Состави

Дискусија во 'Образование' започната од Blabla16, 7 септември 2011.

 1. Belieberka666

  Belieberka666 Истакнат член

  Се зачлени на:
  5 август 2011
  Пораки:
  394
  Допаѓања:
  136
  Пол:
  Женски
  Како дете кое ги прави првите чекори, така примитивното писмо било основа на која понатаму се планирало да се гради Словенската литература. Неумеењето на да се искажат во целост со примитивното писмо, во едно и нивното славо познавање на грчкиот и латинскиот јазик довело до точка на колуминацијата. Жарчето надеж им го разгореле Солунските Браќа Кирил и Методиј создавајќи ја глаголицата како темел на Словенската литература. Додаток на целиот историски пресврт на Словенскиот народ и нивното прифаќање на христијанството и покрстувањето. Конечно сонцето ги просветли и нив, благодарејќи на Светите Браќа.
  Тие го скршиле мразот односно почетокот бил тежок, и многу ретко кој ќе се нафател да почне да го крои.. понатаму коцките сами си се ределе. Кога веќе Светите Браќа во најкраток рок ја создале азбуката, започнале со ширење на Словенската литература и биле добро прифатени од народот, правдата била на нивна страна.
  Одбарана од страна на Црноризец храбар била поткрепена со факти, а всушност фактите ги создадоа Светите Браќа. Образложувањето за потребата за постоењето на словенското писмо, се образложува во делото ‘О писмених‘. Ораторската вештина и снаодливоста даваат значаен резултат, а воедно и воошување во вистина за тоа дека грчото писмо има ист број на букви како и словенското, грчкиот народ не го знае своето потекло односно создавачите на нивното писмо и долгиот период кон им требал за да го создадат писмото. Додека Солунските просветители биле целосна спротивност од нив.

  КИРИЛ И МЕТОДИЈ - ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ НА СЛОВЕНСКАТА ПИСМЕНОСТ
  Аз, буки, веди... Кирил згрбавен над слабата светлина, на белата хартија со петлово перо ги нижи светлозрачните букви. Буква по буква, збор по збор ја создава светлината на слепите, звукот на глувите. Таа глаголицата им ги отвори очите на заслепените Словени од германската и грчка власт. Тие светци Кирил и Методиј им ја даваат храната и водата на гладните и жедни Словени. Константин е роден околу 826/827 година како најмало односно седмо дете на Лав и Марија, а Методиј е најстариот син, сеуште не се знае точно која година е роден. Константинуште како дете покажува голем интерес кон науката и почнува да се школува во високи школи. Се вработува во Магнаурската школа (во која што и самиот се школувал) како професор по филозофија. Поради големата истакнатост и напредност во својата професија го добива прекарот филозоф. Подоцна во Хазарската и Сараценската мисија, Кирил придружен од својот брат Методиј, го ослабнува верското влијание на еврејските и арабските мисионери. За разлика од нив најважна била Моравската мисија. По праќањето на писмото од моравскиот кнез Ростислав да византискиот император Михаил III со молба да им испрати учени луѓе кои ќе ги описменат неуките Словени. Но, Слобениуте немале сопствена азбука. Со голема мака Кирил и Методиј им го даваат тој благодет. Но наскоро почнува неочекуваната војна со тријазичниците. Кирил храбро им се спротивставува укажувајќи дека Бог не рекол дека христијанството не треба да се проповеда на три јазици: еврејски, латински и грчки. Во 869 година се случуваат важни промени во словенската писменост. Римската црква официјално ја признава словенската писменост т.е. делото на Кирил и Методиј. Константин се замонашува и го добива името Кирил, а Методиј добива свештенички чин. По официјалното признавање на словенската писменост, Кирил се разболува. Набргу животниот пат на Кирил престанува, а на смртна постела му остава обврска на брата си Методија да ја доора започнатата нива односно и понатаму да ја шири словенската писменост. Но бидејќи животот е тркало кое непристрасно се врти, Методиј со неговите ученици се наоѓаат во тешка состојба односно зад решетки. Методиј исцрпен од борбата со германското општество умира, додека неговите ученици доживуваат пеколна судбина. Некои од нив после долгите измачувања биле протерувани од Моравија и Панонија, некои од нив повторно биле поробувани и немилосрдно продавани како робови, некои како што бил Горазд, кој што требало да биде Методиев заменик, им исчезнува трагата засекогаш. Делата на Кирил и Методиј ќе останат засекогаш да сведочат за тешката борба за описменување на словенскиот народ и како што кажува Климент во своите дела:
  „...Кога тие двајца ќе дојдат
  слепите ќе прогледаат,
  а глувите ќе слушаат...“

