1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Макробиотиката и болестите

Дискусија во 'Алтернативна медицина' започната од Sania, 13 април 2010.

  1. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ


    Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

    И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

    Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

    Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.
    За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

    ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ

    Многу луѓе, а меѓу нив и многу вегетаријанци, консумираат големи количини на млеко и на млечни производи, а владите на многу земји сè уште на голема врата ги промовираат истите производи како извонредно здрава и неопходна храна за луѓето, наспроти многубројните научни сознанија за штетноста на млекото и на млечните производи како храна. Млекото и млечните производи се рекламираат како извонредно потребни за здравјето на луѓето, особено на децата, па дури се оди и дотаму што млекото се препорачува да се пие наместо вода.

    И токму ваквата безобразна препорака од трговците со млеко останува некоментирана, незабележана од оние кои се обврзани да се грижат за здравјето на луѓето – лекарите.

    Но можеби и некои лекари би препорачале млекото да се пие наместо вода, па би се запрашале, во кој век живеат и лекуваат овие лекари? Дали по завршувањето на медицинскиот факултет размислиле нешто за тоа што таму го научиле? Дали размислуваат за тоа зошто нивните пациенти се враќаат постојано во нивните ординации со потреба за уште еден лек, со потреба за уште една операција?

    Наместо здраво да размислат за ПОСЛЕДИЦИТЕ од нивното лекување, има лекари што побрзо би прифатиле понуда да рекламираат на телевизија некој млечен производ и да го препорачаат на своите пациенти.

    За сите кои до сега не прочитале за штетните последици од млекото, сега можат да се информираат за тоа ...

    ОСТЕОПОРОЗАТА И МЛЕКОТО

    Главна поента врз која се одвива рекламата и продажбата на млекото како храна е наводната изградба на цврсти коски кај луѓето, особено кај децата, и превенција на остеопорозата. Една студија, чии резултати беа публикувани во „Педијатрикс“ („Pediatrics“) во 2005 година, покажа дека од млекото нема таква корист за градбата на детските коски. Слично на таа студија, и едно друго истражување покажа исти резултати. Имено, „Д Харвард нурсес хелт стади“ („The Harvard Nurses Healt Study“), која истражувала на околу 72 000 жени, и која траела 18 години, покажала дека млекото нема заштитен ефект врз коските на жените и не го намалува ризикот од фрактури на коските. Така, консумацијата на калциум во количини од 600 мг на ден (количина која може да се обезбеди и без консумирање на млеко или калциумски суплементи), не ја подобрува коскената цврстина.

    Наспроти ова, кај децата и жените е покажано дека вежбањето е многу поефективна метода за јакнење на коскената цврстина.

    Ризикот од остеопороза може да се намали во многу голем процент ако се намали консумирањето на натриум, но исто така и ако се намали консумацијата на животински протеини со исхраната. Од друга страна, треба да се зголеми консумацијата на овошје и на зеленчук, да се зголеми спортската активност. Потребите од калциум исто така треба да се задоволат, но само преку растителната храна, како што е кељ, брокула, грав и некои други зелени зеленчуци. Исто така, може да се консумираат и некои житарки кои се збогатени со калциум, иако таквите производи знаат често да содржат и многу поголеми концентрации на калциум отколку што се навистина потребни.

    Токму затоа, оние народи кои во својата исхрана традиционално имаат вклучено многу повеќе растителна храна, а многу малку млеко и млечни производи, имаат далеку поцврсти и поздрави коски од некои други кои млекото го пијат толку многу што им служи и како замена за водата

    МАСТИТЕ, МЛЕКОТО И СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

    Млечните производи, вклучително сирењата, сладоледите, млекото, путерот, јогуртот и други, содржат значителни количини на холестерол и други заситени масти. Исхраната богата со масти и заситени масти води до заболување на крвните садови, срцеви болести и други сериозни пореметувања. Вегетаријанската храна која е ослободена од таквиот вид на масти, а е во комбинација со вежби, контрола на стресот, престанок на лошите навики, како што е пушењето, не само што спречува таков вид на заболувања, туку придонесува за оздравување на веќе заболениот организам. Така, ако мислите дека вашите заболени крвни садови се лекуваат само со операција, тогаш грешите. Тие можат да се излечат многу побезболно и поевтино, само со здрава храна.

    КАРЦИНОМИ И „БАУКОТ“ ПОВРЗАН СО НИВ

    Карциномот на простата и на дојка е тесно поврзан со консумирањето на млеко и млечни производи заради присуството на ИЛГХ-1 во млекото. Овој хормон се содржи во големи количини во кравјото млеко. Но покрај хормонот, тука се присутни и други штетни материи. Една студија покажа дека кај мажите кај кои се регистрирани високи нивоа на ИЛГХ-1 во крвта, има за четири пати поголем ризик да заболат од карцином на простата, за разлика од оние мажи каде нивото на овој хормон во крвта е мало. Од друга страна, истражувањата исто така покажаа дека консумирањето на обезмастено млеко има придонес за зголемен ризик од појава на карцином на простата, затоа што и високата концентрација на калциум во млекото придонесува за тоа.

    Консумацијата на млеко исто така е во корелација со појавата на оваријален карцином кај жените. Млечниот шеќер лактоза во текот на метаболизмот се разградува до еден друг шеќер, наречен галактоза. Галактозата, според истражувачките резултати, е многу штетен за клетките на јајниците. Една студија која е работена во Шведска, потврди дека постои тесна врска меѓу галактозата и карциномот на јајници. Една слична студија, „Студија за здравјето на жените“ од Ајова („The Iowa Women`s Health Study“), покажа дека кај жените кои консумираат повеќе од една чаша млеко, за 73% е поголем ризикот да заболат од карцином на јајници, за разлика од од оние жени кои консумираат помалку од една чаша млеко дневно.

    ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗА

    Интолеранцијата на лактоза е позната кај многу голем број на луѓе и кај цели популации, и тоа кај приближно 95% од ,Американците со азиско потекло, 74% домородни Американци, 70% кај Афроамериканците, 53% кај Мексиканските Американци, и 15% кај Кавказите.

    Симптомите од интолеранцијата на лактоза се:

    - гастроинтестинални тегоби;
    - пролив;
    - метеоризам, односно подуеност на стомакот.

    Интолеранцијата на лактоза се јавува заради непостоење на ензимот лактаза кој треба да ја разгради лактозата. Оние кои го имаат таквиот ензим, можат да ја разградат лактозата на глукоза и галактоза. Кај децата обично постои таквиот ензим, но со текот на возраста може да се изгуби. Ако се толерираат симптомите на „лактаоза интолеранција“, подоцна во животот скоро со сигурност ќе се јават потешки заболувања на организмот.

    ВИТАМИН Д – СОНЧЕВ ХОРМОН

    Многу луѓе пијат доста големи количини млеко со оправдување дека тоа е неопходно за да се внесат адекватни количини на витамин Д. Дали тие луѓе не знаат дека витаминот Д е всушност хормон кој се создава во организмот на човекот под дејство на сончевата светлина?

    Природен извор на витамин Д е сонцето. Пет до петнаесет минути се доволни за да се изложат некои делови од телото на сончева светлина (рацете, нозете, вратот, лицето) за да се создадат потребните количества на витаминот. Луѓето со потемна кожа имаат потреба од подолготрајно изложување на сончева енергија. Но исто така, при долготрајни и облачни зими можеби нема доволно сонце за да се создаде доволно витамин Д во организмот кај луѓето. Тогаш навистина е потребен дополнителен внес од витаминот со храната. Тоа најдобро се прави ако се консумираат житарки кои се збогатени со витамин Д, леб, сок од портокал, оризово млеко или соино млеко и сл.

    КОНТАМИНАЦИЈА СО МЛЕКО

    Млекото содржи контаминирачки супстанции, започнувајќи од пестициди па до лекови. Млекото и природно содржи хормони и фактори за раст кои се продуцираат во телото на кравата. Но, истовремено во некои фарми, на кравите им се додава и таканаречениот синтетички хормон (recombinant bovine growth hormone (rBGH), за да се поттикне млекодајноста на кравата. Бидејќи на тој начин доаѓа до воспалување на млечната жлезда на кравата, тогаш истовремено кравите се под терапија со антибиотици. Овие антибиотици и нивните метаболити се излачуваат со млекото од кравата.

    Пестицидите, полихлоринираните бифенили, и диоксините се исто така отрови кои се наоѓаат во млекото од кравите. Овие токсини се акумулираат во организмот на човекот до количини кои можат сериозно да го нарушат имунолошкиот систем, како и репродуктивните органи кај човекот. Овие токсини го оштетуваат и нервниот систем, а се обвинуваат и за појавата на карциноми кај луѓето.

    Затоа, за да го обновите нарушениот имунитет, најдобро е да го избегнете со храната она што го уништува имунитетот, наместо да барате некаков препарат за подигање на имунитет, кој всушност и не постои.

    МЛЕЧНИТЕ ПРОТЕИНИ И ДИЈАБЕТЕСОТ

    Дијабетесот тип 1 кој се јавува во детската возраст се поврзува со консумирањето на млеко и на млечни производи. Во 2001 година заврши таканаречената ФИНСКА студија која опфати околу 3000 деца со генетски ризик од добивање на дијабетес. Таа студија покажа дека раното отпочнување на консумација на кравјо млеко кај децата допринесува за појава на дијабетес тип 1.

    ПОСЛЕДИЦИ ПО ЗДРАВЈЕТО КАЈ ДЕЦАТА

    Млечните протеини, млечниот шеќер, маснотиите и заситените масти во млечните производи придонесуваат за појава на дебелина кај децата, дијабетес и срцеви болести.

