Лек за рак на дојка и други канцери - Како се создаваат?

Дискусија во 'Алтернативна медицина' започната од Sania, 13 април 2010.

 1. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ

  Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

  И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

  Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

  Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.
  За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

  ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ

  Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

  И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

  Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

  Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.

  За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

  ОСТЕОПОРОЗАТА И МЛЕКОТО

  Главна поента врз која се одвива рекламата и продажбата на млекото како храна е наводната изградба на цврсти коски кај луѓето, особено кај децата, и превенција на остеопорозата. Една студија, чии резултати беа публикувани во „Педијатрикс“ („Pediatrics“) во 2005 година, покажа дека од млекото нема таква корист за градбата на детските коски. Слично на таа студија, и едно друго истражување покажа исти резултати. Имено, „Д Харвард нурсес хелт стади“ („The Harvard Nurses Healt Study“), која истражувала на околу 72 000 жени, и која траела 18 години, покажала дека млекото нема заштитен ефект врз коските на жените и не го намалува ризикот од фрактури на коските. Така, консумацијата на калциум во количини од 600 мг на ден (количина која може да се обезбеди и без консумирање на млеко или калциумски суплементи), не ја подобрува коскената цврстина.

  Наспроти ова, кај децата и жените е покажано дека вежбањето е многу поефективна метода за јакнење на коскената цврстина.

  Ризикот од остеопороза може да се намали во многу голем процент ако се намали консумирањето на натриум, но исто така и ако се намали консумацијата на животински протеини со исхраната. Од друга страна, треба да се зголеми консумацијата на овошје и на зеленчук, да се зголеми спортската активност. Потребите од калциум исто така треба да се задоволат, но само преку растителната храна, како што е кељ, брокула, грав и некои други зелени зеленчуци. Исто така, може да се консумираат и некои житарки кои се збогатени со калциум, иако таквите производи знаат често да содржат и многу поголеми концентрации на калциум отколку што се навистина потребни.

  Токму затоа, оние народи кои во својата исхрана традиционално имаат вклучено многу повеќе растителна храна, а многу малку млеко и млечни производи, имаат далеку поцврсти и поздрави коски од некои други кои млекото го пијат толку многу што им служи и како замена за водата

  МАСТИТЕ, МЛЕКОТО И СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

  Млечните производи, вклучително сирењата, сладоледите, млекото, путерот, јогуртот и други, содржат значителни количини на холестерол и други заситени масти. Исхраната богата со масти и заситени масти води до заболување на крвните садови, срцеви болести и други сериозни пореметувања. Вегетаријанската храна која е ослободена од таквиот вид на масти, а е во комбинација со вежби, контрола на стресот, престанок на лошите навики, како што е пушењето, не само што спречува таков вид на заболувања, туку придонесува за оздравување на веќе заболениот организам. Така, ако мислите дека вашите заболени крвни садови се лекуваат само со операција, тогаш грешите. Тие можат да се излечат многу побезболно и поевтино, само со здрава храна.

  КАРЦИНОМИ И „БАУКОТ“ ПОВРЗАН СО НИВ

  Карциномот на простата и на дојка е тесно поврзан со консумирањето на млеко и млечни производи заради присуството на ИЛГХ-1 во млекото. Овој хормон се содржи во големи количини во кравјото млеко. Но покрај хормонот, тука се присутни и други штетни материи. Една студија покажа дека кај мажите кај кои се регистрирани високи нивоа на ИЛГХ-1 во крвта, има за четири пати поголем ризик да заболат од карцином на простата, за разлика од оние мажи каде нивото на овој хормон во крвта е мало. Од друга страна, истражувањата исто така покажаа дека консумирањето на обезмастено млеко има придонес за зголемен ризик од појава на карцином на простата, затоа што и високата концентрација на калциум во млекото придонесува за тоа.

  Консумацијата на млеко исто така е во корелација со појавата на оваријален карцином кај жените. Млечниот шеќер лактоза во текот на метаболизмот се разградува до еден друг шеќер, наречен галактоза. Галактозата, според истражувачките резултати, е многу штетен за клетките на јајниците. Една студија која е работена во Шведска, потврди дека постои тесна врска меѓу галактозата и карциномот на јајници. Една слична студија, „Студија за здравјето на жените“ од Ајова („The Iowa Women`s Health Study“), покажа дека кај жените кои консумираат повеќе од една чаша млеко, за 73% е поголем ризикот да заболат од карцином на јајници, за разлика од од оние жени кои консумираат помалку од една чаша млеко дневно.

  ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗА

  Интолеранцијата на лактоза е позната кај многу голем број на луѓе и кај цели популации, и тоа кај приближно 95% од ,Американците со азиско потекло, 74% домородни Американци, 70% кај Афроамериканците, 53% кај Мексиканските Американци, и 15% кај Кавказите.

  Симптомите од интолеранцијата на лактоза се:

  - гастроинтестинални тегоби;
  - пролив;
  - метеоризам, односно подуеност на стомакот.

  Интолеранцијата на лактоза се јавува заради непостоење на ензимот лактаза кој треба да ја разгради лактозата. Оние кои го имаат таквиот ензим, можат да ја разградат лактозата на глукоза и галактоза. Кај децата обично постои таквиот ензим, но со текот на возраста може да се изгуби. Ако се толерираат симптомите на „лактаоза интолеранција“, подоцна во животот скоро со сигурност ќе се јават потешки заболувања на организмот.

  ВИТАМИН Д – СОНЧЕВ ХОРМОН

  Многу луѓе пијат доста големи количини млеко со оправдување дека тоа е неопходно за да се внесат адекватни количини на витамин Д. Дали тие луѓе не знаат дека витаминот Д е всушност хормон кој се создава во организмот на човекот под дејство на сончевата светлина?

  Природен извор на витамин Д е сонцето. Пет до петнаесет минути се доволни за да се изложат некои делови од телото на сончева светлина (рацете, нозете, вратот, лицето) за да се создадат потребните количества на витаминот. Луѓето со потемна кожа имаат потреба од подолготрајно изложување на сончева енергија. Но исто така, при долготрајни и облачни зими можеби нема доволно сонце за да се создаде доволно витамин Д во организмот кај луѓето. Тогаш навистина е потребен дополнителен внес од витаминот со храната. Тоа најдобро се прави ако се консумираат житарки кои се збогатени со витамин Д, леб, сок од портокал, оризово млеко или соино млеко и сл.

  КОНТАМИНАЦИЈА СО МЛЕКО

  Млекото содржи контаминирачки супстанции, започнувајќи од пестициди па до лекови. Млекото и природно содржи хормони и фактори за раст кои се продуцираат во телото на кравата. Но, истовремено во некои фарми, на кравите им се додава и таканаречениот синтетички хормон (recombinant bovine growth hormone (rBGH), за да се поттикне млекодајноста на кравата. Бидејќи на тој начин доаѓа до воспалување на млечната жлезда на кравата, тогаш истовремено кравите се под терапија со антибиотици. Овие антибиотици и нивните метаболити се излачуваат со млекото од кравата.

  Пестицидите, полихлоринираните бифенили, и диоксините се исто така отрови кои се наоѓаат во млекото од кравите. Овие токсини се акумулираат во организмот на човекот до количини кои можат сериозно да го нарушат имунолошкиот систем, како и репродуктивните органи кај човекот. Овие токсини го оштетуваат и нервниот систем, а се обвинуваат и за појавата на карциноми кај луѓето.

  Затоа, за да го обновите нарушениот имунитет, најдобро е да го избегнете со храната она што го уништува имунитетот, наместо да барате некаков препарат за подигање на имунитет, кој всушност и не постои.

  МЛЕЧНИТЕ ПРОТЕИНИ И ДИЈАБЕТЕСОТ

  Дијабетесот тип 1 кој се јавува во детската возраст се поврзува со консумирањето на млеко и на млечни производи. Во 2001 година заврши таканаречената ФИНСКА студија која опфати околу 3000 деца со генетски ризик од добивање на дијабетес. Таа студија покажа дека раното отпочнување на консумација на кравјо млеко кај децата допринесува за појава на дијабетес тип 1.

  ПОСЛЕДИЦИ ПО ЗДРАВЈЕТО КАЈ ДЕЦАТА

  Млечните протеини, млечниот шеќер, маснотиите и заситените масти во млечните производи придонесуваат за појава на дебелина кај децата, дијабетес и срцеви болести.

  Американската педијатриска академија препорачува кај децата до една година да не се дава кравјо млеко. Кравјото млеко е многу сиромашно со железо. Ако кравјото млеко заземе голем процент во исхраната кај децата, тогаш обично тие деца стануваат анемични. Истовремено тие деца имаат почести проблеми со болки во стомакот, односно „колики“. Исто така и оние деца кои цицаат мајчино млеко, имаат потешкотии и стомачни „колики“, ако мајката доилка пие кравјо млеко. Кравјите антитела навлегуваат преку крвта од мајката и се излачуваат со нејзиното млеко. Исто така, тоа е причина и за многубројните алергиски реакции кај децата. Кравјото млеко е причина и за опстипација кај децата.

  Млекото и млечните производи воопшто не се неопходни во исхраната на луѓето, а напротив, тие можат да бидат и многу штетни по здравјето на човекот. Наместо нив, многу поздраво е да се консумира растителна храна, и тоа житарка, мешунки, овошје и зеленчук. Со таквата храна нема никогаш да ви недостасува калциум, витамини, минерали и што било во исхраната.
   
