1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Лек за рак на дојка и други канцери - Како се создаваат?

Дискусија во 'Алтернативна медицина' започната од Sania, 13 април 2010.

  1. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ПИРИНАЧ: ЈЕ НАЈИДЕАЛНИЈИ ЗА ЈЕЛО И СПРЕМАЊЕ.
    Евентуално се пропржи зими да би дао више енергије.
    Стави се комбу алга, пиринач и вода и када проври на «3» стави се прстохват соли, за сваку шољу пиринча. Затим се затвори и кува се на «1». Врео се ставља у тегле, а када се охлади у фрижидер и једе када и колико ти треба.
    1. Куван у експрес лонцу: комбу, опран пиринач, со, 1:1,5, 1 сат.
    2. У обичном лонцу: 1:2 - до упијања све воде.
    3. Пиринчана каја: 1:5 - добро за све врсте болести. За промену додати поврће, нпр. кинески купус, дајкон или чак умебоши шљиву.
    4. Пржени: тигањ намазан уљем, лук, кувани пиринач. поклопљено крчкати 10-15. Тамати па још толико.
    5. Пржени 2: све исто само додај љутику, прешун, лук и шаргарепа, гајкон и његоволишће, луки махунарке, кинески купус, и печурке, лук и целер.
    6. Са махунаркама. Прво � сата кувај махунарке, па у охлађено додај пиринач и кувај 1 сат.

    KUVANJE VO EXPRESS-LONEC

    Kuvanjeto vo express-lonec e NAJDOBRIOT NACIN na podgotovka na integralniot oriz, zasto taka brzo i temelno ke se skuva i ke ima sladok vkus.

    Integralniot oriz skuvan vo express-lonecot, KE GO ZABRZA vasiot FIZICKI, MENTALEN i DUHOVEN RAZVOJ vo takvi razmeri koj ne go dava nieden drug nacin na podgotovka.
     
  2. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Hirurski tretman na rakot na dojkata
    i drugi metodi ( zracenje, hemoterapija,hormonalna terapija itn ) se STETNI, NEPOTREBNI i bi trebalo DA SE IZBEGNUVAAT.

    ' Pred 14 godini kaj mene se pojavi RAK NA DOJKATA,koj SE PROSIRI na KOSKITE.Blagodarejki na Makrobiotikata JAS SUM OVDE,NE SAMO ZIVA i ZDRAVA, TUKU SE CUSTVUVAM PODOBRO OD BILO KOGA !'
    Bonnie Kramer,'Healing Foods',Michio Kushi,1998

    ' Od site vidovi na rak, najlesno e PREKU MAKROBIOTICKA ISHRANA da SE LECI;
    -RAK NA DOJKA
    -Rak na kozha
    -RAK NA MATKATA...
    Hirurski OPERACII I ZRACENJA NE SE NEOPHODNI za ovie zaboluvanja i BI TREBALO DA SE IZBEGNUVAAT ' - Michio Kushi
     
  3. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    OD STO SE SOSTOI TUMOROT

    Tumorot se sotoi od masna sluz, leplivi supstancii i necista krv. Otkako ovie ke se iscedat i ke protece zdrava krv - togas e rakot izlecen !!!
     
  4. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    SIITAKE PECURKA PROTIV VIRUSI I SIDA

    SIitake pecurkata sodrzi unikatni materii tnr., "fitoncidi", isparlivi soedinenija koja gi unistuva virusite, vklucuvajki go i HIV, predizvikuvacot na sidata.Siitake e del od lekot za sidata.
     
  5. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    SPIRULINA

    Спирулината е модро-зелена алга со извонредна комбинација на Б- керотин, белковини, хлорофил, Б-витамини, ензими, минерали, Гамалиноленска киселина.

    Претставува супер храна за сите оние кои претпочитаат целосен природен додаток со концентриран профил.

    Спирулина - натурал има највисока застапеност на протеини од било која друга храна ( 65 % ). Во својата структура ги содржи сите есенцијални амино киселини во идеален сооднос. Спирулина - натурал како и мајчиното млеко содржи доволно количини на линоленска киселина, важен учесник во регулирање на хормонскиот систем на организмот. Таа има природни антифламаторни својства и делува превентивно против разни воспалителни процеси. Ги обновува мозочните клетки оштетени од алкохол и дрога. Таа содржи антиоксидирачки комплекс од најмалку 10 каротеноиди. Оваа смеса од каротеноиди и ксантофили позитивно делува на различни места во организмот, во синергизам со другите витамини, минерали и фитонутритиенти. Ваквата комбинација содржана во Спирулината - натурал има поголем ефект одколку синтетичките препарати со Б-каротен. Таа е најголем извор на Б-12 кој е неопходен за оформување на црвените крвни клетки. Една кафена лажичка од спирулина - натурал содржи големо количество B-1 (гиамин), кој учествува во функција на нервните клетки, витамин Б-2 (рибофлавин),кој учествува во енергетскиот метаболизам на јаглехидратите и протеините и ниацин потребен за правилна функција на нервниот систем и синтеза на сексуалните хормони.

    Спирулина-натурал е најдобар природен извор на железо со 10 пати поголема застапеност од било која друга храна што ја употребуваме во секојдневната исхрана. Ова железо двојно повеќе се апсорбира за разлика од класичните синтетички препарати.

    Спирулина-натурал содржи двојно повеќе ензими кои се катализатори на хемиските процеси. Еден од нив е супероксид дисмутаза кој игра важна улога во врзувањето на слободните радикали со што се забавува процесот на стареење. Таа е природен извор на протеини, без маснотии и холестерол, кој го спречува чувството на глад бидејќи ја надополнува потребата на организмот за хранливи материи. Претставува производ со голема моќ на прочистување бидејќи ги истиснува токсините од ткивата на лимфата и ги нормализира органите за варење. Нејзиното секојдневно консумирање ќе Ви помогне во намалувањетио и одржувањето на телесната тежина, а истовремено ја задржувате виткоста и свежината на телото.

    Спирулина-натурал е одлична за луѓе кои долго и напорно тренираат. Таа обезбедува протеини кои лесно се разградуваат, а не содржат непотребни маснотии. Погодна е за консумирање пред натпревари бидејќи дава големо количество енергија и сила. Ако се користи пред јадење таа го задоволува апетитот и ја намалува потребата за внесување непотребни калории со што телесната тежина на спортистот се одржува на саканата вредност.
     
  6. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ

    Интегралниот ориз е основна состојка во здравата исхрана. За разлика од белиот, интегралниот ориз обилува со минерали и витамини неопходни за здрав организам.

    Се препорачува во секојдневната исхрана како додаток на јадењата или самостојно.

    Оризот потекнува од Азија и од сите житарици има најурамнотежен однос на протеини, јагленохидрати, масти и минерални материи.

    Интегралниот ориз содржи витамини Б и Е и минерални материи од кои најмногу се застапени фосфорот и калиумот, а во помала мера калциум, магнезиум, манган, железо, сулфур, бакар, цинк, флуор, кобалт, натриум и силициум. Сиромашен е со масти, а богат со скроб поради што е лесно сварлив. Има извонредна хранлива вредност (100 грама содржи 345 калории).

