Зошто пецивото ми се осеќа на јазик? Денеска правев пандишпан, и ме штипе на јазик дури и други работи кога правам.
Од децата има еден куп благи работи од пакетчињата, а треба да правам слатки за името на мм па сакам да ги искористам. Дали може нешто да се направе со ресани, бананки, медењаци, орео? Ако може некој рецепт? Исто имам и многу солени крекери, дали може за нешто да ги искористам? Салата или бомбици некои. Идеи?
Ме интересира рецепт за торта со искршен пандишпан? Најдов готов купечки таков па ми гледа интересно ...
Не барам рецепт само сакам да прашам како можам да добијам ваква боја. Неможам да најдам кафеава боја се некој други Сакам да направам нешто слично ваква торта па секој совет е добредојден како би можела да направам вака
Сакам да го оравам пандишпанот со потпечени ореви, прво се печат оревите и после врз нив се става смесата јајца, брашно, пециво (не знам точно како идеше). Е сега проблемот е што рецептот е за правоаголем плех, како точно да измерам за да направам 2 во кружен калап 22-24? @Annath @Anika55
Ако е рецептот за плех од рерна, претпоставувам идат доста јајца. За тркалезен калап треба да го намалиш, ако ти треба само една кора, направи третина од рецептот, ама може да излезе дебела, може ќе треба двапати да печеш од таа количина.
Пробај да најдеш ист/сличен рецепт подготвен во округол калап за да видиш колку јајца и брашно одат и можеш според тоа да пресметаш приближно. Доколку рецептот е за во голем правоаголен плех и се сече на пола, веројатно може со истите мерки да направиш две кори во кружен калап (22-24цм), со тоа што може да ти излезат малку потенки корите. Имај предвид дека кружната форма зафаќа малку повеќе површина од четвртастата.
Најдов рецепт за торта, сега дилема ми е украсувањето. Сакам да ја прекријам со фондант, е сега јас имам 3 теста 24 плус филување, нели. На фондантот од долчела пишува дека е за 24цм торти, тоа е 1 тесто и филување или како? 450 грама е фонданот се раставара со 4л вода. Ќе ми стаса, или малце ќе дојде?