1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ориз

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 2 ноември 2010.

  1. Tinushka

    Tinushka Популарен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    4.895
    Пол:
    Женски
    Ориз со печуркии..:P
     
  2. Queen^^

    Queen^^ Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    82
    Пол:
    Женски
    На joy1 и Tinushka им се допаѓа ова.
  3. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Пол:
    Женски
    Oriz so pecurki i zelencuk (kromid, piperka, tikvica, domat, morkov, brokula i paskanat):inlove:

    Ili polneti tikvici so oriz, meleno telesko meso, morkov, tikvica i kromid i luk i domaten sos :) ( Vcerasniot rucek za mene, mm i sinko :) )
     
    На galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  4. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    83.592
    Пол:
    Женски
    @Lady Phoenix @danichap
    вашиот ориз ми изгледа највкусно на слики што сум гледала т.е баш така како што сакам јас да биде,секое зрно да се знае.:DЗнам дека ме е којзнае каква филозофија ама сакам да ми кажете како го приготвувате :$
     
    На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Kako ke ispadne orizot mnogu zavisi od toa sto tip na oriz e,okolu nekoj oriz kolku i da se trudis nikogas nema da bide zrno po zrno..
     
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.573
    Допаѓања:
    80.649
    Пол:
    Женски
    За да ми испадне така зрно по зрно, јас го варам исто како што варам тестенини.
    Не ставам вода во сооднос, туку полнам сад и така си го варам оризот. Потоа кога ќе биде готов, го процедувам и испаѓа супер, не ми се лепат зрната. :)
    Можеби не е најправилен начин на варење ориз, ама функционира.
     
    На Doozy, Lady Phoenix и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    83.592
    Пол:
    Женски
    И оваа ќе го пробам :lol:
     
  8. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.306
    Пол:
    Женски
    Точно така како што пишала Мишелка. Со тоа што јас и го плакнам за да се одмие вишокот скроб. И секако, треба да го пазиш дур се вари, да не се превари.
     
    На Albertos, referentka и zhap4e им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.122
    Пол:
    Женски
    Да, посебно оној ситен, зрнца искршени.:)

    И јас исто го промивам, како Лејди.:)
     
    На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  10. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.331
    Јас оризот го правам во сооднос 1:3

    Запржувам ситно сецкан кромид додека не стане ,,стаклен,,
    Ако правам ориз со зеленчук, ставам од се по една рака:пиперки, модар на коцки, тиквица на коцки.
    Оризот на крај да се пропржи со зеленчукот малку.
    Доадавам на една чаша ориз три чаши вода.
    Сол, вегета и нане.

    Ја исклучувам ринглата и оставам да проврие малку додека рерната се загрее.

    Префрлам во тавче и во рерна да се свари оризот до крај.

    Мора да се внимава при печењето, да не испари целата вода па оризот да биде сув за јадење.

    Промашај кај ова-нема.
     
    На mssuniquee, mal.ecka, Chanell* и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.306
    Пол:
    Женски
    Е, интегралниот ориз има една предност. Ако белиот знае да биде сув, овој кога ќе се свари е мек, па дури и сочен на некој начин. Топло го препорачувам.

    Повеќе заситува, повкусен е и не предизвикува дување на стомакот и запек, зашто е богат со растителни влакна.
     
    На eli25, Mishela, Viktorijaaa5 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    83.592
    Пол:
    Женски
    Се знам да правам ама ориз никако да погодам како што сакам (facepalm) ќе пробам по вашите совети и рецепти.
    Или ќе гледам свеки како го прави,таа преубав ориз спрема :wasntme::lol:
    Фала друштво.
     
    На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.364
    Пол:
    Женски
    Колку време се трудам да го засакам интегралниот. Ама никако.:(
    Ме потсеќа на пченица:?:
     
    На joy1 и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  14. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.335
    Допаѓања:
    83.592
    Пол:
    Женски
    Исто :|
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.331
    Исто.
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.364
    Пол:
    Женски
    И благуњав и блуткав. ИСТО :D
     
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.122
    Пол:
    Женски
    И јас нејќам интегрален ориз.
    Вики,можда работата е што, оној ориз што ти се свиѓа, како изгледа, е варен, не е печен -тава, затоа ти мањка.:)
     
    На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Smiley11

    Smiley11 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    167
    Истата ситуација е кај мене само јас мака мачам со грав! :) Се правам а грав никако да погодам, никако! Ни чорба ни тавче - не ме бива! :(
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    Мене најмногу ми се погодува ориз со печурки, и на крај му кршам јајца од горе и ставам да се попечи дури јајцата не се испечат убаво.
    А многу сакам да си направам ориз со копани ама не ми се погодува.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. loveyouuu

    loveyouuu Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 декември 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    186
    Пол:
    Женски
    Здраво може ли да ми кажете некој убав рецепт за тавче ориз со стек или копани?
    И друго ме интересира дали кромидот и морковот па подоцна и оризот ги попржувате во иста тава во која што печете или попржувате се во мало тавче па префрлате во поголемо налевате вода и печите?