    Овие карактеристики се однесуваат само на интегралниот ориз бидејќи белиот глазиран ориз е без хранливи и лековити својства. За човечкиот организам белиот ориз го има истото лошо влијание како и белото брашно и треба да се избегнува во исхраната.

    Интегралниот ориз има значаен придонес за развој на коските и забите и е основа на диеталната исхрана. Го помага лечењето на дијареата, туберкулозата и болестите на белите дробови и ја намалува преобилната менструација и крварењето.

    Интегралниот ориз можете да го употребите во сите јадења како замена на обичениот бел ориз со тоа што за него е потребно малку подолго време за да се свари.
     
  7. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ПРОСо

    Просото е многу хранлива житарка, богата со јагленородни хидрати, протеини, билни влакна. Во себе содржи минерали:

    фосфор, калциум, железо, магнезиум, јод како и витамини од Б-комплексот. Се користи со векови како традиционална храна. Просото сварено со млеко или подготвено како супа е добра храна за зајакнување на организмот.

    Просото може да се користи наместо ориз како додаток на јадењата. Со него се храни скоро 1/3 од човештвото. Во себе содржи 72% јагленохидрати, 10% протеини, 3% масти, 2,5% минерални материи, витамини од Б комплексот, железо, магнезиум, фосфор, калиум, калциум, лецитин, натриум, јод и есенцијални амино киселини. Неговата калорична вредност е 327 кал.

    Се препорачува на лица кои имаат проблеми со желудникот, панкреасот и слезината. Конзумирањето на каша од просо барем 2-3 пати во неделата е одлична заштита од оштетување на кардиоваскуларниот систем и болестите на цревата. Има заштитна улога против кијавица, грип и бронхитис. Ги обновува нашите клетки, им помага на луѓето што се занимаваат со интелектуална работа и штити од депресија и замор. Чајот направен од просо е добар дури и за најупорната дијареа.
    Просо сварено во млеко или како супа е добра храна за зајакнување на организмот.
     
  8. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Сојата - чудотворно растение

    Во јапонскиот јазик дури не постои ниту израз за „валунзи“ - бранови на жештина што многу им се познати на жените во климактериум. Можната причина е што во азиските земји од нив страдаат само 15 отсто од жените, а во Европа, 70-80 отсто. "Со голема сигурност можеме да тврдиме дека тоа е поврзано со исхраната на Азијците, смета финската лекарка и стручњак за исхрана д-р Хелена Микеле, која во своите медицински истражувања веќе подолго од десет години се занимава со проучување на сојата. Сојата е таа што Јапонките и Кинеските ги заштитува во климактериумот од непријатните бранови на жештина.

    Научниците би сакале да ја потврдат оваа претпоставка па ширум светот извршуваат и ќе извршуваат испитувања со сојата.

    Во врска со споменатите „валунзи“, утврдено е дека нивната зачестеност е намалена за 40 отсто, само по тримесечно консумирање соја. Според тоа, исхраната богата со соја би можела да претставува алтернатива и замена за хормонската терапија.

    Потрошувачката како доказ

    "Додека жените во Азија, поради тамошната традиционално зголемена потрошувачка на соја, внесуваат дневно помеѓу 25 и 45 мг изофлавин - една од состојките на сојата, во Европа оваа вредност изнесува помалку од 5 мг дневно#, изнесува д-р Мекеле.

    Изофлавините се делотворни материи слични на естрогенот, и нив ги содржат фитоестрогените на сојата. Но на кој начин доаѓаат во билката? "Сојата живее во симбиоза со бактериите на компирот. За заемно да воспостават контакт, билката, преку коренот, го испраќа естрогенот, а бактериите го примаат тој сигнал#, објаснува доцент д-р Јохан Фолман од Институтот за одгледување билки на Виенскиот универзитет. Истражувањата потврдија дека изофламоните го штитат организмот од остеопороза. Така, во текот на клиничките студии, докажано е дека по внесување 40 г соини протеини дневно, значително се зголемила и вкупната коскена маса, а и густината на коските.


    Бројни студии

    Многубројните изучувања, посветени на сојата, се однесуваат и на холестеролот. Меѓу нив е и студијата од Копенхаген со која е утврдено дека белковините на сојата го намалуваат нивото на „лошиот“ ЛДЛ - холестерол за 21 отсто, а вредностите на корисниот ХДЛ биле зголемени за 11 отсто. Во една канадска студија се добиени овие вредности: 3 чаши млеко од соја и едно колаче од соја, дневно, го смалиле ЛДЛ - холестеролот за 11,5 отсто, а го зголемиле ХДЛ - холестеролот за околу 9 отсто.

    Стручњаците сметаат дека ова би можело да доведе до намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања за 40 отсто.

    Во рамките на една американска студија е докажано дека белковините од соја, при дневно внесување од 50 г соини протеини, можат да ја намалат концентрацијата на триглицериди за повеќе од 10 отсто.

    На тоа „чудотворно средство“ - сојата - многу студии му припишуваат дека успешно дејствува и како заштита од карцином - и кога се работи за рак на простатата и за рак на дојката.

    Една паралелна студија на финските и на јапонските мажи ја потврдува хипотезата дека високото ниво на фитоестроген дејствува како превентива за рак на простата. Резултатите и на оваа епидемиолошка студија, и експериментите со клеточните култури, и опитите врз животните - потврдија дека сојата го намалува ризикот од рак на простата.

    Од друга страна, пак, ризикот од рак на дојката може да биде намален за 15 отсто доколку редовно се јаде тофу (замена за сирење). "Во Јапонија, каде што сојата многу се троши, стапката на смртност од рак на дојката изнесува само една четвртина од онаа во САД, соопштува д-р Мекеле.

    Во соработка со едно финско претпријатие таа го усоврши специјалниот производ со соја и со ленено семе, наменет за жените во менопаузата. "Феми-сојата содржи неопходни фитоестрогени за да жените ја пребродат менопаузата со што помалку тегоби#, вели оваа лекарка.

    Инаку, годишната жетва на соја во светот изнесува 150.000.000 тони. Најмногу ја извезуваат Соединетите Држави и Бразил, а првенствено се користи како сточна храна богата со белковини, како и во производството на маргарин.
     
  9. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    JADENJE ZIVOTNI - BOLEST NA UMOT, TELOTO I DUSATA

    Lugeto koi mislat deka imaat pravo da ubivaat zivotni za hrana ili site sto jadat mrtvi zivotni, se MENTALNO POREMETENI, EMOCIONALNO OSAKATENI, BIOLOSKI DEGENERIRANI I DUHOVNO PADNATI. Toa se luge 'zverovi', robovi na svoite izopaceni setila i gladni 'gavoli'.
     
  10. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    DEO PRIČE O VITAMINU B17 - PREVENTIVNO UZIMANJE LAETRILA KAO TERAPIJA PROTIV RAKA
    Prema Edwardu Griffinu

    ŠTO SVE TREBA ELIMINIRATI IZ PREHRANE?

    Razne kancerogene tvari koje se pojavljuju u vidu civilizacijskih postignuća, zapravo su „okidači“ za umnožavanje kancerogenih stanica te ih je potrebno u potpunosti eliminirati iz organizma. Stoga je za vrijeme liječenja potrebno prekinuti unošenje svih „kancerogenih okidača“ u organizam ili ih svesti na najmanju moguću mjeru.

