1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. kuc

    kuc Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.076
    Допаѓања:
    81.888
    Пол:
    Женски
    Jas ja varam vo voda so zacini , a potoa ja preceduvam i ja proprzuvam na puter ili maslo i odozgora ja posoluvam so parmezan mnogu vkusna e probaj pa ke kazis dali ti se dopaga .
     
    На Antebellum, referentka и Bojana_Ilcevska им се допаѓа ова.
  2. Пчела

    Пчела Популарен член

    Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Пол:
    Женски
    http://www.coolinarika.com/recept/914115/
    Јас ги правам по овој рецепт, и вкусни се.
     
    На Acka22, Bojana_Ilcevska и anaja1 им се допаѓа ова.
  3. Пчела

    Пчела Популарен член

    Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Пол:
    Женски
    Ајде помош, од 100000 рецепти за бомбици што хи имав сега немам ни 1 или неможам да најдам. Дајте рецепт за чоколадни бомбици, сакам за роденденот од ќерка ми да направам.
     
  4. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    една кутија наполитанки
    една кутија еурокрем
    едно чоколадо за готвење


    Ги кршиш наполитанките, го додаваш кремот (нема мерка, ке видиш отприлика коолку да додадеш. да ти се прават бомбици). И ги формираш бомбиците и после ги потураш со топено чоколадо со една лажица зејтин. ТОЛКУ! Преубави се.
     
    На Mishela, referentka и Пчела им се допаѓа ова.
  5. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    И лешници
     
  6. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски


    Може, ама да ги пекнеш малку прво за да им се засили аромата, така би биле повкусни :D
     
    На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abril

    Abril Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Пол:
    Женски
    Ајде кaжете ми некoјa идеa кaкo дa јa спремaм свинскaтa кoленицa?
     
  8. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    12.529
    Пол:
    Женски
    Ај aкo мoже.рецепт,кaкo се викa нз,тaвa,мн крoмид сo oриз,и нa крaј мaтенo јaјце мислaм се стaвaше.
     
  9. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.306
    Пол:
    Женски
    Свесна сум дека не е правилно, но истото го правам и со тестенини. Го варам оризот во произволно количество вода со сол и го проверувам отприлика кога е сварен, да не е преварен. Го тргам од шпорет и го прецедувам во цедалка. Го плакнам со топла вода. Таа малку мрснотија во јадењето доаѓа од месото и зеленчукот кои се пржат.

    Некако не ми треба тој вишок скроб пто преминува во водата при варењето и ја дава густината. Секој со својот вкус.
     
    На galapce, referentka, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.482
    Допаѓања:
    15.373
    Ти благодарам :)
     
    На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.190
    Пол:
    Женски
    Како да искористам погрешно купен, индустриски ајвар? :D
    Знаете дека е крајно невкусен, па за да не заврши во канта, за што да го употребам? Некое јадење од него може ли да излезе? :?:
     
  12. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    5.849
    Како правите запршка?


    1.само вода+брашно и количински колку и постапка?
    . 2.вода+брашно+црвен пипер ...?
     
  13. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    Кај мене дома го ставија на пица, а врз него кашкавал, салама, маслинки. Јас не ја пробав, не знам каква била. Тој што ја направи и ја јадеше вика не била лоша.
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Јас ја правам само со зејтин и црвен пипер, во леќа и грашок ставам брашно, во грав не, вода не ставам :!:и првпат слушам за такво нешто, што знам мене мајка вака ме научи да готви.:nod:Препрашај си постар поблизок за секој случај.:!:
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    116
    купив замрзнати брокула карфиол и морков ај дајте некој рецепт како да ги зготвам
     
  16. afrodita26

    afrodita26 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    1.518
    Пол:
    Женски
    Испржи гo и дoдaди сoл мaлку и сенф.
     
    На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    7.421
    Пол:
    Женски
    Јас за запршка,брашно ставам само во леќа.Мајка ми ја викаше жива запршка,зависно од тоа колку вода има во леќата,во чаша ставам вода и брашно,убаво го мешам,да нема грутчиња и го сипувам во леќата и треба уште малку да проврие.
    Сите други запршки ги правам со зејтин загреан и црвен пипер.
     
  18. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    За грав,ставам ц пиперка и морков дур се вари.
    За запршка малку масло и сосема малку ц пипер.
    Место брашно падирам од гравот, морковот и излупената пиперка со она за пире. Така добива густина.
    За друго ништо не ставам запршка
    Користам или доматно пире ако треба за боја а за густина компир.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    1.647
    Сок од калинки, дали има некој правено и како, некако ми стои многу бавна процедура :)
     
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.098
    Допаѓања:
    56.329
    Пол:
    Женски
    Мислиш цеден? Не е воопшто тешко. Со прсти ја стискаш калинката од сите страни, да ја раздробиш внатре, ама внимаваш да не ти пукне. Бавно и нежно стискаш. Кога ќе ја направиш мека, боцкаш со нож или вилушка на долната страна, и ја цедиш внимателно во поширок сад. После си претураш во чаша. Со пракса полесно станува. :)
    А можеш и на цедалка за портокали, ама не е така забавно.

    Aко мислиш на траен варен сок со шеќер, појма немам. :D