 2. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  КОНЗЕРВИРАНОТО МЕСО ГИ ПОВРЕДУВА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

  Во написот за „Американ журнал оф респиратори енд критикал кеар медисин‘‘ („American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine‘‘) од 15 април 2007 година, под наслов: „Конзервираното месо, белодробната функција и хронична опструктивна пулмонална болест во УСА“, д-р Руи Јанг пишуваше:

  „Честото консумирање на конзервирано месо е поврзано со појавата на хронична опструктивна пулмонална болест ХОПБ“.
  Луѓето кои често јадат конзервирано месо (околу 14 пати месечно), имаат два пати поголем ризик да развијат ХОПБ за разлика од оние кои не јадат месо. ХОПБ е хронична болест на белите дробови која е позната како емфизема.

  Коментар:

  Конзервираното и преработено месо како што се конзервите со месо, преработената сланина, колбасите, шунките, и некои таканаречени специјални меса, се богати со нитрити кои се користат како конзерванси, антибактериски препарати, и бои. Нитритите се посредници во создавањето на нитроген - реактивни компоненти, кои се штетни по ткивото на белите дробови, предизвикувајќи емфизема. Така, не само чадот од цигарите, туку и многу други токсини кои се внесуваат со чадот од цигарите, може да предизвикаат оштетување на белодробното ткиво. Од другата страна на спектарот од храна стојат разните овошја и зеленчуци, кои спротивно на месото, придонесуваат за здрави бели дробови.

  Храната може да е многу важен фактор во превенцијата на белодробните заболувања и здравиот начин на исхрана може да придонесе за заздравување на болните бели дробови на три начини:

  прво, храната која нема масти придонесува за подобрување на крвотокот низ белите дробови.

  АЛИМЕНТАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПОТЕКНУВААТ ГЛАВНО ОД МЕСОТО И ОД ЖИВИНАТА

  Според резултатите од истражувањата кои ги направија научниците од Ленкастер Универзитетот во Велика Британија, најголем број случаи на гастроентеритис кај луѓето се предизвикани од бактерии од пилешкото и од телешкото месо кое го консумирале. Студијата покажала дека 97% од болестите на цревниот тракт кај луѓето предизвикани со бактеријата C. jejuni, потекнуваат од фармите за месо и живина. Научниците ја анализирале ДНА од 1231 случај на инфекции со C. jejuni во Ланкшир, Англија. Само 3% од нив биле инфекции кои имале друго потекло - од надворешната средина или од дивите животни.

  Според овие резултати, можело да се донесе заклучок дека најголемиот процент на гастроентеритиси кои се јавувале во САД кај 2 до 3 милиони луѓе годишно, потекнуваат од фармерското производство и консумирање на месо.
   
 3. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  MUHAMED a.s. " Toj e PODOBAR MUSLIMAN ODTEBE zasto e DOBAR kon ZIVOTNITE !",

  Eden den, kuce na umiranje mu prisol na eden Muhamedov sledbenik. Covekot nemal nacin da NABAVI VODA za kuceto, zasto bunarite vo pustinata bile presuseni. Zabelezal malku lokva na kalliva voda vo blizina. Iskinal del od svojata obleka, ja potopil vo vodata, go zel kuceto v skut i mu ja ovlazil ustata so mokrata tkaenina za da mu ja spreci zeddta. Drug covek koj go videl toa, otisol kaj Bozjiot Poslanik i mu rekol:

  " Eden tvoj sledbenik dopre necisto zivotno, kuce, i zatoa ne smee da mu bide dozvoleno da se vrati ovde."
  Muhamed a.s. zaprasal: " Sto mu napravil toj na kuceto ?"
  " Ne znam, no go vidov kako mu ja vlazi ustata iskinato parce na tkaenina natopena vo kalliva voda.", odgovoril covekot.
  " Toj e PODOBAR MUSLIMAN ODTEBE zasto e DOBAR kon ZIVOTNITE !", zaklucil Bozjiot Poslanik.

  od kniga " Lives Of Saints ", Sri Svami Sivananda, 1941; avotrot gi obrabotuva zivotite na poznatite duhovnici od coveckata istorija megu koi se i Mojsej, Isus, Muhamed a.s. i mnogu drugi od site religii.
   
 4. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Зошто не е здраво месото за јадење
  ----------------------------------------

  Добро е познат фактот дека стресот прдизвикува големи биохемиски промени во организмот на животните, но и хормонски промени во крвта. Пред колењето, како и за време на самиот чин, биохемијата на метаболизмот кај исплашените и возбудени животни доживува големи промени. Отровните нуспроизводи се шират по целото тело,притоа труејќи ги сите делови од животното што се коле. Сето тоа подоцна го труе човечкиото тело, но и умот.

  И не само тоа. Животните се чуваат во кафези, а некои никогаш не виделе сончева светлина, освен кога ги носат на колење. Им вбризгуваат разни лекови, хормони и слични супстанции, кои подоцна завршуват во човечкиот организам.Па не ни чудо што целиот свет боледува од депресија! Сето тоа е поврзано со месото бидејќи животните лачат разни хормони кога се под стрес.

  За жал, не постои соодветен збор, а зборот стрес е блага форма за она што го доживуваат животните од моментот на раѓање, па до колење.Новороденото теле или прасе само по неколку часа се одвојува од мајката, која може дури и да полуди од тага по своето чедо.И да не заборавиме дека мајчинскиот инстинкт кај животните е милиони пати поголем од човечкиот. Животните си ги сакаат своите рожби како што ги сакаме ние, луѓето, нашите новороденчиња.Истиот момент кога ќе се одвои малечкото од својата мајка, во нејзиниот организам почнуваат да се лачат разни хормнони како последица на стресот.

  Што се случува, пак, со телето,кое веќе никогаш нема да ја види својата мајка, а се храни со хормони и со храна од преработени остатоци од убиени крави, а во таа храна може да биде и неговата мајка, која е принудно заклана? А телето првпат гледа светлина кога ќе го однесат на колење...Сиот тој страв, страдање, стрес... каде завршува на крај, се прашал ли некој? Во човекот!
  Еве еден интересен пример. Правен е експеримент на црви со светлечки електрошокови, така што подоцна почнувале да се грчат само на светлина, односно без елекрошокот.Со истите црви се хранети глувци, кои по извеснен период почнувале да се грчат на истиот светлечки блесок.
  Ова говори дека и од аспект на енергетски битија, а не само како жива материја. Целата енергија на страв што ја чувствува животното за време на колењето на крај се вградува (останува) во неговото месо, а подоцна, јадејќи го, и во луѓето, ( кај оние што го јадат тоа месо).
  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ СЕБЕСИ...

  Повеќето луѓе се радуваат на богата трпеза. Но мал број помислуваат на тоа како и по која цена на трпезата се пристигнати сите тие сочни шницли, ќофтиња или шунки.
  Знаете ли колкава болка и страдање поминале тие животни сиот свој живот?
  Животните чувствуваат болка! Тие имаат ист нервен систем како нашиот. Исто како нас, луѓето, имаат потреба да се движат, да се дружат со припадниците на својот вид, да го одгледуваат своето потомство, но имаат потреба и од забава.
  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ СЕБЕСИ како сте цел живот затворени на мрачна и смрдлива фарма во која сé што гледате е страдање и смрт. ЗАМИСЛЕТЕ СИ дека вештачки ќе ве оплодат и по породувањето ќе ви го земат детето и ќе го однесат на колење, па пак ќе ве оплодат вештачки, и тоа така од година на година! ЗАМИСЛЕТЕ СИ некој константно да ве храни со храна што не е својствена за вас, да ве трујат со антибиотици, со хормони и со други супстанции, со цел што побрзо да пораснете и да имате повкусно месо. Замислете си колку ви е досадно бидејќи цел живот сте затворени на исто место без можност за движење или за контакт со други. И ЗАМИСЛЕТЕ СИ дека не знаете што ви се случува бидејќи животните и не знаат зошто се затворени или, пак, знаат и се плашат од тоа што може да им се случи. На крај, ЗАМИСЛЕТЕ СИ како, по цел живот поминат во страдање, болка и страв, ве носат на колење, како гледате заклани припадници на својот вид, а вам ви приоѓаат припадници на друг вид за да ве заколат!

  КОГА БИ ИМАЛЕ КЛАНИЦИТЕ СТАКЛЕНИ ЅИДОВИ, СИТЕ ЛУЃЕ БИ БИЛЕ ВЕГЕТАРИЈАНЦИ!

  Родени за да бидат убиени, нивниот живот нема никаква друга вредност освен пазарна. Па да се прашаме сериозно, дали е во ред сево ова? Дали е споиво со зборот хуманост - особина што гордо си ја припишуваме себеси?

  Али Мек Гроу, актерка
  Отсекогаш чувствувам дека начинот на кој постапуваме со животните е одличен показател колку сме чувствителни кон човештвото!

  Ричард Гир, актер
  Како жители на оваа планета, должност ни е да се однесуваме љубезно кон сите видови, со многу љубов и почит. Настрана од ова разбирање е страдањето што го доживуваат животните поради човечката крутост. Ве молам, помогнете да го спречиме ова лудило!

  Леонардо да Винчи, (1452-1519), италијански уметник
  Човекот, всушност, е крал на ѕверовите бидејќи неговата суровост ја надминува нивната. Ние сме гробишта на животните.Ќе дојде време кога на убиството на животните ќе гледаме како што гледаме денес на убиството на луѓето.

  Во американската месна индустрија секоја секунда се убиваат по 289 животни. Тоа значи 17 340 секоја минута, 1 040 400 секој час и 24 969 600 секој ден.
  Како вегетаријанец, спасувате живот барем на 1 000 животни за време на вашиот живот.
  Многу луѓе веднаш би престанале да јадат месо ако мора сами да го заколат животното.Но мудро се сетиле дека можат да платат други да го сторат тоа наместо нив.И се поставува прашањето: Дали ги ослободува тоа од моралната одговорност? Многумина и не знаат што се случува навистина со животните.
  Ако сакаме да се ослободиме од насилството во сопстевното срце, мора да ја отфрлиме храната што е дојдена до нас по пат на насилство.
  Кога ќе ја загубиме почитта кон животот на животните, ја губиме и почитта кон човечкиот род.

