1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.616
    Допаѓања:
    5.416
    Пол:
    Женски
    Избрзав да пишам мислејќи дека прашуваш за мармалад, за кој ние ги вадиме семките и на пола ги сечеме двете половинки ( без лупење), а за компот не знам ама претпоставувам не ( од праски сме правеле дома и не сме ги лупеле).
     
    На savana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.582
    Пол:
    Женски
    Јас не ги лупам, нема потреба..убаво ке ги измиеш и толку..јас правам компот од сливи редовно секоја година и тоа бајаги многу...ги редам во тегли напола пресечените сливи без семка, ставам две големи лаж.шекер и вода до горе и ставам во рерна..кога ке почне меурчиња да се качуваат нагоре во теглата, ја исклучувам рерната и ги оставам теглите да стојат внатре додека не се излади.
     
    На fallenangel, mariatim, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Дaјте некoј рецепт сo гoтoви пaлaчинки,честo прaвaм пoвеќе и oстaнувaaт.Oсвен пржени сo презлa,имaв рецепт зa вo рернa редени,нз кaкo беше немoжaм дa гo нaјдaм.
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.011
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Питулици може да правиш... еве ти линк до рецепти
    http://moirecepti.mk/?s=питулици
     
    На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    10.190
    Пол:
    Женски
    Како ги спремаат компирчињата во Горки? Ги пржат со оригано или отпосле ги попрскуваат?
    Help a girl out (facepalm)
     
    На Antebellum и Oleeenka им се допаѓа ова.
  6. Mama Maja

    Mama Maja Активен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Пол:
    Женски
    Devojki ajde mala pomos..utre mu e rodenden na mm pa sakam da spremam nesto, ama toa da bidi nesto brzinski oti so malovo nemam bas vreme na pretek. Sakam nekoja solena torta...nekoj sos...nesto interesno a brzo. Kako za meze, ke ni dojdat nekolku prijateli na gosti.
     
  7. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.609
    Пол:
    Женски
    Мислам дека ги пржат. Отпосле да им ставаат нема толку многу да се чувствува.
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.364
    Допаѓања:
    317.421
    Пол:
    Женски
    Najdov eden recept vo koj se dinstaat meso kromid i pecurki so 200 ml pivo.Ima logika bi bilo vkusno?
    A voda da ne dodavam?
     
  9. Girl-Rabbit

    Girl-Rabbit Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Пол:
    Женски
    Да има логика јас имам правено месо со пиво ама и вода ставам .Зависи колку месо имаш ставено и плус тоа кромид,печурки,компири,моркови ставам вода колку да се покрие (пример тавата) и една чаша за чај оние што се -пиво(или вино бело)
    Резултат= фантазија
     
    На galapce, Viktorijaaa5 и joy1 им се допаѓа ова.
  10. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Сакам да правам мармалад од сливи ама освен овошјето и шеќер во некои рецепти пишува јаболков оцет, а некаде лимонтус сега се мислам што да ставам од овие две? Ајде некој поискусен побрзо нека ми одговори прв пат ќе правам па да не го утнам ^_^ И за 7кг овошје дали е доволно 2кг шеќер?
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.011
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Ќе тераш според рецептот што ќе го одбереш. како што пишува во него, така ќе правиш и тоа ќе ставаш. А количината на шеќерот ќе ја одредиш според сливите, ако се многу благи, ќе скратиш. Јас на пет кг сливи ставив 700 г шеќер, дури и помалку, ама моево џем е, не е мармалад.
     
  12. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Пол:
    Женски
    Neznam kade da go postavam prasanjevo... Dali znae nekoj kako se stava boja (sekerna) vo testo ? Planiram utre da pravam postapalki ma sin mi pa zemav boja za da gi napravam shareni no ne pisuva nisto
     
  13. macalavica

    macalavica Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.010
    Допаѓања:
    4.710
    Пол:
    Женски
    Здраво на сите! Планираме да правиме прослава за вселување, нарачавме прасе за печење, дајте некоја идеја за мезиња покрај печењето.Не сакам да ставам класични ордервери со сувомеснато,се мислам што би спремила.Ке имам 3 дена гости по ред, околу 30 души.
     
  14. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Сакав да прашам длаи некоја подготвувала пандишпан за торта само со белки, брашно,шеќер, ореви?
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.011
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Штo кoнкретнo ти требa?
     
  16. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Пандишпан за торта ама не со многу јајца, по можност без жолчки од јајце.
    Ќе си права торта за роденден ама некоја алегија ми се јави на жолчки.
     
  17. kala21

    kala21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.405
    Пол:
    Женски
    Имам правено торта со кокос,пандишпанот е со 9 белки,9 л.шеќер,200 гр кокос и незз дали требаше уште нешто ако сакаш ќе го побарам рецептот,а филот се прави со жолчки на пареа:)и преубава е тортата:)
     
    На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Фала ти ќе пробам само со белки од помалку јајца ако ја зезнам ќе си бидам без торта. :lol:
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.011
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Нaјубaви пaндишпaни се бaш oд белки мaтени сo шеќер, и oреви дa стaвиш, мелени, нaместo брaшнo. Мoже и лaжицa две брaшнo, aмa зaвиси oд рецептoт. Филoт мoже сo пудинг дa гo прaвиш aкo имaш прoблем сo жoлчките.
     
  20. kala21

    kala21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.405
    Пол:
    Женски
    Го најдов со 10 белки е,10 л шеќер и 200 гр кокос(јас обожавам),а фил може со било што да си направиш:)
     
    На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.