ТЕМА: Веренички прстен

Мислење 15 Окт 2010, 18:36

Да ве прашам, кога дечкото ќе ве побара за жена, кога ќе ви даде прстен на која рака се става и на кој прст, сакам да знам оти секој момент очекувам, а не знам каде се става. Поздравче.
Filipina

Фем почетничка

73
Мислења: 33
Зачленет: 27 Мар 2010, 14:44

Мислење 15 Окт 2010, 18:47

На лева рака ( зошто е до срцето ) и на измеѓу среден и мал прст Тој прст ( ваљда разбра) ;)
Queen.S

Зелено цветче

329443
Мислења: 607
Зачленет: 03 Апр 2010, 18:23
Локација: Screw you guys, I'm going home!!!
Love like an angel, make love like a devil.

Мислење 15 Окт 2010, 18:49

^ ммм разбрав, значи да си го извадам јас прстенот што си го носам и да очекувам веренички :* Благодарам
Filipina

Фем почетничка

73
Мислења: 33
Зачленет: 27 Мар 2010, 14:44

Мислење 15 Окт 2010, 20:16

Јас колку што знам се става на четвртиот прст на десна рака, таму кај што се носи бурмата. Јас таму и го носам, заедно со бурмата. А на лева рака носат католиците. Мислам дека Лилит имаше објаснето нешто за ова во слична тема.
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 16 Окт 2010, 12:59

Легендава ми се виде многу интересна, па да ја споделам со вас :). Да не отварам нова тема специјално за ова, мислам дека текстов би се вклопил во оваа тема.

Легенда за вереничкиот прстен

Дали знаете зошто вереничкиот прстен се носи на четвртиот прст (до малото прсте)? Кинеската легенда тоа го објаснува мошне едноставно и уверливо.

Нема да ви се верува крајот.

Палците ги претставуваат родителите.
Показалците се браќата и сестрите.
Средниот прст си ти.
Четвртиот прст е твојот пар (партнер).
Малиот прст се децата.

Сега склопи ги дланките и средните прсти постави ги како што е прикажано на сликата

1. Обиди се да ги раздвоиш палците (родителите), се раздвојуваат затоа што не треба да живеат со тебе вечно. Повторно спои ги.

2. Обиди се да ги раздвоиш показалците (браќата, сестрите и пријателите), се отвораат затоа што сите имаат свои животни патишта и заминуваат.

3. Обиди се да ги раздвоиш малите прсти (твоите деца) – се отвораат затоа што децата растат и си заминуваат. Повторно спои ги.

4. Конечно, обиди се да ги раздвоиш прстите наменети за вереничкиот прстен и ќе се изненадиш. Тоа е невозможно. Судбински сте поврзани и затоа венчалниот прстен е носи токму на овој прст.

(превземено од crnobelo.com)
Прикачени фајлови
legenda-za-verenickiot-prsten.jpg
legenda-za-verenickiot-prsten.jpg (64.13 KiB) Разгледано 1072 пати
stella83

Сино цветче

9187
Мислења: 217
Зачленет: 30 Јун 2010, 10:01
Локација: улица Питулица бб
I'm really a cat you see and it's not my last life at all......Слика

Мислење 16 Окт 2010, 14:53

Јас колку сум видела кај нас носат на левата рака...и ја носам на лева...па сега не знам..како е правилно али мене некако поише ми одговара за лева него за десна ;)
Queen.S

Зелено цветче

329443
Мислења: 607
Зачленет: 03 Апр 2010, 18:23
Локација: Screw you guys, I'm going home!!!
Love like an angel, make love like a devil.

Мислење 07 Фев 2011, 19:08

да на десната рака до малиот прст и јас бев во дилема но научив. но бидејки мене ми е голем си го носам на средниот прст на десна рака иако сакам да го носам на правилниот прст но викаат дека не се крателе и си реков ајде не е важно, важно јас си знам кое ми е значењето и зошто тој прстен е на мојата рака ;)
karak

Жолто цветче

19781926
Мислења: 2407
Зачленет: 11 Апр 2010, 18:09
понекогаш и празниот лист кажува многу
Слика

Мислење 10 Фев 2011, 02:32

karak напиша:да на десната рака до малиот прст и јас бев во дилема но научив. но бидејки мене ми е голем си го носам на средниот прст на десна рака иако сакам да го носам на правилниот прст но викаат дека не се крателе и си реков ајде не е важно, важно јас си знам кое ми е значењето и зошто тој прстен е на мојата рака ;)

на десната рака мислам дека се носи бурмата, а вереничкиот на левата.. барем мене вереничкиот ми е на левата рака
Lacrymosa

Сино цветче

6411
Мислења: 119
Зачленет: 18 Јан 2010, 07:06
Never lie, never trust

Слика

Мислење 12 Фев 2011, 00:46

Annath напиша:И бурмата и вереничкиот прст си ги носам на десна рака, на истиот прст. И поубаво ми е така, а на лева носев прстени пред да се омажам. Сега ги имам само овие два, и полесно ми е да ги носам на еден прст (башка бурмата ми го држи вереничкиот прстен, оти малку како лабав да ми е :lol: ).

Same here :D
lolyta777

Жолто цветче

37115305
Мислења: 1592
Зачленет: 12 Јан 2011, 20:54
Слика
Слика

Мислење 12 Фев 2011, 01:55

karak напиша:да на десната рака до малиот прст и јас бев во дилема но научив. но бидејки мене ми е голем си го носам на средниот прст на десна рака иако сакам да го носам на правилниот прст но викаат дека не се крателе и си реков ајде не е важно, важно јас си знам кое ми е значењето и зошто тој прстен е на мојата рака ;)

Хмммм...можеш да ми кажеш зошто не се кратат??? Те прашувам затоа што мене ми беше голем, па го скративме :worried:
Oaza.123

Фем почетничка

08
Мислења: 2
Зачленет: 12 Фев 2011, 01:48

Врати се на Свадба

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: elygj, slimy и 6 гости

Site Meter