Можеш да го пропржиш стекот исецкан на коцки со лук, оригано, морков, печурки, на тоа додаваш неутрална павлака за готвење, растопи во неа неколку зденки и можеш да додадеш и маслинка. Ова е нешто налик бел сос со печурки. Највкусно ми е со чадена печеница исецкана на парчиња, ама ми се допаѓа и со пилешко. Можеш да додадеш и повеќе кари (со додатоци по избор, нормално - може и некој од зеленчуците да не се додаде), па ќе добиеш кари сос. И во двата случаи е вкусно, сум пробала секако.
Се пржи сецкано сувомеснато (врат. печеница, сланина.... било што, што имаш), се става неутрална хопла и се посипува со маааалку брашно, да речеме едно мало лажиче, колку да го згусне. Се остава да се згусне и на крај внатре се ренда кашкавал или сирење, а може и рендан пармезан. Од зачини само сол и бибер. Истово ова може и да биде кари сос, ако му се додаде лажиче кари и тогаш ке биде сос за пилешко мммммм
Јас правам бел сос во тенџерче ставам млеко, зденки ,сирење и кашкавал (понекогаш ставам печурки и кари )
Spagetite mene najmnogu ni se dopagaat so pesto! Vo vodata dodeka se varaat spagetite se stava kompir iseckan na mali kocki, koga se gotovi gi cedis i go stavas na ogan tavceto so malku maslinov zejtin i 2,3 lazici pesto, gi vrakas nazad spagetite so kompirot promesuvas se zaedno. Odozgora stavam rendan parmizan i toa e toa. Pestoto go kupuvam sekogas Inaku moze da se napravi i doma ama jas nemam zivci.
Koj domaten sos ( kupen od market) bi mi go preporacale od koj ste najzadovolni... vkusen i da ne bide lut, da e pogust. ?
Тие користиме Томатело сос ама редок е. Едно време купуваше мајка ми салца домашна за сосови ама да ме утепаш не ми текнува ни која фирма ни од каде мислам Веро/Рамстор поголемиве.
Gledav pred nekoj den Granoro sos vo teglence imase dva vida napolitama i baziliko.mislam bese. E sega nez na gustina kako se...dali.se mo salce.ili kako sos tecen ...zatoa vikam da.prasam pred da utnam
Авокадо + жолчка од јајце + лукче + хопла Одговара со шпагети, превкусно. @Feminka22 исто пробај со хопла, зачини ( вегета, сол, бибер...) и кари. Би одговарал кашкавал. Експериментирај со вкусовите, јас речиси никогаш немам фиксен рецепт.
Најчесто ги правам овие: 1. варам брокула, ситно исецкана. додавам оригано,босилек,сол и неутрална хопла. 2. во томатело додавам сенф, масло, вегета, сол, шеќер, оригано, босилек и лебни трошки. загревам додека убаво се хомогенизира. 3. свеж спанач ситно сецкам, и го пропржувам на путер со лукче, зачинувам со сол и зелен зачин шо имам по дома. 4. мелено месо пржам па на крајот додавам доматен сос и зачинувам со сол,вегета 5. додека се жешки тестенинкте им вмешувам рендан кашкавал ,пропежени печурки исецкана шунка 6. во жешка неутрална хопла додавам матени јајца, пржена сланина и пармезан
Јас шпагетите ги правам на следниот начин. Ги варам 10 минути или според упатвото колку треба. Во меѓувреме додека се варат на многу малку масло сечкам ситно лукче и додавам томатело (и некои зачини по желба) да се крчка на тивок оган. Откако ќе се сварат шпагетите ги прецедувам го додавам томателото и ги мешам заедно. Кога ќе сервирам во чинија им рендам кашкавал одозгора, ова ми е омилено.
Јас правам бел сос, го обожаваме Црни маслинки со пршут ги пропржувам колку пршутот да пушти мирис, ставам хопла за тестенини па крчка малце со нив и зачини по желба и на крај кога ќе го исклучам ставам моцарела да се растопи ВРВ!
И мм ваков прави сличен со тоа што некогаш и печурки му додаваме и плсу малку сенф во хоплата дава поубав шмек,а и со кисела павлака го имаме пробано наместо хопла и малку полесен е оти хоплата како поблага иде
Да, малце тежок сос е неможеш да наполниш полн тањир со тестенини и сос знам и јас да додадам сенф ако имам дома, а за печурки не сум баш фан за во сос, нив само на путерче