Oriz so pecurki i zelencuk (kromid, piperka, tikvica, domat, morkov, brokula i paskanat) Ili polneti tikvici so oriz, meleno telesko meso, morkov, tikvica i kromid i luk i domaten sos ( Vcerasniot rucek za mene, mm i sinko )
@Lady Phoenix @danichap вашиот ориз ми изгледа највкусно на слики што сум гледала т.е баш така како што сакам јас да биде,секое зрно да се знае.Знам дека ме е којзнае каква филозофија ама сакам да ми кажете како го приготвувате
Kako ke ispadne orizot mnogu zavisi od toa sto tip na oriz e,okolu nekoj oriz kolku i da se trudis nikogas nema da bide zrno po zrno..
За да ми испадне така зрно по зрно, јас го варам исто како што варам тестенини. Не ставам вода во сооднос, туку полнам сад и така си го варам оризот. Потоа кога ќе биде готов, го процедувам и испаѓа супер, не ми се лепат зрната. Можеби не е најправилен начин на варење ориз, ама функционира.
Точно така како што пишала Мишелка. Со тоа што јас и го плакнам за да се одмие вишокот скроб. И секако, треба да го пазиш дур се вари, да не се превари.
Јас оризот го правам во сооднос 1:3 Запржувам ситно сецкан кромид додека не стане ,,стаклен,, Ако правам ориз со зеленчук, ставам од се по една рака:пиперки, модар на коцки, тиквица на коцки. Оризот на крај да се пропржи со зеленчукот малку. Доадавам на една чаша ориз три чаши вода. Сол, вегета и нане. Ја исклучувам ринглата и оставам да проврие малку додека рерната се загрее. Префрлам во тавче и во рерна да се свари оризот до крај. Мора да се внимава при печењето, да не испари целата вода па оризот да биде сув за јадење. Промашај кај ова-нема.
Е, интегралниот ориз има една предност. Ако белиот знае да биде сув, овој кога ќе се свари е мек, па дури и сочен на некој начин. Топло го препорачувам. Повеќе заситува, повкусен е и не предизвикува дување на стомакот и запек, зашто е богат со растителни влакна.
Се знам да правам ама ориз никако да погодам како што сакам ќе пробам по вашите совети и рецепти. Или ќе гледам свеки како го прави,таа преубав ориз спрема Фала друштво.
И јас нејќам интегрален ориз. Вики,можда работата е што, оној ориз што ти се свиѓа, како изгледа, е варен, не е печен -тава, затоа ти мањка.
Истата ситуација е кај мене само јас мака мачам со грав! Се правам а грав никако да погодам, никако! Ни чорба ни тавче - не ме бива!
Мене најмногу ми се погодува ориз со печурки, и на крај му кршам јајца од горе и ставам да се попечи дури јајцата не се испечат убаво. А многу сакам да си направам ориз со копани ама не ми се погодува.
Здраво може ли да ми кажете некој убав рецепт за тавче ориз со стек или копани? И друго ме интересира дали кромидот и морковот па подоцна и оризот ги попржувате во иста тава во која што печете или попржувате се во мало тавче па префрлате во поголемо налевате вода и печите?