Избрзав да пишам мислејќи дека прашуваш за мармалад, за кој ние ги вадиме семките и на пола ги сечеме двете половинки ( без лупење), а за компот не знам ама претпоставувам не ( од праски сме правеле дома и не сме ги лупеле).
Јас не ги лупам, нема потреба..убаво ке ги измиеш и толку..јас правам компот од сливи редовно секоја година и тоа бајаги многу...ги редам во тегли напола пресечените сливи без семка, ставам две големи лаж.шекер и вода до горе и ставам во рерна..кога ке почне меурчиња да се качуваат нагоре во теглата, ја исклучувам рерната и ги оставам теглите да стојат внатре додека не се излади.
Дaјте некoј рецепт сo гoтoви пaлaчинки,честo прaвaм пoвеќе и oстaнувaaт.Oсвен пржени сo презлa,имaв рецепт зa вo рернa редени,нз кaкo беше немoжaм дa гo нaјдaм.
Како ги спремаат компирчињата во Горки? Ги пржат со оригано или отпосле ги попрскуваат? Help a girl out
Devojki ajde mala pomos..utre mu e rodenden na mm pa sakam da spremam nesto, ama toa da bidi nesto brzinski oti so malovo nemam bas vreme na pretek. Sakam nekoja solena torta...nekoj sos...nesto interesno a brzo. Kako za meze, ke ni dojdat nekolku prijateli na gosti.
Najdov eden recept vo koj se dinstaat meso kromid i pecurki so 200 ml pivo.Ima logika bi bilo vkusno? A voda da ne dodavam?
Да има логика јас имам правено месо со пиво ама и вода ставам .Зависи колку месо имаш ставено и плус тоа кромид,печурки,компири,моркови ставам вода колку да се покрие (пример тавата) и една чаша за чај оние што се -пиво(или вино бело) Резултат= фантазија
Сакам да правам мармалад од сливи ама освен овошјето и шеќер во некои рецепти пишува јаболков оцет, а некаде лимонтус сега се мислам што да ставам од овие две? Ајде некој поискусен побрзо нека ми одговори прв пат ќе правам па да не го утнам И за 7кг овошје дали е доволно 2кг шеќер?
Ќе тераш според рецептот што ќе го одбереш. како што пишува во него, така ќе правиш и тоа ќе ставаш. А количината на шеќерот ќе ја одредиш според сливите, ако се многу благи, ќе скратиш. Јас на пет кг сливи ставив 700 г шеќер, дури и помалку, ама моево џем е, не е мармалад.
Neznam kade da go postavam prasanjevo... Dali znae nekoj kako se stava boja (sekerna) vo testo ? Planiram utre da pravam postapalki ma sin mi pa zemav boja za da gi napravam shareni no ne pisuva nisto
Здраво на сите! Планираме да правиме прослава за вселување, нарачавме прасе за печење, дајте некоја идеја за мезиња покрај печењето.Не сакам да ставам класични ордервери со сувомеснато,се мислам што би спремила.Ке имам 3 дена гости по ред, околу 30 души.
Пандишпан за торта ама не со многу јајца, по можност без жолчки од јајце. Ќе си права торта за роденден ама некоја алегија ми се јави на жолчки.
Имам правено торта со кокос,пандишпанот е со 9 белки,9 л.шеќер,200 гр кокос и незз дали требаше уште нешто ако сакаш ќе го побарам рецептот,а филот се прави со жолчки на пареаи преубава е тортата
Нaјубaви пaндишпaни се бaш oд белки мaтени сo шеќер, и oреви дa стaвиш, мелени, нaместo брaшнo. Мoже и лaжицa две брaшнo, aмa зaвиси oд рецептoт. Филoт мoже сo пудинг дa гo прaвиш aкo имaш прoблем сo жoлчките.
Го најдов со 10 белки е,10 л шеќер и 200 гр кокос(јас обожавам),а фил може со било што да си направиш