    Американската педијатриска академија препорачува кај децата до една година да не се дава кравјо млеко. Кравјото млеко е многу сиромашно со железо. Ако кравјото млеко заземе голем процент во исхраната кај децата, тогаш обично тие деца стануваат анемични. Истовремено тие деца имаат почести проблеми со болки во стомакот, односно „колики“. Исто така и оние деца кои цицаат мајчино млеко, имаат потешкотии и стомачни „колики“, ако мајката доилка пие кравјо млеко. Кравјите антитела навлегуваат преку крвта од мајката и се излачуваат со нејзиното млеко. Исто така, тоа е причина и за многубројните алергиски реакции кај децата. Кравјото млеко е причина и за опстипација кај децата.

    Млекото и млечните производи воопшто не се неопходни во исхраната на луѓето, а напротив, тие можат да бидат и многу штетни по здравјето на човекот. Наместо нив, многу поздраво е да се консумира растителна храна, и тоа житарка, мешунки, овошје и зеленчук. Со таквата храна нема никогаш да ви недостасува калциум, витамини, минерали и што било во исхраната.
     
  2. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    КОНЗЕРВИРАНОТО МЕСО ГИ ПОВРЕДУВА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

    Во написот за „Американ журнал оф респиратори енд критикал кеар медисин‘‘ („American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine‘‘) од 15 април 2007 година, под наслов: „Конзервираното месо, белодробната функција и хронична опструктивна пулмонална болест во УСА“, д-р Руи Јанг пишуваше:

    „Честото консумирање на конзервирано месо е поврзано со појавата на хронична опструктивна пулмонална болест ХОПБ“.
    Луѓето кои често јадат конзервирано месо (околу 14 пати месечно), имаат два пати поголем ризик да развијат ХОПБ за разлика од оние кои не јадат месо. ХОПБ е хронична болест на белите дробови која е позната како емфизема.

    Коментар:

    Конзервираното и преработено месо како што се конзервите со месо, преработената сланина, колбасите, шунките, и некои таканаречени специјални меса, се богати со нитрити кои се користат како конзерванси, антибактериски препарати, и бои. Нитритите се посредници во создавањето на нитроген - реактивни компоненти, кои се штетни по ткивото на белите дробови, предизвикувајќи емфизема. Така, не само чадот од цигарите, туку и многу други токсини кои се внесуваат со чадот од цигарите, може да предизвикаат оштетување на белодробното ткиво. Од другата страна на спектарот од храна стојат разните овошја и зеленчуци, кои спротивно на месото, придонесуваат за здрави бели дробови.

    Храната може да е многу важен фактор во превенцијата на белодробните заболувања и здравиот начин на исхрана може да придонесе за заздравување на болните бели дробови на три начини:

    прво, храната која нема масти придонесува за подобрување на крвотокот низ белите дробови.

    АЛИМЕНТАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПОТЕКНУВААТ ГЛАВНО ОД МЕСОТО И ОД ЖИВИНАТА

    Според резултатите од истражувањата кои ги направија научниците од Ленкастер Универзитетот во Велика Британија, најголем број случаи на гастроентеритис кај луѓето се предизвикани од бактерии од пилешкото и од телешкото месо кое го консумирале. Студијата покажала дека 97% од болестите на цревниот тракт кај луѓето предизвикани со бактеријата C. jejuni, потекнуваат од фармите за месо и живина. Научниците ја анализирале ДНА од 1231 случај на инфекции со C. jejuni во Ланкшир, Англија. Само 3% од нив биле инфекции кои имале друго потекло - од надворешната средина или од дивите животни.

    Според овие резултати, можело да се донесе заклучок дека најголемиот процент на гастроентеритиси кои се јавувале во САД кај 2 до 3 милиони луѓе годишно, потекнуваат од фармерското производство и консумирање на месо.
     
  3. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Зависност од шеќер
    --------------------

    Шеќерот може да предизвика зависност како кокаинот или хероинот, тврдат американските научници.

    Истражувањето спроведено врз животно покажа дека после внесување поголеми количини шеќер доаѓа до промени во мозокот кои се особено слични на оние кои се јавуваат после консумирање хероин или кокаин.

    Консумирање поголема количина шеќер се поврзува и со промените во однесувањето на животните, како и појава на долготрајни последици кои наликуваат на очајничките потреби за дрога.

    Шеќерот предизвикува зголемено ниво на неуротрансмитерот допамин, чие присуство во мозокот се зголемува и при користење хероин и кокаин.

    Животните кои после извесен период биле лишени од шеќер почнале да покажуваат симптоми на анксиозност и повлекување. Ваквото однесување се среќава кај лицата кои се откажуваат од алкохол, цигари или дрога, велат научниците.
     
  4. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Кравјото млеко придонесува за појава на мултипла склероза?
    -----------------------------------------------------

    Dr. Johannes Guggenmos во Јануарскиот број наJournal of Immunology од 2004 година ги објави резулататите од испитувањата на поврзаноста на мултиплата склероза со консумирањето на кравјо млеко.

    Според тие испитувања, кај мултиплата склероза постои процес на вкрстена реакција на антителата (имунолошка реакција на организмот) меѓу гликопротеините од миелинската обвивка на олигодендроцитите и млечниот протеин бутирофилин. Ова е таканаречениот процес на „молекуларна мимикрија“.

    Мултиплата склероза е болест која се вбројува во автоимуните болести каде организмот го насочува сопствениот имунитет кон сопствените ткива. Во овој случај нападнат е нервниот систем.

    Молекуларната мимикрија е природен одговор на имунитетниот систем кој делувајќи против страните протеини истовремено ги напаѓа и сличните протеини од сопствениот организам. Во овој случај антителата кои се создале за да делуваат против некои протеини од кравјото млеко истовремено делуваат и против миелинот од нервниот систем.

    Според испитувањата на Dr. Roy Swank, до колку се промени навреме начинот на исхрана, опасноста од влошување на состојбата во следните 35 години е помала од 5%.
     
  5. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Како се скрати животниот век на луѓето
    -----------------------------------------------

    Луѓето кои живеат во Северна Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд, јадат богата калорична храна и го кратат својот живот на различни начини:

    * Мастите и холестеролот ги затвораат нивните артерии, предизвикувајќи нивно прскање и блокирање на крвотокот.
    * Воспалителните реакции го оштетуваат срцевиот мускул и ја намалуваат неговата функција.
    * Загадената храна со токсини ги мутира клетките на човечкото тело во карциномски клетки.
    * Преголемата количина на животински протеини предизвикува оштетување и намалување на функцијата на бубрезите.

    Дури и покрај сите овие непријателства врз човечкото тело, просечниот живот во САД е 79 години за жените,а 74 години за мажите.

    Потребно е да сте логирани како член за да го прочитате целиот напис.

    Луѓето кои се хранат многу поинаку од Американците, на пример Јапонците, имаат далеку подобро здравје од Американците. Јапонците, кои претежно јадат храна која е од растително потекло, а помалку месо и млечни производи, имаат просечен живот 4-5 години поголем од Американците. Адвентистите – вегетаријанци имаат просек на животот дури за 10 години подолг од оној на Американците.
    Што би се случило кога луѓето би имале уште повеќе информации за квалитетот на исхраната што ја јадат и за нејзината поврзаност со должината на живеењето?
    Во ноември 2005 година, во магазинот на „Национална географија“, имаше еден извонреден напис: „ Тајната за долг живот“.
    Се зборуваше за три групи на луѓе кои живееле долг живот, а биле од Окинава (Јапонија), Сардинија (Италија), и Лома Линда (Калифорнија).
    Сие три групи на луѓе јаделе претежно растителна храна. Сосема на крајот на тоа издание на магазинот имаше една страна на која стоеше напис: „Направи го тоа и за себе, стани вегетаријанец“.

    Др. Бенџамин Раш, уште во 1776 година, напиша за домородците Американци: Во нивните тела наполно се пресликува старата народна поговорка: „Природата се задоволува со малку", или „Natura paucis contenta“.
    Иако тие имаат помала порција со храна, тие се здрави и не се гладни, и сепак го задоволуваат својот апетит. Тие јадат со сласт.
    Нивниот раст е пропорционален и долго ја задржуваат живоста во себе – повеќето од нив ја достигнуваат својата педесета година од животот без да добијат брчки на лицето или бели влакна во косата, кои би ја издале нивната старост.
    Исхраната на жителите на Филаделфија за време на тие години изобилувала со животинска храна. Се јадела таква храна два до три пати во текот на денот. Просечниот живот кај тоа население бил 50 до 60 години, и крајот на животот бил со болести на зглобовите, апоплексии, парализи, болести на црниот дроб, хидропсија.
    Лакомоста спрема храната отсекогаш била обвинувана за многу болести и за скратување на животот. Контролата на јадењето е важен елемент за науката и е посочуван како фактор за подобрување на здравјето.
    Но сепак, дури во 2006 година истражувачите прв пат јавно обелоденија искуства на луѓе кај кои е докажано дека калоричноста на храната е поврзана со голем број на болести.
    Срцето на оние луѓе кои консумирале исхрана која е добро калориски балансирана, која е со многу помала калорична вредност, се опоравувало од воспалителните процеси од кои страдало и ја подобрувало својата функција.
    Луѓето кои биле опфатени со оваа студија се набљудувале околу шест години, но нивното срце покажувало подобрена функција, како да е 15 години помладо.

