знаете ли некои рецепти со моцарела ако темава е глупа или дупла одма канта моцарела-салата 2 домати ги сечкате на кругови и сечкате парчиња моцарела и ги редите во чинија ги попрскувате со маслиново масло пипер и сол и ствате малце босилек по желба пилешки гради со моцарелa, тава ставате масло и пржите колбаси сечкате и црвен кромид и пршите(може и сунка и др сувомеснати прозиводи ама мене ми е убво со колбаси и кромидот е благ не мириса !!) на пилешките гради им сечете ко џепце и ги полните со смесата од тавата и ги попрстувате со вагета маслиново масло сол пипер и малце бело вино и ги ставте 20 мин на 205 степени потоа правите сос 2 домати им сечете икс и ги свате во врела вода 1 мин и потоа ги стават во ладна вода (за да не се сварат) и ги лупите ги сечете на пола и ги ваѓате семките и ги цечкате потоа ставате 1л сенф попрскувате маслиново масло сол,пипер и ставате сечкан магданос и сево ова го мешате и го ставате врз пилешките гради топчиња моцарела сечкате моцарела и ја мрцкате во јајца и во лебни трошки ( купете лебни трошки и во нив изрендајте малце кашкавал и исечкајте дршките од магдоносот) и испрезте ги ставете ги во цинија и одстрана можете домашен кечап и да си мрцкате или купете томато сос преубаво е гледав од kitchen boss и ја натерав мајка ми нешто да направи
Јас си правам салата со моцерала според мој измислен рецепт Количината на состојките е по желба, јас ставам марула, варена пченка, пилешко бело месо ситно сецкано сварено, моцарела, домат и сето тоа го мешам, попрскувам со маслиново масло, зачинувам со оригано, копар, сол и шарен мелен бибер и балсамико или цеден лимон. Салатата е лудница. Некогаш додавам и сос 1000 острови, и така е многу убаво.
Обично ја користам за сосови ама супер поминува и со исушено лебче или во салата, пица, печурки... Многу сакам сирења и врв ми е сосот за тестенини со 3-4 вида на сирења (зависи што имам по дома). На загреано масло пропржувам 1 чешне лук па додавам сецкани на ленти свежи печурки кои ги пропржувам со малку оригано, па додавам павлака за готвење, моцарела, кашкавал, горгонзола или рокерфорт и сирен намаз некој. Гледам да се 2 вида тврди и 2 вида меки сирења за да смесата ја добие потребната густина иако се се стопи скоро на крај. Преубав сос за сите видови тестенини. Кај потпечените слани палачинки одозгора ставам моцарела и потпекувам во земјено мало тавче во релна на кратко колку да се стопи моцарелата. На исушено лепче, го премачкувам со путер, лукче, солам оригано и одозгора редам парчиња моцарела и ги потпекувам кришките. Преубав доручек за на работа Салата - сецкам марула и спанаќ, па додавам парчиња пршута и моцарела. Зачинувам со малку сол, сусам и балсамиран оцет Моцарелата ја ставам и во сите видови на пици.... Не ми текнува др. колку за инфо- моцарелата се прави од млеко од биволица чија масленост достигнува до 7% за разлика од обичното кравјо кое има 3,2% масленост.
Моцарела нај често ја користам за пица или сосови за тестенини, ама нај многу дома сите обожаваме пилешко со пармезан и моцарела,еве рецепт Chicken parmesan 2 тегли доматен сос за тестенини- јас користам купечки,немам домашен 4-5 парчина пилешки стек( тепани со чеканче ) Моцарела,пармезан,презла,јајца,сол,вегета,црн бибер и масло Во презлата се ставаат зачините и пармезанот.потоа стекот се брбела во таа мешавина и потоа во маткано јајце.се пржи во загреано масло но не скроз да се изпржи,туку колку да фати коричка, околу две-три минути од страна. Во подлабок сад за печење се тура од доматниот сос и се реди стекот а врз него парчиња моцарела и се дотура сосот.се печи околу 20 мин.или дури да се зготви месото. Пре убаво е за со шпагети,пробајте го нема да зажалите Ветувам!