sinatra :music:

Мислење 31 Јан 2012, 00:13

Trendafilka напиша:
zanana напиша:http://sitnoseckano.blogspot.com/2011/11/buritos-and-chocolate-molten-cakes.html

Јас вчера ги правев и направив од старт две грешки - рерната сум ја загреала на 225, наместо на 250 степени |( и изгледа ставив премногу брашно, смесата ми беше бајаги густа, нели треба да биде поретка и поводлеста?
Просветлете ме.
Колку е бе во грамажа, пресметај и напиши, да пукне човек, ти може мериш со една шоља, ја имам дома десет различни во големина. :devil:
Вкусно било колачето ми рекоа, ги изедоа сите, ама не течеше одвнатре како што треба, сосем малку ... КОЛАЧЕТО, перверзни ниедни!

Трендафилке не се нервирај :D еве јас ќе ти кажам правев во саботата според овој рецепт и супер излегоа
3 јајца
200г шеќер во прав
2 ванили 250г брашно
според рецептата е 200г чоколадо ,меѓутоа јас ставив 300
150г путер.
Јајцата шеќерот и ванилите прво ги изматив потоа постепено го додавав брашното ,во мегувреме го стопив чоколадото со путерот и од кога се излади ја соединив смесата ги намачкав калапчињата убаво со маргарин и ги ставив да се печат во загреана рерна на 250 Ц 7 мин и уште 2 мин ги оставив во исклучена рерна :)
Мене според овој рецепт ми излегоа преубави ги правам веќе 3 пати и задоволна сум :)
elcezelce

Сино цветче

141116
Мислења: 355
Зачленет: 09 Јан 2011, 01:26
Локација: Bora Bora ....
Слика

Мислење 31 Јан 2012, 00:19

^ Фала многу. :)
Значи ќе течат колачињата? :wasntme:
И ќе нема проблем ако ги правам во тавчето со калапи за мафини, вчера во нив правев, лесно се вадеа.
Уште го чекам дечко ми на врата со колачињата, целата среќна, а они - утка. :(
За почеток, ги правам со половина доза, се надевам ќе бидат добри.
Trendafilka

Жолто цветче

123716655
Мислења: 4473
Зачленет: 28 Дек 2009, 16:12
Локација: Barcelona or Nice... someday
Don't Trust Anything That Bleeds for Five Days and Doesn't Die . . .
Што е убав овој свет - онде го*но овде цвет.
Слика

Мислење 31 Јан 2012, 00:22

Trendafilka напиша:^ Фала многу. :)
Значи ќе течат колачињата? :wasntme:
И ќе нема проблем ако ги правам во тавчето со калапи за мафини, вчера во нив правев, лесно се вадеа.
Уште го чекам дечко ми на врата со колачињата, целата среќна, а они - утка. :(
За почеток, ги правам со половина доза, се надевам ќе бидат добри.

Јас првиот пат кога ги правев ги правев во тавчето со калапчиња ,и напраив една утка ги извадив од рерна се според рецепта и не им дадов да здишнат земав и ги превртев и пола ми се искршија ми се растекоа цели такви ,ма да брат ми беше толку воодушевен од колачињата што ги смавта и такви растурени :D И затоа полесно ми е да ги правам во поединечни калапчиња :)
elcezelce

Сино цветче

141116
Мислења: 355
Зачленет: 09 Јан 2011, 01:26
Локација: Bora Bora ....
Слика

Мислење 08 Фев 2012, 20:05

Го имам пишано наједноставниот рецепт за топло-ладно или лава колач како сакате на една страна поназад. Ве уверувам дека е најдобар и највусен :) Сум пробала и други, ама ниту еден не се мери со тој :)
slatkichKa123

Зелено цветче

277118
Мислења: 573
Зачленет: 06 Мар 2011, 18:56
Локација: Јужно од границата, западно од сонцето
in.love. <3

Мислење 10 Фев 2012, 11:49

elcezelce напиша:
Trendafilka напиша:

Просветлете ме.

Трендафилке не се нервирај :D еве јас ќе ти кажам правев во саботата според овој рецепт и супер излегоа
3 јајца
200г шеќер во прав
2 ванили 250г брашно
според рецептата е 200г чоколадо ,меѓутоа јас ставив 300
150г путер.
Јајцата шеќерот и ванилите прво ги изматив потоа постепено го додавав брашното ,во мегувреме го стопив чоколадото со путерот и од кога се излади ја соединив смесата ги намачкав калапчињата убаво со маргарин и ги ставив да се печат во загреана рерна на 250 Ц 7 мин и уште 2 мин ги оставив во исклучена рерна :)
Мене според овој рецепт ми излегоа преубави ги правам веќе 3 пати и задоволна сум :)

а за колку колачиња е оваа смеса? ВЕ МОЛАМ ОДГОВОР побрзо
lovelife

Сино цветче

2577
Мислења: 161
Зачленет: 26 Јун 2011, 18:37
Слика

Мислење 13 Фев 2012, 14:51

slatkichKa123 напиша:Го имам пишано наједноставниот рецепт за топло-ладно или лава колач како сакате на една страна поназад. Ве уверувам дека е најдобар и највусен :) Сум пробала и други, ама ниту еден не се мери со тој :)

А колку парчиња излегуваат по твојот рецепт? Да знам дали да правам со половина доза или цела :)
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 13 Фев 2012, 15:41

Ги има во маркетите готови да се купат (околу 50-60ден.=6 парчиња). Пред сервирање се ставаат во микробранова околу 10 секунди, колку да се растопи внатре чоколадото.

Бидејќи не јадам јајца, не ги јадам, но сум пробала еднаш и навистина беа вкусни, слични со домашните. :)
girl.23

Жолто цветче

12161557
Мислења: 1790
Зачленет: 02 Јул 2011, 12:09
"Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo."

Мислење 17 Фев 2012, 11:59

Annath напиша:
slatkichKa123 напиша:Го имам пишано наједноставниот рецепт за топло-ладно или лава колач како сакате на една страна поназад. Ве уверувам дека е најдобар и највусен :) Сум пробала и други, ама ниту еден не се мери со тој :)

А колку парчиња излегуваат по твојот рецепт? Да знам дали да правам со половина доза или цела :)

Зависи од модлите. Јас правам во тие алуминиумските од Фино, и ми излегуваат 8. :)
slatkichKa123

Зелено цветче

277118
Мислења: 573
Зачленет: 06 Мар 2011, 18:56
Локација: Јужно од границата, западно од сонцето
in.love. <3

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter