Нема во Мк од саморастечкото брашно, барав секаде кога бев во Мк, им порачав да бараат родниниве и во Грција, немаше ни таму Скоро сите рецепти што ги знам за благо ми се со такво брашно, пробав и јас само со прашак со пециво, пак нешто му фалеше, вториот пат го измешав прашакот за пециво, пола лажица сол (битно било да има сол низ брашното, зошто незнам ) и го сеев брашното двапати и беше скоро исто како тука кога купувам selfraising flour.
Генерално мерката за замена на саморастечко брашно отприлика оди: 3/4 шоља брашно 1 лажичка прашок за пециво 1/4 лажичка сол
Јас сум на Теле кабел и го има каналов.А инаку можеш да се регистрираш на странава и да ги гледаш рецептите http://www.24kitchen.nl/
Јас пак уживам во -Без резервација на Entoni Burden.Му завидувам како ги запознава културите преку храната.Иако понекогаш знае да ме изнервира со некои изјави сепак го гледам.И јас сакам така, други да готват јас да конзумирам Рудолф ,нормално дека одлично готви ,само има нешто кај него,некоја одбојност... Го сакам и Ненад зашто готви едноставно со продукти кои ми се познати...
Џејми Оливер е ѕвер. Само него го следам. Имаше и еден од Холандија мислам, и тој интересни работи прави ама Џејми си е Џејми.
Јас како што сум по слаткиве, печење торти, колачи и такви ствари кога видов дека Rudolph's Bakery е само за тоа ќе си приумрев. А и навечер кога ќе го начекам 5 епизоди по ред леле леле, скокам од радост! Немам ништо зготвено од таму, ама мајке ми треба да си почнам! Ама што има една, ух ама ми е одбивна боже господе! Ја заборавив како и беше емисијата, ќе ви ја опишам, можеби исто мислење делиме. Една постара жена, пет-шеесет години. Кратка црвенкаста коса, ист јазик ко Рудолф, има една монотона сива кујна,ко стерилизирана, и праи рецепти без врска. Прави благо, става и купус изрендан со оцет и што не, и по минијатурни количини, ко за еден залак. Тоа нешто во стил за во фенси ресторани, колку да го пробаш, не да се најадеш. Во еден рецепт, за една салата сите можни видови на печурки ги спржи, па некои тревки кои ќе ги најдете само во Индија, само таму, само ваму, па и се наредени сите на едно тркалце и си го врти и си зема. Е убаво е така, ама ние смртниците што немаме свои шоуа кај да ти ги најдеме тие работи? Тоа најмногу ме нервира Исто сакам да ја фатам и емисијава Јулисимо, ептен интересно ми изгледа, во таква слатка кујничка, а и преслатки работи прави како што забележувам по рекламата. Едино што ме нервира е она - Научи да готвиш по ноти! Се друго е супер, ама Rudolph's Bakery ми е фаворит. Уживанција е каналов!
Овошно crumble Интересов околу овој десерт ми се пројави гледајќи го Рудолф како го приготвува. Потоа малку истражував и дојдов до заклучок дека има безброј варијации во подготвувањето. Основно е дека ви треба овошје според избор (праски, круши, сливи, јаболки, бобичасто овошје). Инаку десертов е погоден ако имате омекнато овошје по дома. Конкретно денешново crumble го правев со сливи кои стоеја подолго време и беа веќе омекнати. Значи имав околу 1/2кг. сливи, ставив 1 јаболко, 1 праска - се тоа исецкано на коцкички и 2-3 лажици слатко од капини. Овошјето го наредив во подмачкан огноотпорен сад. Шеќер се става зависно од тоа колку е благо овошјет. Јас ставив 3-4 лажици мед, ванила, цимет, малку рум и 2 лаж. гриз. Место гриз се става и густин, прашок за пудинг од ванила или овошен. Трошките ги правев од 200г. брашно, 100г. шекер, 100г. овесни снегулки (јас ставив помалку), 100 г ладен путер исечен на коцки. Од ова се прават трошки и се нанесува врз овошјето. И за трошкиве ќе најдете бројни варијации во составот. Некои ставаат и ореви, бадеми, а од Annath добив интересна идеја за смеса како за ванилици. Се пече околу 30 мин. Јас имам некој проблем со рерната така што многу брзо ми се потпекуваат јадењата одозгора, па затоа првите 15 мин. го печев покриено со хартија. Ептен испадна вкусно, го бендисаа сите - маж ми, син ми, па и свекрва ми.
Женски јас ја немам оваа програма,ама прееска кај другарка ми гледав,таа црнкињата правеше некој диетален десерт со кори,со јогурт и со овошје...каде можам да ги најдам рецептите од неа,незнам ни како се викаше типкава,барем на јутуб да побарав. Ај некоја ако го знае точниот рецепт,или па видео,нека остави линк
На Lorraine Pascale да не мислиш? Спојлер Спојлер http://www.cookingchanneltv.com/lorraine-pascale/recipes/index.html http://www.bbc.co.uk/food/recipes/search?&chefs[0]=lorraine_pascale&sortBy=lastModified http://www.squidoo.com/lorrainepasc...gres&utm_campaign=framebuster#module147606630 Всушност да не е овој рецептот што го бараш?
Уф,читам овака ама не ми е мн јасно,а видео барав на јутуб нема...да не има некаде каде што можам да го изгледам видеово?
Денес ги направив овие колачиња и со еден збор фантастични се. Одев со дупла доза со тоа што ставив 100гр сецкани лешници (толку имав ) и 100гр сецкано чоколадо со цели лешници (онаа од Кам на Алпико со цели лешници). Не ставив ѓумбир и анис зашто немав само цимет. Малку бев скептик зошто нема пециво во рецептот а малку сол, ама преубави се. Додека се печеа целата куќа мирисаше на цимет. Не ми се баш расукуваше кората али плескав и правев топчиња а потоа вадев форми со модлици - срце, цветче и елка . Тоа со отисок од прстот мислам дека го сватив , кога ги извадив од релна колачињата беа бели и остануваше отисок од прст а веќе кога постоеја малку стануваа бисквитно колаче ( ама сум сликовита). И некои одозгора ги посолив со прав шеќер чисто за разнобојност и декорација Спојлер за доручек го правев она со лепче ставено во модлица за мафин со јајце сланина....го имаше постирано тука некаде и знаете што, многууу е убаво. Си сакаме ние по дома сланинка и мрсничко така малку
Омилената програма на мајка ми. По цел ден може да седи и да си ја прати со мерак. Имаат одлична и колоритна програма, со најразлични готвачи од цел свет со оригинални рецепти од сите кујни на светот. Најинтересни за гледање ни се Рудолф(бејкери) и Џејми Оливер-посебно тие малите проекти што ги имаше, кога им го смени начиот на јадење на училиштата во САД итн.. Мене омилена ми Дона Хеј, зашто готви наједноставно а највкусни работи, што и јас можам да ги зготвам. На мајка ми омилена и е Јулисима(бугарката) многу милозвучен глас и имала и детелно објаснувала за секој чекор Интересен ми е и оној кој готви за мали деца, австралијанецот, многу слатки му се дечињата. Многи рецепти сме направиле од тука посебно од Дона Хеј, во следна прилика ќе постирам некој што ми фатил за око најмногу. Спојлер П.С за жал од 01.01 на телекабел нема да ја има програмава, ќе ми ја заменат со некои други Абре срам да им е, ќе дадат нешто асално на 100 години и ќе го укинат
Mаж ми ми вика пред некој ден ,дека сакал да го посвои Рудолф. Нема да ми падне лошо ,многу е педантен,ништо не фрла ,се си искористува,за другото да не збориме. Кога го гледам,имам зголемено лачење на плунковни жлезди.
Го гледам каналов, не редовно ама секогач кога нема нешто интересно на другите хахаха Инаку и мене Рудолф ми е омилен
Многу ми е интересна програмата.Омилен ми е Џејми,а акцентот што го има Исто и Рудолф.Доста интересни готвачи има,а и рецептите не им се лоши,само некои од намирниците ги нема кај нас.