Дечки јас никако да ја погодам солта и вагетата во ниедно јадење. Колку вагета и сол ставате во ориз тавче? На 5 мали фулџани ориз колку да ставам?
Изгледа сакаш да ти излезат како лава колач.. за тоа само потребно е на време да ги извадиш од рерна, не ти треба коцка чокочадо. Си има во рецептот колку минути точно треба да се печат..
Прaшaњевo нз дaли е зa тукa,мoдли зa слoдoлед кaј се купувaaт(зa слoдoлед нa стaпче) дoмaшен дa нaпрaвaм
Dali zamrznat kvasec po rokot istekuvanjw seuste mozw da se koristi ,imam 3 vo frizider vo mart i e istecen rokot?,i suviot kvasec sto go zemam obicno e kesicka od 7g.pa koga vo receptot se bara 1kvasec kako da go prilagodam sprema dozata,?
Ти пишува на колку грама брашно оди таа една кесичка. На кесичките од 10 грама пишува дека се за 1кг брашно, овие помалите мислам се за 800 грама, не сум сигурна. Мерев една кесичка од 10 грама и ми излегоа 5 не многу полни мали лажички. Па така мерам и никогаш не сум утнала рецепт. 5 мали лажички, но од оние помалите со долга дршка, што ги даваат со кафе. Ти текнува кои? Малку се помали од стандард. Па сега земам големо пакување сув квасец и така си мерам. Квасец со поминат рок не би користела.
Може да се искористи само може да не втаса тестото многу и да не е премеко (истото се случува со свеж квасец кога по продавниците ко замрзнуваат и одмрзнуваат по неколку пати). Значи се користи, само може малку да се осети дека е бајат.
Де бе за 30 денари квасец ќе користите поминат рок 3 месеци, не зезајте. Друго е замрзнат, јас секогаш го замрзнувам, и така си го користам. Ама поминат рок,
Квaсецoт имa приличнo крaтoк рoк нa трaење. Акo бил рoкoт вo ред кoгa си гo купилa и зaмрзнaлa, слoбoднo мoже дa гo кoристиш aкo не си гo oдмрзнувaлa и зaмрзнувaлa пoвтoрнo. Јaс тaкa прaвaм, oбичнo купувaм 10 кoцки квaсец и ги зaмрзнувaм. Немa шaнси сите вo рoк дa ги искoристaм, бидејќи не месaм секoј ден. Пa еве, ништo немa штo му е пoминaт рoкoт.
Zamraznat e koga e kupen ,toa mi e prasanjeto dali i po istekot na data se smeta za upotrebliv,logicki da,isto kako i mesoto,taa data e stavena za koristenje ako ne go zamrznuvas.sepak sakav da slusnam kako pravar ostanatite,i ne veruvam deka nekomu mu e za 30 te denari..i pisav deka e zamraznat de..
Можеш слободно да го користиш. Јас многу често, користам квас од замрзивач, со поминат рок. И супер си стасува тестото.
Ама и стави го во чаша со малку топла вода, ако се дигне ништо не му е. Квасни габички се тоа, единствено што може да се случи е да не ти се дигне тестото. Нели ?
Ama sega koga ke razmislam porano doma kupuvaa golem kalap svez kvasec pa go delea na pomali i go zamrznuvaa,znaci datata e stavena za svez ako go koristis vaka zamrznat se koristi i po istekot na taa data,inaku ako e nezamrznat muvlosuva vo maliot frizider.jas vcera vidov nekolku kocki mi zaostanale i se zbuniv kako bese od sto obicno kupam i go potrosuvam.fala vi girls na sovetite.
Купувајте си сув, сто пати е подобар. Мене сувиот многу убаво ми мириса, за разлика од свежиот кој ми мириса на кисело. И полесен е за работа, и не се секираш за рок. Овој моментално го употребувам, најдобар од сите ми се покажа (по мирисот ги проценувам ).
феминки, дали некој од вас знае колку милилитри има во едно од оние мали канчиња со јогурт? во рецептот имам запишано едно канче јогурт а дома имам јогурт во големо шише па не знам колку да измерам.. под итно ми треба информацијава!
@DragonSlayer Малите пакувања јогурт имаат различна тежина од различни производители. Најчесто се 180гр. Не знам од кои причини, но не ги мерат во милилитри.
Како да ставам во тегла листови од лозје, за да си имам и за преку зима. Мината година ги оварив и ги заледив-така прочитав на нет, но беше без успех
Повели Лозов лист во вино Измијте ги и оставете да се исцедат убаво. На секој лист се роси од крупната сол малку, се ставаат по 5 еден врз друг и се виткаат во ролна како за сарми. Точен број за лисјата нема тоа зависи од теглата и секако од нивната големина, убаво настегајте ги во теглата така се до врв виткајќи во ролнички по пет. Ставете две лозови прачки накрсно најгоре (да не ви летаат нагоре) и налејте до врв бело вино. Ви ветувам дека на овај начин ќе имате листови за сармички се до наредната сезона кога стасаат новите лисја, но кај нас често пред време се трошат. Еден совет за крај, доколку виното се впие од врвот, слободно отворете ја теглата и долевајте сосема да ги покрие, се чуваат на ладно место.