    ZNAČI TO SLJEDEĆE:

    - izbjegavati namirnice životinjskog porekla
    - potpuno isključiti slaninu, šunku i mesne prerađevine
    - izbjegavati smrznutu i konzerviranu hranu koja obiluje aditivima

    - izbjegavati sve što sadrži fluor (fluorid uništava enzime)
    - ne unositi sol, bijeli šećer i umjetne zaslađivače koji su izuzetno opasni
    - ne jesti ribu prženu u ulju, već samo kuhanu ili pečenu

    - uzimati samo sokove iscijeđene od svježeg voća i povrća
    - obavezno šest do osam čaša vode dnevno
    - izbaciti alkohol, cigarete, kavu

    - ne uzimati sedative i analgetike
    - najmanje tri sata dnevno provesti na suncu (bez naočala sa UV zaštitom)
    - izbjegavati gledanje TV-a

    - ne koristiti losion za tijelo, lak za kosu, dezodorans, bilo kakve kreme ili dekorativnu kozmetiku

    Jednostavno, treba se za to vrijeme prilagoditi životu čovjeka iz prirode, bez korištenja „civilizacijskih blagodati“!


    SVIJETU BEZ RAKA DOPRINESITE I VI!

    Dopustite si otvorene misli i promišljanje o svim objavljenim aspektima PRIČE O VITAMINU B17, a svakako vas pozivamo da nam na kontakt e-mail adresu info@amoic.hr šaljete vaša razmišljanja, zaključke i eventualna iskustva.

    AMOIC misija je cjelovito zdravlje kroz prevenciju, terapiju i liječenje biorezonancijom, ali i nesebično širenje informacija i iskustava o svim mogućnostima liječenja karcinoma i ostalih teških oboljenja metodama klasične i komplementarne medicine.

    Upravo zato će i sve vaše informacije biti dragocjene ljudima kojima je život s karcinomom svakodnevica. Zahvaljujemo na suradnji!
     
  11. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ASTROMEDICINA, HIPOKRAT, ISHRANA I ASTROLOGIJA

    Najgolemiot broj na doktori po medicina, so indignacija ja otfrlaat astrologijata, iako se zakolnati so Hipokratovata Zakletva. Vo svoe vreme, Hipokrat lecel isklucivo spored astroloskite parametri i se smeta za osnovopoloznik na tnr.,-Medicinska Astrologija ili Astromedicina.

    Michio Kushi dobro ja poznava zapadnata astrologija i istocnata i drugi vidovi astrologija i napisal kniga vo vrska so ova a kniga nosi naslov "KI DEVET ZVEZDA".

    BEZ LICNA PROMENA , NEMA OPST NAPREDOK

    Poznato e deka vo astrologija, sekoj astroloski znak ima dobri i losi osobini...

    -Ako jadete zivotni, i voopsto ako se hranite loso - losite karakteristiki ke izlezat na povrsina i ke dominiraat so karakterot na licnosta.

    -Ako ste vegetarijanec-vegan - dobrite karakteristiki ke dominiraat so karakterot na licnosta.
     
  12. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    MOKTA NA MAKROBIOTIKATA

    Na globalno nivo,koga svetskite vladi bi ja implementirale vo obrazoven sistem, posebno vo medicinata, Makrobiotikata moze:

    1.Da spasi milijardi luge od bolesti i kanceri
    2.Da spasi milijardi zivotni koi bi se odgleduvale za ishrana ili za zrtvuvanje
    3.Da se zacnuvaat bebinja po priroden pat namesto neprirodniot i steten 'In Vitro'
    4.Ekoloski cista sredina bi bila nusprodukt, bidejki e preduslov za cista organska hrana
    5.Ke ovozmozi traen mir
    6.Lugeto ke dozivuvaat dlaboka aktivna starost bez bolesti
    7.Svetska populacija od 10 ili 20 milijardi luge ne ke bide problem za ishrana i zivoten prostor
     
  13. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    " Preku makrobiotickata ishrana moze da se smeni tipot na krv i da se odredi polot na deteto po zelba"

    Michio Kushi
     
  14. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    АЛИМЕНТАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПОТЕКНУВААТ ГЛАВНО ОД МЕСОТО И ОД ЖИВИНАТА

    Според резултатите од истражувањата кои ги направија научниците од Ленкастер Универзитетот во Велика Британија, најголем број случаи на гастроентеритис кај луѓето се предизвикани од бактерии од пилешкото и од телешкото месо кое го консумирале. Студијата покажала дека 97% од болестите на цревниот тракт кај луѓето предизвикани со бактеријата C. jejuni, потекнуваат од фармите за месо и живина. Научниците ја анализирале ДНА од 1231 случај на инфекции со C. jejuni во Ланкшир, Англија. Само 3% од нив биле инфекции кои имале друго потекло - од надворешната средина или од дивите животни.

    Според овие резултати, можело да се донесе заклучок дека најголемиот процент на гастроентеритиси кои се јавувале во САД кај 2 до 3 милиони луѓе годишно, потекнуваат од фармерското производство и консумирање на месо.
     
  15. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    РАСТИТЕЛНАТА ХРАНА ГО СПРЕЧУВА ПРЕДВРЕМЕНОТО СТАРЕЕЊЕ

    Според резултатите од студијата објавена во „Д Лансет онколоџи‘‘ („The Lancet Oncology‘‘), исхраната која е сиромашна со заситени масти, како што е веган исхраната, ја зголемува способноста на човечкиот организам да се бори со болестите (срцеви болести, карциноми, дијабетес, и др.) и да се спречи предвременото стареење.

    Дваесет и четворица мажи кои страдале од карцином на простата, биле вклучени во студијата, при што биле ставени на веган исхрана и се занимавале со лесни спортски активности и техники за релаксација. Таквиот животен стил придонел за покачување на нивото на теломераза – ензим кој ја штити и ја обновува ДНК. Нивото на теломераза во крвта на испитаниците за време на траењето на студијата, пораснало за 29%.
     
  16. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    КОНЗЕРВИРАНОТО МЕСО ГИ ПОВРЕДУВА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

    Во написот за „Американ журнал оф респиратори енд критикал кеар медисин‘‘ („American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine‘‘) од 15 април 2007 година, под наслов: „Конзервираното месо, белодробната функција и хронична опструктивна пулмонална болест во УСА“, д-р Руи Јанг пишуваше:

    „Честото консумирање на конзервирано месо е поврзано со појавата на хронична опструктивна пулмонална болест ХОПБ“.
    Луѓето кои често јадат конзервирано месо (околу 14 пати месечно), имаат два пати поголем ризик да развијат ХОПБ за разлика од оние кои не јадат месо. ХОПБ е хронична болест на белите дробови која е позната како емфизема.

    Конзервираното и преработено месо како што се конзервите со месо, преработената сланина, колбасите, шунките, и некои таканаречени специјални меса, се богати со нитрити кои се користат како конзерванси, антибактериски препарати, и бои. Нитритите се посредници во создавањето на нитроген - реактивни компоненти, кои се штетни по ткивото на белите дробови, предизвикувајќи емфизема. Така, не само чадот од цигарите, туку и многу други токсини кои се внесуваат со чадот од цигарите, може да предизвикаат оштетување на белодробното ткиво. Од другата страна на спектарот од храна стојат разните овошја и зеленчуци, кои спротивно на месото, придонесуваат за здрави бели дробови.

