1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Палачинки

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 17 јануари 2010.

  1. friendy

    friendy Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.337
    Допаѓања:
    51.766
    Пол:
    Женски
  2. kaatty

    kaatty Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    397
    Пол:
    Женски
    често правам палачинки ми се допагаат и благи и солени, благи правам со еурокрем банани пудинг. А за солени ке ви дадам една идеа направете палачинки повеке на број и потоа загрејте ја релната и во тавче редете ги една врз друга со што мегу нив мачкајте по малку масло ги ставате во релна да се подпечат и одкако ке олади се сече.ова за тие што сакаат ѓомлезе а немаат услови да го направат.
     
  3. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    3.933
    Допаѓања:
    30.765
    Пол:
    Женски
    Девојки, ајде ако сакате да ве благослови Бог и да си имате среќа, некоја да ми го напише најубавиот рецепт за американските палачинки. :D Уште еднаш сама не пробувам да ги направам и тоа рецепт кој прв ќе го најдам, синоќа ми омириса цела куќа, ги загорев. Ќумур. :rofl:
    Или тука или во ЛП, сеедно. :wasntme:
     
  4. luci22

    luci22 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    1.501
    Пол:
    Женски
    Пробав некни со вода и превкусни испаднаа. :)
    Ти благодарам за советот Дафи. :)
     
    На Bah му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.017
    Пол:
    Женски
    4 чаши (како за чај) брашно
    3 чаши (како за чај) млеко
    4 јајца
    1 пециво
    2 ванилин шеќер
    5 (супени) лажици шеќер

    Тестото треба да е погусто од тесто за палачинки и мој совет е на секоја палачинка да го подмачкаш тавчето со малку путер за да не ти лепат.Превртувај ги кога целата површина на палачинкатa ќе биде како со меурчиња.
     
    На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Пол:
    Женски
    Проверен рецепт за палачинки:
    2-3 јајца (во зависност од тоа колку планирате да направите)
    малку сол и шеќер
    брашно по потреба
    1,5л. кисела вода
    Јајцата со шеќерот и солта се маткаат со жица. Потота почнува да се додава брашно и кисела вода. Финтата е во тоа што тестото на почеток го држите подебело (не турате премногу кисела вода, туку само колку да може да се матка), и на крајот пред да дојдат за печење се става поголема количина кисела вода (не мора да значи дека треба да се стави целото шише). Битно: се матка само со жица, не со миксер. Во тавчето се става од тестото само колку да го облие, не премногу за да не бидат дебели.
    За жал немам точни мерки за состојкиве, ама секој што правел ќе успее да се снајде, се надевам.. Секој што ги пробал ги пофалил и си побарал репете.. Многу се лесни и вкусни... Ако некој случајно ги проба, очекувам да ме извести како му се погодиле :D
     
    На Bufi и natemila им се допаѓа ова.
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.011
    Пол:
    Женски
    Кога почнувате да пржите дали првите неколку палачинки ви се уништуваат?
     
  8. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    1.260
    Пол:
    Женски
    Во што ги печете овие американските :lol: Во тавче или она машинчето што го викам за палачинки... И ако е во тавче колку зејтин се става.. Ни појма имам ни представа имам како би се пржеле,печеле и сл...:lol::rofl:
     
  9. SuperGirl8

    SuperGirl8 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    205
    Пол:
    Женски
    Даа, Секогаш! Кај сите е така мислам :lol:
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.821
    Пол:
    Женски
    Како да се уништуваат? Не разбирам. Никогаш не ми биле утнати, исти се сите од прва до последна (некоја повеќе, некоја помалку печена). Нешто изгледа грешите. Дали доволно го загревате тавчето? Мора да биде многу жешко.
     
    На Daleron, Bajaderka и SwanMay им се допаѓа ова.
  11. SuperGirl8

    SuperGirl8 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    205
    Пол:
    Женски
    Па можеби тавчето на почетокот, не ни е доволно загреано, а сепак правиме палачинки, па затоа се уништуваат..а потоа кога убаво ќе се затопли тавчето, палачинките се прават поубави.. (барем така мислам...):lol:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.011
    Пол:
    Женски
    ^ e може да е до тоа... па првите 3-4 парче се прават и кинат... а после топ излегуваат
     
    На SuperGirl8 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    15.674
    Допаѓања:
    72.569
    Пол:
    Женски
    Na sekoe stavanje od smesata vo tavce ubavo razmesuvaj ja, deka nekoi od sostojkite pagjaat nadole, zatoa i smesata sto ostanuva na kraj e malku pogusta :)
     
    На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  14. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.370
    Допаѓања:
    9.305
    Пол:
    Женски
    Уффф, ме мерактисавте, вечее ќе си направам со банана и еурокрем.
     
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.358
    Допаѓања:
    21.331
    Пол:
    Женски
    Сноу обавезно чекај тавчето убаво да се загрее. за да провериш дали е загреано капни малку од смесата на него, така ќе видиш. И во смесата јас ставам многу малку, капка што се вика, зејтинче. До сега не сум утнала ни една палачинка, а стално правам.
     
    На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bajaderka

    Bajaderka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Порано ставав состојки од око, сега земав рецепт од една другарка, преубави се. Еве го рецептот:
    4 јајца (стоени на собна температура, не од фрижидер)
    2 шолји брашно
    2 шолји кисела вода
    1 шолја млеко
    малку масло, шеќер и сол
    Како што кажаа погоре тавчето мора да биде убаво загреано и јас го намрсувам со салфетка натопена во масло, да нема премногу масло во тавчето.
     
  17. black's'thebest

    black's'thebest Активен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    82
    Пол:
    Женски
    И солени и благи, палачинки не одбивам, никогаш
    Сама да ги правам незнам, ама затоа знам да им ставам еурокремче, некогаш мармалад, ааа и знам да направ солени ептен ептен убави :mm: Најубавите дома ги имам јадено
     
  18. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    6.673
    Пол:
    Женски
    + една лажица шеќер за да добијат боја..
    Мммм.. :D
     
  19. marama

    marama Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.131
    Допаѓања:
    88.375
    Пол:
    Женски
    Рецептов е супер ама си имам мака, не ми излегуваат убави по форма. Сите се ко Македонија на географска карта :D
    Како формата да ми биде убава? :$
     
  20. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.674
    Пол:
    Женски
    Мене така ми испаѓаат ако смесата е густа. Пробај да додадеш многу малку млеко... :)
     
    На alana95 и marama им се допаѓа ова.