Сè од компири

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    78
    kompirite mi se omileno jadenje najmnogu gi sakam przeni (znam deka ne e zdravo :oops: ) aj kazete kako vie gi podgotvuvate?
     
    На lolita97 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Victorya

    Victorya Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    433
    Излупи ги, исечи го на поголеми парчиња, нареди ги во каравенче, тури му зачин, масло и вода и стави ги во рерна да се печат... Имаат извонреден вкус, а и не се калорични како пржените компирчиња.
     
    На lolita97 и acvamarin им се допаѓа ова.
  3. madzarovska

    madzarovska Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    11
    И јас сум голема обожавателка на компирите. Според мене најубави се ако се однадвор крцкави, а внатре меки. Тоа ми се идеално направени компири. Ама вкусот најмногу зависи и од типот на компир. Порано знам дека почесто среќавав од компирите кои поцрвенуваат додека ги пржиш и беа како благи, многу вкусни. Сега одамна немам јадено убави компири.

    Инаку за да го избегнам пржењето, а сепак да останат вкусни прво ги сечам на подебели прачиња и ги ставам да се варат. Не ги преварувам, ги оставам додека да омекнат. Во водата во која се варат обавезно да има сол.
    Потоа ги ставам во тава со малку повеќе масло и посолувам уште малку. Ги печам додека не почнат да поцрвенуваат и така стануваат крцкави однадвор, а меки внатре ммммммм ;)

    И ова не е здрав начин на приготвување, но не би ги заменила штетните компирчиња за ништо друго. :D
     
    На lolita97 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. peperutkaa

    peperutkaa Популарен член

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    388
    Пол:
    Женски
    Probaj vaka izlupi gi i iseckaj gi na krugovi debeli okolu 1-1ipol cm namackaj ja tavata so margarin naredi gi eden do dru i vrz sekoe parce stavi polovina lazice margarin i zacin po zelba ovicno sol i vegeta i stavi gi da se pecat. po 30 tina minuti koga ke zacrvenat izvadi gi i vrz eke parce kompir stavi kecap i ostaj gi da se ispecat. Vkusot e fantasticeeeen . mmmmmmmmmmmm prsti da izlizes :D :D :D :D
     
    На lolita97 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337
    Јас обожавам крокети од компири. Сварените компири се пасираат, се додаваат зачини - вегета и црн пипер, се прават топчиња, се валкаат во брашно, изматено јајце и презла, и се пржат во врело масло. При обликувањето во средината можете да ставите кашкавал, сирење или шунка. Кога ќе се испржат се јадат со кечап, со сирење, и што сакате. Многу се вкусни Ч)
     
    На sweety..7, baby-star, Bubbi и 3 други им се допаѓа ова.
  6. peperutkaa

    peperutkaa Популарен член

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    388
    Пол:
    Женски
    ej vakvo neto prvpat slusam ama aj ke probam i ke vi kazam :) a biber mora li zasto ni jas ni maz mi ne sme negovi obozavateli :lol: :D
     
  7. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337


    ne mora be, si zacinuvas po vkus :D vkusno... aj probaj pa kazi mi kako si zadovolna
     
  8. Victorya

    Victorya Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    433
    Даааа... превкусно е. Само што се пржат во масло :x
     
  9. peperutkaa

    peperutkaa Популарен член

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    388
    Пол:
    Женски
    e paaaa vie ami za kompiri e rabotava :lol: :lol: :lol: ako treba i neznam vo to ke gi przam. :D
     
  10. Milickaa

    Milickaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    2
    Probajte go i ovoj nacin mn e dobar: kompir napraven kako pire ,potoa formiras topcinja od nego i vo sredina stavas edna kocka bilo kaskaval ili pak sirenje, gi valkas vo jajce i prezla i gi przis i mn se ubavi kaskavalot i sirenjero se rastopeni i mmm prsti da izlizes :lol: dobivas eden vid na piroski od kompir :D :D
     
    На bruno му/ѝ се допаѓа ова.
  11. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337

    abe mi go ukrade recept :o ot hahaha
     
  12. kristin4e

    kristin4e Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    81
    Еве женски како јас приготвувам пирошки од компири

    0.5кг компири варени и изрендани
    1/2 квасец
    200гр сецкана салама,а може и кашкавал или сирење,а може и да си комбинирате
    1 жолчка
    1 лажичка сол
    брашно по потреба(тестото да биде лесно за обликување-ни прејако,ни премеко)
    Се меси тесто од сиве овие состојки и се сочи кора, сантим и пол дебела.
    Кората се сечи на ленти во должина,ширината вие ја одредувате како и должината на самите пирошки.
    Се балаат во брашно,па во белки и презла и се пржат.Се сервираат ладни.