  Махатма Ганди (1869-1948), индиски политичар
  Величината и моралниот напредок на една нација може да се ценат според начинот на кој се однесува таа кон животните.

  Но дали можеме да ги затвориме очите пред страдањата и стравот што го предизвикуваме со колење и со консумирање на над 1,6 милијарди домашни животни и 22,5 милијарди живина секоја година?
  Не, не можеме да негираме дека ваквата суровост нé прави уште покрути!
  Едно е јасно, ниту сме ги создале, а уште помалку имаме право да ги убиваме и да ги јадеме. Време е да се р
   
 5. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  ПРИКАЗНАТА ЗА „ЗДРАВАТА РИБА“ ПРОДОЛЖУВА:

  Живата и загадувањето со жива преку рибата, повторно не е целата приказна. И доколку таканаречената „чиста риба“ е достапна за јадење, а сигурно не е во овој современ свет, дури и таа не е здраво јадење. Ништо не е добро, ако е премногу.

  Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

  Рибата, исто така, содржи големи количини на сулфурни соединенија, односно аминокиселини, како што е метионинот, кој го зголемува нивото на хомоцистеин во крвта.

  Хомоцистеинот исто така придонесува за зголемена инциденца на срцеви заболувања, дисфункции на крвните садови. Дури и рибиното масло самото по себе може да го зголеми нивото на хомоцистеинот во крвта. Рибата го зголемува нивото на холестеролот во крвта слично како и другите видови на месна храна, како што е свинското месо или говедскотo.

  Рибата не содржи „фибер“ влакна или комплексни јаглехидрати, со што негативно делува врз работата на дигестивниот тракт и физичката издржливост. И повторно, ништо не е добро ако е претерано. А луѓето знаат да претеруваат и во доброто и во злото. Ако слушнат за позитивното дејство на омега―3 масните киселини, настојуваат да се „затрупаат“ со нив.

  Иако масните киселини омега – 3 ја разредуваат крвта, и можеби ја превенираат срцевата тромбоза, од друга страна го зголемуваат ризикот од компликации од крварења од други места, како хеморагични компликации при сообраќајни несреќи. Мрсната риба, која се препорачува за срцевите болни, го зголемува ризикот од појава на дијабетес.

  Омега – 3 мастите го намалуваат дејството на инсулин и водат до зголемено ниво на шеќер во крвта. Прекумерното јадење риба во време на бременост, според некои истражувања, го продолжува времето на бременост, ја зголемува феталната тежина, со што се зголемуваат родилните ризици и за мајката и за плодот.

  Високата цена на рибата од природните водени басени, како што се океаните, реките и езерата, натера многумина да се занимаваат со фармерско одгледување на риба во рибници. Но и тоа не е невина работа во однос на здрави особини на рибата како храна. Во многу големите и бројни рибници во светот, како храна за рибата се користат рибини масти и рибино брашно, кои се добиваат од мали риби од загадени и контаминирани води, и кои во себе содржат големи количини на контаминирачки материи. На пример, лососот кој е фармерски одгледуван, содржи поголеми количини на контаминација, за разлика од морскиот лосос.

  Фармерското одгледување на рибата е поразително и многу штетно за животната околина. Отпадните материи од рибниците, вклучително фекалиите, хемикалиите кои се користат како пестициди, хербицидите и антибиотиците, се испуштаат во природните водни басени и реките.

  Сакаме да јадеме здрава храна? Дали е возможно тоа, покрај сето она што и го правиме на природата и на целиот жив свет?

  Рибите, кои се во многу тесни рибни базени, се подложни на меѓусебно заразување со различни инфекти. Во многу случаи рибите од рибниците се месојади и нивната храна доаѓа од природните води, од езерата и океаните. Таквиот процес го нарушува природниот еколошки баланс. Секојдневно се исцрпуваат огромни улови на ситна океанска риба која ќе стане храна на рибата одгледана во фармерските рибници, кои пак треба да станат наша храна.

  КАКО ГО ЗАСАКАА ЛУЃЕТО ОДВРАТНИОТ ВКУС НА РИБАТА?
  Напишано од 8ка

  Што се однесува до вкусот на рибата, многу луѓе не го сакаат. Мирис на риба е синоним за непријатен мирис, за нешто што всушност смрди, нешто што потсетува на непријатниот мирис на сулфур. Мирисот на рибата зависи од тоа на кој начин одреден вид на риба се храни.

  Многу видови популарни риби се месојади, и тоа туната, лососот, сабјарката, и тие се хранат со помали риби и водни животни. Но, луѓето имаат способност да го „подесат“ својот критериум за вкус и да го обожаваат дури и одвратниот мирис на сулфур од рибата.

  Расипаното јајце и скапаната риба смрдат толку многу заради гасот, и тоа сулфурните гасови кои се ослободуваат како резултат на работата на бактериите. Сулфурот се раствора во вода многу добро. Лошиот мирис на телото, мирисот кој се ослободува преку подригнување, гасови, потење, е резултат на сулфурот и сулфурните соединенија.

  Овие соединенија потекнуваат од сулфурот кој е содржан во храната што ја јадеме, односно во аминокиселините кои содржат сулфур, како што е метионинот.

  Луѓето мислат дека рибата е нивен основен извор на омега-3 масни киселини. Затоа луѓето мислат дека ако не јадат риба, ќе имаат сериозни нутриционистички проблеми. Продавачите на рибино масло одат дури до таму што нагласуваат и предупредуваат дека „ надокнадувањето на исхраната со рибино масло е неопходно за да се обезбедат соодветни количини на тие важни масни киселини“.

  Повеќе здравствени организации во светот, вклучително и Американската асоцијација за срцеви болести и Американската медицинска асоцијација, Американската дијабет асоцијација, Британската диетолошка асоцијација, исто така препорачуваат луѓето да јадат риба, првенствено за да обезбедат доволно застапеност на омега -3 масните киселини. Но истовремено, истите овие организации предупредуваат на опасноста од штетното дејство на живини соединенија и други загадувачи од животната средина кои може да се најдат во рибата.

  Процентот на заболени од срцеви болести кај луѓето кои претежно јадат риба, како што се Јапонците, е многу мал, и така таа храна доби епитет дека е храна богата со „добри масти“. Но, испитувачите направиле превид и не направиле добра разлика меѓу вкупниот начин на исхрана кај западните нации и кај Јапонците.

  Примарна храна кај Јапонците е оризот, и заради тоа тие имаат подобро здравје, послаби се и се поактивни. Малите количини на риба кои ги јадат не се нивна примарна и процентуално најзастапена храна.

  Теоријата дека „рибата е добра храна“ најверојатно е повеќе прифатлива и попрактична за многу луѓе кои имаат срцеви проблеми, затоа што попрактично е да се додадат две парчиња масна риба два пати во неделата како главен оброк, отколку да се согледаат вистинските причини за срцевите проблеми. Но овде има една друга вистина, а тоа е дека ако вие навистина сакате да внесете добри масти, тогаш треба да знаете дека добрите масти се од растенијата.

  Можноста да се оштети мозокот, особено кај неродените деца, мозочните и срцевите удари, некако се маскирани и превидени со теоријата за тоа дека морската храна воопшто е главен извор на есенцијални масни киселини кои ќе го штитат срцето и мозокот кај луѓето.

  Само растенијата можат да синтетизираат масни киселини омега – 3, а рибите не можат да ги синтетизираат, а не можат ниту луѓето, ниту говедата.

  Дури и африканскиот слон со големина на мозокот од 3000 до 4000 см3, во споредба со човечкиот мозок кој е околу 1400 см3, нема проблеми со набавка на есенцијални масни киселини за неговиот мозок и за остатокот на неговото тело, а се храни исклучиво со растителна храна.


  ЧУВАЈТЕ СИ ГО МОЗОКОТ, ЌЕ ВИ ТРЕБА ЗА ДА РАЗМИСЛУВАТЕ...
  Напишано од 8ка

  Дали мислите на безбедноста на вашиот мозок? Кога зборуваме за здрав развиток на мозокот и неговата поврзаност со јадење риба, немојте да заборавите на живата. Дали и колку пати ви се случило да почувствувате дека рибата која ја јадете има метален вкус?

  Живата е природен елемент кој се наоѓа во земјата, но често е и загадувач на околината кој се ослободува од индустриските капацитети за време на индустриското производство.

  Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

  Големи количини од оваа жива се наоѓаат во водите на реките, езерата и океаните. Таа се конвертира во загадувач кој се концентрира во ланецот на исхрана преку процесот на биоакумулација. Рибата, особено онаа риба која е најчесто употребувана како храна за луѓето, и тоа туната, пастрмката, скушата, станува контаминирана со жива. Консумирањето на риба е најголемиот извор и најчестиот начин на контаминација, на труење на човечкиот организам со жива.

  Скоро целото количество на жива кое се внесува, се апсорбира преку гастроинтестиналниот тракт. Бидејќи нашето тело нема можност да ја екскретира, односно да ја исфрла живата, таа се акумулира во текот на животот, покажувајќи го својот штетен ефект. Сериозни можат да бидат оштетувањата на нервниот систем, срцето, бубрезите, имунолошкиот систем, и тоа особено кај младите, децата но и кај фетусот. Последиците од загадувањето со жива се оштетување на мозокот со моторна дисфункција, губење на меморијата, потешкотии во учењето, депресии.

  Организациите кои се занимаваат со заштита на животната околина, ги советуваат мајките, бремените жени, децата, доилките, да јадат риба која е незагадена со жива. Две значајни студии укажаа дека луѓето кои имаат поголеми количини на жива во организмот, која е резултат на јадење на загадена риба, имаат повеќе срцеви проблеми.

