Јас го правам на ваков начин пилешкото и премногу е вкусно ☺ Значи земате стек(количина во зависност за колку особи правите). Прво го чукам стекот па го сецкам на коцки и го ставам во тенџере со вода малку да се свари околу 10минути откако ќе почне да врие водата. Во друго тенџере ставам малку масло и ситно сечкан 1 кромид и 1-2 ситно сечкани чешниња лук и ги запржувам малку потоа додавам печурки претходно исцедени(јас купувам 2 кесички од кам) и пржам се заедно додека не се испржат печурките, во меѓувреме во тавчето во кое потоа ќе се пече стекот со сосот го ставам стекот и му ставам 1 кесичка сенф и го жешам убаво и го распоредувам стекот во тавчето. Во тенџерето откако ќе се испржат печурките ставам 2 лажици брашно и малко промешувам и почнувам да налевам топла вода по малку и мешам со жица за матење да се разреди но внимавајте да ви биде погусто,потоа додавам малку рендано сирење и една мала павлака и мешам убаво да се соединат состојките, потоа ставам зачини и мешам уште малку, потоа го преливам целото пилешко со сосот и го ставам да се пече околу 20 до 30мин.
Стек се пржи---> при крајот на пржењето се додаваат печурки (од тегла)---> се става хоплата и многу кари...па наздравје, можете да го јадете со динстан компир или златна мешавина..
Stekot go seckam na kocki stavam sol, biber i senf i ostavam cela nok vo frizider. Utredenta stavam kromid i luk da se proprzi, go dodavam stekot pa pecurki, hopla i mnogu kari Vo megjuvreme secam na debelo kompiri stavam sol, biber, origano, senf, prezla i mnogu susam i kapka maslo gi mesam so raka i se pecat (bez voda) Prevkusno
Pilesko vo sos od pavlaka 500g Pileski gradi 2 kiseli pavlaka 1senf Malo pakovanje 1kecap malo 300g pecurki sol crna piper vegeta Kari i1glavica kromid so prolog makaroni. Podgotovkae sece pileskoto na sitni kocki se proprzuva i se vadi nasrana vo istana tava se proprzuva kromidot da omekne se dodavat pecurki i tie da omekne i se stava pileskoto i ubavo se promesuva pa se stavat pavlakata senf I Kecap i se zacinuva po vkus se ostava da povari 10min I se trgnuva od ogan mnogu e vkusko za sos za makaroni prijatno jadenje
Стекот го сецкаме на подолги парчиња. Го ставаме на пржење. Кога е готов,земаме ватростален сад (некој србизам е ова ) Претходно испржениот стек се реди најдолу во садот, врз него се става млечен кашкавал, и се повторува постапката се додека садот не се наполни. Одозгора се става неутрална павлака, и се става во рерна колку да се растопи кашкавалот. Многу е вкусно! Добар апетит
Не сум печела кокошка или копан/надкопан, па ве молам посочете ми како, колку, конкретно копан со надкопан...
Јас го правам вака. Стекот го оставам да се размрзне прво убаво целосно после го посолувам со сол и вегета отстојува пак малку и го пржам. Правам и сос од хопла (таа зелената што е за готвење) Прво во ептен малку зејтинче запржувам печутки, па додавам хопла и мешам со дрвена лажица за готвење додека не се згусне малку хоплата. Сосот го ставам врз пржениот стек и оди убаво со пржени компирчиња или печени и салата или пак царска мешавина (варен зеленчук).
Јас го правам вака и ми испаѓа вкусно. Во едно тенџере со вода ставам сол и го ставам стекот да се вари. Кога ќе се свари стекот го вадам и го оставам да остине. Во една тавичка (зависи за колку лица приготвуваш, јас правам во помала) ставам зејтин и кромидче да се попржат 5 минути, после додавам и морковче и бркам така некое време. Додавам и грашок една рака (ако има) и после тоа ставам ориз колку мислам и мешам се заедно едно 5 минути на шпорет. Стекот откако ќе остине го сечам на поситни парченца и го ставам врз оризот. Потоа одозгора ставам топла вода со вегета, одприлика над оризот половина треба да биде. И го ставам да се пече на 200 степени. (Многу е важно водата да е топла, зошто ако е ладна оризч кашест ќе ти стане) Ќе гледаш кога ќе испари полека водата одприлика треба да е готов, Се надевам дека добро објаснив.
Ако немате време да се задржувате во кујна,а сакате крцкаво пиленце еве ви совршен рецепт. 1кг сол обична ја истурате во тавчето поеамнувате, попрскувате малку рузмарин и врз тоа го ставате пилето(одмрзнато неготвено).Се пече околу 2часа на 180.Јас го премачкувам со путер прикрај кога е,инаку во рецептот не се става ништо .
Мн едноставен рецепт тоа црвеното е сечкани чили пиперчиња не ставаат лут сос туку само соја сос. Мислам Кунг Пао се вика рецептот на јутјуб.
@Leo-nora има по маркетите околу 100 денари хопла, зелена еве слика, можеш и таква да користиш преубава е. Јас обично оваа си ја користам кога сум слаба со време, во комбинација со печурки. А за кари сос еве јас како го правам. Ставам во еден сад 300 мл млеко, 2 лажици големи брашно, 3 лажици големи кисела павлака, 1 лажица сенф и зачини по желба. И сето тоа убаво се меша.
За да биде кари сос,на сето ова плус и зачин кари мора,не по желба,вајда испушти тоа да кажеш.Јас само павлака и кари зачин мешам заедно или хопла за готвење и кари и тоа е тоа.Еднаш по рецепт од интернет му ставив и лук и црн бибер и небеше тоа тоа,а баш за гости правев.Лукот и биберот го убија карито не се секаваше.
Znaci 300 ml mleko ili hopla za gotvenje( od dvete edno), 2 golemi lazici brasno, 3 lazici pavlaka,,senf-mora a i nemora i kari taka... seto se mesa na ogan istovremeno, se dodeka ne se zgusne taka ? ili ima red vo sostjkite ?
Јас не ставам брашно,а колку павлака или хопла зависи од колку месо има и за колку луѓе.Искрено јас одкутура ставам.Го динстам пилешкиот стек исецкан на парчиња после го запржувам и на крај истурам павлака или хопла за готвење,сол и кари.И оставам уште малку да се крчка така.Сенф не ставам.Ама колку количински незнам да ти кажам.