  Да се зборува за словенската средновековна литература значи да се зборува за Црноризец Храбар. Псевдонимот на овој анонимен писател- Црноризец Храбар значи калуѓер храбар. За него се знае дека е автор на делото О писменех- За буквите. За него нема многу податоци, освен што се претпоставува дека живеел во десетиот век и дека зад овој псевдоним се крие името на Наум Охридски.
  О писменах е тракт со јасен и жив стил, со тема, појава и постоење на словенската писменост. Идејата му е одбраната на словенската писменост од нападите на тријазичниците кои ја негирале и сакале да ја уништат. Црноризец Храбар храбро ја докажува оправданоста на нејзината појава и постоење. О писменах е напишан во вид на теоретска статија. Композициски е составена од два дела: историски и полемички дел. Во првиот дел, со историско-јазичен карактер се проследени развојните фази на појавата на првата словенска азбука. Во првата фаза ни е претставен периодот кога Словените биле пагани, многубошци и се користеле со рецки и црти бидејки немале своја азбука. Втората фаза од развитокот на словенската писменост се совпаѓа со времето на нивното прекрстување и откажувањето од многубоштвото, односно нивното примање на христијанската вера. Третата фаза од писменоста се совпаѓа со мисионерската дејност на Кирил и Методиј кои за да можат да го шират христијанството во Моравија било неопходно да создадат оригинална словенска азбука. Црноризец Храбар тука го фали филозофот Константин- Кирил кој на Словените им приготвил азбука, глаголица со 38 букви од кои 24 биле по образец на грчката азбука, а 14 нови кои сам ги измислил според гласовниот систем на словенскиот јазик. Во вториот дел од О писменах, Црноризец Храбар полемизира со прашања и одговори, со тези и доминантни антитези со тријазичниците. На сите нивни аргументи им наоѓал против аргументи. Тој со своето знаење докажал дека е многу образован Словен со голема ораторска дарба.
  Во завршниот дел на трактот истакната е големата љубов на словенските писатели кон творците на словенската писменост браќата Кирил и Методиј и општествено значење на нивното дело и нивната прогресивна идеја дека секој народ треба да има свое писмо и култура. Секој народ има право на своја самобитност.
  Кирил - татко на нашата писменост, круна на Словенската литература. Неговата истрајност и трпеливост водат единствено кон успехот што го достигнал. Долгиот мрак што ги зафатил Словенскиот народ, конечно го огреално сонцето. Нашето потекло, традиција и култура не прави да бидеме горди на тоа што сме, без да поднаведнувам глава кога би се претставувале. Ние сме горди на тоа што сме, благодарение на нашиот татко Кирил.
  Благодарноста му ја искажува и неговиот ученик Климент во делото Похвала за Кирил Филозоф каде што го компарира со невозможното, со недостижното. Односно навистина премалку се зборови за да се искаже неговото значење во однос на Словенското писмо на кое следствено се градела литература, а со тоа и лицето на еден народ кон не останал сиромашен во оваа област. Препреките низ кои минал биле ништожни наспрема неговата волја за да го доведе до целта.
  Малку ќе бидат сите епитети да ги наредиме за да ја искажеме неговата значајност за нас, потомците на Словенскиот народ. Затоа и до ден денес се слави неговото име и дело, затоа денес нема учебник од каде не се учи нивната дејност, во ницна чест прославуваме празник, во негова чест подигаме споменици, а сепак е малку.. во однос на неговата широкоградност и творештво.
   
 2. BlackMarket

  BlackMarket Истакнат член

  Се зачлени на:
  17 октомври 2012
  Пораки:
  248
  Допаѓања:
  251
  Ептен очајно ми треба било каква семинарска поврзана со уметност, архитектура, фотографија, сликарство или дизајн, може да е личност поврзана со некоја од овие области или за некој дел од нив, сеедно... Ве молам за помош :(
   
 3. Kristinna1

  Kristinna1 Истакнат член

  Се зачлени на:
  18 август 2011
  Пораки:
  274
  Допаѓања:
  120
  итно ми ееееееее феминкиии дај ве молам некој состав од овие
  1. Словенска писменост
  2.Похвално слово за Кирил -дело од Св.Климент.Охридски
  ќе ви бидам многу благодарнаа <333
   
 4. Angelcheee

  Angelcheee Активен член

  Се зачлени на:
  15 март 2013
  Пораки:
  9
  Допаѓања:
  0
  Потребен ми е состав Ликот на Хајди
   
