Форумџика на годината

Дали верувате во Господ?

Discussion in 'Религија' started by Magnolija, Dec 3, 2009.

?

Дали верувате во Господ?

1. Да, верувам

1,499 vote(s)
    75.6%
  2. Не сум сигурна

173 vote(s)
    8.7%
  3. Не, не верувам

310 vote(s)
    15.6%
  1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Бог треба да заслужи почит и верба или ти треба да си добиеш во животот тоа што си заслужила? Не ви е Бог крив што си добивате казни за вашите нечесни дела. :)

2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Па тогаш не сакам ни да знам што си грешела ти златна, да имаш до толку лош живот, да бидеш до толку огорчена и повредена до тој степен да се радуваш на туѓата несреќа,а толку млада...

А да не зборувам дека се сметаш за совршена, па си земаш за право сите да ги осудуваш, па уште и да се жалиш дека на жив човек не можеш да му веруваш, и дека сите те повредуваат, а ти толку кротка, чесна и мила...

Со кои нечесни дела ти заслужи ваков живот? :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Bescheiden and Acka22 like this.
  3. Bitter-Sweet

Мене ми се обраќаш? Оваа што ја опиша не сум јас :D

Таа Сум and Orthophill like this.
  4. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Нека се размислат како би им било ако се во животот им одело без мака, лесно, безболно.. Би немал смисла животот нели? Нека се сетат на какви маки бил Исус со споредба со нивните како на пр. ''момчето ме остави'' се ништо, и дека само со верба во Господ има спасение. Побезгрешни од Исус се прават ваквите, а секој потег им е од грешен погрешен, наместо да побараат совет и да се покајат за грешките тие грешка во Господ бараат зошто не помогнал. :) Најубаво да не комуницираме со вакви, затоа и се обраќам индиректно, ги опседнал рогастиот. :nod:

Danchy, Orthophill, Rama and 2 others like this.
  5. Bitter-Sweet

Така е @Vitaly :) Добро ме надополни.
    Како ќе ја цениме светлината ако не останеме во темнина некое време?
    Како ќе ја цениме храната и водата ако не почувствуваме глад и жед?
    Како ќе го цениме здравјето ако не се разболиме?
    Како ќе ја цениме среќата ако не почувствуваме тага?
    Како ќе го сакаме животот ако биде се така лесно едноставно и како подмачкано?
    Ама ум треба за тоа.

Никого јас не терам да верува во Бог ама апсурдно е него да го обвинуваме па и да викаме не заслужил почит....ова што го прочитав беше смешка на годината :D

6. HUNK

HUNK Истакнат член

Некои луѓе едноставно го замислуваат Бог како адвокат.Го браат и тражат само кога им треба.А кога им е се добро,се пијанчат,блудосуваат,коцкаат,оговараат и што не.Тогаш се либерали..
    И кога нема да се одзве на нивната наредба ,,Дојди одма! Помогни ми!"... тогаш почнуваат да го плукаат и да стануваат атеисти :)
    Тоа не е вера туку лицемерие.Таквите никогаш не ни верувале во Него,туку биле "верници" само за корист.Додека го имале... :)

7. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Јас пак од мала не верувам... од кога почнав да размислувам за овие работи, таму некаде на старт од адолесценција. Не ми правеше никаква смисла :D А немам ништо против религијата, црквата и т.н. Немам проблем ниту да се претставам како припадник на религијата на предците, чисто онака

Last edited: Oct 8, 2016
  8. minne992

minne992 Форумски идол

Верувам во еден Бог на сите светови. Тој кој што створил и небо и земја и луге и животни и се што е на небо и земја. и верувам дека тој е најмилостив и дека ке ни се смилува на сите еден ден

Capricorn96, Acka22 and Vitaly like this.
  9. CuteSugar

CuteSugar Истакнат член

Јас верувам во бог но не мислам дека тој треба да е милостлив и да се сожали на нашето самосожалување туку треба ние самите да се потрудиме во овој живот такозвана игра и да престаниме да бараме оправдување за се и сешто. Да, има некоја виша сила одговорна за се она што постои НО цркви, џамии и што ти јас знам НЕ ПО ШТО ВАМ.

10. Читател

Читател Истакнат член

Јас не верувам.

eloves and Lella like this.
  11. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Да и тоа многу верувам

12. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Многууу верувам. Мнооогууу.
    Секојдневно се молам.

Danchy, katevvv1, Rama and 1 other person like this.
  13. katevvv1

katevvv1 Активен член

Верувам во Бог, го чувствувам и секогаш му се заблагодарувам за се убаво што ми подарил. Кога сум несреќна нему се исповедам, чувствувам како некој да ме ислушал и ми олеснува.

Danchy, Capricorn96 and Vitaly like this.
  14. Lella

Lella Форумски идол

Да нема забуни:
    FB_IMG_1479750646359.jpg

15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Фала Лелке што го сподели ова, сеа знам како да се дефинирам :D
    Agnostic theist сум, што верува во наука и кога станува збор за настанокот на светот - повеќе сум за еволуцијата уште back then (во 5-то одделение најверојатно) кога првпат сме учеле за истата.
    Пронаоѓам мир во религијата и радост во празниците, почитувам начела што нè прават подобри луѓе. Но имам можда за по некоја тема либерални ставови што не се прифатливи стриктно по религиското учење, и не прифаќам хардкор влијание на религијата во животот што може да доведе до некаква поделба или нетолеранција.

16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

@Lella само еден проблем има во логиката на сликичкава: се докажува постоење, а не непостоење. Тргнувајќи оттаму, „Не верувам дека постои бог и имам докази за истото“ е тотално нелогична реченица.

Bender Rodriguez and Lella like this.
  17. Читател

Читател Истакнат член

Може бе. Зами ги во предвид двете спротивставени страни еволуција vs. креационизмот. Можеби човекот е еволуционист и има докази за тоа. Со самото тоа што има докази за еволуција се побива теоријата за постоење на бог-создавател како што е во креационизмот. Така да он располага со докази за непостоење на бог.

Еве уште едно логично прашање. Дали ако нема докази за постоење на бог, истоимената ситуација може да се искористи како аргумент во доказот за непостоење на бог ?

18. Lella

Lella Форумски идол

Па да, ама не вика "I don't believe there is a God and I have a burden of proof for that".
    Едно е да веруваш, друго е да ставаш knowledge claim, како што вика.
    Јас не би го нарекла докажување на непостоење, туку истакнување на недостатокот од докази за постоењето. Ама на сликава така го пишале за да се исти со теистот. :D

19. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Како надополнување на сликата на @Lella, eве ја градацијата помеѓу различни степени на теизам и атеизам, предложена од страна на Ричард Докинс.

Ketchup, Gosh, Tan4ence and 1 other person like this.
  20. Anon

Anon Популарен член

Ако животот настанал со еволуција тоа не значи дека нема Бог. Може има Бог, а ние не сме го „спознале“, да го употребам речникот на верниците. :D