1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    95.694
    Пол:
    Женски
    Имаш во рецепти за здрава храна, отвори ги имам правено безброј пати и многу се добри.
     
    На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    6.626
    Допаѓања:
    251.170
    Пол:
    Женски
    Јадев скоро на посна слава интересна салата со грав и туна. Купив таков како шарен грав, туна ок ама не се сеќавам што друго се става во салатава. Да не ја знае некој, ми треба за петок.
     
  4. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    95.694
    Пол:
    Женски
    Пченка, марулка, семиња, морковче варенко.... Зачини со балсамико и маслинов, крупна сол и мераци ;)
     
    На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Delilah88

    Delilah88 Активен член

    Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Девојки дали некоја може да ми помогне за тоа како да направам гравче тавче со грав од конзерва?
    Благодарам однапред
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.364
    Допаѓања:
    317.424
    Пол:
    Женски
    Девојки ми треба малце помош .
    Најдов еден рецепт како солени мафини.Се става во него fresh cives..го гуглав но пак не сватив за каков зачин станува збор.И што да најдам како замена на chedar cheese.Валда може било каков кашкавал?
     
  7. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.364
    Допаѓања:
    317.424
    Пол:
    Женски
    [​IMG]


    Иначевака изгледаат
     
  8. Cat.G

    Cat.G Активен член

    Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Chives мислам дека е нешто слично на младо кромидче.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    15.986
    Најблиску до вкусот на chives e младото кромитче, но слободно можеш да го замениш и со ситно сецкан праз. А чедарот може да го замениш со било кој стар, одлежан и посув кашкавал. Порано во Тинекс имаше еден квалитетен, мешан кумановски кашкавал кој дури по вкус и потсетуваше на чедарот. Не знам дали уште го продаваат.
     
    На Serafima, AngelOfArh и joy1 им се допаѓа ова.
  10. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    Koga bev vo Anglija ni se jadese grav na makedonski nacin a nemavme od kaj da kupime togas.Kupivme od konzerva,go izmivme od toa kecapot i mu napravivme makedonska zaprska.Ako ti e od korist ova nesto.:)
     
  11. elanor

    elanor Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.031
    Пол:
    Женски
    Chives е власец или власац. Како младо лукче изгледа. Ама со многу потенки ливчиња. Мислам дека имам неколку пати видено во Рамстор.
    Чедарот е посличен на едамерот отколку на нашите кашкавали. Имаш чедар во пакувања од оние што се во листови индивидуално запакувани за сендвичи и тостови. 8)
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ladymici

    ladymici Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    785
    Пол:
    Женски
    Проја мафини со праз и сирење (вчера ги правев и ми беа многу убави)

    -4 јајца
    -половина шоља масло
    -1 шоља јогурт
    -половина шоља кисела вода (може и обична)
    -1 шоља (за млеко) бело брашно
    -2 шољи пченкарни брашни
    пола пециво
    пола квасец во прав
    300 грама тврдо сирење
    4 страка праз (малку пропржен)
    1 лајче сол

    Се матат јајцата и им се додаваат течните состојки, па сувите, се додават издробеното сирење и пропржениот праз, се меша и се тура или во тепсија обложена со хартија, или во калапчиња за мафини (како во мојот случај. Се пече 30-тина минути на 200степени.
    10872085_10203563224615217_1655962698_n.jpg
     
    На TrinityNeo, MiaNmaR и joy1 им се допаѓа ова.
  13. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.353
    Пол:
    Женски
    Ај пишете некој рецепт за брзо тортиче, испробано некое.
    Со основни намирници јајца, млеко, имам и ореви, лешници и бисквити.
    Се наоѓа и некој пудинг.
    Без многу филови
     
  14. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.333

    Рококо торта

    Матиш листови (3ком) од 4 јајца, 4 лаж шеќер, 4 лаж мељ.ореви, 2 лаж брашно и пола пециво (ова за округло тавче бр.32 или во четвртаст плех од шпорет па потоа листот го сечеш на 3 еднакви дела, целава доза пута 2, значи 8 јајца, 8 лаж шеќер,8 ореви, 4 брашно и 1 пециво).