    Луиѓи Корнаро во 1550 година го напиша делото „Уметност на долгиот живот“. Тој, страдајќи од дебелина и оштетени зглобови на 35 годишна возраст, почнал да ја ограничува храната на многу помалку од вообичаено и исто така го намалил внесот на месо. Живеел околу 100 години. Тој покажа колку човечкиот организам може да биде благодарен, без разлика на колку години да се одлучи да се направат промените.
     
  6. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ALKOHOLIZAM-efekti od pienjeto

    (1) Краткорочен ефект: ОПИВАЊЕ

    Моменталните ефекти од алкохолот се во зависност од количината внесена во крвта и од тоа колкаво искуство има личноста со пиењето. Повеќе алкохол во крвта дава поголемо чувство на опуштеност кај лицата што пијат и тие стануваат позборливи. Тие стануваат се помалку свесни за своите постапки и чувството за проценување се намалува. Губење на координација и дремка исто така се честа појава. Ризикот за случување несреќна случка е зголемен, специално за оние кои работат со разни машини или возат моторни возила.Ризикот за собраќајна несрека е дупло поголем кај лице со 0,05 алкохол во крвта него кај лице со нула промиле алкохол.

    (2) Долгорочни ефекти:

    Зависност од алкохол

    Толеранција
    -Способност прогресивно да се пијат се поголеми количества на алкохол без видливо опијанување.

    Повлеченост
    -Вознемиреност, немир, збунетост, тресење, потење итн. кои обично се појавуваат при нагло запирање на косумирање алкохол.

    Несоодветна желба за повеќе алкохол
    -Посакување и продолжување со пиење и покрај непожелните последици

    Медицински заболувања на црниот дроб (џигерот)
    -Запаление и таложење маснотии на црниот дроб.Ова може да доведе до одкажување на Црниот дроб и Цироза!

    Болести на стомакот и цревата
    -Болки и тешкотии при сварувањето на храната што се должи на воспаление на хранопроводникот (reflux) или желудникот (gastritis).
    -Дијареа.
    -Воспаление на панкреасот кое доведува до болки во стомачниот предел и неспособност да се абсорбира храната.
    -Рак на црниот дроб, хранопроводникот или цревата.

    Оштетување на мозокот
    -Губење на памтењето и тешкотии при учење(dementia)
    -Бедна координација и слабо чувство за баланс

    Други невролошки заболувања
    -Оштетување на нервите, кое доведува до трнење на нозете и тешкотии при одењето.

    Заболувања на срцето и крвните садови
    -Нерегуларно функционирање на срцето (доведува до тешкотии при земањето здив и отекување на зглобовите.
    -Ненормално отчукување на срцето (Palpitations)
    -Висок крвен притисок

    Сексуални и репродуктивни нарушувања
    -Оштетувања на тестиклите кое може да доведе до неплодност.
    -Повреди на нероденото бебе за време на бременоста

    Нарушувања на Коските и Зглобовите
    -Костоболка(отекување на зглобовите пропратено со големи болки типилно за големиот прст на ногатаGout.
    -Остеопороза - ослабување на коските кое може да доведе до нивни фрактури(кршење на коските)

    Несреќи
    -Повреди на главата.
    -Крварења околу мозокот.
    -Кршење на коски ( најчесто ребрата).
    -Собраќајни несреќи.
    -Несреќи на работа и дома

    Исхрана
    -Неправилно исхранување.
    -Дебелеење

    Разно
    -Заемно дејство со други лекови, како на пример употреба на лекови за лекување на еполепсија.

    Психолошки
    -Несоница,тешкотии при заспивање.
    -Немир и возбудување.
    -Депресија и немоќ да се излезе на крај со неа.
    -Збунетост и напади на паника.
    -Така наречени `Црни дупки`во памтењето
    -Самоубиство

    Социални.
    -Домашни проблеми
    -Губење на пријателите
    -Тешкотии во бракот или други значајни релаации
    -Разделување и развод на бракот
    -Запоставување на децата

    Професионални
    -Доцнење или неодење на работа
    -Ненапредување или неунапредување на работното место

    Финансиски проблеми
    -Губење на регуларните приходи од работното место.
    -Тешкотии ради парите потрошени на алкохол.
    -Долгови од коцкање

    Проблеми со законот
    -Осудување поради возење во пијана состојба/Загуба на возачката дозвола
    -Имотен криминал
    -Навреди
    -Убиства

    Покачувањето на нивото на толеранција (пиење на све поголеми количества) при поголемо внесување на алкохол и симптомите кои се појавуваат при наглиот прекин на пиење укажуваат на зависност од алкохол.

    Карактеристично за злоупотребата на алкохолот или прекумерното пиење се проблемите со намалените постигнувања на работата или во училиштето кои што произлегуваат од следователните ефекти на прекумерно пиење денот пред тоа или опивање на работното место или училиштето.

    Луѓето кои се зависни од употребата на алкохолот најчесто продолжуваат со пиење и покрај сознанието дека понатамошната употреба на алкохол доведува до значајни социални и лични проблеми. И покрај сознанието дека патат од заболувања и медицински проблеми(на пример заболување на црниот дроб) кои што произлегуваат од пиењето тие и понатаму продолжуваат со консумирање на алкохол.
    _________________________________
    ALKOHOLIZMOT SE LECI SO PRAVILNA ISHRANA VO KOJA IMA MNOGU MINERALI, KAKO KALCIUMOT I VITAMINI OD B-COMPLEXOT I HRANA BOGATA SO ENZIMI.
     
  7. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Алкохолот и цигарите се поопасни и од некои дроги

    Едно најново истражување покажа дека легалните опијати како алкохолот и цигарите се поопасни од некои нелегални дроги како што е марихуаната, екстази, па дури и ЛСД. Професор Дејвид Нуд од Универзитетот во Бристол и неговите колеги предложиле нова класификација за штетните супстанции, базирана на вистинскиот ризик за луѓето. Според нив, на врвот на листата е хероинот, по што следуваат кокаинот, барбитуратите, уличниот метадон, алкохолот, кетамините, бензодиазепинот, амфетамините, тутунот и бупренорфините.

    Нут и неговите соработници избрале три фактори што ја одредуваат штетата што определени дроги може да ја предизвикаат: физичка и психичка штета за корисникот, потенцијал за предизвикување зависност и последиците за околината.

    Во истражувањето тие се консултирале со голем број психијатри што специјализирале работа со зависници, полицајци, научници и медицински експерти.

    На крајот на истражувањето сите учесници во проектот се сложиле со резултатите, но не и со британската класификација на опасните супстанции.

    Од 20 тестирани супстанции, алкохолот и тутунот успеале да влезат меѓу првите 10.

    Тутунот е причина за дури 40 отсто од заболувањата кај хоспитализираните болни, додека повеќе од 50 отсто од интервенциите на брзата помош се поврзани со алкохолот. И тутунот и алкохолот се значително штетни за околината, а се и причина за големи семејни кавги и за полициски интервенции.
     
  8. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Mакробиотиka
    Лекување на бубрезите со здрава исхрана

    Бубрезите се двоен орган во облик на зрно од грав сместени во горниот дел од стомачната празнина, близу до рбетниот столб. Бубрегот не се простира паралелно со рбетот, туку е навален, така што горниот дел му е блиску до рбетот, а долниот за 4 сантиметри подалеку од него. Предната страна е нерамна и доаѓа во допир со органите од стомачната празнина, а задната е рамна и лежи во горниот дел од дијафрагмата.

    Кај возрасните бубрезите се долги од 10 до 12 сантиметри, широки од 5 до 6 сантиметри, а дебели од 3 до 4 сантиметри. Десниот бубрег е сместен 2-3 сантиметри пониско од левиот, па затоа камењата најчесто се таложат во него. Кај жените бубрезите се сместени пониско за разлика од мажите.

    Најважна функција на бубрезите е да ја филтрираат крвта од човечкото тело и да ги исфрлаат вишокот течност и непосакуваните продукти на метаболизмот во облик на урина. Речиси еден литар крв секоја минута поминува низ бубрезите кои служат и за регулирање на количината сол , вода и други состојки на крвотокот.

    Урината се создава во бубрезите со филтрирање на уреата и другите отпадни материи од крвните садови и исфрлање на други супстанци од филтрати.

    Количината на урина што се исфрла варира во зависност од количината испиена течност, а обично достигнува од 1 000 до 1 500 сантиметри кубни дневно.

    Количината цврсти состојки во урината е различна во зависност од исхраната и значително е поголема по внесувањето намирници богати со маснотии и протеини.

    Мочниот меур е шуплив орган во облик на буквата У и се наоѓа во карлицата. Служи како резервоар за урината. Во неа може да се задржи околу половина литар урина.

    Уринарниот канал се простира од вратот на мочниот меур до гениталниот орган. Кај мажите овој канал се дели на дел кој поминува низ простатата и дел кој поминува низ пенисот. Кај жените уринарниот канал е потполно одвоен од половите органи.

    Нормалната работа на бубрезите е нарушена кога бубрезите делумно ја вршат својата функција. Нарушувањето на бубрезите е најчесто предизвикано од воспаление, силни психички стресови и други оптоварувања, а не ретко и како резултат на неправилна исхрана и неконтролирано внесување лекови.

    Бубрежните болести можат да се појават во секое време од човечкиот живот и во разни облици. Во практиката најчести бубрежни болести се нефритиси, нефрози, нефросклерози, неспецифични гнојни и негнојни воспаленија на бубрезите и на бубрежната карлица, бубрежни камења и отоци на бубрезите. Кај сите болести е неопходно колку што е можно побрзо да се постави дијагнозата и да се почне со потребното лекување, со што ќе се избегнат хроничните облици и непоправливата состојба кај многу бубрежни заболувања.