  Првата студија објавена во „Њу Ингланд журнал“ (New England Journal) од 2002 година, покажа дека поголемата количина на жива, која е најдена во дел од нокотот на ножниот палец, е во позитивна корелација со срцевите заболувања подоцна во животот. Следната студија ја истражувала количината на жива во косата, при што се констатирало дека поголемото количество на жива во косата е ризик фактор за срцево заболување и заболување на крвните садови, како причина за зголемена смртност кај средовечните мажи од Финска.

  Живата ја поништува или ја намалува заштитничката функција на рибата како храна спрема срцевите заболувања. Уште појасно кажано, живата го поништува таканаречениот заштитнички ефект на „добрите“ рибини масти врз крвните садови и врз срцето.

  Тие луѓе кои имале големи количини на жива во косата, како резултат на јадење многу риба што е контаминирана со жива, истовремено имале и поголемо количество на тотален и лош ЛДЛ холестерол во крвта, поголем процент од нив заболувале од дијабетес и имале проблем со зголемен крвен притисок. Зголеменото количество на холестерол кај оние кои јадат риба не е изненадувачки, бидејќи некои видови риба имаат скоро двојно повеќе холестерол за разлика од свинското, говедското и пилешкото месо. Резултатите од 48 испитувања, кои опфаќале 36 913 испитаници што земале рибино масло или мрсна риба, не покажале бенефиции во смисла на подобрување на здравјето како резултат на поголемата консумација на таканаречените „добри масти“, па е констатирано: „омега – 3 мастите немаат јасно потврден ефект во смисла на намалување на смртноста кај пациентите со кардиоваскуларен проблем или со карцином“. Но, зошто омега – 3 масните киселини се претставени како поволни за лекување на срцевите болести?

  Омега – 3 масните киселини имаат способност да ја разредуваат крвта и да спречуваат нејзина коагулација и затнувањето на крвните садови. Но, оваа приказна за поволниот антикоагулативен ефект на „добрите рибини масти“ е само еден дел од приказната за „рибината вистина“. Многу поголемо внимание треба да му се посвети на делувањето на живата како загадувач на човечката околина.

  Оштетувачкото дејство на живата врз крвните садови е резултат на оксидирачките процеси, или таканаречениот оксидативен стрес, или создавањето на слободните радикали, воспалителните процеси, кои повторно резултираат со создавање на крвни коагулуми, мускулна дисфункција на ѕидот на крвните садови.

  ШЕПОТОТ НА РИБИТЕ
  Напишано од 8ка

  Дали сте помислиле колкав дел од планетата земја имате во своето тело? Кој е оној кој себеси се смета за нешто што е надвор од целата оваа природа која нè опкружува? Кој има толку стеснет поглед?

  Ако мислите дека сте надвор од телото на земјата, тогаш вие себеси се прогласувате за страно тело. Медицината знае дека секој организам се бори против страното тело во себе. Така и природата, се бори против страните тела, ги уништува и ги отстранува од себеси.

  Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

  Секој човек е клетка од организмот на природата. Кога сите клетки се здрави и функционираат беспрекорно, организмот е здрав и во хармонична рамнотежа. Но, секој болен човек е истовремено и болна клетка на планетата земја. Неговата болест е поврзана со дисбалансот на целата планета.

  Оздравувањето на телото е победа над болеста. Но не само над болеста на човекот, туку над болеста на целата планета. Оздравувањето значи враќање на силата, на убавината. Оздравувањето значи повторно раѓање на животот. И тоа е причина за воодушевување кон силата на истрајноста и силата на постојаноста. А постојаноста е особина на природата, постојаноста е особина на севкупноста на природата и сите нејзини убавини кои сите ние ги чувствуваме, уживаме во нив, ги посакуваме.
   
 6. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Извори на витамин Б12
  ------------------------

  Мали дози од 0,3 до 0,65 микрограми днево ја лечат мегалобласната анемија. Но, тешко е да се набават толку мали дози на Б12. Таблетите содржат околу 500 до 5000 микрограми. Овие дози се добри за да се оствари таканаречената пасивна апсорпција на витаминот, која се случува при оштетување на дигестивниот тракт. Но, кога е човекот здрав, тогаш тоа се преголеми дози и можеби 1000 пати поголеми од потребното.

  Бидејќи Б12 содржи еден молекул на минералот кобалт, тој често се наоѓа под името Кобаламин. Како додаток на храната и како таблета, овој витамин се наоѓа најчесто под името цијанкобалтамин. Неговата делотворност кај невролошките проблеми е дискутабилна, но другите форми како метилкобаламин и хидроксикобаламин, можеби се подобар избор при лекување на недостаток на вит. Б12.

  Важно е да се одбере биоактивната форма на Б12. Има многу супстанции како додатоци на храната кои се слични на Б12, како што е спирулината на пример, но сепак тие не се делотворни.

  Hори Alga-добар извор на Б12

  Некоја храна која е подложена на бактериско вриење, како што е темпех и мисо, како и некои морски алги, се посочуваат како извори на Б12. Темпех и мисо немаат Б12, но нори – сува зелена и виолетова морска алга која се користи за подготвување на суши, може да е добар извор на Б12.
   
 7. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Сензации околу Б12 недостатокот кај вегетеријанците
  ---------------------------------------------------

  Написите за опасноста од недостаток од витамин Б12 кај веган исхраната придонесуваат за добра продажба на медиумите кои ги купуваат луѓето, а кои сакаат да слушнат нешто со кое ќе го оправдаат својот нездрав начин на исхрана. Така, во мартовското издание на „Њу Ингланд журнал оф медисин“ ( New England Journal of Medicine) беше објавено писмо (немаше научен податок), напишано од 33 годишен маж кој станал вегетаријанец на 20 години, и сега се судрува со проблемот на појава на слепило. Насловот беше: „Слепило кај вегетаријанците“.

  Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

  Но, некако во позадина беше објавено дека кај овој човек недостасувале и витамините: А, Ц, Д, Е, Б1, Б12, фолна киселина, како и цинк и селениум. Тоа значи дека овој човек страдал од општа неухранетост, односно поедноставно кажано, овој човек гладувал, нешто што можеме да го споредиме кај оние кои се на „вечна“ диета, дадена (односно советувана) од некомпетентни советодавци и „стручњаци за слабеење“. Кога овој човек бил подложен на медицински третман, надокнадувањето на витаминот Б12 не му го повратило видот, туку само го коригирало анемијата.

  Ако добро се анализира овој случај, се гледа заблудата во поврзувањето на болеста со нејзините причини. Значи тој не ослепел заради недостаток на витаминот Б12, туку заради недостаток на други компоненти во исхраната.

  Вегетаријанскиот начин на исхрана значи исхрана која изобилува со скробни растенија, многу зеленчук и овошје, а токму тие се главниот извор на витамини А, Ц, фолна киселина, како и на цинк и селениум. Значи, кај пациентот се работи за гладување, било да е тоа резултат на „сиромаштија“ или некоја друга состојба каде организмот не може да ги апсорбира хранливите материи од дигестивниот тракт. Како и да е, ваквите случаи се многу добра можност да се охрабрат љубителите на месо и млеко и на друга животинска храна да продолжат со нивно консумирање.

  Витамин Б12 - Последно упориште на оние кои сакаат да јадат месо
  --------------------------------------------------------

  Дефицит на витамин Б12 е податокот кој стана последното упориште на луѓето кои премногу сакаат да јадат месо. Луѓето секогаш настојуваат да ги бранат своите навики да јадат одредена храна или да пијат некои пијалаци. Кога станува збор за одредена храна која е посочена како нездрава или неприродна храна за луѓето, тогаш љубителите на истата постојано ја нагласуваат потребата да се консумира такавата храна, која обично е проследена со некакви „квази вистини“, за здравствените потреби на човекот кои се поврзани со нејзиното консумирање.

  И повторно: „луѓето секогаш сакаат да слушаат добри работи за нивните лоши навики“.

  Сепак, добро информираните луѓе повеќе не веруваат дека млекото е најдобриот извор на калциум за луѓето, или дека месото е потребно за да се задоволат потребите од протеини. Откога се распадна ваквото потенцирање на важноста на млекото и на месото, витаминот Б12 стана топ тема, секогаш кога се зборува за вегетаријанскиот начин на исхрана.

  „Омниворите го обезбедуваат витаминот Б12 од месото кое го јадат, па заради тоа оние кои одбрале начин на исхрана без месо, се предодредени да заболат од некоја од болестите кои се последица на недостатокот на овој витамин...?“

  Во ова има мала трошка вистина, но сепак постои и една друга вистина, а тоа е дека болестите кои се резултат на недостаток на витамин Б12 се премногу ретки, помалку од еден случај на милион луѓе.

  Оние кои ја проучуваат здравата исхрана, знаат дека витаминот Б12 е единствениот факт на кого ќе се потпираат поддржувачите на месото и млекото како храна (не само оние кои сакаат да ги јадат овие производи, туку и оние кои профитираат од нивното производство).


  Биохемиски промени при мало количество на витамин Б12
  -------------------------------------------------------
  Нормалните вредности на витаминот Б12 во крвта се 150 пикограми на милилитар. Кога вредностите се под 80 пикограми на милилитар, значи се јавува недостаток од витаминот. Витаминот се мери преку крвта, лабараториски, и тоа е многу лесна процедура.