    Многу се вкусни и едноставни за припрема.Секој што ги пробал ми го побарал рецептот.
     
    На ladymici му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milickaa

    Milickaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    2

    abe mi go ukrade recept :o ot hahaha[/quote
    sorry :roll: :P :D
     
  14. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337



    aj ti prostuvam ovoj pat :lol:
     
  15. meredith

    meredith Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    62
    И мене компирите ми се омилено јадење.Ги сакам секакви,но највеќе пржени.Се согласувам со другите дека не е здраво ама што да се прави.Исто така ги сакам приготвени на следниов начин(не е нешто којзнае што ама убави се)
    ги лупиш компирите и цели или на половина ги сечеш и ги редиш во тавче премачкано со маслиново масло.На компирите ставаш путер,вегета и др. зачини по избор.На крај ги поливаш со вино и ги ставаш да се печат.Кога ќе се испечат се крцкави и одвнатре меки и имаат одличен вкус од виното.Пробајте ќе ви се допадне.
     
  16. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337
    њоки од компири со пица вкус

    Компирите се варат ( зависи колку сакате количинкси толку компири ке употребите) . Сварениот компир се пасира како пире, се додава малку брашно и едно јајце ( смесата не треба да биде многу мека ни многу тврда. Од неа треба да се оформат нјоки ( јас ги правам во форма на кебапчиња ама помали не толкави). На тенџере на оган се става вода да зоврие, и њоките се ставаат да се обарат неколку минути. Се вадат со решетка. Во подмачкана тава се става еден ред од њоките. врз нив ставате исецкана шунка, кашкавал, кечап и оригано. Одозгора повторно редите ред њоки, и врз нив пармезан или рендан кашкавал. Се ставаат во рерна 15тина минути, колку да се спојат вкусовите и мирисите и да се стопи кашкавалот. Ви звучи вкусно? :) Кога ке имате повеке време задолжително пробајте, нема шанси да не ви се допадне ;)

    Се извинувам што не знам да напишам точно колку количински ке треба од продуктите, ама си ставам онака, од рака. Паметни сте си ке си се снајдете :D
     
    На Cence му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Magnolija

    Magnolija Популарен член

    Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.973
    Ммммм обожавам компричиња, ги сакам секакви, пржени, печени, варени....
     
  18. enca.69

    enca.69 Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.708
    Допаѓања:
    3.354
    Mojot najomilen recept :lol: : samo izmijte gi sose luspa i vo zagreana rerna, mnoooogu zagreana (ili uste poubava varijanta ako nekoj ima sporet na drva, mnogu se poubavi, kaj babi mi si pravam stalno) celi stavete gi, znaci sose luspa....se pecat podolgo vreme posebno ako se pogolemi, zatoa gledajte da se positnicki....i koga ke se ispecat....mmmmmm....gi rascepuvas na pola, so solce...se ekstra....polesno zdravje, pozdravi i ponemasno zdravje....a i povkusno zdravje :lol: ....ubavi se i vo elektricen no na drva se ludnica....aj probajte go slozeniov recept :lol: pa pisete dali vi uspeal :lol:
     
    На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    1.337
    Daaaaa , i jas imam probano kako sto preporacuva enca.69 , samo sto namesto sol zemete sirenje...mmmmmm
     
  20. ivani

    ivani Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4

    jas najcesto gi pecam vo rengla iseckani na krukcinja so mnogu voda ,i pir kraj im stavam malku hopla .pavlaka i vegete prefkusni veruvaj ke se zarazis ako si zainteresirana podetlano ke ti pisam recept so minutaza:)za da ti se pogodat
     

Сподели ја оваа страница