    Нарушувањата наодредени функции на бубрезите настанува како резултат на различни етиолошки влијанија, а се манифестираат како бројни нарушувања во целиот организам, бидејќи бубрегот е орган пресуден за одржување на хомеостазата( контрола на внатрешната средина на организмот, во смисла на постојаноста на физичките и хемиските карактеристики).

    Заради застојот на урината во бубрезите се зголемува крвниот притисок кој создава секундарна атрофија или општа бубрежна склероза со значително оштетување на протокот на крв. Во некои случаи може да биде успешно и конзервативното лекување. Во поголемиот број случаи успех се постигнува со операција, но добри резултати се постигнуваат и со алтернативната медицина посебно со лековите од природата.

    Исхрана:

    - 50 - 60 % интегрални житарици во зрна особено ориз и јачмен варени во експрес лонец, со повремено земање овес, просо и други житарици.

    - Пченката се сведува на најмала можна мера и повремено се зема гриз со овес.

    - Мешункастите зрна како што се азуки гравот можат да се варат заедно со зрнестата житарица, а пациентот може да ги зема 2-3 пати неделно.

    - 5-10 проценти супа-пациентот може еднаш дневно да изеде 1-2 чинии мисо супа, варена со алги како и со коренест тврд лиснат зеленчук.

    - 20-30 % зеленчук варен на различни начини

    - Треба да се избегнува свежа сурова салата

    - Секојдневно земајте умерена количина коренест зеленчук- морков или чичков корен, а треба да се јаде и тврд лиснат зеленчук.

    - Треба да се избегнува масло за пржење

    - 5-10 % мешункасти производи. Се препорачува користење на азуки грав кој треба да се вари заедно со комбу и други алги, но и со лук, морков и тврди есенски тикви.

    - До 5 % алги,особено арами и хиџики за бубрезите и нори за мочниот меур. Алгите можат да се сварат во супа, во јадења од зеленчук и мешункасти плодови, но и како посебен прилог за јадење.

    Количината на храна од животинско потекло треба да се ограничи,вклучувајќи ги рибата и раковите.

    Се препорачува избегнување секаков вид овошје, овошни сокови и десерти. Доколку има желба, пациентот може да зема мала количина варено овошје како на пример јаболка, кајсии, јагоди и друго топчесто овошје.

    Треба да се избегнуваат ковчестото овошје и путерите направени од нив.

    Умерено треба да се земаат и макробиотичките зачини и јадења.

    Напитоците треба да бидат топли или врели додека студените треба да се избегнуваат.

    Секое внесување течности треба да биде ограничено.

    Правилното џвакање на храната дури и мешањето на течноста во устата со плунката е важен фактор за враќање на здравјето.

    Земањето азуки грав со малку морска сол или со парче комбо алга ја подобрува функцијата на бубрезите и го овозможува нормалното мокрење.

    Фластер од рендан свеж лотосов корен и таро компир и 5-10 проценти рендан џумбир можат да помогнат во лечење на рак на бубрезите, доколку се применуваат во текот на две до три седмици. На ставањето на овој фластер треба да му претходи ставање облога од џумбир која се држи 5-10 минути.

    облогата од џумбир се држи во пределот на стомачната празнина
     
  9. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    10 нус-ефекти на храната!?!
    __________________________

    Кога на човек му се јаде, веројатно прва работа што му паѓа на памет е вкусот на она што му се јаде. Второ што им паѓа на памет на многумина се калории, масти и шеќери, емулгатори итн.
    Освен дебелеење, храната може да предизвика и многу здравствени компликации. Нус-ефектите обично им се припишуваат на лековите. Но, и лековите исто како и храната се супстанција што се внесува во организмот и која може да предизвика најразлични несакани последици.

    Еве листа од 10 најчести нус-ефекти предизвикани од храната што ја јадеме:

    1. Телесен одор. По истражувачки пат е откриено дека црвеното месо негативно се одразува на телесниот одор.

    2. Акни. Храната што изобилува со заситени масти и масни киселини го стимулира појавувањето на акни. Истражувачите велат дека млекото има токму спротивен ефект.

    3. Алергија. Алергиите се главна несакана последица од исхраната. Теоретски, секоја храна може да предизвика алергија. Во пракса, 8 видови на храна се одговорни за 90% од алергиските реакции на храна: млеко, јајца, кикирики, оревчиња (Бразилски, лешници, бадеми и ореви), риба, школки, соја и пченица.

    4. Габични инфекции. Габичните инфекции се предизвикани од прекумерна концентрација на квас во организмот, така што храната која влијае врз нивото на квас, може да биде одговорна за овие инфекции. Значи: шеќери, оцет, скроб, рафинирани јаглехидрати, квасец и производи што содржат квасец (ПИВО!!!).

    5. Киселини. Долга е листата на видови храна што можат да предизвикаат киселини: лимонести овошја, пржена и мрсна храна, оцет, домати, чоколадо.

    6. Висок холестерол. Холестеролот најмногу е присутен во храна од животинско потекло. Високиот холестерол го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар. Многу холестерол има во: мозок (телешки, свински, јагнешки), јајца, органи (џигер, бубрези, слезина).

    7. Камења во бубрег. Оние што конзумираат многу животински протеини а малку течности се со зголемен ризик да добијат камења. Повеќе студии имаат покажано дека зголемено количество на внесен калциум, а намалување на солта, претставува превентива од повторно појавување на камења.

    8. Оштетување на меморијата и способноста за учење. Кај постари лица чија исхрана е богата со заситени масти, зголемена ингестија на храна богата со бакар може да предизвика брзо намалување на нивната способност за размислување, учење и помнење.

    9. Отекувања и собирање на вода. Исхрана богата со сол, натриум или шеќер, може да предизвика ваков проблем. На телото му е потребна константна концентрација на сол во неговите ткива. Кога концентрацијата ќе се зголеми, телото неутрализира преку задржување на течности.

    10. Мигрена и главоболки. Храната предизвикува главоболки преку промена на мозочната хемија или менување на тонусот на крвните садови. Чести предизвикувачи: сирење, пиво, црвено вино, чоколада, храна богата со нитрити.
     
  10. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    10-те најчудни ментални болести
    _______________________________

    Целебрифилија: патолошка желба да се има секс со славна личност. - Целебрифилијата е абнормално силна желба да се има романтична и/или сексуална врска со славна личност. Не повеќе ве очекуваат останатите 9 најчудни ментални состојби...

    Синдромот на доктор Стрејнџлав:раце со свој живот
    Синдромот на алиенизирана рака е неуролошко пореметување каде рацете на пациентот се чини дека добиваат свој сопствен живот. Некогаш тој не е свесен што прави со рацете, додека тоа не го привлече неговото внимание. Алиенизираните раце можат да изведуваат комплексни движења како на пример откопчување или пак соблакање на облеката.

    Синдром на странски акцент:кога го зборувате вашиот јазик со акцент
    Овој синдром предизвикува луѓето да го говорат нивниот мајчин јазик со одреден странски акцент, на пример, Македонец кој говори со американски акцент. Обично следи по одредено оштетување на мозокот, како мозочен удар.

    Капграс синдром:да се верува дека постои измамник во семејството
    Ова е ретка болест каде личноста има погрешно верување дека познаник, обично близок член на семејството е заменет со измамник кој изгледа идентично.

    Трискаидекафобија:страв од бројот 13
    Адолф Хитлер бил трискаидекафобичен. Специфичен страв од Петок 13-ти се нарекува параскаведекатрифобија.

    Бигорексија:премногу вежбање
    Бигорексија или мускулна дисморфија е пореметување каде индивидуата станува опседната со тоа дека нивното тело не е доволно мускулно развиено.
    Мускулната бигорексија кај индивидуите предизвикува:
    - Нон стоп да се проверуваат во огледало
    - Да станат вознемирени ако пропуштат вежбање
    - Да земаат потенцијално опасни дроги(стероиди)
    - Запоставуваат работа/врска/семејство поради вежбање

    Библиоманија:собирање премногу книги
    Библиоманија е опсесивно-компулсивно пореметување кое инволвира собирање книги до точка каде социјалните врски и здравјето се оштетени. Симптоми на оваа болест се купувањето на повеќе копии од истата книга или едиција и акумулација на книги која оди преку возможниот капацитет на користење.

    Синдром на експлодирачка глава:силна врева во главата
    Ова предизвикува пациентот повремено да искусува ужасно јака врева која наводно доаѓа од неговата глава, обично опишана како експлозија или грмење. Ова најчесто се случува час или два по заспивање, но не е резултат на сонувањето.

    Трихтиломанија:потребата да се извади скалп
    Трихтиломанијата е карактеризирана со повторувачката потреба да се извади скалп од косата, трепките, брадата, пубичните влакна, веѓите или другите делови на телото.

    Синдром Минхаузен:лажно боледување со цел да се придобие внимание
    Кај овој синдром болниот се преправа, претерува, симулира или креира синдроми на болест со цел да придобие внимание, симпатија или комфорт кај медицинскиот персонал.
     
  11. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ПРЕДМЕНСТРУАЛНИОТ СИНДРОМ И ИСХРАНАТА


    Сè поголем процент на жени денес страдаат од таканаречениот предменструален синдром или ПМС. Можете да прочитате илјадници страници од медицинската литература (од областа на гинекологијата), каде овој синдром се опишува како состојба на општа нелагодност кај жената во периодот пред менструацијата, како состојба на изразена нервна раздразливост, чести главоболки кои се од мигренозен тип, подуеност на стомакот, опстипација или пролив, болна осетливост на дојките, несоница...ПМС завршува со почеток на новиот циклус, но со тоа обично не завршуваат тегобите. Најмногу жени кои страдаат од ПМС, а особено девојчиња, се судруваат со силни болки во текот на менструацијата, кои некогаш завршуваат со колапс...