  Б12 е витамин кој е потребен за одвивање на многу биохемиски реакции во организмот, па затоа, кога ќе се јави негов недостаток, се случува оневозможен метаболизам на некои материи, што резултира со зголемување на нивото на метилмалонична киселина, на аминокиселината хомоцистеин. Зголеменото ниво на хомоцистеин се јавува и при премногу калорична исхрана, кога се јаде премногу месо, а исто така се поврзува со зголемен ризик од срцев удар и мозочен напад. Оваа аминокиселина, всушност, самата по себе не ги предизвикува овие болести, туку укажува на податокот за нездрава исхрана на луѓето, односно е показател за екстремен внес на животинска храна. Кога се дава фолна киселина или вит. Б12 за да се намали количината на хомоцистеин, тогаш не се намалува и ризикот од срцев удар, туку напротив, суплементите на фолна киселина го зголемуваат ризикот од срцев удар, мозочен удар, карцином, па дури и смрт.
   
 8. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Како се скрати животниот век на луѓето
  -----------------------------------------------

  Луѓето кои живеат во Северна Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд, јадат богата калорична храна и го кратат својот живот на различни начини:

  * Мастите и холестеролот ги затвораат нивните артерии, предизвикувајќи нивно прскање и блокирање на крвотокот.
  * Воспалителните реакции го оштетуваат срцевиот мускул и ја намалуваат неговата функција.
  * Загадената храна со токсини ги мутира клетките на човечкото тело во карциномски клетки.
  * Преголемата количина на животински протеини предизвикува оштетување и намалување на функцијата на бубрезите.

  Дури и покрај сите овие непријателства врз човечкото тело, просечниот живот во САД е 79 години за жените,а 74 години за мажите.

  Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

  Луѓето кои се хранат многу поинаку од Американците, на пример Јапонците, имаат далеку подобро здравје од Американците. Јапонците, кои претежно јадат храна која е од растително потекло, а помалку месо и млечни производи, имаат просечен живот 4-5 години поголем од Американците. Адвентистите – вегетаријанци имаат просек на животот дури за 10 години подолг од оној на Американците.
  Што би се случило кога луѓето би имале уште повеќе информации за квалитетот на исхраната што ја јадат и за нејзината поврзаност со должината на живеењето?
  Во ноември 2005 година, во магазинот на „Национална географија“, имаше еден извонреден напис: „ Тајната за долг живот“.
  Се зборуваше за три групи на луѓе кои живееле долг живот, а биле од Окинава (Јапонија), Сардинија (Италија), и Лома Линда (Калифорнија).
  Сие три групи на луѓе јаделе претежно растителна храна. Сосема на крајот на тоа издание на магазинот имаше една страна на која стоеше напис: „Направи го тоа и за себе, стани вегетаријанец“.

  Др. Бенџамин Раш, уште во 1776 година, напиша за домородците Американци: Во нивните тела наполно се пресликува старата народна поговорка: „Природата се задоволува со малку", или „Natura paucis contenta“.
  Иако тие имаат помала порција со храна, тие се здрави и не се гладни, и сепак го задоволуваат својот апетит. Тие јадат со сласт.
  Нивниот раст е пропорционален и долго ја задржуваат живоста во себе – повеќето од нив ја достигнуваат својата педесета година од животот без да добијат брчки на лицето или бели влакна во косата, кои би ја издале нивната старост.
  Исхраната на жителите на Филаделфија за време на тие години изобилувала со животинска храна. Се јадела таква храна два до три пати во текот на денот. Просечниот живот кај тоа население бил 50 до 60 години, и крајот на животот бил со болести на зглобовите, апоплексии, парализи, болести на црниот дроб, хидропсија.
  Лакомоста спрема храната отсекогаш била обвинувана за многу болести и за скратување на животот. Контролата на јадењето е важен елемент за науката и е посочуван како фактор за подобрување на здравјето.
  Но сепак, дури во 2006 година истражувачите прв пат јавно обелоденија искуства на луѓе кај кои е докажано дека калоричноста на храната е поврзана со голем број на болести.
  Срцето на оние луѓе кои консумирале исхрана која е добро калориски балансирана, која е со многу помала калорична вредност, се опоравувало од воспалителните процеси од кои страдало и ја подобрувало својата функција.
  Луѓето кои биле опфатени со оваа студија се набљудувале околу шест години, но нивното срце покажувало подобрена функција, како да е 15 години помладо.

  Луиѓи Корнаро во 1550 година го напиша делото „Уметност на долгиот живот“. Тој, страдајќи од дебелина и оштетени зглобови на 35 годишна возраст, почнал да ја ограничува храната на многу помалку од вообичаено и исто така го намалил внесот на месо. Живеел околу 100 години. Тој покажа колку човечкиот организам може да биде благодарен, без разлика на колку години да се одлучи да се направат промените.
   
 9. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Средновековните босански христијани - вегани
  ------------------------------------------------

  Христијаните или патарените, следбеници на средновековната босанска црква, која била самостојна христијанска заедница во Босна, според извештаите од католичките свештеници од 1375 година, не јаделе месо, риба, јајца, ниту млеко и млечни производи од животинско потекло. Со денешен речник кажано, босанските христијани биле вегани.

  Таквото прехранбено определување на христијаните наидувало на жестока осуда од страна на врвот на тогашната католичка, но и на православната црква, кои со своето учење ги држеле босанските верници во длабока заблуда.
   
 10. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Непознатата историја на вегетаријанството
  (според написот на Горан Маетиќ ГРОМБОЛ МАГАЗИН)

  УСПЕХОТ НА „ВЕГЕТАРИЈАНСКАТА“ ХИМАЛАЈСКА ЕКСПЕДИЦИЈА
  -----------------------------------------------------

  Високогорските планинари уште во 1955 година ја докажаа предноста на вегетаријанската исхрана при големи напори и тешки временски услови. Високогорските планинари, „хималајци“ од Германија и од Швајцарија, при обидот за искачување на Дулагири (8172м), шестиот највисок врв на светот во 1955 година, истовремено се согласија да бидат и првите опитни глувци меѓу алпинистите.

  Имено, нивната задача била да се утврди вредноста на вегетаријанската исхрана во услови на крајно неповолни временски околности, како што владеат на највисоките врвови на светот, односно на Хималаите. Предлогот за еден таков потфат го дал швајцарскиот професор Хеим, така што научните соработници што биле членови на десетчлената планинарска експедиција под водство на Мартин Маер, всушност требало да покажат дека вегетаријанската исхрана, која се базира исклучиво на храна од растително потекло, може да одговори на сите потреби на организмот, и тоа во најтешки услови на исцрпеност, студ и низок атмосферски притисок. Требало да се покаже и тоа дека не само што е доволна вегетаријанската исхрана за да се задоволат потребите на организмот во такви околности туку и дека е храна способна значително да ги прошири границите на човечката издржливост.
   
 11. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Природна храна за човекот, што е тоа?
  ----------------------------------------------
  Секое животно има специфична храна со која треба да се храни и за која е создаден неговиот организам. Ако му давате месо на тревопасно животно, ќе го разболите или ако му давате трева на месојадно животно, и тоа ќе се разболи.
  Исто е и со луѓето. И организмот на луѓето е создаден за да опстојува со одреден вид храна за што е одговорна природата што го создала. Не се работи за желба, туку за природа.

  Има луѓе на кои не им се допаѓа кога ќе слушнат дека човечкиот организам е дизајниран од природата да се храни претежно со растителна храна. Затоа не треба да се лутат оние што не ја сакаат растителната храна, зашто ништо не може да се стори за тоа, никој не може да го измени тоа бидејќи така решила природата.
   
 12. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Мускулестите мажи и нивниот тестостерон
  -----------------------------------------

  Многу често се заговара една неразумна теза дека јадењето месо го стимулира растот на мускулите преку хормонот тестостерон. За тие што се во ваква заблуда, еве еден научен податок.

  Луѓето што многу малку консумираат месо, а се претежно на растителна храна, во просек имаат поголемо количество тестостерон во крвта, за разлика од оние што постојано имаат месо во исхраната.

  Имено, нивното количество тестостерон во крвта е во просек за 13% повисоко отколку кај оние што јадат месо. За потсетување, тестостеронот е машки хормон, кој ги дава карактеристиките на машкото тело.
  За среќа, овој вишок тестостерон е секогаш контролиран од организмот, се држи врзан за одреден тип протеини и не може да направи некакво оштетување на простатата или на некој друг орган.
  Значи, ако не се работи за тестостеронот, кој бенефит повеќе го добиваат спортистите што јадат претежно месо?

  Силата на телото не е во големината на мускулите
  -----------------------------------------------------

  Еден од главните здравствени проблеми на денешниот човек е одржувањето на телесната тежина. За тоа се зборува во многу научно-бразовни програми и на познати светски медиуми.

  Светската здравствена организација веќе сè погласно алармира за проблемот со дебелината кај луѓето. Проблемот со одржување на телесната тежина не е присутен само кај неактивните луѓе.
  Денес и многу спортисти имаат проблем да ја одржат стабилна телесната тежина. Поради тоа многумина напорно вежбаат исцрпувачки вежби што им го нарушуваат здравјето.

  Начинот на исхраната кај спортистите стана терен за добра заработка на сите таканаречени стручњаци, кои сакаат да промовираат диети за билдање на телото, за обликување, за подигање на енергијата.
  Што е уште пострашно, начинот на исхраната што го промовираат и самите спортисти од комерцијалини цели, станува начин на исхрана на многу момчиња во нивната тинејџерска возраст, кога се стремат да го достигнат успехот на својот спортски идол.
   
 13. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  VAZNO E STO,KOLKU, KOGA I KAKO JADETE

  Човековиот имунитет најефикасно се подобрува со правилна исхрана, што подразбира дека храната треба да се џвака темелно, да се јаде умерено три до пет пати дневно, да не се јаде меѓу оброците како ни во ноќните часови. Човекот не се храни со она што ќе го голтне туку со она што ќе влезе во клетките - ќе се искористи. Ако не сме информирани како да му помогнеме на организмот правилно и оптимално да ги искористи компонентите од сварената и разложената храна, ние можеме залудно да јадеме најквалитетна и еколошки најчиста храна, а од неа да немаме никаква корист туку само штета. Храната што е внесена на неправилен начин главно се претвора во токсичен отпад и ја зголемува киселоста на организмот што е основа за развој на дегенеративни заболувања.
   