    Фил. Во пола литар млеко вариш 2 пудинга од ванила со 1 лаж густин и 100гр шеќер. 300гр мељ ореви ги попаруваш со врело млеко и оставаш да се лади. Матиш пола путер со 100гр шеќер во прав. Во оладен крем од пудинг го додаваш матениот путер а потоа и оревите. По желба стави пола топено чоколадо или кора од пола лимон.
    Едноставно, брзо и вкусно.
     
    На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.957
    Пол:
    Женски
    Жени ај пишете некој рецепт за салата со Хељда ама по можност да е посна :mm:
     
  16. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    10.293
    Пол:
    Женски
    @Mama25 Еве салата со хељда:
    Потребни состојки:

    • марула
    • црвена зелка
    • моркови
    • хељда (киснета или `ртена)
    • маслиново масло
    • јаболков оцет
    • хималајска сол
    Хељдата треба темелно да се измие под млаз вода пред да се употребува. Може да се конзумира откако ќе отстои потопена во вода околу 30 минути, или пак да се `рти 1-2 дена.
    Количините се по желба. Сите состојки се сецкаат и се мешаат заедно со маслото, оцетот и солта.
    DSC05105-1024x731.jpg

    Или овака нешто:
     
    На Giovanna и Mama25 им се допаѓа ова.
  17. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.071
    Може ли да ми кажете како да подготвам мисирка.
    Сакам да направам за Божиќ и сакам да е убаво испечена да изгледа баш ко на филм кога си слават Тенксгивинг Американците. :lol:
    Дали да ја полнам со нешто, или од страните да ставам, немам никаква идеја па предложете нешто...
     
  18. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    35.978
    Пол:
    Женски
    @mims-89 Еве еден рецепт за подготовка на мисирка

    Полнета печена мисирка

    Состојки
    1 мисирка
    неколку парчиња тенко исецкана чадена сланина
    1 главица кромид
    праз
    малку лук
    сол
    вегета
    кари
    1 дл масло за јадење
    2–3 дл бело вино
    чаша пиво
    2 ловорови листови

    Приготвување:
    Мисирката се премачкува со вегета и кари. Се прават засеци по површината за подобро да се испече. Внатрешниот дел се полни со сланина, лук, исецкан праз и главица кромид и се посолува.Така подготвена, мисирката се става во огноотпорен сад, заедно со маслото, ловоровиот лист и белото вино. Се остава да отстои минимум 4 часа (пожелно е да отстои цела вечер, доколку има можност) со повремено превртување, за рамномерно да впие од виното од сите страни.
    Се пече во добро загреана рерна на 250℃. По 15-тина минути, температурата се намалува на 150℃ и се пече околу 4 часа.
    Откако ќе испари течноста се прелева со пиво и се пече додека не зарумени. Се послужува и се гарнира по желба.
    П.С. Рецептот го имам пробано кај пријателка. Но, јас не сум љубител на вакво месо и не го приготвувам.
     
  19. Anna-Banana

    Anna-Banana Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.883
    Допаѓања:
    4.879
    Пол:
    Женски
    Јас да прашам нешто топеново сирење мора да се печи само во земјен сад или може и во нешто друго ? :?:
    И да,дали може наместо кашкавал да ставам зденки? :D:D
     
  20. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    @Anna-Banana , можеш да ставиш и зденки, јас сум пробала и така ама сепак со кашкавал е многу повкусно, со зденка ми е како потпечен намаз, а пак е вкусно.
    Инаку, не знам дали и колку може ова да се изведе во друг сад, ама во земјено тавче е највкусно, докажано ми е и со многу други специјалитети. :D
     
    На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.