    Храната може да е многу важен фактор во превенцијата на белодробните заболувања и здравиот начин на исхрана може да придонесе за заздравување на болните бели дробови на три начини:

    прво, храната која нема масти придонесува за подобрување на крвотокот низ белите дробови. Мрсната храна го намалува дотокот
     
  17. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ДАЛИ ПРОМЕНАТА НА ИСХРАНАТА НА ЛУЃЕТО ЌЕ ГО СПАСИ ЧОВЕШТВОТО ОД ГЛАДУВАЊЕ?

    (од Џереми Лоренс)

    Зошто го поставуваме ова прашање сега?

    Луѓето умираат заради големата светска криза и недостаток од храна, што во последниов период го почувствувавме сите преку енормно покачување на цената на храната. Цената на храната во последната година порасна во просек за 57%, цената на оризот се зголеми за три четвртини од претходната, а цената на брашното се дуплираше. Шефот на Организацијата за земјоделство и храна при ОН, Жак Диуф (Jacques Diouf), во април 2008 год. предупреди дека побуната на населението во светот против енормното покачување на цената на храната може да заземе големи размери.

    Светските резерви на жито се намалија и се доволни за два до три месеци, и во 33 земји од Африка и од Азија се соочија со политичка нестабилност заради продлабочување на гладот во урбаните средини.

    Дали ние денес се соочуваме со фактот дека се произведува многу малку храна и таа е недоволна да го нахрани светот?

    Одговорот на ова прашање делува бизарно, но тој е НЕ. Оваа година се оствари рекордна жетва. Има 2,1 милијарди тони произведено жито, и тоа е за 5% повеќе од лани. Проблемот е во начинот на неговото трошење. Оваа година само помалку од половината од ова жито ќе се најде на чинијата за јадење на луѓето, според Организацијата за агрикултура и храна на ОН. Всушност, така се работеше и порано, но проблемот беше прикриен затоа што човештвото не се судруваше толку драстично со проблемот на климатските промени, како што е денес.

    Тогаш, каде оди житото?

    Има две причини за тоа зошто рекордната жетва годинава е мала за да го нахрани светот. Прво, големи количини од тоа жито одат за производство на биогорива. Сите горива кои се користат во Велика Британија, според тамошните закони, мораат да бидат помешани во 2,5% од жито. Објаснувањето за оваа постапка од страна на британската Влада е дека на тој начин околу 33 милиони возила ќе се претворат во „зелени“, односно еколошки возила. Но дали тие забораваат дека на тој начин на луѓето им се одзема храната од уста? Оваа година производството на биогорива, од устите на луѓето во светот одзеде околу 100 милиони тони жито, кое можеше да нахрани илјадници гладни. Според ОН, количество од 232 кг пченка, која како биогориво полни резервоар на автомобил од 50 литри, е доволно да нахрани едно дете за период од една година. ОН предупредија на можен „масакр“ ако политиката за производство на биогорива не се промени. Жан Зиглер (Jean Ziegler), специјален репортер на ОН за проектот за право на храна, изјави дека биогоривата и нивното производство значат „злосторство спрема човештвото“, и повика на петгодишен мораториум на нивното користење.

    Дали престанокот на користење на автомобилите би ја решило кризата со храна?

    Тоа не може да се оствари само по себе. Со намалувањето на користењето на автомобилите, многу повеќе ќе се подобри животот на луѓето во однос на заштита на животната средина. Имено, ќе се намали загадувањето на воздухот, на водата, на земјата. Како и да е, намалувањето на користењето на биогоривата ќе остави многу повеќе храна за луѓето. Но сепак, ако 100 милиони тони жито годишно одат за производство на биогорива, седум пати повеќе од тоа, односно околу 760 милиони тони жито одат за храна на добитокот годишно. Страста на луѓето да јадат месо, многу повеќе го изгладнува светот отколку страста да се возат автомобили.

    На кој начин јадењето месо придонесува за глад во светот?

    На начин што правењето на месна храна е многу скапа и неефикасна постапка. Потребни се околу 8 кг жито за да се направи 1 кг говедско месо, па затоа големи површини на дождовната шума беа исечени за да се создаде плодна почва за одгледување на житарки. За да се создаде 1 кг пилешко, потребно е околу 2 кг храна. За да се максимизира ефектот од производството на храна, најдобро е да се стане веган. Според Симон Ферли, која пишува во нејзиниот магазин „Д Ленд“ (The Lend), потребни се околу 3 милиони хектари обработлива површина за да се се обезбедат потребите за храна во Велика Британија, а половина од постоечките површини, ако луѓето се хранат како вегани.

    Но, колку се реални изгледите за да станат вегани Британците?

    Вкупниот број на вегани на планетата е околу 0,4% од популацијата, вегетаријанци само 3% , а најголемиот број на луѓе не сакаат да се хранат само со растителна храна. Како и да е, опстанокот на човештвото бара да се тргне во правец на намалување на јадење на месо и млечни производи, а да се зголеми консумирањето на растителна храна.

    Сега човештвото јаде за 50% повеќе месо отколку во 1960 година, а вкупната потрошувачка ќе се дуплира до 2050 година, ако продолжи со ова темпо. Во последно време зголемена е потрошувачката на пилешко, а намалена е потрошувачката на црвено месо, но сепак, вкупната потрошувачка на месо и месни производи е во пораст и не се движи во вистински правец.

    Што е со остатокот на светот, кој е надвор од нормите и навиките на исхрана на западните нации?

    Кина, Индија и другите делови од светот во развој се поназад со своите месни потреби. Но, бидејќи јадењето месо е знак на општествено влијание, овие источни народи сè повеќе ја воведуваат месната храна како доказ за нивната подобрена финансиска состојба и можност за „уживање“ во поскапи навики. Така, во Кина консумирањето на месо порасна од 20 кг по глава на жител во 1980, на 50 кг по глава на жител денес. Колку повеќе месо се произведува, толку помалку има жито за луѓето, па неговата цена последователно расте. Многу земји го забранија извозот на жито, како резултат на кризата и неговиот недостаток. Така, не се зголемува тензичната состојба во светот само заради недостаток од енергенси, туку и заради недостаток од храна.

    Постојат и други важни причини заради кои треба да се намали консумирањето на месото.

    Тоа го покажаа истражувањата на Светскиот центар за истражување на ракот, од каде се публикуваа податоци дека зголемената консумација на месо е поврзана со зголемената појава на карциноми и срцеви заболувања кај западниот свет. Намаленото јадење на месо придонесува и за почиста животна средина. Секоја од 10-те милиони британски крави произведува многу повеќе метан кој предизвикува ефект на стаклена градина, отколку камион кој поминал 70-тина километри. Намаленото консумирање на месо ќе придонесе за намалување на климатските промени.

    На крајот, треба да се земе предвид однесувањето кон животните. Ако барем помалку се јаде месо, фармерите ќе држат помалку животни и ќе имаат можност да им обезбедат подобри услови.

