ТЕМА: Тиквици

Мислење 10 Окт 2011, 21:28

Поттикната од една прашање во СДП ја отворив темава.
Тиквиците ги јадеме дома многу често. Најчесто ги пржиме. Ме интересира како вие ги подготвувате. Еве од мене три начина:

1. Пржени тиквици
Две тиквици ги лупиме и сечеме на кругови. Се посолуваат и се оставаат да постојат некое време за да им излезе водата. По час, два ги пржиме во загреано масло.

Ги подготвуваме вака затоа што поховани не ми се допаѓаат.

2. Салата од тиквици
Истата постапка како од погоре. Кога ќе се испржат ги ставаме на салфетка да се исцедат, потоа ја тргаме салфетката ставаме сол, магдонос, зејтин и оцет.

3. Кофтиња од тиквици
Две тиквици ги лупиме и рендаме. Ги цедиме од водата и ги ставаме во подлабок сад. Во садот се додава едно јајце, брашно по потреба, сол, бибер, вегета, може и магдонос кој сака. Кога ќе се добие хомогена смеса, се прават топчиња и се пржат во загреано масло. Се ставаат на салфетка да се исцедат.
marama

Жолто цветче

968410483
Мислења: 2752
Зачленет: 20 Апр 2010, 18:04
Локација: во плакарот од соништата
„Нам уште убавината ни остана, но на пат сме и неа да ја ставиме под стечај. Време е да ја наостриме и да ја претвориме во погубно оружје“
Горан Трајковски - Мизар

Мислење 10 Окт 2011, 21:50

Ние најчесто ги јадеме како салатата што ја имаш пишано, само плус ЛУК, многу битен детаљ.

Исто така мајка ми прави и полнети тиквици.
Ист принцип и со иста смеса како за полнети пиперки( мелено месо, ориз и така натаму ) само нели, се полнат тиквици.

И во мусака со компир може да се вметне по некоја тиквица, не се приметува, иста е ко компирот.

Скриен текст: покажи
И сеа ми е чуден зборов тиквица. :lol:
MandyLane

Жолто цветче

18192111
Мислења: 1121
Зачленет: 09 Авг 2011, 13:02
Локација: zombie apocalypse.
........"If Placebo was a drug, they would no doubt be pure heroin - dangerous, mysterious and totally addictive" - Brian Molko.

Мислење 10 Окт 2011, 21:53

Еве и супа од тиквици навистина е вкусна. Се ренда една цела тиквица во тенџере, се додава вода, зачин и масло. Се става да се вари. Настрана една до една и пол лажица брашно се загрева на рингла и му се додава пола млеко од претходно измерените 250мл. млеко, се меша убаво да се соедини со брашното. Го истураме во тенџерето и оставаме да се вари. Настрана се мати едно јајце со останатото млеко и се додава тенџерето кое претходно се трга од огнот. Полека се истура за да не се завари јајцето. Ете ви убава и здрава супа.

Напомена млекото да е млако кога се меша и со брашното и со јајцето, јајцето се вaди порано од фрижидер за да се загрее на собна температура.
julie77

Жолто цветче

61434363
Мислења: 4566
Зачленет: 02 Фев 2010, 16:31
Локација: Special land
Слика

Мислење 10 Окт 2011, 23:33

Ме настрвивте, би убила за горенаведената салата од тиквички, инаку кај нас масовно се јадат пржените, а јас уживам да ги ''гарнирам'' со пржено сирење и виршла, пилешко или било какво месо врз кое претходно има ставено кашкавал (кој се разлеал :mm: ), пропратно оди и таратур салата и краен ефект е болка во стомакот од препукување до фул. :D
Mishela

Жолто цветче

1491860
Мислења: 1764
Зачленет: 19 Авг 2010, 15:17
Локација: where the streets have no name
And in this perfect weather, we'll find a place together ...

Мислење 10 Окт 2011, 23:38

Ги обожавам, ама спремани само на еден начин. Имено, се сечат на тенки кругчиња, се пржат во масло и се ставаат во павлака, се додава лукче и малце магодонос. Превкусно е!
Srekicka

Жолто цветче

15531270
Мислења: 1516
Зачленет: 14 Мај 2010, 19:01
Слика

Мислење 28 Дек 2011, 18:51

Hие дома прво си стававме во брашно,па јајце и потоа ги пржевме,многу ми се убави така,сега ми дадовте идеи да си пробам нешто ново :)

A некогаш кога не сакам во мусаката да ставам компири,ставам тиквици :angel:
wolf4e

Жолто цветче

13241278
Мислења: 1984
Зачленет: 16 Јан 2010, 17:56
Bнимавај што посакуваш...може да се исполни!

Мислење 28 Дек 2011, 20:40

Обожавам тиквици на горе напишаните рецепти јас би додала и мусака од тиквици.
Се приготвува на истиот начин како и мусака со компири само нормално наместо компири тиквици и се додава малку кисело млеко.
SOVRSENSTVO

Жолто цветче

915340
Мислења: 2454
Зачленет: 20 Сеп 2010, 14:25
Локација: далекy од реланоста...
We are in love Слика

Совршенството неможеш да го достигнеш,но никогаш не се откажувај од стремежот кон него!

Мислење 21 Јан 2012, 17:09

Ги јадам секакви, ги сакам и поховани, ги сакам и испржени само па направени со оцет и лук, а ги јадам и како ќофтиња.

Кога ги поховам со брашно и јајца ставам пченкарно брашно, поубави се со него и не гори толку брзо како пченичното.
ana-banana

Зелено цветче

333456
Мислења: 868
Зачленет: 27 Јан 2011, 02:17
Слика

Мислење 28 Јан 2012, 14:27

Hајдов еден грчки рецепт за пржени тиквици,се изнајадов,преквусни се,морате да ги пробате :)

2 средни тиквици
1 мал кромид
75g фета сирење
1\2 чаша брашно
1 лажичка млеко

Tиквиците изрендајте ги во посебна длабока чинија,посолете ги и оставете ги настрана 10 минути за да им излезе водата.

После 10 минути со рака исцедете ја водата од тиквиците и ставете ги во друга подлабока чинија,исечкајте го кормидот,со рака згмечете го сирењето,додајте го брашното и изматеното јајце и млеко,па измешајте се заедно,направете ги во форма на топчина и испрежете ги. :mm:
wolf4e

Жолто цветче

13241278
Мислења: 1984
Зачленет: 16 Јан 2010, 17:56
Bнимавај што посакуваш...може да се исполни!

Мислење 28 Јан 2012, 17:08

Мене ми се највкусни вака:
Ги мијам убаво, не ги лупам, ги сечам по должина (не на кругови) и ги пржам во масло.
Им ставам оцет, магданос, лукче и сол.
rainlover

Сино цветче

201130
Мислења: 446
Зачленет: 23 Јун 2010, 22:59
Breath. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you know, you have for sure.

As you become more clear about who you really are, you'll be better able to decide what is best for you - the first time around.

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter