Дали некој знае како да направам ориз со зеленчук во слатко кисел сос? Си купив и вок тава ама не ми е искористена..
Јас сум правела со кисела зелка и мед.. Можеш слободно да ставиш и пиперка, морков, печурки, пилешко. Варам една шолја ориз со две шолји вода, сол, малку кари, бибер и маслиново масло околу 10тина мин да да ја впие цела вода оризот. Пилешкото/печурките ги сецкам и ги пржам во вок тава, го додавам зеленчукот и откако ќе се свари оризот. Ја покривам вок тавата и оставам да се динста неколку минути. Додавам лимон и мед1 минута пред да го тргнам од оган, промешувам и тоа е тоа.
Батермилк се прави многу лесно. Млеко згреано се додава една лажичка цеден лимон на една чаша топло млеко, се чека 5 минути и одма ќе почне да вади вода на површината, и толку, користи го во торти и колачи.
Зимам мајонез во големи шишиња 3-5 кг и кога го ставам во мало шише и многу е густ не истеува од шишето. А што сум гледал по сите сендвичар потечен е и си добро истекува
Како го користите грашокот од козерва? Дали за салата треба да се свари ? Или пак директно од козервата се користи?
Vo vrska so kolacot od linkot ,go imam praveno i prevkusen mi e,e samo sum zaboravila,kaj sto pisuva merkite,vkupno tolku mleko ili casata da bide so taa merka?