    Избегнувањето на јадење месо ќе го поттикне секого кон консумирање на вегетаријанска храна. Во многу земји, месото се цени како многу вкусна храна. Но, секогаш кога ги гледаме големите кулинарски мајстори како подготвуваат месо, трошат една „цела градина“ зеленчук за да го оплеменат безличниот вкус на месото. Така, многу често во вкусниот оброк понуден од вештиот готвач, каде има парчиња „вкусно месо“, всушност се чувствуваат солите, јаглехидратите и многу други минерали од додадениот домат, брокулата, морковот, оризот или компирот.

    Затоа, додека се честите со „украсеното и маскирано со зеленчук месо“, знајте дека го изгладнувате светот.

    Помислете на можноста да придонесете за нахранување на сите луѓе во светот, и на победата над гладот и сиромаштијата. Ако денес таквите работи ги гледате само на ТВ екраните, знајте дека истите тие состојби, со вртоглава брзина можат да дојдат и до вас. Не се сиромашни само оние кои немаат доволно да јадат, туку се сиромашни и оние кои се болни од неизлечливите модерни болести. Можете да бирате кој тип на сиромаштија ќе го одберете.

    Но, зошто да се ставите во состојба да бирате вид на сиромаштија? Вие многу лесно можете да бидете во состојба да бирате во каква благосостојба ќе живеете, само ако помислите на благосостојбата на сите во светот. Но, за тоа ви е потребна малку повисока свест, каква што треба да има човек кој живее во 21-от век.
     
  18. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Здравјето на луѓето и здравјето на
    планетата

    ГОСПОДА, НЕ ЈАДЕТЕ ЈА ПЛАНЕТАТА!

    Борбата на современиот човек е борба против современиот начин на уништување на неговото здравје, борба против нездравата храна како еден од основните инструменти на современата болест, борба против глобалното затоплување и уништувањето на животната средина.

    Оние кои се насочија кон здрав начин на исхрана, кој се базира на претежно растителна храна, ги разбраа овие проблеми затоа што ги разгледаа суштински и фундаментално, и се определија за вистинските методи за решавање на проблемот. Од друга страна, луѓето кои с уште се хранат нездраво и претежно јадат месо и пијат млеко, односно ја јадат премногу животинската храна, сè уште не се на вистинскиот пат, односно не даваат никаков придонес за решавање на проблемите на современиот свет. Проблемите на современието го покажаа своето вистинско лице, својата вистинска суштина и фактите кои секојдневно ни ги фрлаат в лице: глобалното прифаќање на вегетаријанскиот начин на исхрана ќе го реши проблемот со дебелината, ќе постигне напредок во борбата со глобалното затоплување и ќе го сопре ненаситниот апетит на луѓето за јадење животни, кој е всушност причина за современите катастрофи на човечката цивилизација. Кризата која ја доживува човечкото здравје е во пандемични размери, со околу 1,1 милијарди предебели луѓе во светот, со 312 милиони дебели, со 197 милиони дијабетичари, со милијарда хипертензични луѓе. Еден од фаталните податоци е дека годишно, покрај од овие три хронични болести, 18 милиони луѓе во светот умираат од срцеви болести. Сега секој од нас логично би помислил дека кога светските лидери ќе ги дознаат ваквите податоци, сериозно ќе размислуваат за тоа што е причината за страдањето на луѓето, па сериозно ќе се позанимаваат со проблемот на исхрана, односно со навиките на луѓето да јадат месо и млеко. Но, не е така... Нема месец да не слушнеме за некоја поголема катастрофа на некој дел од земјината топка: екстремни временски промени, поплави; многу животински видови пред исчезнување; ширење на нови болести, како и закана од глад во светски размери, заради намалени приходи од земјоделските култури. Радикалните, односно фаталистите, предвидуваат дека единствен спас за светот е намалување на светското население, кое сега е над 6,5 милијарди жители, што би се остварило со некоја нуклеарна војна и вирусна пандемија. Да се надеваме дека човекот како највисок жив вид ќе согледа дека спасот е во промена на нездравите животни навики, како што се јадењето многу месо и пиењето милиони литри млеко.
     
  19. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    НАУКАТА РЕШИ ДА СЕ ОСЛОБОДИ СЕБЕСИ
    (Текстот е пишуван според размислувањата на д-р Ноам Мор, физичар)

    Ноам Мор (Ноам Мохр) е физичар, кој дипломирал на Универзитетот во Јејл. Како експерт, има работено на многу кампањи во Америка на полето на глобалното затоплување, публицирал неколку извештаи за глобалното затоплување и енергетско-економските стандарди, како: „Флерт со катастрофата“, „Пумпање на цените“, „Заканувачки удар“. Тој работи и како експерт за законодавство при „Хумано општество на САД“.

    Глобалното затоплување се постави како многу сериозен и заканувачки опасен проблем на животната средина, со кој се среќава човечката историја. Но фокусирајќи се исклучиво на емисијата на јаглендиоксидот како загадувачки гас, многу организации што се занимаваат со заштита на животната средина бележат краен неуспех во обидите за справување со глобалното затоплување. Така, најголемиот број од нив го запоставуваат она што може да биде клучен елемент во справувањето со овој проблем, а тоа е можноста да се спречи глобалното затоплување и да се обноват нормалните климатски услови на Земјата и тоа за време на живеењето на нашите генерации, преку залагање за вегетаријанството.

    ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛУВАЊЕ И ЈАГЛЕН ДИОКСИДОТ

    Животната средина глобалното затоплување го гледа како најголема закана за опстанокот на Земјата. Глобалната температура е повисока отколку досега, барем во периодот на последниот милениум, и има тенденција да расте со брзина многу поголема отколку што предвидуваат научниците. Очекувани последици од ова се честите поплави, растењето на температурата, ширењето на тешките болести, масовното изумирање на видовите...
    За жал, експертите што се справуваат со ова секогаш се фокусирани на емисијата на јаглен диоксидот. Постојано се посочува потребата од намалување на емисијата на јаглен диоксидот во атмосферата преку намалено користење на автомобилите и на авионскиот превоз, а истовремено се трага по пронаоѓање алтернативни горива. Но ова не е најадекватен начин на борба со проблемот. Тоа е лоша проценка на состојбата. Според податоците што ги публикуваа д-р Џејмс Хенсен и многу други, јаглен диоксидот не е главна причина за затоплување на атмосферата. Иако може да звучи многу скептично, сепак не е така. Хенсен е директор на Институтот за вселенски студии на НАСА и е наречен „Дедо на теоријата за глобално затоплување“. Тој е долгогодишен поддржувач на борбата против глобалното затоплување, цитиран е од многу организации кои се вклучени во таа борба и еден од оние што се борат секогаш со аргументи против уривателите на научните сознанија. Неговите резултати се општо прифатени од експертите за глобалното затоплување, меѓу кои видни научници што работат во областа на глобалното затоплување.
    Точно е тоа дека начинот на кој живееме создава големо количество јаглен диоксид, многу повеќе од другите гасови заедно, кои се исто така одговорни за ефектот на стаклената градина, но тоа не значи дека треба постојано да го обвинуваат за главен загадувач на воздухот. Многу други гасови се поголеми загадувачи на воздухот, некои од нив дури и по десет и повеќе пати се појаки од јаглен диоксидот. Глобалното затоплување и состојбата поради него може да се влоши во следните сто години и тоа поради дејството на другите гасови, многу повеќе отколку поради дејството на јаглен диоксидот.
    Дури и со претераниот ефект на СО2, бидејќи примарни извори на СО2 се автомобилите и електроцентралите, сепак се создаваат аеросоли. Аеросолите имаат ефек на разладување на глобалната температура и токму таквиот разладувачки ефект го урамнотежува ефектот на затоплување од СО2. Изненадувачкиот ефект од сево ова е фактот што изворите на СО2, всушност, немаат никаков ефект врз глобалната температура.
    Но овие податоци не се многу познати во јавноста поради стравот дека загадувачките индустрии тоа ќе го користат како изговор за нивната невиност во загадувањето на воздухот со гасови. И научниците се согласија дека постои опасност од злоупотреба на ваквите научни сознанија и таквата злоупотреба нема да може да се оправда.
    Но и покрај тоа, намалувањето на емисијата на СО2 е многу важен елемент во решавањето на проблемот со глобалното затоплување затоа што аеросолите имаат краток век на живеење, и тие исчезнуваат од воздухот за неколку месеци, додека СО2 може да се задржи со декади, па и со векови. Ако не престанеме со големата емисија на СО2 денес, може да биде многу доцна да се вратиме на вистинскиот пат бидејќи длабоко ќе се заплеткаме во нерешливиот проблем.
    Но останува фактот дека изворите на другите гасови, кои не се СО2 а кои се поврзуваат со ефектот на стаклената градина, се гасови што може да изиграат клучна улога во појавата на глобалното затоплување за следните педесетина години. Затоа, ако сакаме да се справиме со феноменот на глобалното затоплување до половината на овој век, треба многу повеќе да се фокусираме на другите гасови. Стратегијата што може да биде пресудна во таа борба е вегетаријанството.

    МЕТАНОТ И ВЕГЕТАРИЈАНСТВОТО

    Метанот е најважниот не-СО2 гас, кој е одговорен за ефектот на стаклената градина, а се создава најмногу преку одгледувањето на добитокот.
    Одговорноста на метанот е голема колку што е голема одговорноста на сите други не-СО2 гасови заедно, за појавата на глобалното затоплување. Метанот е 23 пати појак гас во создавањето на ефектот на стаклената градина отколку СО2. Ако порасна атмосферската концентрација на СО2 за 31% од времето на прединдустрискиот период, тогаш концентрацијата на метан порасна за 100%. Ако се одговорни човечките извори за растењето на концентрацијата на СО2 за 3% од неговата природна емисија, тогаш човечките извори создаваат 1,5 пати повеќе метан отколку природните извори на метан. Одгледувањето на добитокот како стопанска гранка продуцира околу 100 милиони тони метан годишно. Оваа стопанска гранка како извор на метан секоја година бележи сè поголем пораст, како резултат на сè почестата навика на луѓето да јадат месо. Имено, косумацијата на месо во последните 50 години е зголемена за петпати, покажувајќи во последно време само мал процент на опаѓање. Околу 85% од метанот се создава во дигестивниот тракт на добитокот и додека една крава ослободува само малку метан, колективниот ефект од стотици и милиони крави и друг добиток во целиот свет, е огромен. Преостанатите 15% од метанот се ослободуваат од големите депонии каде што се складира отпадот од фармите, што истовремено претставува примарен извор на загадување на водата за пиење.
    Заклучокот е многу едноставен: ако сакаме на најбрз и најефикасен начин да го стопираме глобалното затоплување за време на животот и постоењето на нашите генерации, треба да се намали или да се елиминира консумирањето месо. Хранејќи се вегетаријански, можеме да го намалиме и да го стопираме загадувањето на атмосферата со метан, кој е најмалку половина одговорен за појавата на стаклената градина и глобалното затоплување.

    ПРЕДНОСТИТЕ НА ВЕГЕТАРИЈАНСТВОТО НАД РЕДУКЦИЈАТА НА СО2

    Освен што светот веднаш ќе ги види резултатите во борбата со глобалното затоплување, предноста на вегетаријанството има и други предности за целото човештво.
    Како прво, метанот може да се намали одеднаш во голем процент, без да има какви било последици за начинот на живеењето на луѓето. За разлика од него, намалувањето на емисијата на СО2, како прво, не е можно да се направи во толку голем процент поради последиците врз стандардот на луѓето и на економијата воопшто. Затоа, кога се оди примарно на намалување на емисијата на СО2 како гас, може да се направи само многу малку затоа што потребите на луѓето за живеење се тесно поврзани со стопанството, додека со поминување на вегетаријанство или барем со намалување на консумирањето месо, веднаш може да се елиминира половина од загадувачките гасови на атмосферата и брзо да се почувствува ефектот од подобрување на климата.
    Второ, приспособувањето на новиот начин на исхрана, како што е намаленото консумирање месо, може да се направи многу брзо, а не да се чека и да се бараат нови алтернативни горива и извори на енергија, за што треба време и научни истражувања. Потрагата по нови извори на енергија одзема години и декади, можеби и повеќе, а за сето тоа се потребни нова инфраструктура и целосен пресврт во економијата.
    Од друга страна, ако останува СО2 во атмосферата со децении, тогаш метанот се прочистува само за осум години, па затоа неговото намалено испуштање во атмосферата ќе резултира со брзи и ефикасни резултати на ладење на земјата.
    Трето, битката за намалена емисија на СО2 е многу тешка затоа што се судира со крупни бизнис-интереси, особено во автомобилската индустрија. Лоби-групите и организациите кои со години упорно се борат за намалување на емисијата на СО2 како штетен гас и одговорен за климатските промени, често се немоќни пред силните бизнис-компании, кои практично ја диктираат целата економија во светот и кои се помогнати со постојните општествени односи и моќниот процес на глобализацијата. Затоа, ако бара борбата со нив време и стратегија што ќе мора да го опфати целиот свет во глобала и да дејствува во насока на промена на општествените системи воопшто, тогаш, навиките за исхрана на луѓето можат да бидат нивна лична одлука и лично право, што ќе придонесе за спас на животната средина.
    Организациите што се борат активно против причините за глобалното затоплување треба да создадат програми за дејствување во насока на препорачување и советување начин на исхрана на луѓето, кој е блиску до вегетаријанскиот или е вегетаријански. Или како минимална активност што треба да ја направат е да го споменат вегетаријанството како информација, дека е еден од важните фактори во борбата со климатските промени.
    И владината политика треба да го поддржи вегетаријанството. Можни механизми на дејствување во таа насока се воведување давачки или олеснувања на производството на растителна храна во однос на производството на животинска храна или зголемена поддршка на едукацијата на учениците за правилен начин на исхрана
     
  20. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Реквием за животните компониран од човекот

    Човекот е едно од живите суштества што ја населуваат планетава, која како животен простор ја дели сè понеправедно. Едни од обесправените организми се животните. Од една страна, постои впечаток дека луѓето во современите општества се почувствителни, понежни и повнимателни кон животните, многу од нив имаат и домашни миленичиња, не се во состојба да убијат животно, или пак да гледаат нешто такво... На прв поглед, нема потреба за сомнeвање во среќата на животните во близина на цивилизираниот човек. Но, со подлабоко загледување во делови од општеството, се доаѓа до изненадувачки спротивни сознанија. Почнувајќи од задоволувањето на најосновните потреби, како што е потребата за храна, потребата за одржување на хигиената и здравјето, па до задоволувањето на некои „повисоки“ потреби (козметика, мода, забава ...), сето ова, во сегменти, содржи злоупотреба на човековата надмоќ на (понекогаш) непоимливо суров начин.

