Можат ли мафини да се печат само во тие хартиените корпи? Или ќе се деформираат/ прелијат? Знам дека треба да имам плех за печење со калапчиња, но викам ај да прашам
Јас не би ризикувала. Можеби, ако ставиш по неколку (пример 5-6 корпи) за еден мафин, ама сепак мислам дека ќе се разлее смесата. Инаку, поефтина опција од специјалните плехови за мафини се алуминиумските индивидуални модлички. Сигурно ги има во Џамбо и големите маркети. Се продаваат по 6, 12, 24 во пакување и во две големини: мини и стандардни.
Може да се печат, само стави по две корпи, и не ги преполнувај. Јас така ги печев повеќе од 2 години, додека не купив калап.
Луѓе дај кажете некој рецепт со многу јајца, дедо ми нонстоп ми праќа свежи селски ама ние не ги трошиме толку брзо колку што тој ги надополнува. Нема врска дали ќе е нешто солено или слатко, мора да ги потрошам што побрзо дури не се расипале. Фала ви!
@Jordanovska-K http://moirecepti.mk/?s=јајце на око Eve ti tuka ima kolku ti dusa saka .. jajce na vodaa go napravi epten e slatko so poveke jajca go napravi
Во однос на муабетот од темата „Општи прашања“, каде установивме дека рецепти од интернет не е баш лесно да се направат во наши услови бидејќи доста производи не се достапни кај нас, би сакала да споделам една информација на која наидов: Супститут за т.н. heavy cream, кој не се мати - 2/3 филџан (cup ~ 240 ml) топло млеко + 1/3 филџан растопен путер.
Можеш мафини да направиш, солени и благи. Во РЕЦЕПТИ имаш цела тема за мафини. http://forum.femina.mk/threads/Мафини.8819/
Во Тинекс имаш специјални хартиени корпи кои се за печење. Јас во такви печам солени мафини и немаш гајле За таков тип на колачи топиш 100гр чоколадо со малку путер или 4 лаж зејтин и додаваш сецкани ореви, бадеми, лешници, суво грозје во рум....зависи што имаш по дома или пак 100гр бело чоколадо топиш на пареа со 4 лаж зејтин и додаваш сецкани печени (несолени) кикирики. Друга варијанта ти е - во 50-80 гр крем додаваш 100 гр чоколадо за јадење и 100гр мелени наполитанки од лешник.
Значи никако неможам да го погодам ова со шприц одозгора што е направеново. Или ми е течно или многу силно или одма ми се суши ( ова со хопла кога го правам, како кора фаќа). Ајде ве молам пишете како да го направам вака убаво да изгледа, степ бај степ. @Serafima мила, дај пиши кога ќе можеш. А и другите пишете ако имате испробан рецепт. Абе дури ни со шлаг пена не ми успева, што е проблемив??? Изгледа не ја спремам ко што треба. Најубаво му излегува со маргарин и прав шеќер и смеса од малку млеко и брашно, ама многу е силно за јадење од маргаринот.
Ова е некој тип на крем, моја препорака да побараш на интернет рецепти за frosting. Обично се прават со путер (подобро отколку маргарин), млеко, шеќер, брашно.... Еве нешто такво: http://www.the-girl-who-ate-everything.com/2010/09/frosting-that-will-get-you-hugs-and.html
Урнебес и француска Баш тоа и порачав на мајка ми да направи за роденденот на малата, рачунам полесни се за топлово време
Јас го немам рецептот, знам дека е со урда, црвен пипер....Можеш да најдеш по нетов рецепти, или ако сакаш попладне да ти го пишам на мајка ми од тефтер