    Синдромот на ПМС е совршено опишан, би се рекло дека е совршено изанализиран и проучен од страна на медицината. Ако сте лекар кој специјализира гинекологија, или без разлика, ако сте лекар кој трага по методите со кои може да им помогне на своите пациентки да се ослободат од ПМС синдромот, во литературата можете да најдете многу совети и лекции за лекување на синдромот, и тоа се пред сè: хормонска таблетарна терапија, депо на хормони кои се инјектираат, лекови против главоболки, лекови за измокрување на „вишокот течности“, седативи, витамини, па дури и поудобни душеци за спиење, напивки за „протерување“, итн. За болната менструација, се разбира, можете да понудите лекови против болки, кои треба да се земаат во првите денови на менструацијата. И тоа е сè...од лекарот...

    Но, ако сте пациентка која сепак бара малку поинаков начин на комуникација со докторот, и одеднаш го запрашате докторот: Докторе, зошто јас имам ПМС и болна менструација?

    Тогаш веќе ќе дојдете во ситуација да се судрите со конфузното и нејасно објаснување на повеќето доктори кои ќе ви кажат:

    Тоа е сè уште нејасна работа; или

    Тоа е заради вашата ендометриоза; или

    Тоа е затоа што имате аденомиоза на матката; или

    Тоа е затоа што имате миоматозна матка.



    Ова објаснување на пациентката ништо не и значи. Искрено, и на докторот не треба ништо да му значи. Зошто? Затоа што ПМС и болната менструација не се јавила затоа што жената имала миом или аденомиоза или ендометриоза, туку затоа што причините за појава на сите тие работи сè уште се присутни во организмот. Кои се причините за нивно појавување, е прашање кое воопшто не се анализира во современата медицина.

    Кога современата медицина би се занимавала многу повеќе со начинот на исхрана на луѓето, тогаш ќе пронајде многу решенија за состојбите за кои засега има само привремени, или би се рекло, „маскирачки“ решенија. Имено, исхраната која избегнува продукти од животинско потекло и масти воопшто, придонесува за намалување на нивото на естрогени хормони во крвта, кои се причина за голем број на пореметувања, кои водат до спомнатите состојби на ПМС и болни менструации.

    Со намалувањето на мастите во исхраната, се намалува нивото на естрогени во крвта. Од друга страна, со намалување на консумирањето на животинска храна, се зголемува внесот на растителната храна која изобилува со растителни влакна, кои помагаат за намалување на нивото на естрогени во крвта, исто така. Тоа го прават на тој начин што го зголемуваат излачувањето и исфрлањето на естрогените преку дигестивниот тракт. Така, ако јадете повеќе грав, грашок, компир, зелка, ориз и друг зеленчук, ќе имате далеку помало ниво на естрогени во крвта, отколку ако јадете риба, свинско, телешко, јајца, млеко, сирење и сл. Кога ќе почнете на овој начин да го контролирате нивото на естрогени во крвта на нормално ниво, тогаш нема да ги чувствувате негативните ефекти од зголеменото ниво на естрогени, а тоа е ПМС и болните менструации. Но сепак, треба да се спомене дека со елиминирањето на животинската храна и мастите од исхраната, нема да почувствувате ефект ако сè уште јадете замастени манџи и преливи за салати, пржени компири, маргарин, чипс и друг вид на пржени грицки...

    Затоа, за да се ослободите вистински од проблемите на ПМС и на болните менструации, треба да научите како да направите вистински промени во исхраната. Затоа, програмата на 8-КА е едукативна програма, која ве едуцира за причинско-последичната поврзаност на начинот на исхраната и болестите, како и лекување на болестите со начин на исхрана. Таа програма истовремено значи и успех во справувањето со вишокот на килограми на многу природен начин, без напорно и депресивно броење на калории.

    Со следење на новиот начин на исхрана, многу пациентки за многу брзо време се ослободуваат од мигренозните главоболки, напнатоста на дојките, нервозата, раздразливоста, опстипацијата, подуеноста на стомакот. Многу девојчиња се ослободуваат од силните менструални болки и повторно се способни да се вратат на секојдневните обврски, на учењето, спортувањето и сл. За да се почувствува максималниот ефект од промената на начинот на исхрана, препорачувам да се обидете тоа да го спроведете барем два месеци.



    УШТЕ НЕШТО ЗА МЕНСТРУАЛНАТА БОЛКА



    Кога зборуваме за мастите, тогаш да споменеме дека различни видови на масти различно делуваат во организмот. Така, животинските масти содржат големи количини на заситени масти, кои се во цврста состојба кога се на собна температура, додека растителните масти се во облик на незаситени течни масла.

    Мастите учествуваат во создавањето на простогландини во организмот. Тоа се соединенија кои учествуваат во воспалителните процеси, болката, мускулните контракции и во згрутчувањето на крвта. Затоа, простогландините всушност се главните актери во создавањето на менструалната болка, и затоа лекарите при болни менструации даваат лекови кои го блокираат дејството на простогландините. Но, проблемот е во тоа што и тие лекови, покрај позитивното дејство, што е намалувањето на болката, имаат многу поголемо негативно дејство во организмот. Од друга страна, со начинот на исхрана може да се контролира создавањето на простогландини во организмот и на тој начин организмот природно да се ослободи од болната менструација, без притоа да му се нанесува дополнително оптоварување и уништување на одбранбениот систем.

    Некои луѓе сакаат да го зголемат нивото на таканаречените корисни масти во организмот, па земаат Омега-3, или рибино масло и слично. За жал, и тие луѓе многу грешат, затоа што земањето на масти во вакви облици е причина за бројни други пореметувања во организмот. Подобра стратегија е онаа која се базира на земање зелена растителна храна, како што се лиснатите зеленчуци, мешункастите растенија (грав, грашок, боранија, леќа), а да се елиминира животинската храна.

    И витаминот Б6, исто така, игра улога во намалувањето на менструалната болка. Лекарите денес многу лесно препишуваат таблети со витаминот Б6. Сепак, многу попаметно е пациентите да се едуцираат како нивниот организам природно да се обезбеди со доволни количини на витамин Б6. Овој витамин игра улога во намалување на нивото на естрогени хормони, со тоа што го олеснува нивното преработување во црниот дроб.

    Доволни количини од витаминот Б6 има во житарката, гравот, бананите и јатките. Рафинираните брашна немаат витамин Б6. Кога се зема од овие видови храна кои се богати со Б6 витаминот, во организмот нема да има недостаток од истиот. Но, кога се зема таблета витамин Б6, може да дојде до несакани ефекти од истиот, кои се изразуваат во нервни пореметувања.
     
  12. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    ТЕОРИЈА ЗА БОЛЕСТИТЕ ПО ДОКТОР РЕКЕВЕГ

    Д-р Рекевег опишува шест фази во настанувањето на болестите кај луѓето:

    Првата фаза - е таканаречената фаза на екскреција (излачување), кога организмот настојува да ги исфрли токсините од себе преку екскретите (урина, пот, столица...). Тоа обично се манифестира преку пролив или засилено лачење на мукус, кога може да се јават одредени облици на бронхитис, алергии итн.

    Втората фаза - е фаза на реакција, кога организмот ги отстранува токсините преку подигање на телесната температура, разни воспаленија, мобилизација на белите крвни клетки. Во оваа фаза, според д-р Рекевег, може да се јават полипи на слузниците во телото, опстипација и сл.

    Третата фаза - следува ако претходните две фази биле неуспешни. Третата фаза значи практично депонирање на токсините „некаде периферно“ во организмот, каде што не ќе можат да се нарушат нормалните биохемиски процеси. Но, ако продолжи создавањето на токсини, тогаш тие се натрупуваат и во виталните органи, како што е срцето, крвните садови, органите на имунолошкиот систем и сл., што во медицината се вика локус резистенцие минорис, односно место со најмала отпорност.

    Овие три фази во принцип се реверзибилни, и организмот, по отстранување на причините за нив, во потполност може да се опорави. Но ако сите три фази се неуспешни, тогаш почнува четвртата, потешка фаза, која остава потрајни последици. Организмот во следните фази почнува да развива процеси на разорување на поедини места во себе, со што настојува да се одржи.

    Четвртата фаза - е фаза на импрегнација на токсините во некое ткиво (како кај тетоважата на кожата). Таквата импрегнација се манифестира со болест на некој од органите кој имал најмала отпорност.

    Петтата фаза - е дегенерација и неповратно оштетување на некој орган, со што се менуваат клеточните ензими и органската структура на органот. Така, докторот ја опишува цревната болест кај цревата како дегенерација на улцерозните клетки, по што тие умираат, а потоа се појавува бактеријата Хелиобактер пилори. Според него, оваа бактерија се јавува овде за да „ги изеде“ мртвите клетки од токсицираното ткиво, бидејќи не постои друг начин организмот да се „отараси“ од нив. Така, организмот го јаде своето сопствено ткиво, за да се спречи понатамошно ширење на болеста и оштетување на други органи. Животот е феномен кој не само што се создава, туку и самиот се одржува.

    Така, Хелиобактер пилори не е причина за болеста. Тоа го тврди и д-р Јанг. Според него, причина за улцерот е латентната ацидоза.