    Животните како храна и индустриски производ

    Актуелни се дискусиите околу неопходноста од месо во исхраната на луѓето. Вообичаено застапуван став е дека без месо во исхраната, кај човек може да се јават пречки во развојот и разни болести. Во последно време, аргументите се на страната на вегетаријанците. Нивниот број сè повеќе се зголемува, а и во споредба со невегетаријанците, имаат просечно подобро здравје. Има повеќе причини зошто некои луѓе се вегетаријанци. Дел од вегетаријанците не јадат месо едноставно поради тоа што животните ги гледаат како блиски суштества, слично градени како и човекот - нервен систем, скелет, крвоток, мускули..., па јадењето месо го доживуваат како канибализам. Други вегетаријанци ги бојкотираат месните производи затоа што во месната индустрија животните имаат третман на репроматеријали и производи.
    Осовременувањето на техниката и технологијата за производство на храна не ја заобиколило месната индустрија. Ова е еден од аспектите на човековиот напредок кој го проблематизира овој термин како соодветен. Новите фарми во развиените земји, заради поголема добивка на производителите, се претворени во мачилишта за животни. Во штедењето на трошоците се оди до таму што и просторот одреден за едно животно е толку мал колку што е големо тоа, па не може да се заврти ни во место. Постојат, а истовремено се измислуваат и нови начини за стимулирање на приносите. Со инјектирање стимуланси и генетски манипулации, во развиените земји, денешните крави даваат илјадници пати повеќе млеко годишно отколку пред 50 години. Постојано се поврзани на машините за молзење, така што честа е појавата на загноени и раскрвавени вимиња. За да се заштеди од млекото на кравата, дури и новороденчињaта – телињата се отстрануваат пред време и се ставаат на друг режим на исхрана. Свињите, кај кои е важно месото, се подложуваат на постојано стимулирање на нивната потреба за храна. Последниве неколку години, „успешноста“ во ваквото стимулирање изроди неоспорен показател за бескрупулозноста на луѓето. Со посебни интервенции во метаболизмот на свињите, храната што ја внесуваат се насочува за градење на мускулната маса. Тие толку бргу се гојат, што кај некои од нив се случува да им се кршат коските под тежината од акумулираната маса, затоа што не се остава ни време ни простор да им се развие скелетот. Животниот простор на кокошките е еден кафез во кој само вегетираат, постојано во една положба. Вака се наредени куп кафези еден до друг и наликуваат на модел на машина каде храната и водата автоматизирано доаѓаат до кокошките, а од друга страна снесените јајца веднаш се спроведуваат до местото каде се собираат. Кокошката е само дел од машината каде се „прави“ јајцето. И тие вештачки се стимулирани за поголема продуктивност. Мали пилиња на лента, како кој било производ во фабрика, се спроведуваат до машини од кои се добиваат „пилешки батаци“ и други интересни производи што „одат добро со пиво“. Во поново време актуелни се фармите за ноеви, полжави, рибници итн. И тие се дел од индустријата.
    Бидејќи во модерните фарми животните се во преголем број, а на мал простор, тие претставуваат плодна средина за вируси и паразити што ги напаѓаат, па се јавуваат епидемии на болести, а се случуваат и модификации на вирусите. За да се „одржи здравјето“ на животните, покрај останатите додатоци во нивните тела, се третираат и со антибиотици.
    Мизерувањето на животните го зголемуваат некои од вработените во фармите, кои имаат патолошки склоности. Документирани се случаи на физичко малтретирање на животните во некои фарми. Неодамна, здружението за правата на животните, PETA (луѓе за етички третман на животните), објави видео снимка на која вработени во фарма во Тексас – САД, тепаат свињи и убиваат тукушто родени прасиња. Снимката е шокантна. Постои и снимка од вработен во универзитетска лабораторија, кој ги малтретира кучињата наменети за експерименти. За овој случај, познато е дека човекот лично е санкциониран, а на лабораторијата ñ е одземена дозволата за работа на период од шест месеци. Пред неколку години во Македонија, еден бизнисмен ги остави свињите во неговата фарма да умираат од глад, а некои од нив и меѓусебно да се јадат, затоа што фармата престанала да биде исплатлива. Ваквите луѓе што се изживуваат врз животни, истото би го правеле и врз луѓе. Единствен проблем им е што, за разлика од животните во фарми и лаборатории, луѓето се во состојба слободно да се движат и да зборуваат, па можат да ги пријават.
    Свесноста за ваквата состојба на животните натерала многу од луѓето да станат вегетаријанци. Не е мал бројот на оние што уживаат во вкусот на добро приготвена храна од животинско потекло, но се откажуваат од тоа задоволство давајќи придонес во бојкотот на месната и млечната индустрија. Други пак, едноставно не сакаат да јадат производи од така третирани животни, заради себеси. Сигурно има разлика во ензимите што се лачат во телото на слободно, и ензимите што се лачат во телото на несреќно и заробено животно, кое пред да биде заколено, гледа како ги колат останатите, пред тоа да дојде на ред. Дополнително на ова, после широкиот спектар на хемикалии и генетски модификации, може само да се претпоставува каква храна стигнува до трпезите. Многу од оние што почнале да водат вегетаријански начин на живот, поради горенаведените причини, со текот на времето стануваат дел од оние вегетаријанци кои ги прифаќаат сé побројните факти дека месото не е соодветна храна за човекот. Некои се вегетаријанци од чисто себични причини – луѓе што добро се информирале за здрав начин на исхрана и што го практикуваат секојдневно, со цел да се вечно млади, односно да живеат подолго. За многу од овие, вегетаријанството е и смисла за живот. Денот си го исполнуваат готвејќи, разменувајќи рецепти, броејќи калории и масти, набавувајќи егзотични плодови и сл. На ваквите вегетаријанци не им е грижа за никого, па ни за животните. Важен им е само имиџот. Со своето однесување го компромитираат поимот вегетаријанец, па противниците на вегетаријанството наоѓаат оправдување овој начин на исхрана да го припишуваат на помодарство и „аздисаност“. Малкумина кај нас знаат дека уште одамна на овие простори постоел организиран начин на живот, што во својата етика го вклучувал и вегетаријанството. Тоа биле Богомилите, кои, иако христијанска секта, биле трн во око за тогашната официјална црква.
    Повеќето од оние што јадат месо, не сакаат при таков оброк да помислат, или да им се спомне, дека тоа што го внесуваат во себе како храна е од убиено животно, затоа што веднаш ќе им се „одјаде“. Значи, убиството е суровост за овие луѓе; но од друга страна, не сакаат совеста да ги оптоварува, па се трудат да ја задушат и да си останат во илузијата што не им го нарушува апетитот. Меѓу овие луѓе ќе ги препознаете оние што, иако се неправедно третирани на работните места, не би се обиделе да го сменат ни односот на претпоставениот, ни работното место. Не би се солидаризирале со колеги кои би се обиделе да се изборат за промена на подобро. Или пак такви што не го сакаат својот сопруг/сопруга, но се во брак „зашто така треба“, и така се чувствуваат посигурно. Има и други примери...

