ТЕМА: Веридба

Мислење 03 Фев 2012, 19:27

Јас на последната веридба што бев младата на машките им даваше машка долна мајца, а на женските женска долна мајца.
perlaa

Зелено цветче

240773
Мислења: 575
Зачленет: 02 Дек 2011, 20:44
Прашале еден мудрец – Која е најубавата жена на светот? Тој само се насмевнал и одговорил: Онаа која ја сакаш :)

Мислење 06 Фев 2012, 02:14

Snow-Queen напиша:Веќе ако си решена да ги даруваш сите гости, тогаш за жените убава марама, а за мажите вратоврвка.
А за кумовите,старосватицата и деверот, ти си знаеш.Сега можеш нешто посимболично некој парфем нешто, убав кожен каиш.
А тоа саати,злато остави за свадбата(ако правите свадба)

На веридба се дарува нешто симболично, а тоа ти како што викаш марама и вртоврска убави и квалитетни богами добро коштаат. Кај сестра ми кумот и старосватот не беа на веридбата зошто уште и не ги беа поканиле официјално за кумови.
SOVRSENSTVO

Жолто цветче

915340
Мислења: 2454
Зачленет: 20 Сеп 2010, 14:25
Локација: далекy од реланоста...
We are in love Слика

Совршенството неможеш да го достигнеш,но никогаш не се откажувај од стремежот кон него!

Мислење 16 Фев 2012, 02:50

nene88 напиша:Ние ќе имаме 40тина гости на веридбата. А свадбата е дури догодина. Не планирам некои бог знае какви дарови, освен за него, за неговите, кумот и старосватицата. Мене тие ќе ме даруваат со злато, моите него исто. А за останатите планирам за женските марами, за машките по една кошула. Ис ит ту мач? Е сега, слушнав дека кога ќе дошле не треба да им се дава ни да јадат ни да пијат се‘ додека не се договорат со моите. Колку повеќе обичаи слушам, толку повеќе се бунам :(

Ние за мојата веридба не им дадовме да јадат и да пијам пред официјално да ме побараат. Се разбира дека барањето е првото нешто за кое што се разговара откоако ќе влезат сватовите...така што нема ни гладни ни жедни да останат. Се разбира дека на масата е се поставено, а откако родителите ќе се договорат, се ставаат пијачки и се наздравува и се честита. Ние тогаш си ги разменивме даровите. Јас единствено си го дарував вереникот и тој мене. Останатите ќе ги дарувам на свадба ама не стрини,тетки,братучетки...само главните гости. Тоа се кумовите, старосватите, деворот и неговите родители. Бовчите се веќе купени и чекаат да бидат подарени. За сите земав саати..А ова да даруваш 40 луѓе со марами и кошули..ќе потрошиш цело богатсво не само на поклоните,туку и на виткање, а не си подарила ништо големо..по една марама само. Јас кога би можела би го избегнала тоа, не сум слушнала одамна и некој да дарува за веридба
I.vana

Бело цветче

236
Мислења: 90
Зачленет: 10 Фев 2012, 03:17

Мислење 22 Фев 2012, 11:48

мене кога ме бараа (незнам дали може да се нарече веридба) не се дарувавме ништо. се на се бевме 8 луѓе. ние двајца родителите и браќа сестри.

забранивме на сите да размислуваат за дарување, злато, бовчи и итн. они кога дојдоа донесоа цвеќе за мене и бонбоњера а ние ги испративме со флаша вино и мислам бонбоњера.

кога седнаа масата веќе беше наместена и никој не забрануваше да се јаде или да се пие (јас ова го слушам првпат дека не се служеле додека не се направи муабет)

ниту пак нешто официјално ме бараа од моите едноставно муабетот си течеше многу опуштено и без ред и си поминавме прекрасно се изнасмеавме до сабајле скоро неможевме да ги избркаме. :D

јас си останав дома таа вечер и рековме дека до свадбата нема да се прави никаква друга фешта дека ова е доволно.
joelle

Зелено цветче

717444
Мислења: 549
Зачленет: 25 Авг 2010, 11:31
Локација: here and there
Мил универзуму, те молам дај ми мудрост за да разберам маж, да го сакам и да му простам, и дај ми трпение за да можам да го трпам, зашто ако ти побарам сила ќе го претепам до смрт

