Еве и јас да го споделам моето искуство, а воедно и да ве посоветувам....И јас правев свадба и косата ми се крена кога ми стигна од ЗАМП писмото.......Ама, се распрашав малку, и испратив писмо до Министерство за култура, односно барање за мислење по однос на фактурата што ја добив од ЗАМП дали е потребно јас да плаќам за авторски права. Од Министерството добив одговор дека не сум јас таа што треба да платам, туку ресторанот во кој сме правеле свадба, односно таму кај што се свирела музиката, според законот тие биле корисници на музиката која се свирела и тие треба да платат, а ние ништо. За тоа и цената се утврдува според бројот на гости, односно според бројот на порции. Е сега, во мислењето, исто така беше наведено дека ресторанот треба да плати, освен ако не е поинаку утврдено со договорот кој сме го потпишале за користење на ресторанот. Јас го имав примерокот и таму никаде немав клаузула каде изречно ме задолжуваат дека јас треба да си ги платам авторските права, со што автоматски бевме ослободени од трошокот за ЗАМП. Тоа и им го препратив на ЗАМП, и тие си замолчија. Инаку, од муабети со колешките на оваа тема, дознав дека ЗАМП ова го прави свесно, т.е. бара пари од лицата кои правеле свадба, во договор со рестораните, од каде и ги добиваат податоците, инаку од каде тие би знаеле на која адреса живеете, кога точно сте правеле свадба и каде, и што е најважно колку гости сте имале на свадбата. Е сега, кај упали, упали...Или ако ве зезнале во ресторанот со договорот вие да си платите, тоа е, ќе мора да си платите.....Пошто ретко кој во тоа лудило се замара да го прочита договорот со ресторанот и да го запази ова...Така да проверете во договорот и пратете мислење до Министерство за култура пошто тоа ви е и писмен доказ дека не сте должи вие да плаќате за авторски права, и тоа пред свадбата подобро, ама ако заборавите, не е на одмет и после тоа да барате мислење.... Се надевам ќе му помогнам на некој, позз