Jas ja varam vo voda so zacini , a potoa ja preceduvam i ja proprzuvam na puter ili maslo i odozgora ja posoluvam so parmezan mnogu vkusna e probaj pa ke kazis dali ti se dopaga .
Ајде помош, од 100000 рецепти за бомбици што хи имав сега немам ни 1 или неможам да најдам. Дајте рецепт за чоколадни бомбици, сакам за роденденот од ќерка ми да направам.
една кутија наполитанки една кутија еурокрем едно чоколадо за готвење Ги кршиш наполитанките, го додаваш кремот (нема мерка, ке видиш отприлика коолку да додадеш. да ти се прават бомбици). И ги формираш бомбиците и после ги потураш со топено чоколадо со една лажица зејтин. ТОЛКУ! Преубави се.
Свесна сум дека не е правилно, но истото го правам и со тестенини. Го варам оризот во произволно количество вода со сол и го проверувам отприлика кога е сварен, да не е преварен. Го тргам од шпорет и го прецедувам во цедалка. Го плакнам со топла вода. Таа малку мрснотија во јадењето доаѓа од месото и зеленчукот кои се пржат. Некако не ми треба тој вишок скроб пто преминува во водата при варењето и ја дава густината. Секој со својот вкус.
Како да искористам погрешно купен, индустриски ајвар? Знаете дека е крајно невкусен, па за да не заврши во канта, за што да го употребам? Некое јадење од него може ли да излезе?
Како правите запршка? 1.само вода+брашно и количински колку и постапка? . 2.вода+брашно+црвен пипер ...?
Кај мене дома го ставија на пица, а врз него кашкавал, салама, маслинки. Јас не ја пробав, не знам каква била. Тој што ја направи и ја јадеше вика не била лоша.
Јас ја правам само со зејтин и црвен пипер, во леќа и грашок ставам брашно, во грав не, вода не ставам и првпат слушам за такво нешто, што знам мене мајка вака ме научи да готви.Препрашај си постар поблизок за секој случај.
Јас за запршка,брашно ставам само во леќа.Мајка ми ја викаше жива запршка,зависно од тоа колку вода има во леќата,во чаша ставам вода и брашно,убаво го мешам,да нема грутчиња и го сипувам во леќата и треба уште малку да проврие. Сите други запршки ги правам со зејтин загреан и црвен пипер.
За грав,ставам ц пиперка и морков дур се вари. За запршка малку масло и сосема малку ц пипер. Место брашно падирам од гравот, морковот и излупената пиперка со она за пире. Така добива густина. За друго ништо не ставам запршка Користам или доматно пире ако треба за боја а за густина компир.
Мислиш цеден? Не е воопшто тешко. Со прсти ја стискаш калинката од сите страни, да ја раздробиш внатре, ама внимаваш да не ти пукне. Бавно и нежно стискаш. Кога ќе ја направиш мека, боцкаш со нож или вилушка на долната страна, и ја цедиш внимателно во поширок сад. После си претураш во чаша. Со пракса полесно станува. А можеш и на цедалка за портокали, ама не е така забавно. Aко мислиш на траен варен сок со шеќер, појма немам.