Лепињи 1 кгр. брашно 2 врекички истант квасец или 40 гр. свеж 1 лажица шекер 2 лажици сол 150 мл. вода 500 мл. млеко 1. Квасецот, шеќерот и водата растворете ги, додајте малку брашно и оствете да стаса. 2. Брашното пресејте го, додајте ја солата, стасаниот квасец и млекото. Замесете не многу тврдо тесто. Оставете на околу 1 саат време да стаса. 3. Префрлете го тестото на работна површина, размесете и поделете и направете 8 топки. Покријте ги и оставете ги на 10 минути да се одмори тестото. 4. Со дланката секоја топка налегнете ја во дебелина од околу 1 прст оформувајки лепиња (не со сукало), пренесете ги на плех постелен со пек папир. Со тапата страна од ножот направете линии врз тестото во хоризонтална и вертикална страна, покријте ги со влажна крпа - а преку неа ставете сува. Нека стојат околу 1/2 час. 5. Ставете ги да се печат во предходно загреана рерна на 250 степени. Забелешка Пред да ги печете можете да ставете одозгора и некој зачин. Јас ставам исклучиво Сусам . Подобро е да се печат за едно ниво погоре. Горниот грејач да е поблизу до тестото бидејки така добивате подобар резултат. Тие ке се надигнат многу повеќе и средината им е празна или како знам да кажам за нив - воздушни лепињи.Баш онакви како што ви ги даваат во сендвичари
Еве еден рецепт го најдов на нет за индиските лепчиња - наан Потребни состојки: 900 г брашно 1 супена лажица шеќер 1 супена лажица сол 1 квасец 300 мл млеко 80 мл павлака 2 супени лажици маслиново масло 1 јајце, малку проматено Начин на подготовка: Во сад со средна големина, промешајте ги брашното, квасецот, солта и шеќерот и тргнете го садот настрана. Во друг сад помешајте ги млекото, павлаката, маслиновото масло и јајцето. Потоа во него префрлете го миксот со брашното и заедно измешајте ги убаво, додека не добиете тесто. Со миксер за тесто, промешајте го тестото барем уште три минути. Потоа извадете го тестото од садот и ставете го на површина покриена со брашно. Исчистете го садот убаво, намачкајте го со путер и вратете го тестото назад. Оставете го да стаса 30 минути. Рерната пуштете ја да се згрее на 250 степени. Откако тестото ќе стаса, поделете го на 12 еднакви парчиња и покријте ги со крпа или со целофанска фолија. Земете неколку, растегнете ги во еднаква должина и ширина и ставете ги во тавче намачкано со путер. Вака приготвените лепчиња во тавата, ставете ги да се попечат барем 10 минути, додека не се заруменат малку, но притоа проверувајте каква е состојбата бидејќи секоја рерна е различна.
Мојот рецепт за лепињи- се прави тесто исто како за леб (брашно, квасец, малку шекер и сол, малку масло, се замесува со топла вода). Тестото мора да биде премеко, скоро лепливо за раце. Се остава да покисни 20-30мин. Тепсијата ја ставаме наопаку во релната и ја оставаме да се загрее. На жешката тепсија ставаме 2-3 лепињи (колку собира) развлечени во круг. Се печат многу кратко време.