Еве ги моите велигденски јајца. Правени се со decoupage техника (салфетна техника). Купив бели јајца и употребив салфетки со ситно цвеќенце и еве го резултатот
Од салфетката го земаш делот кој би сакала да го има на јајцето, го сечеш тој дел и го ставаш врз јајцето. Врз салфетчето поминуваш со четка натопена во разматена белка од јајце. Внимавај како ја нанесуваш, движењата треба да бидат од средишниот дел кон краевите. Изборот на салфетките е многу важен. Најубаво излегуваат со салфетки со поситни детали. Ако салфетката е повеќеслојна, тогаш, го оделуваш само најгорнит принтан слој. Постапката е брза и лесна, но доста ефективна. Дури јајцата претходно можат да бидат офарбани. Доколку решиш на фарбано јајце да ја применуваш оваа техника, тогаш најдобро би било бојата на основата да биде посветла. Денеска ќе го правам другиот дел од јајцата со ваква техника, па ќе ги сликнам и ќе ги постирам
Вчера баба ми и мајка ми ги бојадисаа, прекрасни испаднаа сите бои. Ама сакам јас утре неколку да вапцам. Со тие боите за јајца, нема да ме биде, па сакав со темперни. Добра ми е идејата или? Ако испаднат добри ќе сликам, ако не. hock:
Јас утре ќе ги фарбам. Поточно не јас, туку децата мои, со желатински бои. Многу големо доживување им е боењето јајца, и на сите кажуваат како тие ги фарбале, многу се гордеат со себе. Затоа ќе ги оставам такви какви што ќе ги направат. Ќерка ми посебно внимава на тоа - кога ќе се договориме нешто дека тие ќе прават, не ми дава да пипнам ништо. Не знам ни јас сама како успеав оваа година да ја натерам заедно да направиме велигденска декорација за панаѓурот во училиште. Го правевме заедно со уште две другарчиња и нивните мајки.
Ако можеш да ми кажеш со што ги црташ јајцата? Јас се мислам оваа година да пробам со темперни, ама се мислам да не се избришат
Кога бев четврто одделение, учествував во натпревар што го организираа во основното школо каде учев, за најубаво украсено јајце. Се сеќавм дека основата на моето јајце беше портокалова, а потоа го украсив со темперни бои и многу убаво испадна! Ах, колку плачев кога ми се скрши по пат И автоматски бев дисквалификувана... Инаку мајка ми ги вапца јајцата во различни бои - црвена, жолта, портокалова, зелена, розева, виолетова, сина... буквално секаква. Па кога ќе ги ставиме во велигденската кошничка, изгледаат многу убаво. Најчесто јас и сестра ми им лепиме украси, ама и онака се убаво еднобојни.
Јас оваа година сите јајца ги направив црвени. На мушкиве дечиња од улица им ги ишарав вака, како колички, и секое човече е различно јас ги цртав не ми се смејте, а тоа обоеното ливче, на него им ги пишува именцата. на девојченцата им направив вакви со цветчиња А на помалите бебенца, и на внук ми, вакви прасенца. Еве ми ја корпата со другите јајца и дел од украсите, тоа јајцето во пченицата е јајцето прво што се фарба рано наутро.
Decoupage техника според мое искуство (испробано ) е најдобро на бели,нефарбани јајца,од проста причина што белката од јајцето ја размачува бојата и не изгледаат убаво.
Геа прекраси се ептен ми се допаднаа браво И ашиве годинава многу убави излегоа ќе ги сликам и ќе ставам слика
^ Јас ги премачкував со зејтин и изгледаа како порцелански, само што на сликите што ги постирав, квалитетот не им е баш најдобар, па и не може сјајот убаво да се забележи. Во живо се уште поубави
Луѓе, ми треба одговор одма. Моментално варам такви јајца со кристали али незнам дали треба да се вртат, да фатат од сегде кристали? Или да не ги чепкам? Eдит: Колку време треба на тивок оган да се варат?