1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грашок

Дискусија во 'Рецепти' започната од tessie, 22 јуни 2011.

  1. sarafimova

    sarafimova Активен член

    Се зачлени на:
    4 мај 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Во ред ли е да се меша грашок со месо за оброк?
     
  2. nikiiii

    nikiiii Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
    Зошто да не :D
     
    На sarafimova му/ѝ се допаѓа ова.
  3. a.c.k.a

    a.c.k.a Популарен член

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    608
    не го сакам воопшто ,имам пробано но после тоа :puke: :puke: цела ноќ неможев во себе да си дојдам :( :x
     
  4. QueenElena

    QueenElena Популарен член

    Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.289
    Не го сакам...
     
  5. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    2.961
    Допаѓања:
    8.689
    Пол:
    Женски
    Нека ми одговори некој :$

    за ручек сакам да направам грашок, е сега колку што прочитав најпрво се запржува кромидот, морковот, после грашокот и водата се додава, така :wasntme: ? инаку после на крајот со запршка

    запршката со црвен пипер и зејтин само :angel:
     
  6. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.333

    ДА, така е. Стави и сол и вегета и на крај ситно сецкан магданос ако имаш по дома
    можеш да додадеш и сецкан компир за да добиеш густина или пак запржи го со традиционалната запршка со зејтин, брашно и црвен пипер
     
  7. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    2.961
    Допаѓања:
    8.689
    Пол:
    Женски

    Сега го прочитав откако го направив :D
    инаку ставив кромид , потоа пиперки домати ситно исечкани , го ставив грашокот и полека додавав вода и малку зејтин.На крајот му ставив запршка (зејтин,брашно и црвен пипер)
    Малку на луто му беше вкусот бидејќи едната пиперка била лута :tmi: но , во глобала супер излезе ептееен малку залутуваше :)

    Друг пат , здравје подобро ќе излезе
     
  8. Rama

    Rama Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.419
    Допаѓања:
    54.708
    Пол:
    Женски
    Како манџа во комбибнација со компири ми е омилен :lol: исто и кога си правам бел ориз ставам грашок сварен и го мешам убаво, абе милина е :lol:
     
    На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MadamMalaa

    MadamMalaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    во ред е, и доколку се придржуваш на некој режим за искрана бидејќи месото е протеини, а и грашокот спаѓа таа груоа :) :)
     
  10. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    најчесто го варам со малце вегета и масло а потоа го декорирам со ориз :)
     
  11. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.890
    Пол:
    Женски
    Мhmmm премногу вкусно уште ако има и телешко мевце поуба манџа нема :)
     
  12. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
    Јас го правам како и обично
    кромид, морков, пиперка ги сечкам ситно и ги попржувам малку, потоа го додавам грашокот и месото (иако месо не ставам секогаш), заедно пржам се уште 10-15мин и потоа додавам топла вода.. го запржувам (зејтин, брашно и црвен пипер) и тоа е тоа.
     
  13. Lana.V

    Lana.V Нов член

    Се зачлени на:
    4 март 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Пол:
    Женски
    Bas sega pravam grashok so telesko meso pa ke pisham jas kako go spremam.Koj ne jade neka proba ke projade.Vaka stavam maslo,seckam sitno edna kromitka i sitno seckan morkov.Toa se potprzuva kratko vreme.Meso otprilika 400-500gr.go seckam na kockicki i go dodavam vo kromidot i morkovot potoa dodavam dve cashi voda,sol,vegeta i malku biber go dinstam taka moze cas i polovina dodeka mesoto da omekne go probuvas.Koga mesoto e vareno dodavam grasok zamrznat i toa se vari polovina cas.Potoa dodavam seckani kompiri prethodno olupeni na kocki i patlidzan golem go lupam(ne sakam koga mi letaat lushpi) ili barem 3 mali,moze i tomatelo koj kako saka i dodavam voda da pokrie i malku povekje.Koga ke mi bide se svareno pravam zaprzka so malku brasno(moze a i nemora) crven piper.Koga ke go zaprzam stavam sitno seckan magdanos -moze i edno cesne luk koj kako saka.
     
  14. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.404
    Пол:
    Женски
    Најмногу го сакам во тавка, запржувам кромид, морков, пиперка ставам во плех го додавам и грашокот, зејтин, зачини и лажичка црвен пипер, полевам со топла вода и во рерна да изврие.Може и малку ориз но само грашок ми е послатко. Манџа одамна неам правено еве идеја за следен ручек.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.397
    Пол:
    Женски
    Грашокот го јадам само ако е со свинско и тоа по 4-5 зрна да го има:D
     
  16. olly14

    olly14 Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    514
    Mendi, 12 godini podocna ushte go cekam receptot za grashak
     
    На joy1 и MandyLane им се допаѓа ова.
  17. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.598
    Допаѓања:
    23.108
    Пол:
    Женски
    :rofl::rofl::rofl:
     
  18. anggell

    anggell Популарен член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    8.765
    Пол:
    Женски
    Јас го сакам со мисиркино месо, плус доматен сос, зеленчук на ситно исецкан и супер е.