    Хелиобактер пилори денес се наоѓа во желудникот на една третина Американци, се тврди во „Д Атлантик маунтли“ (The Atlantic Monthly”, A new germ teory, 1999).

    Шестата фаза - е почетокот на карциномите. И карциномот на желудникот, и карциномот на дебелото црево, се всушност неопластична фаза, која е последна одбранбена фаза и шанса за регенерирање. Токсините тогаш се толку многу импрегнирани и клетките се толку многу дегенерирани, што и самата ДНА е загрозена. Интоксицираните клетки се размножуваат без контрола само за да се одржат во живот. Токсичниот трулеж во средината на туморот е здружен со микроорганизмите. Овие микроорганизми се нарекувани со разни имиња, но во последно време се нарекувани Siphonospora Polymorpha ( како што ги нарекла Вирџинија Ливингстон), или Fasciolopsis Buskii, како што ги нарекува Хулда Кларк во книгата „Лек за сите болести“.

    Тенкото црево, во кое се исфрлаат алкалните секрети, многу тешко заболува од карциноми, бидејќи средината во нив не е кисела.

    Карциномот е најкиселата болест од сите болести.
     
  13. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Алкохолот од мажите прави садисти?!
    ___________________________________

    Британското истражување направено во текот на оваа година покажа дека алкохолот ги прави мажите агресивни, што не е случај со жените. Директорот на британскиот National Addiction Centеr изјави дека низ студијата е утврдено дека мажите по три алкохолни пијалаци не можат да ги следат фацијалните експресии кај соговорникот, како што можат додека се трезни.

    - Тоа се однесува на оние ситуации кога пијан маж, без никаква причина реагира луто и агресивно и најчесто прашува – „што гледаш“. Во таа состојба тие не се во можност да ги прочитаат изразите на лицата околу нив, па поради тоа некое загрижено лице им изгледа луто, изјави директорот на центарот Даг Селман.

    Во истражувањето биле вклучени две групи од 130 мажи и жени. Некои биле под дејство на алкохол, а другите на тоник. Во студијата било следено однесувањето на испитаниците.

    - Внимававме и на карактерот на поединците. Прво најдовме луѓе кои се насилни, а потоа и мирни луѓе. Сепак, на крај заклучивме дека алкохолот ги прави мажите садисти. Факт е дека во Нов Зеланд има повеќе од 70.000 физички и сексуални напади поврзани со алкохол, рече Селман.
     
  14. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Cigareta - LEK !?

    Duvan(Nicotiana tabacum)proglasen za neprijatelja zdravlja broj 1,a u ne tako davnoj proslosti se koristio kao LEKOVITA BILJKA za mnoge bolesti.
    1560 god.Zan NIko,francuski ambasador u Portugaliji dosao je do informacije da je duvan lekovita
    biljka kojom se mogu leciti mnoge bolesti pa cak i kancerogene.Isprobao ga je na svom prijatelju zalecivsi mu rane na licu,a sebi migrenu.Napisao je svoja zapazanja i postao poznat toliko da ga je kraljica Katarina Medici pozvala na dvor da izleci njenog sina od migrene.
    Tretman je uspeo,a duvan postao kraljevska biljkA
     
  15. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    АЛИМЕНТАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ ПОТЕКНУВААТ ГЛАВНО ОД МЕСОТО И ОД ЖИВИНАТА

    Според резултатите од истражувањата кои ги направија научниците од Ленкастер Универзитетот во Велика Британија, најголем број случаи на гастроентеритис кај луѓето се предизвикани од бактерии од пилешкото и од телешкото месо кое го консумирале. Студијата покажала дека 97% од болестите на цревниот тракт кај луѓето предизвикани со бактеријата C. jejuni, потекнуваат од фармите за месо и живина. Научниците ја анализирале ДНА од 1231 случај на инфекции со C. jejuni во Ланкшир, Англија. Само 3% од нив биле инфекции кои имале друго потекло - од надворешната средина или од дивите животни.

    Според овие резултати, можело да се донесе заклучок дека најголемиот процент на гастроентеритиси кои се јавувале во САД кај 2 до 3 милиони луѓе годишно, потекнуваат од фармерското производство и консумирање на месо.
     
  16. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    COKOLADA SOZDAVA ZAVISNOST

    Vaše mišljenje o malim količinama crnog vina i crne čokolade kao izvora polifenola.

    Odgovor: Ispravno je da su ove stvari izvor polifenola, a isto tako i aldehida. To daje ukus. Može biti da dobro miriše, ali ih jetra mrzi. U njima, takođe ima i onog našeg prijatelja etanola. Ako želite sve te sastojke hrane i želite sve te bogate fitohemijske spojeve koje biljke proizvode, onda pijte koliko hoćete tamnog grožđanog soka. On je vrlo dobar. A tamna crna čokolada je bogata teobromidima, koji je u istoj kategoriji sa kofeinom i to onda uzrokuje onu jaku želju da morate uzeti još. Ako sebi omogućite ishranu koja se sastoji od celokupnih zdravih namirnica, onda će te «želje za još» nestati. Ovo vam govorim iz iskustva, jer sam nekada i ja bio «čokoholik». A danas više nemam želju za čokoladom.

    ROGAČ - IDEALNA ZAMJENA ZA ČOKOLADU
    St. Johan's bread-Jovanov hljeb

    Rogač pripada biljkama koje imaju sjeme u mahuni ili komuški i koje tvore jednu od najvećih biljnih skupina na Zemlji. Ta skupina obuhvaća oko 15000 vrsta, a sve ih karakterizira da imaju mahunu u kojoj se formira sjeme.

    Određeni broj najvažnijih jestivih biljaka za čovjeka i životinje pripada toj porodici. Najpoznatiji primjeri su mahunarke ali također i kikiriki i najvažnije stočna biljna hrana kao što su djetelina i lucerka. Osim toga, neke od tih biljaka značajno pridonose prirodnom obogaćivanju tla mikrobima koji žive u sitnim gomoljima u njihovom korijenju. Ti mikrobi mogu se usložiti s nitrogenom iz zraka i, u određenim uvjetima, to prenijeti u tlo, omogućavajući drugim biljkama da to iskoriste.

    Mnoge jestive biljke iz ove skupine ubrajaju se u povrće. Međutim, postoji određeni broj vrsta koje se ne mogu stvarno svrstati u poznate skupine te s, uglavnom po okusu i načinu pripreme, kreću negdje na granici između voća i povrća. To su rogač, voće stabla rogača mediteranskog područja, manna iz jugoistočne Azije i tamarind, izvorno iz Indije, ali se danas nalazi u svim tropskim područjima.

    Rogač (Cerationia siliqua) pripada komušarkama ili mahunarkama. Još se naziva i St. Johan's bread (kruh Ivana Krstitelja), jer se smatra da ga je Ivan Krstitelj jeo za vrijeme svog boravka u pustinji. Rogač se pravi iz mahuna zimzelenog stabla rogača, koje vjerojatno potječe iz Sirije gdje je kultiviran od antičkih dana. Ukrasno stablo koje doživi i 100 godina može doseći visinu od 12 metara i ima velike, čvrste, tamno zelene sjajne listove. Mahuna se razvija iz svijetlo crvenog cvijeta koji rastu u malim nakupinama. Mahune su zelene i vrlo brzo otvrdnu i dobiju smeđe-crnu boju. Od davnina se koriste kao hrana. Mahune su duge oko 20 cm a široke su 3 cm, dok se unutar mahune nalazi 12 malih, tvrdih sjemenki koje uvijek teže 0,18 grama.

    Nekada su se te sjemenke koristile kao jedinica za mjeru za zlati i srebro. Riječ «karat» (0,20 g) proizašla je iz arapske riječi kirat, što znači «sjemenka» ili «zrno» i povezano je za arapsku riječ za plod rogača: charr�b. U zemljama u kojima raste rogač, djeca ga jedu kao slatkiš, otprilike na isti način kao sladić, jer se žvakanjem ili ribanjem rogača oslobađa njegov medeno slatki okus.

    Zreli, tamnosmeđi plodovi padaju na zemlju, a potom ih se skuplja i lomi u male komadiće. Tvrdo sjeme se uklanja i pretvara u brašno rogača, zgušnjivač. Mahune se peku i mljevenjem pretvaraju u prah rogača.

    Rogač se koristi u mnogim prehrambenim proizvodima i zamjena je za kakao. Može se koristiti u namazima od rogača i tablama rogača. U kuhanju, u kolačima, bombonima i pićima može se kombinirati s kakaom ali se, naravno, može koristiti i samostalno. U većini je recepata dobra zamjena za kakao.

    Zamijenite mjeru kakaa s 1,5 do 2 mjere rogača te prepolovite količinu šećera u receptu, jer je rogač znatno slađi od kakaa.

    U pićima, prah rogača se teže rastapa od kakaa zbog čega se može desiti da prah pluta po površinu ili se na dnu šalice stvore grudice. Lakše ga je rastopiti kada se miješa s vrućom vodom.

    Umjesto jedne žličice kakaa, može se koristiti 2 do 3 žličice rogača. Prepolovite količinu šećera jer je rogač znatno slađi od kakaa. Malo cimeta dodatno će poboljšati okus.

    Prednosti rogača

    � Suprotno od kakaa, koji prirodno ima gorak okus, rogač je pun prirodnog voćnog šećera (30 do 50%). Zato je potrebno dodavati manje šećera ili zaslađivača da bi se dobio fini slatki okus. Rogač ne sadrži stimulans teobromin.