Мислење 26 Фев 2012, 00:31

Обичаи и традиции еден куп,кај секого различни и поинакви.
Зошто оптеретување?
Одговорот на сите вакви слични прашања од моја страна е -дека се е договор на дете страни,и како најубаво ќе ви одговара и ќе ви се допадне.
Еве конкретно кај мене,нити сум прашала обичаи нити ништо,се веривме петок,недела правев веридба,со моите и неговите родители и сестра.Потоа дојдоа вујко ми и чичко ми,околу 10 ипол,11.Немаше дарувања,а искрено сега прочитав првпат дека на веридба се дарувало :o :lol: ,не сум знаела навистина.Срамота за мене :lol: Мајка ми сакаше да му купи нему тренерки лининг,пошто знаеше дека си бара тренерки,а од свеки добив некои глупости како парфем,пижами,долен веш,марама ,глупости! Ја искарав и мајка ми зошто купувала,ама она рече и било ќеф.Ајде тренерките му ги погоди си ги изнаноси,ама мене парфемот ми е промашен,пижамите големи,долниот веш исто,марамата одмара во плакар.И кога ќе видиш-непотребно фрлени пари. : |(
eli25

Зелено цветче

26853351
Мислења: 916
Зачленет: 19 Сеп 2010, 17:46
Локација: Under the same sky,dreaming the same dream.
What do I want to be in 5 years?
Happy.

Мислење 13 Мар 2012, 00:43

Ме интересира дали треба веридбата да биде на нова месечина, мајка ми се запна дека таков бил адетот... дали знаете нешто за тоа ?
sarah.key

Сино цветче

40
Мислења: 103
Зачленет: 26 Јан 2010, 14:02
When you're young, your whole life is about the pursuit of fun. Then, you grow up and learn to be cautious. You could break a bone or a heart. And in life, there's no safety net. When did it stop being fun and start being scary?”

Мислење 13 Мар 2012, 00:50

sarah.key напиша:Ме интересира дали треба веридбата да биде на нова месечина, мајка ми се запна дека таков бил адетот... дали знаете нешто за тоа ?

sarah.key ако почнеш по сите според мене бабини деветини да спремаш веридба нема да си ја знаеш главата кај ти е. Јас искрено немам појма на каква месечина била нашата веридба.
Zaljubena111

Жолто цветче

404145
Мислења: 1364
Зачленет: 20 Фев 2010, 01:09
08.08, 12.09, 14.10, 13.11, 13.12, 13.01, 11.02, 11.03, 11.04, 10.05

Бракот не е само парче хартија.Не е носење бурми и собирање на колекција од фотографии.Бракот е да се сакате еден со друг делејќи ја секоја воздишка взаемно.

Мислење 13 Мар 2012, 01:58

sarah.key напиша:Ме интересира дали треба веридбата да биде на нова месечина, мајка ми се запна дека таков бил адетот... дали знаете нешто за тоа ?

Првпат слушам за ова...јас правев во сабота зошто недела е неработен ден. А за месечина никој не ми спомнал, ниту пак некогаш сум слушнала
I.vana

Бело цветче

236
Мислења: 90
Зачленет: 10 Фев 2012, 03:17

Мислење 13 Мар 2012, 09:45

И ние така правевме на млада месечина исто и брат ми прашавме поп кога е млада месечина од која до која дата е зошто не е само еден ден повеќе време е и се погоди да си правиме сабота ,прашај си поп или во црква ќе ти кажат
Eleonorastrumica

Сино цветче

112110
Мислења: 248
Зачленет: 23 Фев 2010, 13:39

Мислење 13 Мар 2012, 10:06

Е да бе, 3 свадби ќе праам, економист сум или што! Се знае веридба е една вечера со родителите, давање збор. Нема 10пати да ги частам луѓето во кафана за една иста ствар, плус да им давам поклони. А на веридба поклон се носи ситница. Кога ќе ми дојде редот, ќе си дадеме збор, ќе почастиме по нешто по најблиските и тоа е тоа, другото за свадба
kravce

Сино цветче

296367
Мислења: 323
Зачленет: 19 Јан 2012, 21:02
СликаСликаСлика

Врати се на Свадба

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: elygj, slimy и 6 гости

Site Meter