Полагање на испит за државен службеник

Дискусија во 'Барање работа' започната од elygj, 17 септември 2010.

 1. SueFly

  SueFly Активен член

  Се зачлени на:
  28 септември 2013
  Пораки:
  2
  Допаѓања:
  0
  Odgovorite se isti ama redosledot e izmenet na nekoi, a na nekoi e isto kako vo testovite od stranata
   
 2. ilipili

  ilipili Популарен член

  Се зачлени на:
  19 април 2012
  Пораки:
  1.301
  Допаѓања:
  4.953
  Женски јас положив со максимум поени и сега ме викнаа на интервју во среда.Инаку околу прашањата се 40 вкупно,20 од првиот општи дел и 20 практичниот односно информатичкиот дел. За ЕУ имаше само едно прашање,а секаде се различни ,односно на секој кандидат има различни прашања.Веднаш откако ќе завршите со тестот излегува резултат дали сте ги поминале успешно и двата дела. Редоследот на понудените одговори не се исти како на страната така да ви препорачувам да ги научите одговорите,а не пример 1-во под а итн,итн.Доколку не сте сигурни за некое прашање можете да ги одговорите прво тие што ги знаете па потоа да се вратите на другите.Имате доволно време за да размислите и одговорите 0д половина час.Со среќа на сите :)
   
  На Maya3112 му/ѝ се допаѓа ова.
 3. kitty.m

  kitty.m Истакнат член

  Се зачлени на:
  10 мај 2012
  Пораки:
  120
  Допаѓања:
  34
  а кога полагаше? како те известија за интервјуто (моб, e-mail?) и резиме кога ќе завршиш со интрвјуто како тече и што прашуваат? :) поздрав и со лесно на интервјуто
   
 4. bubac

  bubac Истакнат член

  Се зачлени на:
  19 септември 2013
  Пораки:
  808
  Допаѓања:
  1.303
  Пол:
  Женски
  и мене ме интересира кога полагаше и како те известија и дали на тие само со максимум бодови ги викаат на интервју ? Јас положив од 60максимум со 50 бодови
   
 5. ilipili

  ilipili Популарен член

  Се зачлени на:
  19 април 2012
  Пораки:
  1.301
  Допаѓања:
  4.953
  Ми се јавија вчера и на моб,а истовремено и добивизвестување на е маил.Полагав прошлата среда ,ќе ве известам утре како течеше интервјуто.
   
 6. irina.007

  irina.007 Истакнат член

  Се зачлени на:
  8 август 2013
  Пораки:
  95
  Допаѓања:
  19
  А ме интерсира може ли да се полага без притоа да се конкурира на оглас некој ?
   
 7. ilipili

  ilipili Популарен член

  Се зачлени на:
  19 април 2012
  Пораки:
  1.301
  Допаѓања:
  4.953
  Женски како што е ред да ве известам,вчера бев на интервју кое што траеше само 5 минути во кое што ме прашаа име,презиме,што имам завршено,јазици кои ги знам,работно искуство и тоа беше се. После интервјуто ништо не кажаа ни дали одам на следно ниво,но јас се надевам :).
   
 8. lggirl

  lggirl Активен член

  Се зачлени на:
  21 септември 2013
  Пораки:
  15
  Допаѓања:
  1
  а кој ти правеше интервју? и дали сите тоа ги прашуваат или ти си имала срека само :D
   
 9. JasMarija1

  JasMarija1 Активен член

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  1
  Каде се одржа интервјуто во Агенција или во просториите на институцијата каде што имаш аплицирано?
   
 10. iiipiiiigiii

  iiipiiiigiii Активен член

  Се зачлени на:
  6 октомври 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  4
  Decki aj ve molam za pomos na tri prasanja tie sto imate polagano

  1. Kolku komesari ima vo Evropskata komisija?

  2. Kolku Generalni direktorati ima vo Evropskata komisija?

  3. Od koi clenovi e sostaven Evropskiot sud na pravdata?

  Falaaaaa mnooguu
   
 11. Li0ness

  Li0ness Популарен член

  Се зачлени на:
  30 октомври 2010
  Пораки:
  1.058
  Допаѓања:
  1.747
  27 комесари
  /
  Европскиот суд на правдата е составен од 15 судии кои се менуваат на 6 год.
   
 12. iiipiiiigiii

  iiipiiiigiii Активен член

  Се зачлени на:
  6 октомври 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  4
  Tnxxxx ama za komesari ima drugi ponudeni odgovori

  16. Колку комесари има во Европската комисија?

  a) 20;
  b) 22;
  c) 18;

  24. Од кои членови е составен Европскиот суд на правдата?

  a) 15 судии и 8 правобранители;
  b) 15 судии;
  c) 15 судии и 8 јавни обвинители

  Колкав е бројот на генерални директорати во Европската комисија?

  a) 30 директорати;
  b) 35 директорати;
  c) 28 директорати;
   
 13. JasMarija1

  JasMarija1 Активен член

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  1
  16. a)

  24. a)

  и

  35 директорати
   
 14. iiipiiiigiii

  iiipiiiigiii Активен член

  Се зачлени на:
  6 октомври 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  4
  Фалааа многуу, од каде ги бараш информацииве, во прирачникот од А-Ш ги нема??
   