    „Ништо нема повеќе да ги зголеми шансите за преживување на Земјата, како што тоа може да го стори преминувањето кон вегетаријански начин на исхрана.“ - Алберт Ајнштајн

    „Лабораториски“ животни

    Годишно во светот, за потребите на тест-лабораториите, се манипулира врз 50 до 100 милиони единки. Овој број е многу поголем во реалноста, затоа што според статистичките податоци, некои од земјите не ги заведуваат оние животни кои се родени и одгледани за лабораториски цели; некои не ги земаат предвид глувците, стаорците и зајаците (иако од сите ’рбетници, овие три вида се најупотребуваните), а не се земаат предвид ни без’рбетниците... За употребата на ’рбетниците во лабораториски тестови, некои од земјите во светот имаат некакви регулативи. За без’рбетниците, иако тие многу повеќе се користат, вакви регулативи речиси и да нема. Некои од методите на експериментирање врз животни вклучуваат оштетувања на делови од мозокот и нервниот систем, за да се следи однесувањето на единката; предизвикување посебни психолошки и емотивни реакции со малтретирање - постојана бучава, викање и заканувачки однос кон нив, комплетна изолација од нормална средина, а онаму каде што не постои контрола, и буквално тепање; предизвикување повреди од третирање со некои производи наменети за широка потрошувачка. Разни козметички препарати првин се тестираат на животни, а несоодветните од нив им предизвикуваат секакви оштетувања на кожата и крзното, честопати и многу болни. Капките за очи се тестираат врз албино зајаците, затоа што нивните очи се најчувствителни и евентуален штетен ефект предизвикува поголеми деградирања на ткивото и поголеми болки - за полесно да се детектира ефектот. Во методите за тестирање лекови се користат животни кај кои намерно е предизвикана некоја болест, па ако лекот е успешен, животното можеби ќе има некаква среќа. Ракот и СИДА-та се испитуваат со животни во кои намерно се вметнати канцерогени клетки или ХИВ-вирус. Според тоа колку е пронајден лекот за овие болести до денес, може да се претпостави колку животни умреле во болки и агонија. „Помилозливите“ истражувачи, за да им ги скусат маките, применуваат еутаназија при умирањето. Исто така, и ограничувањето на изложеност на луѓето на разни надворешни, често пати антропогени влијанија - јонизирачко (радијација) и нејонизирачко зрачење, се востановени при истражувања извршени врз животни. Па така, се знае колкав интензитет на некое зрачење предизвикува изгореници, тумори, слепило, дезориентација, анемија и сл.
    Во поново време, актуелни се и експериментите за развивање генетски модифицирани животни чии органи (бубрег, срце...) ќе може да се трансплантираат на луѓе. Едни видови животни се попогодни да го „произведат“ потребниот орган, а други се попогодни да го носат. Така, за да преживее еден човек, најмалку две животни треба да се убијат, иако тој човек, можеби, си го разболел срцето од стресови при берзански трансакции, или си ги разболел бубрезите или слезината од премногу алкохол. Животни се користат и за експерименти за воени цели, како што се испитувањата на биолошки и хемиски оружја (отрови), или пак едноставно како подвижни живи мети. Зборот антропоцентричност е краен еуфемизам за гореспоменатово. За жал, помеѓу луѓето - борци за права на животните, може да се сретнат и мизантропи (латентни). Кај повеќето од нив тоа е реакција на безмилоста на денешната цивилизација.
    И во Македонија некои институции користат животни за експерименти и тестови, како што се Природноматематичкиот факултет во Скопје и Републичкиот завод за здравствена заштита (ова се институции за кои авторот е потполно сигурен дека прават вакви тестови).
    Поумерените застапувачи на етички однос апелираат кон научниците и техничкиот персонал, инволвирани во тестови и експерименти врз животни, за примена на методи со кои би се редуцирал бројот на единки врз кои се вршат експериментите, без при тоа да се намали квантитетот на сознанија. Понатаму, да се бираат методи кои не вклучуваат животни, секогаш кога е тоа можно. И на крај, кога се неизбежни, барем лошите ефекти од тестирањата и експериментите (болка, повреди, малтретирање), да се сведат на колку што е можно пониско ниво. Експериментите и тестовите врз животни секогаш се интердисциплинарни зафати, па затоа, новите сознанија за алтернативни методи тешко се усовршуваат и промовираат. За да се премости оваа пречка, се формираат институции на ниво на држави, кои играат улога на центри каде се слеваат новите сознанија од различни лаборатории и се координира нивната соработка. Овие нови сознанија и методи се систематизираат и се објавуваат, со цел да се лесно достапни.

    Производите во Европа, за кои не се користени тестови врз животни, го имаат овој знак

    Доволно нечесно е што живо суштество целиот свој живот го поминува во кафез со некакви димензии, суштество што било одвоено од природната средина или пак никогаш не ја ни видело, некаков затвор, непоимлив ни за човекот, а да не зборуваме за животното. Спомнувањето на маките и страдањата низ кои минуваат овие животни при експериментите и тестовите врз нив, би требало да попречи во занемарувањето на проблемот. И овде може да се направи прв чекор за дејствување против ваквата појава, поаѓајќи од нашата примарна улога што општеството ни ја доделува како конзументи. На интернет и во списанијата, лесно се достапни листи од фирми кои користат животни за тестирање на своите производи. Избегнувајќи ги производите на ваквите фирми, потрошувачите вршат притисок врз нив да применуваат други методи за тестирање. Исто така, во светот веќе може да се најдат програми за студирање и обука за ветеринари и биолози, каде образованието може да се стекне без да се повреди ниедно животно. Активизмот доаѓа потоа...
    Во Македонија, организација која е најмногу посветена на оваа проблематика е друштвото за заштита на животните „Срце за животните“.

    „Човекот е припитомено животно кое со векови управувало со другите животни преку измама, насилство и суровост.“ - Чарли Чаплин

    Постојат коментари во смисла дека во светот се вршат премногу неправди врз луѓе, па пологично би било активистите за права на животните да ги пренасочат своите ангажмани давајќи приоритет на овие проблеми. Иако на прв поглед оправдани, овие коментари немаат никаква фактичка подлога. За да се согледа тоа, потребен е повнимателен и пообјективен пристап кон ова прашање, пред да се постави човекот како поважен од животните. Некои авторитетни истражувачи сметаат дека животните не чувствуваат болка, или дека не ја чувствуваат исто како (колку) и луѓето, или пак дека немаат емоции и сл. Покрај тоа што постојат очигледни факти против овие ставови, (приврзаноста на кучињата кон луѓето што ги чуваат, или нивното квичење кога некој ќе им нанесе физичка повреда), не можеме да сме сигурни дека науката, на овој стадиум на кој е денес, може да ги артикулира сите перцепции на животните. Да, луѓето не живеат во рамноправен однос меѓусебно, па како би го сториле тоа со другите живи суштества на планетава?