Јас вчера направив една салата во која има и брокула.......е сега прв пат ставам брокула и не знам како ќе испадни.Ако е добро ќе ти пишам рецепт
Салатата ми испадна многу добро,а ова е рецептот 250мл ексенција 400гр.шеќер 400гр сол јадра тузланска 2пак. винобран 1пак. конзерванс 2пак. црн бибер во зрно.......ова е за 12кг зеленчук,а ти можеш да си ги намалиш сразмерно за колку што ќе ставаш зеленчук.
Јас ја јадам варена со томатело (кечап или нешто слично што ми се наоѓа при рака) и туна...си ги редам така едно над друго ...Нема нешто повкусно Имам и читано дека брокулата има негативни калории (ако уопште постои такво нешто ко негативни калории)
Имав еден период кога јадев брокули со се и сешто, ми се случуваше да си направам салата со брокула, супа со брокула и плус да ставам во оривче малку брокула. Е сеа малку изретчив, ама пак ја јадам. Најмногу ја сакам во оривче потпечена, со пченка. Или во прочуената чорба, улалаа...
Јас само си ја варам во солена вода едно 5 минути да проврие.. многу ми е убава. Исто така си правам и супа од брокула..
Jас ја варам во солена вода едно 10 минути и потоа ја ставам во сад со ладна вода така си ја задрзува природната зелена боја не потемнува
салата со брокула се вари брокулата 4-5 минути во солена вода и после се плакни со ладна вода за да ја задржи бојата. настрана се прави прелив од балсамико оцет, 4 лажички маслиново, 2 лажички мед, 2 лажички сенф. брокулата се крши на листови, се прелива со сосот и се додава ситно сечкан кромид, пропржени бадеми, сува брусница и коцки фета Спојлер
Мајками ја вари малку, па ја цеди, и после ја става во миксер/блендер. Откако ќе се направи на ситни парталчиња, ренда сирење, става павлака и сол и доаѓа како крем салата со брокула, и само така ја јадееме, бидејки за наш вкус има силен мирис, посебно ако остане некое време или ден. Може и некој крем сир место павлака, битно да се спои. Ја сакам и во супа, претходно сварени зеленчуци, испасирани, и малку тарана. Со лимон е милина супа.
Многу ми е вкусна брокулата,без разлика дали свежа или многу малку обарена. Полна е со витамини и вистински избор за време на диета.
Нас дома броклута ни е присутна скоро во секој главен оброк.Здрава е вкусна е и ја јадеме во различно:чорба (комбинирана со карфиол),салата,со шпагети,пилешко...во многу комбинации
Брокулата ја јадам варена како додаток со било кое јадење,но во последно време ја јадам како салатка.Брокулата ја делам на неколку парчиња,ја ставам во сад и плус додавам една цела павлака.Друго ништо не додавам.Може да се додаде и бибер и сол по вкус кој како си сака.
Свежа еднаш ја јадев како салата, само поради специфичниот вкус не ми се допадна. Инаку многу ја сакам во супа, или приготвена на било кој начин. Најчесто обарена ја јадам, со маслиново, сосем малку оцет(или по желба неколку капки лимонов сок), бибер и лукче колку за вкус.
Брокулата е мојот омилен додаток во секое јадење. Моите дома многу не ја сакаат. Па затоа често самата си ја приготвувам како салата, или пак ја правам похована. Прекрасна е. А и содржи многу витамини и минерали. Поздраво нешто, амин.
обожавам брокула,најчесто ја користам во супи или како салата (малку колку да омекне ја динстам потоа и ставам павлака лукче малку сол и бибер) превкусноо
Не ја сакам баш многу брокулата и свежа нема шанси да ја јадам. Имам пробано и не ми се допаѓа така воопшто. Најчесто, кога немам избор ја јадам во супа, а мајка ми често знае да ја прави и похувана. Знам дека е здрава, ама ја јадам само кога морам зошто не ми е нешто посебно вкусна, што да правам
Многу ја сакам и често ја применувам во исхраната. И сопругот ја сака, па се погодуваме. Обично знам да направам крем супа од брокула, ја правам похувана, ја ставам во солена смеса во тавите со дупки, ја ставам во проја, ја правам во сос со моркови, ја јадеме и свежа во салата, ја ставам во лазањите..... Има многу начини на подготовка. Ќе напишам и некој рецепт.
Мој омилен начин е на пареа. Ставам многу малку вода да зоврие, лажичка маслиново масло и малку сол. Кога водата ке почне да врие ја додавам брокулата, покривам со капак и ја оставам три минути така. Доага некако обарена ама сеуште си има малку крцкавост