 15. iiipiiiigiii

  iiipiiiigiii Активен член

  Се зачлени на:
  6 октомври 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  4
  Марија, те молам за одговор на овие 5 прашања. Утре полагам. Мнооогу фала

  Според Уставот на Република Македонија, суверенитетот е:

  a) граѓански и повеќенационален;
  b) неделив, неотуѓив и непренослив;
  c) национален;

  5. На државјанин на Република Македонија не може да му биде одземено државјанството, ниту да биде протеран или предаден на друга држава

  a) точно
  b) неточно
  Извор - Устав на РМ

  За решавање во управна постапка во втор степен, Владата на Република Македонија образува 12 комисии
  a) точно
  b) неточно

  42. Во случај на потешки последици од елементарни непогоди, во смисла на Законот за заштита и спасување, на државниот службеник му се исплатува еднократна парична помош во висина на:

  a) три просечни месечни нето плати на државниот службеник
  b) една последна исплатена просечна месечна нето плата во органот каде што е вработен
  c) две просечни месечни нето плати на државниот службеник


  53. Европската комисија одговара пред...

  a) Европскиот парламент
  b) Советот на министри
  c) Европскиот совет
   
 16. JasMarija1

  JasMarija1 Активен член

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  1
  1. Граѓански и повеќенационален

  5. Точно, не може да биде протеран или предаден.

  - Неточно, има 11 комисии, а не 12.

  42. една последна исплатена просечна месечна нето плата во органот каде што е вработен

  53. а) Европски Парламент.
   
 17. Li0ness

  Li0ness Популарен член

  Се зачлени на:
  30 октомври 2010
  Пораки:
  1.058
  Допаѓања:
  1.747
  Јас навистина не знам кој ги правел прирачнициве и дали прашањата се нарочно погрешно одговорени таму, ама...
  Европската Комисија има 28 членови (ете, и јас згрешив, има земја плус примено во меѓувреме).
  The Commission is composed of the College of Commissioners of 28 members, including the President and vice-presidents. The Commissioners, one from each EU country, provide the Commission's political leadership during their 5-year term.

  Eвропски суд на правда
  The European Court of Justice (ECJ) is the judicial institution of the European Union. This means that it deals with disputes between parties as the courts do in Ireland. The ECJ has the important function of ensuring that European law is interpreted and applied in the same way in every member state. It sits in Luxembourg and is composed of 28 judges, one judge from each member state. In addition to the 28 judges at the ECJ, there are 8 Advocate Generals who deliver reasoned opinions on cases to assist the ECJ in making its decisions.

  Број на генерални директорати не е ниту еден од наведените. Еве го одговорот:
  Departments (DGs)
  1. Agriculture and Rural Development (AGRI)
  2. Budget (BUDG)
  3. Climate Action (CLIMA)
  4. Communication (COMM)
  5. Communications Networks, Content and Technology (CNECT)
  6. Competition (COMP)
  7. Economic and Financial Affairs (ECFIN)
  8. Education and Culture (EAC)
  9. Employment, Social Affairs and Inclusion (EMPL)
  10. Energy (ENER)
  11. Enlargement (ELARG)
  12. Enterprise and Industry (ENTR)
  13. Environment (ENV)
  14. EuropeAid Development & Cooperation (DEVCO)
  15. Eurostat (ESTAT)
  16. Health and Consumers (SANCO)
  17. Home Affairs (HOME)
  18. Humanitarian Aid (ECHO)
  19. Human Resources and Security (HR)
  20. Informatics (DIGIT)
  21. Internal Market and Services (MARKT)
  22. Interpretation (SCIC)
  23. Joint Research Centre (JRC)
  24. Justice (JUST)
  25. Maritime Affairs and Fisheries (MARE)
  26. Mobility and Transport (MOVE)
  27. Regional Policy (REGIO)
  28. Research and Innovation (RTD)
  29. Secretariat-General (SG)
  30. Service for Foreign Policy Instruments (FPI)
  31. Taxation and Customs Union (TAXUD)
  32. Trade (TRADE)
  33. Translation (DGT)

  И затоа навистина не ми е јасно ова со понудениве одговори...
   
 18. JasMarija1

  JasMarija1 Активен член

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  1
  Тој прирачникот за Европска Унија од А до Ш е жива мизерија, ниту навигацијата не е добра - за да можеш со пребарување да најдеш..
  Јас полагав пред една недела и само едно од Европска Унија ми се падна.
   
 19. JasMarija1

  JasMarija1 Активен член

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  1
  За тие што веќе биле на интервју, за колку време ви се јавија по одржувањето на испитот? Како ве известија - меил или на мобилен и каде се одржа интервјуто :)
   
 20. iiipiiiigiii

  iiipiiiigiii Активен член

  Се зачлени на:
  6 октомври 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  4
  Da Lioness i jas istive odgovori gi najdov 28 komesari i 33 direktorati. Ama za zal vo ponudeni odgovori gi nema, taka da se e prasanje na sreka (da ne ni se padnat tie prasanja) :))
   

Сподели ја оваа страница