    � Kakao je alergenik, što znači da osobe koje imaju alergiju na neku hranu ili su hipersensitivni (preosjetljivi) često moraju izbjegavati kakao. Proteinska tvar u kakau uzrokuje alergije. Rogač, kao njegova alternativa, vrlo se dobro podnosi.

    � Ponekad se u proizvodima od rogača koristi kako maslac. To ne uzrokuje nikakve probleme u slučaju alergije ili preosjetljivosti na kakao jer kakao maslac sadrži 100% masti i ne sadrži (kakao) protein.

    � Rogač sadrži pektin i lignin. Ta vlakna iz hrane reguliraju probavni sustav. Rogač može pomoći i kod opstipacije (zatvora) i kod dijareje (proljeva). Budući da sadrži velike količine tanične kiseline, prah rogača posebno je koristan kod djece koja pate od proljeva.


    Hranjive vrijednosti rogača nasuprot kakau

    Najuočljivija karakteristika su male količine masti (pa zbog toga i niska energetska vrijednost) i velika količina vlakana, u usporedbi s kakao prahom.
     
  17. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    MAKROBIOTICKI ZANIMLIVOSTI

    -Mlecnite proizvodi sozdavaat Rak na Dojka i Rak na Beli drobovi.
    Michio Kushi prasal pacientka; " Znaete li zosto imate Rak na Beli Drobovi ? ", " Se razbira, zasto pusam cigari !", " PUSENJE CIGARI e PROBLEM BROJ 2 - JADENJE MLECNI PROIZVODI e PROBLEM BROJ 1 ! ", odgovoril Michio Kushi.
    -Osteoporoza megu drugoto se dobiva od jadenje mlecni proizvodi.
    -Vitamin C e sodejstvuvac vo nekoj vid na rak i sekoj vitamin ili mineral IZOLIRAN OD NEKOJ PRODUKT - ne valja i stetan je
    -Ako si bolestan ili nastinat Vitamin C ti nece pomoci ama ic !
    -Ako jedes makrobioticku hranu sta ce ti dijabetes ili insulin za da prezivis.
    -Ako imas anemiju tableti so zelezo nema da ti pomognat a zitarice i povrce hoce. Kod anemicara je cesto prisutna impotencija
    -Mlecniot seker vo mlekoto gi rasipuva zabite...nekoi tvrdat da poradi fosforot koj go unistuva kalciumot gi slabee koskite.
    -Mleko i mlecni proizvodi ne se hrana za covestvoto i za covecki organizam.
    -Mlekoto od zivotni e prejako ZA LUGETO I NEPOTREBNO; toa e za zivotinskite bebinja a lugeto im ja jadat hranata na tie bebinja koi obicno vo klanici gi odvojuvat od zivotinska majka i gi nosat na kolenje !
    -VITAMIN C E EDEN OD SODEJSTVUVACITE NA POJAVATA NA MULTIPLA SKLEROZA

    -COVECKOTO TELO nije vo sostojba da gi upotrebi produktite od zivotinsko poteklo a istite sozdavaat hormonska neramnoteza i neharmonija vo telesni funkcii i organi i toa vodi kon - bolesti a takviot covek se narekuva - bolen covek ! Vistinski bolen covek e toj sto ne saka da se samoizleci so zitarki i zelencuk i se dodeka e covek bolen nije sloboden !

    - Mujo , ne skrtaj be po zidovi ke ne izbrkaat od zatvor.
    -" ABE DOKTOR MI VIKA SUM IMAL RAK NA MOZOK...A JAS NEMAM MOZOK I NEMOZAM DA DOBIJAM RAK NA MOZOK ! "
    " UZIVAJ BE - TI KE DOBIES RAK TAMU KAJ STO NEMAS MOZOK ! "

    -Mozok ima sekoj A NIKOJ NE GO KORISTI KOLKU TREBA !
    -Najpravedno podeleno nesto za sekoj covek je mozak; nikoj ne se zali da mu fali nesto mozok...i da se prodava pamet sekoj ke si go kupi - svojot !
    -Tito pocinal od dijabetes kako i elvis Presley a istata bolest ja ima i B.B KING.

    -Nevozmozno e da se izleci Rak na Dojka ili Rak na beli Drobovi ili Osteoporoza ako jadete mleko ili mlecni proizvodi od zivotinsko poteklo a samite se i sodejstvuvaci na ovie bolesti i drugi psiholoski poremetuvanja. Slobodno videte vo knigi sto gi spomnuvam i ke vidite da mlecni proizvodi, mesoto od zivotnite, rafiniraniot seker, hemikalizirana i druga stetna hrana se GLAVNI PRICINITELI na poveketo bolesti; od neredovna menstruacija i alergii pa se do kardiovaskularni i mentalni bolesti i pojava na bilo koj vid na rak.
    -" Postojat 3ri osnovni vidovi seker

    -ednostavni sekeri-monosaharidi
    -dvokratni sekeri-disaharidi
    -kompleksni sekeri-polisaharidi

    Sekerot od ovosjeto i medot e monosaharid
    Sekerot od sekernata trska i mleko e disaharid
    Sekerot od integralnite zitarki i mahunarkite e polisaharid

    -Vo procesot na varenje-pokompleksnite sekeri se kinat vo dvostruki sekeri vo crevata prerd konecno da se promenat vo energija.Ako odime poprecno vo toj proces zemajki gi ednostavnite sekeri-prirodnite funkcii se poremeteni a REZULTATOT e ORGANSKA i METABOLICKA DISHARMONIJA.

    -na coveckiot organizam mu se najpotrebni kompleksnite sekeri a nikako tie na medot i mlekoto. " - Michio KUSHI
    Najveke mleko i mlecni proizvodi vo ishrana na covekot se koristi od kravite. Mlekoto e kancerogena hrana i za da bidat kravite mlecni nasilno se teraat da se oteluvaat po nekolku pati godisno. Pri toa im davaat antibiotici i sredstva za smiruvanje. Telinjata gi nosat na kolenje. Mlekoto od kravite e sostaveno za gradba na telinjata. Mlekoto od kravite e hrana za telinja. Od ANTIBIOTICI vo mleko lugeto stanuvaat geyovi ili imaat za tendencija da go menuvaat polot sto je odraz na hormonska neramnoteza predizvikana od antibiotici koi se davaat na zivotni i antibiotici koi gi zemaat zenite koga se bremeni.


    Mleko nije ishrana za covecanstvo.
    -MLEKO I MLECNI PRODUKTI - POSLEDICI I BOLESTI ( spored Michio Kushi )

    " MENTALNO i PSIHOLOSKI --- MLECNITE PROIZVODI VLIJAAT na MOZOKOT i NERVNIOT SISTEM, doprinesuvajki TUPOST, PASIVNOST i ZAVISNOST kaj konzumentot.", Michio Kushi

    " KONZUMACIJATA na MLECNITE PROIZVODI i RAFINIRAN SEKER mnogu godini, dodveduva do PROMENA vo KELIITE na ZELUDNIKOT i CREVATA, vklucuvajki gi i RESICKITE vo tenkoto crevo ( mali strukturi slicni na pipki koi se zadolzeni za apsorpcijata na hranata ). CELOKUPNIOT ORGANIZAM mozda se PRILAGODUVA na POGOLEMITE MOLEKULI na ZIVOTINSKIOT PROTEIN od MLEKOTO i IZOBILSTVOTO na KALCIUM i drugite hranlivi materii vo kravjeto mleko. Istovremeno, mozebi doaga do NEPOVOLNI REAKCII NA voobicaenite INTEGRALNI ZITARKI - tie reakcii gi narekuvame ALERGIJSKI REAKCII.", Michio Kushi


    ISHRANA I TENDENCII - MLECNI PROIZVODI

    Licnost so Preterano blaga priroda
    Mazohizam
    Mrzlivost na duhot
    Pslabo reagiranje
    Bolesti na kozata
    Sozdavanje sluz i masnotii
    SRCEVI I CIRKULATORNI PRECKI
    Poremetuvanja;
    -vo finkcijata na crniot drob
    -zolcnata kesa
    -slzinata
    Precki vo raborara na REPRODUKTIVNITE ORGANI
    Pocesta pojava na CISTI, TUMORI i RAK
    Tendencija na menuvanje na polot - Michio KUSHI

    MLEKOTO I MLECNITE PROIZVODI - UCESNIK VO NASTANUVANJE VO SITE VIDOVI NA RAK

    " Tipot na hrana I tipovi na rak "

    Hranata kako-sekerot , natrium glutaminatot , beliot glaziran oriz , beloto brasno , medot ,MLEKOTO,ovosniot sok,saharinot,I slicna hrana se predizvikuvaci na :

    Rak na zeludnikot
    Rakna jednakot
    Rak na debeloto crevo
    Rak na “colon ascedens”
    Rak na prostata

    -Да се отвори фарма за молзење на жени?
    -Ma podobro bi bilo farma za molzenje mazi… Nekolku mazi svrteni vo krug , se dopiraat so gazovi a penisi kao viminja visat odozdola...pa neka molzat ovie sto molzat zivotni za mleko.
    -Nema pravo covek da zlostavuva zivotni za svoi nezdravi prehrambeni naviki.
    -Zenskite Cicki ke go spasat svetot ! –Lekot za rak na dojka moze da go spasi svetot!