 14. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Dopolnitelni aktivnosti vo prevencija na bolestite
  TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA

  Vo vodeckoto spisanie vo SAD "Psychomatic Medicine" se pokazuva deka licata koi praktikuvaat Transcendentalna Meditacija (TM) se mnogu pozdravi od prosecno.Pomegu ostanatoto potvrdeno e;

  -87% smaluvanje na bolestite na srceto
  -55% smaluvanje na tumori od sekakov vid
  -30% smaluvanje na infektivni bolesti

  Bidejki se zdravi Praktikantite na TM pomalku go posetuvaat lekarot i pomalku koristat bolnicko lekuvanje.

  Tehnikata TM pocnal da ja poducuva na zapad vo 50te godini od 20 vek Maharishi Mahesh Yogi.Do kraj na 20 vek tehnikata ja naucile poveke od 5 milioni. Tehnikata moze da ja nauci i 5 godisno dete.Iako TM ne ezamena za lekarski tretman, mnogu lekari im ja preporacuvaat TM programata na svoite pacienti. Lekarite smetaat deka STRESOT E GLAVNIOT PRICINITEL na POVEKETO BOLESTI. Do stres moze da se dojde ako na teloto ne mu davame zdrava hrana poradi sto trpi nasiot nerven sistem i drugite organi. Sostojbata na pocinok ostvareno so tehnikata TM go rastvora stresot vo nervniot sostav i pomaga vo vospostavuvanje na ramnoteza vo site aspekti na zivotot. So sostojbata na nervniot sistem se menuva i sostojbata na nasata svest. Lekovite za smiruvanje, cigarite, alkoholot, drogite,e go umrtvuvaat nervniot sistem a tehnikata TM go cisti nervniot sistem razreduvajki go naplasteniot stres koj vlijae na mentalnite i organskite zaboluvanja.

  Tehnikata TM:
  -go smaluva krvniot pritisok
  -go smaluva nivoto na holesterolot vo krvta
  -ja smaluva upotrebata na lekovi, cigari, droga, alkohol
  -go uramnotezuva apetitot
  -ja smaluva anksioznosta
  -ja smaluva depresijata
  -ja smaluva nervozata
  -ja smaluva nevroticnosta
  -ja zgolemuva samodoverbata

  STO E TM-Transcendentalna meditacija?

  TM e ednostavna, lesna, prirodna, mentalna tehnika koja ovozmozuva iskustvo na pofini procesi na mislenje, TRANSCENDIRANJE ( transcendere-da precekoris, lat. )na mislenjeto i ostvaruvanje na sostojba na najmalo voznemiruvanje na svesta. Na toj nacin, toa ovozmozuva temelno opustanje i odmor podlabok otkolku vo najdlabokiot son. TM ne ezamena za spienjeto. Rezultatot od takviot dlabok odmor so pomos na TM tehnikata e neutralizacija na stresot i napnatosta, zgolemuvanje na kreativnosta, inteligencijata i stabilnosta. Blagodetite na holistickoto deluvanje na vezbata TM gi opfakaat site podracja na zivotot na poedinecot i opstestvoto. Preku 400 nezavisni naucni ispituvanja objektivno go potvrduvaat subjektivnoto iskustvo na podobruvanjeto na kvalitetot na ziveenjeto na praktikantot na tehnikata TM. Tehnikata se vezba 2 pati dnevno po 15-20 minuti. Za da ja naucime ne e potrebna nikakva promena vo nacinot na zivotot, odnesuvanjeto, veruvanjeto itn. Lesno se uci, taka da i deca od 4 godini moze da ja naucat i da ja primenuvaat. Tehnikata TM ni slucajno ne se uci od kniga tuku od kvalicifiran ucitel. Ednas naucena taa ostanuva lesna za vezbanje za cel zivot.Promeni vo nacin na ishrana e dobro za pogolem efekt od vezbanjeto. Vegetarijanci ke imaat posilni efekti od vezbata otkolku onie koi jadat sesto itn.

  STO NE E TM ?

  Trancendentalnata Meditacija ne e filozofija, pogled na svet, religija, vegetarijanstvo, koncentracija, bioenergija,alternativna medicina, hipnoza, spiritizam, kontemplacija, telesni vezbi, avtogen trening i sl.

  STO DAVA TM ?

  Deluvanjeto na TM e seopfatno i ne e ograniceno samo na nekoi aspekti na licnosta ili opstestvoto. Korisnosta od vezbata na tehnikata TM moze da se podelat na cetiri podracja-duh, telo, odnesuvanje i okolina.

  DUH:Podobro pamtenje, zgolemena sposbnost na koncentracija, seopfaten rast na sozdavackata kombinatorika, razvoj na kreativnosta i na drugi dusevni sposobnosti. Ne samo razumot tuku i custvitelnata strana na licnosta napreduva so razvoj na srdecnost, tolerancija i ljubov.

  TELO:otklonuvanje na nervnata napnatost, postojanata pospanost, umorot i zlovoljata. So toa e povrzano podobruvanjeto i ozdravuvanjeto na razni psihosomatski bolesti kako napr.,bolesti na srceto i krvotokot, zeludecni precki, alergii itn.

  ODNESUVANJE:nacinot na koj lugeto se odnesuvaat e priroden izraz na toa kako se custvuvaat. So razvojot na jasnotijata na mislenjeto, dobroto zdravje i vnatrenata sreka so pomos na vezbata TM i pravilnata ishrana, prirodno se razviva sposobnosta na davanje, srdecnost, ljubov, tolerancija i razbiranje. Rezultatot e harmonicni i ispolneti odnosi vo licnite i profesionalnite interakcii.

  OKOLINA:worried:eopfatnite istrazuvanja pokazale deka, koga poedincite vezbaat zaednicki TM i TM-sidhi program, SE SOZDAVA EFEKT NA KOHERENCIJA koj ne e korisen samo za praktikantite tuku se siri i niz celoto opstestvo. Toj fenomen, narecen "MAHARISHI EFEKT", gi neutralizira naplastenite stresovi i negativnosti vo kolektivnata svest, i gi ozivuva nejzinite pozitivni tendencii. ZGOLEMENATA KOHERENCIJA na KOLEKTIVNATA SVEST rezultira vo podobruvanjeto na narusenotot kolektivno zdravje cii simptomi se protegaat od kriminal i onecistuvanje na okolinata, pa do nacionalni i internacionalni konflikti a moze da jde i do svetski vojni.

  Tehnikata TM moze da ja nauci sekoj za relaksacija i neutraliziranje na stresot a TM-sidhi tehnikite se za ponaprednite praktikanti koi poveke tezneat kon duhovnosta.
   
 15. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Makrobiotika
  MAKROBIOTICKIOT NACIN NA ISHRANA GO MENUVA SISTEMOT NA VREDNOSTI KAJ COVEKOT

  Makrobioticarite veruvaat deka nivniot nacin na ishrana ne samo sto e najzdrav tuku gi pravi lugeto podobri i go menuva nivnoto svakanje za zivotot.

  Zdravata hrana e glaven uslov za podolg, pozdrav i posreken zivot. Makrobiotickata ishrana e najzdrav nacin na ishrana i od samo od nas zavisi kolku vestinata za podgotvuvanje hrana ke ja proucime i ke ja sprovedeme vo nasiot zivot, zasto ne mozeme da znaeme sto e makrobioticki obrok ako ne znaeme da go zgotvime kako sto treba a samoto gotvenje e vestina i radost.

  Svesta za zdrav nacin na zivot preku zdrava hrana se poveke se razviva kaj tie sto ja vkusile makrobiotickata hrana.So vakviot nacin na ishrana se menuva pogledot kon svetot. Lugeto stanuvaat pozdravi, posmireni, potolerantni, poveke ja praktikuvaat ljubovta i istata spontano ja izrazuvaat kon site.Se menuva i sistemot na vrednosti.Covekot pocnuva da gi zabelezuva nestata sto dotogas ne gi zabelezuval, poradi toa sto ne im obrnuval dovolno vnimanie ili nemal dovolno vreme za 'sitnici'. Znaci, se menuva,razviva percepcijata i senzibilnosta.Vistinskite vrednosti doagaat na prvo mesto. Humanosta, cesnosta, rabotlivosta stanuvaat mnogu vazni, a materijalnite vrednosti, prestizot, zelbata za dominacija,stanuvaat sporedni. Se namaluva arogancijata, glavnata bolest na covestvoto i covekot. Ako se hranite pravilno, moznosta da go prodolzite zivotot e golema.Lugeto koi boleduvaat od razni bolesti i se okvalifikuvani kako beznadezni slucai, so primena na makrobiotikata moze da uspeat da se izlecat.

  Megu fizickite aktivnosti koi se polezni za duhot i teloto se i meditaciite, yogata, boreckite vestini i slicno.Mora da bidete fizicki i mentalno aktivni a makrobiotickata ishrana ke vi pomogne spontano da izrazuvate pozitivna energija i da zracite so istata.
   
 16. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  SLOBODNITE RADIKALI, BOLESTITE I RAKOT

  Teloto se sostoi od kelii, keliite od molekuli, a molekulite od atomi a atomot se sostoi od 3 vida na cesticki;elektron, proton i neutron...

