Направивме сок од вишни по овој рецепт: Неварен сок од вишни На 1 кг миени , цедени вишни им се вадат семките,се додава 1 кг шекер и се остава 24 часа да пуштат сок. Вишните што се летнати се вадат со цедалка и може да се искористат за колачи ако се замрзнат во лончиња. На сокот се додава 1-2 лимонтуси . Сокот се собира во миени , исушени и ладни шишиња. ( за употреба се раствора во вода). Но што со пената? Со цедалката извадивме колку што можевме ама сокот е кисел..Дали е тоа поради пената, (имаме ставено доволно шеќер..) Да не знаете некој трик како да се отсрани киселото од сокот?
Неварен сок од вишни Да, се вади пената, ама не му се секирај, таков е тој сок, киселкав неможеш да му ја отстраниш киселината. Мене пак баш ми се допаѓа таков
јас направив сок по овој рецепт и се испадна супер и густината ама некако не ми се свиѓа мозе да е поради тоа сто нема лимонтус ??? во рецептот не пишуваше лимонтиј и јас не ставив