ТЕМА: Kолку ве чинеше вашата свадба?

Мислење 23 Јан 2012, 16:31

Многу скапи свадби....
Кој колку има толку ке си троши :)

Јас не планирам повеќе од мах 5000 евра и тоа се мног пари..ама тоа е...
blubell

Бело цветче

122
Мислења: 67
Зачленет: 07 Окт 2010, 13:00

Мислење 26 Јан 2012, 05:52

Читајкиве само уште еднаш си го потврдив и зацврстив мојот став за едно огромно НЕ! за свадба. Да дадеш огромна сума на пари за само еден ден и сите тие пропратни работи, стресови, церемонии..., сето тоа ми е бесмислено кога се се сведува на еден ден. Истите пари може да се искористат многу подобро и за нешто што е навистина многу попотрено и побитно како на пример да си го наместиш станот или да си уплатиш со мм стан, отколку истите да ги фрлиш за само еден ден кој ќе помине дур трепнеш.

Не осудувам никој, секогаш се радувам од срце и со задоволство правам чест на свадби. секој нека си прави како му одговара и му е желба. Без разлика дали се одлучиле за свадба или не најбитно е и двајцата да се согласуваат што сакаат, а не што сакаат нивните родители и воопшто да не се мешаат истите во одлуката на малдите.

И за да не бидам многу оф топик едни пријатели мои што правеа свадба ги чинеше околу 6000 евра. Да напоменам дека не правеа класична свадба со сите пропратни традиционални церемонии. Немаше она зимање на невестата со гости и музика, па давање бовчи...туку момчето со неговите само тие си отидоа ја земаа невестата од дома и право во матично, црква и на крај ресторанот. Се одлучиле повеќе да вложат за самата веселба во ресторанот отколку на бовчи и прославата дома.
A-j-a

Жолто цветче

8441114
Мислења: 1236
Зачленет: 12 Апр 2011, 16:35
Локација: некаде по светот
Слика

Мислење 03 Фев 2012, 20:06

6000 илјади евра
s.t.e.f.a.n.j.a

Сино цветче

3813
Мислења: 366
Зачленет: 04 Јан 2012, 22:06
Локација: Во дневната на креветот
ЕДНА МИНУТА ТАГА ТИ ОДЗЕНА 60 СЕКУНДИ СРЕЌА

Мислење 31 Мар 2012, 21:21

Јас, прво несакам традицинална свадба. Тоа нема шанси.
И ако правам нешто, ќе биде едноставно и сигорно нема да биде скапо.
Не критикувам ама да дадеш 5000 ти и 5000 тој. тоа е кола. Или егзинстенција за неколку годин.
Многу се изненадив колку е скапо. Може и да не правам ништо сега откако го прочитав ова.
Според мене непотребно е да се канат луѓе ти се далечни роднини, луѓе коко внукот на тетка ти од страна на мајка ти. Ги каниш најблиските роднии (мајка, татко, брат, сестра, ако си близок со други роднини кани ги ако не си нема зошто да ги каниш.И се друго пријатели блиски. Значи максимим до 40-50 луѓе се друго е непотребно.
Јас би правела некоја забава. Ама баш забава, да нема ни С од свадба :lol:
Уште сум во шок, разбирам зошто мораат луѓето да земат кредит за да ја платат свадбата (иако и тоа е не потребно, се задолжуваш со години за еден ден да си поминеш убаво)
sunnygirl

Бело цветче

1739
Мислења: 64
Зачленет: 10 Сеп 2010, 16:44

Мислење 31 Мар 2012, 21:32

Не ми е јасно како се трошат тие 5 илјади евра :o па колку гости каните 500 ли |( според моите прерачунки со се поклони што треба јас да ги купам , венчаница, порциите и некои дрангулии како китенки по дома ќе кошта некаде 2500 евра, може ни толку нема :) А тоа музика, торта,сликање ќе се дели по пола :)
anastasijaki

Жолто цветче

573616
Мислења: 1286
Зачленет: 02 Фев 2011, 22:09
Локација: Скопје
If i know what love is, it is because of you ! <3

My love for you is a journey... starting at forever, and ending at never.

Слика

Мислење 01 Апр 2012, 03:11

Прво зависи колку гости имаш и колку е порција. И ние мислевме малку, ама без 3000 евра не се поминува. А на се гледавме да скратиме. Ете, толку минимално ќе не кошта свадбата. :)
RainBow

Црвено цветче

6758937
Мислења: 9894
Зачленет: 03 Дек 2009, 16:27
"Таму каде што се љубиме никогаш не е ноќ..."