  Vnatre vo sekoja kelija se naoga 'energetski centar'-mitohondrija. Za osloboduvanje na energijata od produktite koja gi pridvizuva site telesni procesi, neophoden e kislorod. Vo tekot na biohemiskite reakcii so nego, produktite 'sogoruvaat'. Megutoa, togas nastanuva i mnogu opasen nestabilen kislorod koj nastojuva da go oksidira i toa sto ne bi trebalo da go oksidira.

  Vo tekot na sekoja oksidacija doaga do pukanje na molekulite, odnosno do kovalentnite vrski koi gi spojuvaat atomite. Posledica na toa e sto eden fragment dobiva cel par na elektroni (i toj nivniot, no i onoj koj pripagal na drug atom).

  Fragmentot so nespareni, odnosno so neparen broj na elektroni koj nastanuva vo tekot na oksidacijata, go vikame SLOBODEN RADIKAL.Za niv velime deka se 'slobodni' zatoa sto se 'otkinati' od molekulot, a deka se 'radikali', se zatoa sto poradi nedostigot na elektroni se nstabilni, pa 'energicno' nastojuvaat da se stabiliziraat preku reakcija so nekoj molekul.

  Slobodnite radikali se neizbezen nusproizvod na metabolizmot. Sepak, vrsat i odredeni, za organizmot, korisni nesta;ucestvuvaat vo nekoi fizioloski procesi, vo vonkeliskiot prostor gi unistuvaat bakteriite i virusite, gi otklonuvaaat mrtvite ili seriozno ostetenite molekuli i kelii (tie stanuvat strano telo vo organizmot),itn.

  Dodeka e organizmot zdrav i mlad, molnevito go neutralizira visokot na slobodni radikali so pomos na oksidansite koi sam gi sozdava, kako i onie koi gi dobiva preku hranata. Pokraj toa, 'energetskite centri' na keliite ne dozvoluvaat tamo kaj sto ne e predvideno da stignat pogolem broj na slobodni radikali ili da dojde do nivna invazija.

  Megutoa, so godinite tie centri popustaat.Slobodnite radikali postojano pomalku 'begaat', i samo e prasanje na vreme koga nekade ke izbie 'pozar'. Vo pocetokot e od lokalna priroda, no sepak e toa dovolno da go oslabne antioksidanskiot mehanizam na organizmot. so sto im ovozmozuva na pogolem broj na slobodni radikali da 'pobegnat', i nekontrolirano da deluvaat.Toa postepeno doveduva do 'OKSIDATIVEN STRES'.

  Pusenjeto, alkoholot, nezdravata ishrana, zracenjeto, zagadenata zivotna sredina, stresot, seto toa vodi vo nastanuvanje na se pogolem broj na slobodni radikali od ona sto e neizbezno. Od druga strana, vo hranata koja ja jademe prirodnite antioksidansi se pomalku zastapeni od porano, pa i potencijalot za odbrana e poslab.

  Se vo se, zapocnuva reakcija koja lancano se siri. Slobodnite radikali gi 'napagaat' molekulite koi potoa i samite stanuvaat reaktivni. Tkivata taka trpat se pogolema steta.

  Tri slobodni radikali se najopasni. Toa se 'superoksid'(O2), 'hidroksid'(OH) i 'vodorod peroksid'(H2O2). Tie reagiraat so molekulite na keliite i gi ostetuvaat. Nivniot naziv e REAKTIVNI OBLICI NA KISLOROD (ROS-reactive oxygen species).
  Problemot so stetnite slobodni radikali ne e vo toa sto vleguvaat vo reakciite tuku kade i so sto!

  Na dejstvoto na slobodnite radikali posebno se izlozeni kelijskite membrani. Toa e osobeno opasno, zasto taka se ostetuvaat 'granicnite premini' preku koi keliite gi dobivaat potrebnite hranlivi materii i gi otstranuvaat otpadnite. Pokraj toa, ostetenite membrani potesko gi prenesuvaat signalite koi doagaat od sosednite kelii (nervni impulsi). Taka zapocnuva lanecot na narusuvanjeto na keliiskite funkcii.

  Uste poopasno e sto slobodnite radikali se nasocuvaat kon DNK, 'komandnite centri' na nasite kelii. Se smeta deka molekulite na DNK od sekoja kelija pretrpuva 10.000 napadi od starna na slobodnite radikali-vo tekot na eden den.

  Organizmot ima mehanizam za 'popravka' na toa sto reaktivnite molekuli ke go 'rasipat', no tie se sepak pobrzi. Malku pomalku, negativnite efekti se naplastuvaat, atoa doveduva do POSTEPENO SLABEENJE na ELEKTRICNIOT POTENCIJAL na KELIITE, kako i na nasite kapaciteti za oporavuvanje.

  Se se poveke greski na nivo na DNK, a koga ke se sobere nivnata 'kriticna masa', doaga do seriozni zaboluvanja, vklucuvajki go i - rakot.
  Organizmot sozdava novi molekuli koi gi zamenuvaat 'istrosenite', no poradi akumuliranite greski, kaj niv vo start doaga do poremetuvanje.

  Za ciroza na crniot drob ne se krivi slobodnite radikali tuku zloupotrebata na alkoholot;slobodnite radikali se samo posrednici vo odvivanjeto na degenerativniot proces kako kaj ovaa sostojba taka i kaj drugite bolesti.
   
 17. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Martin Frischkneht
  MESOTO,"ZIVOTEN PRODUKT"?

  "Se slozuvate li so mene, deka mesoto poteknuva od zivo sustestvo? Ako na toa mu dodadam deka SEKOE ZIVOTNO IMA SPOSOBNOST DA CUSTVUVA I MISLI, ne vi se cini li sporno koristenjeto na mesoto.Ruskiot pisatel Tolstoj(1828-1910) zapisal:
  "Dodeka ima klanici, ke ima i vojni!"

  vo mnogu zemji, na zivotnite se gleda kako na predmeti. Kako nekoj parlament i vlada moze da krojat eticna politika za narodot pokraj tolku neeticno svakanje na zivotnite? kolenjeto i macenjeto na zivotni ne spaga vo Zapadnata Hristijanska kultura, Pri kolenje po evrejskiot obred, zivotnite zivi se besat za zadnata noga, a potoa se presekuva grklanot i po potreba so nozot se sece po ranata, ili se stava voda od crevo vo ranata, za da krvta 'dobro' da izleze.Moze li normalen covek ramnodusno da prejde preku krikot na zivotnite?

  Vo svetot sekojdnevno se ubivaat okolu 50 milioni zivotni za da moze covekot da jade(zdere).Samo vo Francija, okolu 1,5 milijardi zivotni godisno, 4 milioni zivotni dnevno, 8000 zivotni vo minuta go gubat svojot zivot i toa cesto na mnogu surov nacin-poradi covekovata pohlepa. 252 milijardi zivotni godisno od ekonomski pricini pod jadni uslovi se transportiraat preku pola Evropa. Transportot na zivite zivotni e poeftin otkolku odenje do najbliskata klanica, i transportot vo friziderite.

  Mesoto-posebno svinskoto meso-sodrzi mnogu hemiski dopolnitelni materii,napr., antibiotici, koi se dodavaat vo koncentrat. (Zabeleska:od antibiotici se stanuva gey).Adrenalinit koj zivotnoto go proizeduva pri cinot na kolenje (panika), kaj covekot PREDIZVIKUVA ZDRASTVENI PROBLEMI od PSIHICKI I FIZICKI VID.

  Prasanje do lugeto koi jadat zivotni:
  Dali bi mozele da ubiete zivotno a da ne vi e zal, i dali veruvate deka so toa sto kupuvate meso ne morate da snosite nikakva odgovornost za masovnoto umiranje na zivotnite,ili se izjasnuvate kako ljubitel na zivotnite?

  Jas pred nekolku godini stanav ubeden vegetarijanec i poradi toa ne sum moral da umiram od glad, naprotiv!

  DALI E COVEKOT VO OSNOVA VEGETARIJANEC?

  DA! Vo sporedba so mesozderite (kucinja, macki...) covekot ima mnogu podolgi creva. Crevata na kuceto se, napr.,2pati podolgi od negovata telesna dolzina. Coveckite creva se 7 pati podolgi od negovoto telo. Mesozderite, za razlika od covekot, imaat i mnogu pojaka zeludecna kiselina. Mesoto kaj mesozderot vo jakata kiselina pobrzo se razlozuva i doveduva do crevata pred da se oslobodat toksinite. Mesoto podlezi na procesot na trulenje, dodeka zelencukot i ovosjeto podlezat na procesot na vrienje. Lugeto so slaba zeludecna kiselina i so mnogu podolgi creva od crevata na zivotnite-mesozderi, gi uzivaat site 'prednosti' na procesot na trulenje. Zivotinskite proteini se MNOGU SRODNI so coveskite proteini i predizvikuvaat mnogu silna reakcija vrz imunoloskiot sistem.Sosema e POINAKU SO RASTITELNITE PROTEINI.Rastitelnite proteini se DALEKU od COVECKITE PROTEINI po distanca, pa poradi toa i ne predizvikuvaat disharmonija.

  Zaplivajte i vie nasproti tokot i stanete vegetarijanec.Za vas i za nasite zivotni za ljubov"

  Martin Frischkneht-"Zdravlje kao sansa"
   
 18. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  NASETO TELO E PREDODREDENO DA BIDE ZDRAVO

  Naseto telo e predodredeno da bide zdravo i uste od raganje e obdareno so golema sposobnost na samoisceluvanje, a delimicno i so vnatresni iscelitelski sili. Telesnite sokovi ja odrzuvaat relativnata ramnoteza na organizmot.Od ista pricina i Hipokrat-tatkoto na medicinata-uste pred 2400 godini rekol deka NAJDOBAR LEKAR E SOPSTVENATA ZIVOTNA SILA NA BOLNIOT KOJA ZIVEE VO NEGO SAMIOT. Hipokrat zstapuval stav deka zdravjeto moze da se odrzuva so pomos na ispravna mesavina na telesnite sokovi, koi sekako od golema mera zavisat od ishranata i zivotnite naviki.