    -NIKOGAS niedno mleko od zivotni NEMOZE DA BIDE ZDRAVO !
    Naprotiv, mnogu e stetno i sodejstvuva vo mentalni bolesti, vo site bolesti i vo sekoj vid na rak - osobeno kaj rakot na dojkata, kozhata i rakot na matkata. Toa go potvrdile ne samo Michio Kushi tuku i mnogu drugi naucnici. Nije zabraneto so zakon da konzumiras mleko. Ako ne ti se logisni proucuvanja na naucnici kakov e Michio Kushi togas ima i drugi naucni istrazuvanja koi tvrdat da TOA NIJE ISHRANA ZA COVECKI ORGANIZAM. Moze mleko sodrzi sve i svasta, hranlivi sostojki ama toa nije mleko za lugeto tuku za organizam na tele. Tie hranlivi sostojki vo mlekoto ne se upotreblivi vo covecki organizam i gi mutiraat keliite i gi slabee koskite i zabite.
    -" Cickite ke go spasat svetot ", Dostoevski
    -Конзумирањето премногу млеко кај веќе возрасните лица, може да доведе до кршливост на коските, наспроти раширеното верување дека поради Д витаминот ги зајакнува.

    -Vo mesoto i mlekoto od zivotnite IMA PREMNOGU PROTEINI koi NE SE KVALITETNI I KOI NEMOZE DA GI RAZRABOTI NASIOT ORGANIZAM A PREDIZVIKUVAAT MUTACIJA NA KELIITE.

    7 : 1 e odnosot SLOZENI JAGLENI HIDRATI sprema PROTEINI za sekoj covek.

    PROTEINI OD ZIVOTINSKO POTEKLO NE MOZAT DA GO OBEZBEDAT OVOJ SOODNOS I NIJE ISHRANA ZA COVEK !
     
  18. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    Без пушење - нацијата поздрава


    За да ги смират слоновите порано луѓето им давале никотин. Денес со пушењето цигари луѓето се смируваат самите себе. Но ваквото задоволство го плаќаат со своето здравје.

    Македонија ќе остане на врвот на топ листата на земји со најголем процент на пушачи, доколку забраната за пушење на јавни места не ги натера граѓаните да се откажат или барем да го намалат пушењето.

    Листата на болести кои ги предизвикува пушењето е долга. Од астма до карциноми, срцеви и мозочни удари, па дури и психички пореметувања. Освен пушачите страдаат и тие околу нив најмногу децата.

    „Никотинот навлегува за десет секунди во мозокот, а за 15 до 20 преку циркулацијата во секоја клетка. Има 4.000 хемиски супстанци од коишто 200 е докажано дека се токсични, а шеесетина се канцерогени“, Дејан Докиќ, пулмоалерголог.

    Македонските граѓани пушат 5,5 килограми тутун по глава на жител годишно. Но и живеат 15 година помалку. Додека во Европа драстично опадна бројот на пушачи, кај нас се зголемува.

    Алармантните се податоците дека 10 проценти од пушачите се помлади од 15 години, а 20 проценти од нив почнале да пушат пред 10-тата година.

    „Почнав да пушам од 16 години“.

    „30 години пушев. Од пред четири години престанав. Им препорачувам на луѓето кои пушат да ги остават, бидејќи 100 посто е штетно за луѓето“.

    „Пушам една кутија за 24 часа, и немам никакви здравствени проблеми“, велат анкетираните граѓани.

    За откажување од цигари никогаш не е доцна, но одлуката се донесува дури откако ќе се изгуби здравјето.

    Организмот може да заздрави и по долгогодишно пушење, велат лекарите.

    „Никогаш не е доцна да се прекине. Организмот на човекот е навистина еден активен и навистина луѓето се издржливи и можат да се вратат назад некои од пореметените функции и затоа сметам дека никогаш не е доцна да се прекине со пушење, затоа што секој заслужува да биде здрав и секој заслужува да си го врати својот живот“, рече Дејан Докиќ, пулмоалерголог.

    За експертите битката не е изгубена, но ќе биде долга и тешка. Доколку строгите правила дадат резултати, Македонија не само што ќе има поздрава нација, туку полесно ќе се сплоти во големото европско семејство.
     
  19. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    XPAHA KOJA KE Bu Gi ZGOLEMI GRADITE

    Vo svetot se frlaat milioni dolari godisno za da se vgradat silikoni

    Милион жени на светот патат за малку поголеми гради со кои би се гордееле и убаво би си го пополниле деколтето. Но, реалноста е таква каква што е, а освен актуелните пластични операции, можете да го подобрите вашето деколте и на природен начин!

    Естрогенот е одговорен за формирањето на линијата и растењето на градите за време на пубертетот, па жените кои прерано ќе излезат од тој период обично имаат помали гради.

    Милион жени на светот патат за малку поголеми гради со кои би се гордееле и убаво би си го пополниле деколтето. Но, реалноста е таква каква што е, и доколку тоа ви претставува некој поголем проблем, единствениот начин да добиете поголеми гради се естетската операција, односно вградување на силикони.

    Но, постои и друг начин, а тоа е природно внесување на естроген во телото преку храна. Естрогенот е мошне влијателен хормон кој е заслужен за развојот на женските облини за време на пубертетот, но и за појавата на менструалниот циклус.

    За голема жал на многу жени, нивниот пубертет завршува пред целосно да им се развијат градите, па така остануваат со помали гради. Но, ако го зголемите внесувањето на овој хормон во телото, нема да ви биде потребна операција за зголемување на градите – телото таа задача ќе ја направи само.

    Бидејќи естрогенот е природна супстанца, можете да го добиете од многу различни билки. Во природата тој се нарекува фитоестроген, а можете да го добиете од сојата, тофуто и лененото семе.

    Ленено семе

    Тие можеби не се дел од вашата омилена порција, но содржат најголема количина естроген која можете да ја добиете од некоја билка. Ова семе можете да го ставите во салатата или во некое друго полесно јадење, а тоа ќе помогне при зголемување на вашите гради.

    Соја

    Сојата е присутна во многу јадења кои можете да ги направите дома и лесно е достапна во продавниците. Иако во сојата количински нема толку естроген колку во лененото семе, ова е еден од попрактичните и полесни начини во телото да внесете доволно количина од овој хормон.

    Тофу

    Некои го мразат, некои го обожаваат, но тофуто е трет производ по ред кој во себе содржи најголема количина естроген од сите намирници на светот. Исто како и сојата, тофуто е релативно често присутен во кујната, што го прави одличен во мисијата за зголемување на градите.

    Идеалната дневна количина би била 100 до 200 милиграми, односно 350 грама соино млеко или 75 грама соино сирење. Оваа храна е делотворна и при маналувањето на менструални тегоби, но и при жештина.

    Останатите производи кои се богати со фитоестроген се индиските оревчиња, кикиритките, овесните снегулки, пченката, пченицата, јаболкото и бадемите.
     
  20. Sania

    Sania Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    7
    HIPOKRATOVA ZAKLETVA


    Corpus Hipocraticum je nastao u Grčkoj između 5. i 3. stoljeća p.n.e., te je on u našoj kulturi izvorna točka svih liječničkih zakletvi i kodeksa. Radi se o 59 djela u kojima se govori o tadašnjim etičkim aspektima medicinskog rada. Njihovu okosnicu, kao i uzor za sastavljanje budućih liječničkih zakletvi čini Hipokratova zakletva:

    "Kunem se Apolonom liječnikom, Asklepijem; Higijejom i Panakejom, svim bogovima i božicama, zovući ih za svjedoke, da ću po svojim silama i savjesti držati ovu zakletvu i ove obveze. Stoga ću učitelja ovoga umijeća štovati kao svoje roditelje, njegovu ću djecu držati svojom braćom, a budu li htjeli učiti ovu umjetnost, puočavat ću ih bez ugovora i bez plaće. Puštat ću da sudjeluju kod predavanja i obuke i u svem ostalom znanju moja djeca i djeca moga učitelja. Učit ću i đake koji se budu ugovorom obvezali i ovom zakletvom zakleli, ali nikoga drugoga. Svoje propise odredit ću po svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitit ću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu. Nikome neću, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti ću mu za nj dati savjet. Isto tako neću dati ženi sredstvo za pometnuće ploda. Isto ću i pobožno živjeti i izvršavati svoju umjetnost. Neću operirati mokraćne kamence, nego ću to prepustiti onima koji se time bave. U koju god kuću stupim, radit ću na korist bolesnika, kloneći se hotimičnog oštećivanja, a osobito zavođenja žena i muškaraca, robova i slobodnih. Što po svojem poslu budem saznao ili vidio, pa i inače, u saobraćaju s ljudima, koliko se ne bude javno smjelo znati, prešutjet ću i zadržati tajnu. Budem li održao ovu zakletvu i ne budem li je prekršio, neka mi bude sretan život i ugled ljudi do u daleka vremena; prekršim li ovu zakletvu i zakunem li se krivo, neka me zadesi protivno."

    Tijekom povijesti ova se zakletva često mijenjala, ali je na kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. godine ustanovljena konačna zakleta koja se danas koristi, Ženevska zakletva:

    "U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."

    Originalna Hipokratova zakletva sadrži sljedeće najvažnije principe :

    * Zaklinjanje da će se pridržavati ove zakletve.
    * Poštovanje i zahvalnost svojim učiteljima.
    * Prihvaćanje obaveze plaćanja školarine.
    * Obaveze da svoj život podredi u korist bolesniku.
    * Odbijanje davanja abortivnih sredstava ženama.
    * Obaveza na čist i pobožan život.
    * Odbija bavljenje onim za što nije osposobljen.
    * Ravnopravnost bolesnika bez obzira na spol i klasu.
    * Čuvanje kao tajne sve što vidi i dozna pri liječenju bolesnika.
    * Prihvaća nagradu za uspješno ispunjenje ove zakletve i kazne ako pristupi suprotno.