Мислење 01 Апр 2012, 12:27

Јас само да се умешам овде од другата страна, т.е. од страна на гостите. Споредувам две свадби, една кај поблиски - роднини, друга кај пријатели. Првата свадба беше такво куропецања (со извинение), прво поканите беа кој знае колку скапи, можеби 100 денари покана, страв ми е да ги опишам да не се препознаат затоа што сигурно немало други такви покани, идејата беше одлична, поканите беа преубави ама за што, еве јас лично не ни знам дали ја чувам таа покана т.е. што ќе ми е, сигурно е фрлена. Фустанот на невестата беше 800 евра нормално од странство. Оделото на младоженецот 500 евра и многу селска боја. Накитот сигурно беше многу скап, бидејќи беше ПРЕУБАВ, бело злато со некои драгоцени камчиња. За црквата колку платиле не знам, за ресторанот исто не знам, но мислам дека единствено тоа било некоја нормална цена. Имаше два бенда за „покултурна“ музика и еден бенд за ора и чочеци. Чоколадна фонтата, две торти, шампањ за сите гости. Сликање на секои 3 секунди, не знам како не ги замараше само тоа да праат да се сликаат цела свадба буквално! Како си поминав? Досадно. Зошто? Затоа што од толку трудење да испаднат нешто што не се, од тоа глумење финоќа и култура испаднаа смешни. Јас пола свадба ја преседов, а и 2/3 од гостите.
Втората свадба беше организирана во рок од 1 месец. Мала сала со 100тина гости се на се, венчаницата не знам дали беше изнајмена или шиена но беше сосема едноставна и убава, не чинела многу сигурно. Покана добивме најобична и тоа една за цела друштво па никому ништо не му значеше тоа. Младоженецот беше толку кул облечен, елегантен, а истовремено и младалачки. На поубава свадба не сум била. Сите играа, сите пееја, имаше еден бенд што свиреше ора, чочеци. Торта имаше една и беше мн пообична на изглед према другите две на другата свадба, а беше 3 пати повкусна!
Поентата ми е, џабе се сите тие расфрлања пари ако го правиш тоа за да се покажеш пред другите, а не од кејф да прославиш што ете си се решил на некој голем чекор кој кај нас има обичај да се слави НА ГОЛЕМО. За таа свадба уште утредента не ми беше мерак да раскажувам како сум поминала, од култура викав добро. За свадбата на пријателите со години ќе имам импресии колку беше убаво и весело.
CrazyStupidLove

Сино цветче

229400
Мислења: 469
Зачленет: 14 Јан 2012, 04:49

Мислење 01 Апр 2012, 17:37

RainBow напиша:Прво зависи колку гости имаш и колку е порција. И ние мислевме малку, ама без 3000 евра не се поминува. А на се гледавме да скратиме. Ете, толку минимално ќе не кошта свадбата. :)

3000 евра заеднички ќе ве чини, и твојата и страната на младоженецот или само твојот дел е тоа?
Далеку сум јас од свадба и такви работи, но го сменив мислењето што го имав од претходно. Како и секое девојче кога бев помала, мечтаев за голема свадба со сите адети, голем, убав фустан и се по ред.
Ама сега, кога нвистина гледам и слушам колку е скап тој луксуз, не знам како би се одлучила во иднина кога ќе дојде тој ден, здравје. Во зависност од условите кои ќе ги имам и јас а и младоженецот, подобро би инвестирала во средување на домот по наш вкус, отколку да фрлам толку пари за една вечер.
Не знам, кога ќе дојде време ќе му ја мислам :)
happygirl

Жолто цветче

664397
Мислења: 1369
Зачленет: 27 Јул 2010, 12:30
Слика

Мислење 01 Апр 2012, 18:27

За жал свадбата во денешно време е луксуз... И јас не планирав голема свадба, гледав да ги скратам трошоците колку што можам повеќе и имав одредено дека нема да потрошам повеќе од 3000еур. Арно ама.... есапот дома и на пазар не е ист :D Искочи да потрошиме дупло од планираното, едноставно ни летаа парите за се и сешто |(
Искрено, сум за правење свадба ама само со најблиските (100-150 гости максимум) ама сум против правење циркузи со бовчи, китенки, спремање ивкови слави кога се оди по невеста и слични (за мене) глупости...
Sun.shine

Сино цветче

82117
Мислења: 188
Зачленет: 21 Апр 2011, 13:51

Мислење 01 Апр 2012, 18:32

happygirl напиша:
RainBow напиша:Прво зависи колку гости имаш и колку е порција. И ние мислевме малку, ама без 3000 евра не се поминува. А на се гледавме да скратиме. Ете, толку минимално ќе не кошта свадбата. :)

3000 евра заеднички ќе ве чини, и твојата и страната на младоженецот или само твојот дел е тоа?
Далеку сум јас од свадба и такви работи, но го сменив мислењето што го имав од претходно. Како и секое девојче кога бев помала, мечтаев за голема свадба со сите адети, голем, убав фустан и се по ред.
Ама сега, кога нвистина гледам и слушам колку е скап тој луксуз, не знам како би се одлучила во иднина кога ќе дојде тој ден, здравје. Во зависност од условите кои ќе ги имам и јас а и младоженецот, подобро би инвестирала во средување на домот по наш вкус, отколку да фрлам толку пари за една вечер.
Не знам, кога ќе дојде време ќе му ја мислам :)

Заеднички ќе не чини толку. Порциите ни испаднаа евтини, исто и на фустанот нема да фрлам 400-500 евра. Мислевме дека и нема да не фати толку, ама нема шанси за помалку. Ама сепак, ако човек реши да не се расфрла и знае до кај му е чергата може да се помине колку-толку поскромно. :)
RainBow

Црвено цветче

6758937
Мислења: 9894
Зачленет: 03 Дек 2009, 16:27
"Таму каде што се љубиме никогаш не е ноќ..."

Врати се на Свадба

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 5 гости

Site Meter