  Pogresnata mesavina na telesni sokovi (promena na prirodnata prehrambena podloga za mikroorganizmite koi vlijaat vo odrzuvanjeto na telesnoto zdravje)ja razoruva zivotnata harmonija, a so toa i ramnotezata vo teloto. Pregolemata koncentracija na kiselost doveduva do promeni na ph-vrednosta so seriozni posledici za organizmot.Kaj 'kiselite luge' vo prva linija na parazitite mora da im se odzeme hranlivata-kisela-podloga, i toa e sekogas prv cekor organizmot da se dovede vo sostojba na samoodbrana.Taka, preku zdravata ishrana znacajno se zgolemuva telesnata energija,molekularnite strukturi povtorno se doveduvaaat vo red,a energetskite blokadi se razbivaat. Regenerativnite sili na samiot organizam povtorno se aktiviraat. Pokraj uspesnata eliminacija na pricinitelot na zaboluvanjeto, brzoto zgolemuvanje na zivotnata energija predstavuva kluc za uspesna regeneracija.
   
 19. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  SEKOJDNEVNATA ISHRANA, SREDINATA I ZIVOTNIOT STIL I STAVOT KON ZIVOTOT-FAKTORI ZA ZDRAVJE ILI POJAVA NA BOLESTI i RAK

  Zdrav i degenerativen nacin na zivot
  ____________________________________________________
  1-Zdrav nacin na zivot

  SEKOJDNEVNA ISHRANA(primaren faktor)
  Zdrava ishrana
  -integralna
  -prirodna
  -organska
  -nerafinirana
  -uramnotezena
  -uskladena so godisnoto doba
  -lokalno odgleduvana
  -zgotvena doma

  SREDINA I ZIVOTEN STIL(dopolnitelen faktor)
  -cista
  -uredna
  -aktivna licnost
  -koristenje na prirodni materijali

  STAV KON ZIVOTOT(dopolnitelen faktor)
  -spokoen
  -blagodaren
  -fleksibilen
  -sorabotuvacki
  ______________________________________________________
  2-Nezdrav, degenerativen nacin na zivot

  SEKOJDNEVNA ISHRANA(primaren faktor)
  Nezdrava ishrana
  -prerabotena
  -vestacka
  -hemiska
  -rafinirana
  -krajno neuramnotezena so godisnoto doba
  -smrznata
  -GMO
  -transkontinentalno odgleduvana
  -kupena polugotova ili gotova-fast food

  SREDINA I ZIVOTEN STIL(dopolnitelen faktor)
  -zagadena
  -neuredna
  -neaktivna licnost
  -koristenje na sinteticki materijal

  STAV KON ZIVOTOT(dopolnitelen faktor)
  -jadikuvacki
  -aroganten
  -krut
  -takmicarski

  od kniga "The Cancer Prevention Diet", Michio Kushi
  _________________________________________________________
   
 20. Sania

  Sania Истакнат член

  Се зачлени на:
  13 април 2010
  Пораки:
  512
  Допаѓања:
  4
  Makrobiotika
  RAK, ISHRANA I PRIMARNI I DOPOLNITELNI RIZICNI I ZASTITNI FAKTORI

  Rak Na Besika
  ------------------

  PRIMARNI FAKTORI– meso,jajca,zivina, maslo.,mast,mlecni proizvodi,seker
  DOPOLNITELNI FAKTORI – belo brasno,ovosje, bezalkoholni pijaloci, kafe, hlorirana voda, vestacki zasladuvaci, zagadenost na vozduhot
  ZASTITNI FAKTORI– integralni zitarki, mahunarki, zolt I zelen zelencuk, algi, izvorska voda

  Rak Na Koskite
  ------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, tvrdi masti,rafinirana sol
  DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, mlecni proizvodi, stimulansi, zracenja
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, siitake pecurki, morska sol

  Rak Na Mozokot (vnatresniot region)
  -----------------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, mlecni proizvodi, zivina, jajca, riba vo maslo
  DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, maslo, ovosje, sokovi, zacini, stimulansi, drogi, lekovi, pesticide
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

  Rak Na Mozokot (nadvoresniot region)
  --------------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, zacini, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii, lekovi, drogi
  DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, vinil-hlorid I druga plastika, sinteticka obleka
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

  Rak Na Dojka
  ----------------

  PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, zacini, bezalkoholni pijaloci, drogi, lekovi, rendgensko zracenje, boja za kosa, sinteticka obleka
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, proizvodi od soja, zelen lisnat zelencuk, bel zelencuk, algi, doenje

  Rak Na Grloto Na Matkata
  ------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, tvrda mast, mlecni proizvodi, maslo, ovosje, sokovi
  DOPOLNITELNI FAKTORI – belo brasno, seker, stimulansi, hemijski supstancii, lekovi, DES
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

  Rak Na Endometriumot
  ---------------------------
  PRIMARNI FAKTORI – maslo, mast, meso, mlecni proizvodi, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, hemijski supstancii, kontraceptivni piluli, estrogeni
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitrki, socivo I mahunarki, zelen I zolt zelencuk, algi

  Rak Na Jednjakot
  ------------------------

  PRIMARNI FAKTORI - maslo, mast, seker, mlecni proizvodi, zacini, hemijski supstancii, bezalkoholni pijaloci
  DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, osobeno konzervirano meso, slanina, sunka, alcohol, cigari, zracenje
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, socivo I mahunarki, zelen I zolt zelencuk, algi

  Rak Na Bubrezite
  ----------------------

  PRIMARNI FAKTORI – masnotii, maslo, meso, mlecni proizvodi
  DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, sokovi, seker, zacini, bezalkoholni pijaloci, stimulansi, hemijski supstancii, drogi, lekovi
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi

  Rak Na Debeloto Crevo
  ---------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, mlecni proizvodi, maslo, zacini, bezalkoholni pijaloci, pivo, hemijski supstancii, drogi, lekovi
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, rastitelni vlakna, mahunarki I socivo, lisnat zelen zelencuk, algi, dobro zvakanje

  Rak Na Krvta – Leukemija
  ---------------------------

  PRIMARNI FAKTORI - maslo, mast, seker, bezalkoholni pijaloci, stimulansi, hemijski supstancii
  DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, ovosje, zacini, pesticide, zracenje, rendgenski zraci, industrisko zagaduvanje
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, miso supa, mahunarki, zelencuk,algi, morska sol

  Rak Na Crniot Drob
  ------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, tvrda mast, zivotinski proteini, maslo, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – seker, zacini, mlecni proizvodi al;kohol, pesticide, kontraceptivni piluli, drogi, lekovi
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, algi, siitake pecurki

  Rak Na Belite Drobovi
  --------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, mlecni proizvodi, seker, maslo, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – zacini, ovosje, stimulansi, drogi, cigari, zagadenost na vozduhot, azbest
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, lisnat zelen I zolt zelencuk, mahunarki, algi, svez vozduh

  Limfom I Hodzkinova Bolest
  ------------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – mleko I drugi mlecni proizvodi, seker, maslo, mast, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii
  DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, zacini, pesticide, benzin, zracenje, rendgenski zraci, vadenje na krajnici
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, socivo, mahunarki, zelencuk, semenki, jezgrasti plodovi, algi

  Melanom
  ------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, seker, zivina, jajca, mlecni proizvodi, maslo, belo brasno
  DOPOLNITELNI FAKTORI – ovosje, bezalkoholni pijaloci, zacini, stimulansi, hemijski supstancii, lekovi, PCB
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, algi

  Rak Na Jajnici
  -----------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, tvrda mast, jajca, proteini od zivotinsko poteklo, mlecni proizvodi, maslo
  DOPLNITELEN FAKTOR – seker, belo brasno, ovosje, sokovi, stimulansi, hemijski supstancii, kontraceptivni piluli
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitaki, mahunarki, zelencuk, algi, siitake pecurki

  Rak Na Pankreas
  -------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – meso, jajca, zivina, sirenje, mast, maslo, seker
  DOPOLNITELNI FAKTORI – mleko I drugi mlecni proizvodi, belo brasno, zacini, kafe, cigari, zracenje
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, shiitake pecurki

  Rak Na Prostata I Testisi
  ----------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – tvrdi masnotii, meso, jajca, sirenje
  DOPOLNITELNI FAKTORI – maslo, mlecni proizvodi, seker, belo brasno, ovosje, kafe, hemijski supstancii, drogi, lekovi
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, zelencuk, algi, shiitake pecurki

  Rak Na Kozhata
  -------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – masnotii, maslo, mlecni proizvodi, belo brasno, seker, ovosje, sokovi, zacini, bezalkoholni pijaloci, hemijski supstancii
  DOPOLNITELEN FAKTOR – hrana od zivotinsko poteklo, soncevi zraci, industriski zagaduvaci
  ZASTITEN FAKTOR – integralni zitarki, mahunarki, proizvodi od soja, zelencuk, algi, soncevi zraci vo kombinacija so nemrsna hrana

  Rak Na Zeludnikot
  --------------------------------

  PRIMARNI FAKTORI – bel oriz, belo brasno, maslo, ocet, stimulansi, alcohol
  DOPOLNITELNI FAKTORI – hrana od zivotinsko poteklo, mlecni proizvodi, industriski zagaduvaci
  ZASTITNI FAKTORI – integralni zitarki, mahunarki, miso supa, proizvodi od soja, zelen lisnat I bel zelencuk, algi


  Od kniga “ The Cancer Prevention Diet”, By Michio Kushi
   

Сподели ја оваа страница