 5. iDora

  iDora Активен член

  Се зачлени на:
  18 мај 2013
  Пораки:
  4
  Допаѓања:
  0
  Печалбарската болка ја затемнува радоста на трудот

  Печалбарската болка ја затемнува радоста на трудот.....ќе може некој состав на оваа тема..итно е
   
 6. N-ate

  N-ate Истакнат член

  Се зачлени на:
  1 август 2011
  Пораки:
  22
  Допаѓања:
  1
  Девојки во вторник правам писмена по македонски па ќе ве замолам некој кој знае да пишува состави ако сака да ми напише зашто не ме бива по пишување :(
  Темите се овие:
  Прва тема: Извадок од нашиот дневник/Една страница од мојот дневник –наслов
  Да се опфате:
  • ден,месец и година
  • најважните настани по хронолошки ред
  • настан во кои сме почуствувале огромна возбуда,среќа/радост,
  која била исполнета со неизвесност
  • можни теми:другарство,симпатија,успех,запознавање со некој ...

  Втора тема: Современата настава ја замислувам со ...
  • Вовед: општо за образованието и настава
  • Главен дел: организацијс нс настава,нагледни материјали,техники,практична настава, како да се поттикнеме ние учениците
  • Завршен дел: што ќе сменеме во нашето образование .
  Ви благодарам однапред :)
   
 7. L-a-r-a22

  L-a-r-a22 Истакнат член

  Се зачлени на:
  9 февруари 2013
  Пораки:
  545
  Допаѓања:
  440

  Една страица од мојот дневник

  18 мај 2013 год.
  Се чувствувам тажно... Да навистина тажно како да не знам по кој пат да тргнам. Се наоѓам на една раскрсинца и незнам кој пат да го изберам. Тапкам во место, чудни мисли ми го поматуваат разумот... Па се запрашувам кого да послушам, дали срцето или разумот? Одговор не добивам... Знам единственото решение е да заборавам на минатите дни и да продолжам понатаму, кон нови светови, светови полни со нови предизвици. И кој знае можеби крилјата на судбината ќе ме однесат толку онаму каде што се наоѓа клучот за вратата зад која се крие вечната среќа.
  Но ти сеуште си во секоја моја мисла, иако знам дека морам да те заборавам. И колку повеќе се трудам, толку ми е потешко. Останав сама, без тебе... А верував дека ќе бидеш до мене засекогаш.
  И денес кога повторно ни се споија погледите, моето срце затрепери како и тогаш кога беше до мене, кога тивко ми зборуваше, кога твоите очи нежно ме гледаа... Но зошто набргу го тргна погледот од мене, се сврте и замина? Зошто? Зарем толку бргу ме заборави? Зарем јас не ти значев ништо?
  Се тркалаат солзи по моите образи, горчливи солзи кои ми ја горат душата...
  Зошто животот е ваков, зошто љубовта е толку болна? Останав да пловам на кајчето на осаменоста и да се сеќавам на секој миг поминат со тебе, во твојата прегратна.
  Зарем ќе продолжам да чекорам по долината на љубовта без тебе?
  Ах, колку сакам да си сега до мене и да можеш да го прочиташ ова што низ солзи го пишувам за тебе.
  Жал ми е што не си до мене, но јас ќе чекам, ќе чекам, ќе чекам... И знам, еден ден нашите погледи повторно ќе се сретнат...
   
  На cat14 му/ѝ се допаѓа ова.
 8. mate606

  mate606 Активен член

  Се зачлени на:
  17 март 2013
  Пораки:
  7
  Допаѓања:
  0
  devojki mi treba sostav na tema Kiril i Metodij

  Pomosssss :(
   
 9. cucka17

  cucka17 Активен член

  Се зачлени на:
  11 февруари 2013
  Пораки:
  20
  Допаѓања:
  2
  Ми треба мала помош.. Напишав цел состав за „Крпен живот“ и ми остана само завршеток да напишам... Помош?
   
 10. MissKlea

  MissKlea Активен член

  Се зачлени на:
  23 ноември 2011
  Пораки:
  41
  Допаѓања:
  3
  ми треба ваша помош доколку имате напишано состав за еден од овие три теми да ми пиште во ЛП фала ви многу ми треба за утре :$
  'Panonski legendi neiscrpen izbor za zivotot i deloto na Kiril i Metodij

  Kliment Ohridski i Pofalnoto slovo kako ucenik koj sto go prodolzuva deloto na svojot ucitel

  Crnorizec hrabar kako prodolzuvac na patot vo koj sto cekorele negovite uciteli
   
 11. N-ate

  N-ate Истакнат член

  Се зачлени на:
  1 август 2011
  Пораки:
  22
  Допаѓања:
  1
  - ова е убаво но е тажно а на нас ни бараат нешто среќно,возбудливо како што напишав таму :)
  ве молам кој знае да пишува убаво да ми напише зашто хитно ми е....:(
   
