ТЕМА: Обичаи, адети, верувања

Мислење 13 Дек 2009, 19:12

Оваа тема ја отварам за да прашам и да видам други мислења.Кои обичаи вие ги знете (за свадба,крштевка или било кој друг повод), дали верувате, што мислите, колку ги поштувате.
Воедно и да прашам во темата идеа за подарок добив предлог за часовник, имам слушнато дека не чинело дечко и девојка еден на друг да си подарувале часовник-значело времето е одбројано на нивната врска.Што мислите за тоа дајте ваше мислење?
Snezna-Kralica

Фем почетничка

10
Мислења: 25
Зачленет: 13 Дек 2009, 12:35
Локација: Skopje
Слика[/url]Слика [url=http://ticker.7910.org/eng]

Мислење 13 Дек 2009, 22:42

i jas go imam slusnato toa ama iskreno ne veruvam poznavam dosta parovi sto si kupile casovnik pa ete i den denes se zaedno zatoa ne misli mnogu na tie raboti ako vi e sudeno da bidite zaedno ke bidite bez razlika dali ke mu podaris casovnik ili ne
soledad

Сино цветче

9091
Мислења: 337
Зачленет: 19 Ное 2009, 13:04

Мислење 13 Дек 2009, 23:40

Мене дечко ми ми подари часовник пред три години па еве уште сме заедно, нема врска тоа, часовникот ми се расипа , веќе не го носам, а ние уште сме заедно.
irenna

Жолто цветче

13481507
Мислења: 2547
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 14 Дек 2009, 01:02

i jas imam slusnato za toa no i jas ne veruvam vo toa veruvam vo mnogu drugi raboti no vo toa e kolku ke bidite zaedno zavisi od vas dvajcata no malku i od sudbinata zatoa sto starite luge ne rekle za dzabe ''KOLKU STO E PISANO'' :lol: :lol: :lol: ne se zamaraj po tolku cuvajs si go casovnikot i se neka vi e najubavo vo zivotot toa e od mene.pozdrav
Bianca

Фем почетничка

60
Мислења: 21
Зачленет: 06 Дек 2009, 17:06

Мислење 16 Дек 2009, 14:38

ajde i jas da kazam nekoj obicaj sto po mene e dosta cuden :)
na primer koga se pravi svadba i odat kaj zetot go sednuvaat zetot na stolica go mackaat so pena za bricenje i zemaat sekira i demek go bricat mislam stvarno toa mi e nekako neznam bezveze.mozi nekoj da mi kaze sto znaci toa?:)pozz[
m.a.r.e

Фем почетничка

70
Мислења: 22
Зачленет: 01 Дек 2009, 01:18

Мислење 16 Дек 2009, 15:03

a kade e toj adet? Prvpat slusam za nego ama stvarno so e nogu nogu e :D
peperutkaa

Зелено цветче

261305
Мислења: 785
Зачленет: 25 Ное 2009, 19:43

Мислење 20 Дек 2009, 19:41

Тоа се прави ден пред свадбата и кумот го бричи младоженецот а зашто не знам :lol:
drkusica

Фем почетничка

50
Мислења: 6
Зачленет: 27 Ное 2009, 17:52

Мислење 31 Дек 2009, 02:03

jas za casovnik sum go sllusnala sprotivnoto, deka lpga ke podaris casovnik(sat) treba da izberes posebna licnost, decko, tatko, sestra majka, za da pomisli na tebe sekogash, ta se potsetuva na tebe, ova jas sum go sllusnala...
cao
jeta

Фем почетничка

00
Мислења: 1
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:47

Мислење 31 Дек 2009, 03:18

Јас пак имам слушнато обратно, дека не чинело да се подарува часовник на саканата личност, као наводно се одбројувало времето сто сте заедно... Колку е ова вистина незнам, знам многу луѓе што си подариле часовници еден на друг а сеуште се заедно :lol: но исто и луѓе што се разделиле, ма да јас мислам тоа е под сугестија, еј раскинавме зашто ми подари часовник. Живи глупости според мене.
Dark-Rose

Сино цветче

260
Мислења: 136
Зачленет: 30 Дек 2009, 09:00
Локација: Skopje
You can't leave me, if i'm already gone...
Još uvijek sanjam da smo zajedno...'ko nekad davno ti i ja...al' jutro svaki put mi pokvari tu slatku prevaru iz sna...
♥Woman by nature, Bitch by Choice♥

Мислење 02 Јан 2010, 19:09

И јас сум слушнала за часовник, запалка и парфем дека не се подарува, но јас лично не верувам во тие работи.

Кај нас мислам дека нема толку многу обичаи... никој повеќе не ги прави старите ... ни баци рака, ни бричење... ништо :lol: :lol: Имаат останато само неколку обичаи кои сите ги прават. На пример кога се зема невестата да се дадат пари или да ја „купат“ невестата :lol: или ставањето на пари во чевлите на невестата 3 пати и некои такви обичаи. Барем според мене сите традиции и обичаи умираат полека. Не знам тоа колку е убаво, според мене не е затоа што тоа била некогаш наша традиција. Од друга страна пак не е убаво за младоженците да се прават многу обичаи - многу ќе се изморат :lol: :lol: :lol: Јас сум била на свадба во село во Србија и церемониите започнаа во 8 наутро, а свадбата заврши во 1 вечерта :shock: мнооооооогу долго :lol:
magic

Сино цветче

270
Мислења: 179
Зачленет: 07 Дек 2009, 23:50
„Веројатноста лебот да падне од страната намачкана со путер е правопропорционална со цената на килимот“

Врати се на Свадба

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 6 гости

Site Meter