 12. Pixyy

  Pixyy Истакнат член

  Се зачлени на:
  27 јануари 2012
  Пораки:
  59
  Допаѓања:
  27
  луѓе ми треба нешто за професија банкарство кажете нешто добри и лоши страни на професијата,па корисноста на општеството од оваа професија,ниво на стрес,колку е кративна професијата,колкава е заработката, начин на облекување и изглед,колку е безбедна оваа работа е вакво нешто ми треба за во писмената утре ја правам ..ве молам помош стварно незнам шо да напишам :/
   
 13. mwah4e

  mwah4e Активен член

  Се зачлени на:
  12 април 2013
  Пораки:
  5
  Допаѓања:
  0
  Ве молам ке може ли некој да ми напише состав на тема ''мојата идна професија,,
  Планирам да се запишам средно медицинска сестра , а потоа на факултет за докрор........Ве молам помогнете ми.... Ви благодарам однапред :sweat: :( :| Ве молам итно ми е.....
   
 14. anonimnaa1

  anonimnaa1 Активен член

  Се зачлени на:
  19 мај 2013
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  itno mi treba esej za marta od g.petrevski
  1sporedba na likot na marta od pocetok do kraj
  2dokaz nadezda manipulaciite i vnimanieto koe treba da im se obrne na tie sto ne sakaat
  3treba da se preraboti vovedniot
  ako mozete da mi dadete nokoja ideja ili neshto sl :worried: :|
  [mod-kirilica:D7gq6q0o][/mod-kirilica:D7gq6q0o]
   
 15. saveska

  saveska Активен член

  Се зачлени на:
  19 мај 2013
  Пораки:
  4
  Допаѓања:
  0
  ke mozete li da mi napisete analiza na Glas od Makednoja- Kole Nedelkovski? pls

  О, трајте, трајте, тирани недни!
  Доста се тија лаги и злоба -
  пакосен глас од устите гадни
  над мојот народ у секоја доба.

  Та ете веќ векови цели
  писка и стенка од волци гости -
  за брата вијат кој да го дели
  за да му глода сувите коски.

  Па нека сега сам да си реши
  со своја волја судба и сева,
  в животот еднаш сам да се теши,
  д'издигне славно свој род без врева.

  Та Шар и Пирин дружно да викнат
  родната песна в небеса темни
  и бурниот Егеј - на век да плиска
  тешкиот глас на новите химни.

  Напишано од Билјана Богданоска

  Користена литература:
  „Избор песни“ од Коле Неделковски
  Литература за втора година - Георги Сталев
  „Коле Неделковски“ -
   
 16. mnikolovska

  mnikolovska Активен член

  Се зачлени на:
  11 мај 2013
  Пораки:
  23
  Допаѓања:
  2
  Здраво феминки ! Ми треба некој состав за мојата идна професија :?:
  Фала однапред :)
   
 17. N-ate

  N-ate Истакнат член

  Се зачлени на:
  1 август 2011
  Пораки:
  22
  Допаѓања:
  1
  ВЕ МОЛАМ БАРЕМ ИДЕЈА ДАДЕТЕ МИ ЗА ОВАА ПРВАТА ТЕМА! ИТНО МИ ЕЕЕЕЕ
   
  На cat14 му/ѝ се допаѓа ова.
 18. sanjaeva

  sanjaeva Форумски идол

  Се зачлени на:
  3 февруари 2011
  Пораки:
  1.758
  Допаѓања:
  26.353
  ^^ Па пример имаш ... преврти ги реченицте, тагата во среќа ... и така :)

  едит - прочешлај ја темата СДК, сигурно ќе најдеш некое добро мислење, кое е како извадок од дневник
   
  На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
 19. Matee

  Matee Активен член

  Се зачлени на:
  28 април 2013
  Пораки:
  68
  Допаѓања:
  3
  Девојки ве молам за помош!!! За утре ми е..
  1.Кога срцето е полно со надеж.
  или
  2.Младите не читаат книги ни кога мораат.
  Било која од овие,мене не ми иде баш пишувањево состави...
   
 20. frose19992

  frose19992 Активен член

  Се зачлени на:
  9 мај 2013
  Пораки:
  19
  Допаѓања:
  0
  Ми треба за утре состав за "Убиственоста на парите во драмата "парите се отепувачка" ве молам ако има некој нешто да ми помогне :)
   

Сподели ја оваа страница