Џули, официјално изјавувам дека се предавам Го направив сосот за инает, го правев и си викав “ма што и е на таа Џули, се пржеле краставици, е ај да видам жити се што ќе испадне, кај се видело да се мешаат пржени краставици и домати- како ќе и пишам на темата дека не е убаво “, ама не испадна така Ги ставив тенко насецканите парчиња краставица, додадов рендан домат и така пржев одреден период па додадов кечап а потоа ставив зачини (црн бибер, малку зачин со лукче, босилек, чубрица и по грешка оригано, додека да сфатам дека не е босилек ) Мене ми беше превкусно, нешто ново и поинакво- а и татко ми го бендиса Мајка ми и брат ми не го ни пробаа, грозно им изгледало- ама они се друга приказна . Дефинитивно ќе го направам пак
Бидејќи сите гледам дека сосовите ги правите со запржување на кромид, на една кулинарска емисија дознав дека ако сакате да не ви изгори кромидот, треба да го посолите. Јас не го знаев ова, па може има и други кои не го знаат, па да споделам
Вчера првпат го направив сосот со мелено месо и морам да признаам: се надминав себе си! Кромидот ситно се сечка (колку поситно толку поубаво- а јас за таа сметка го сечкам на блендер) Малку се пропржува, и после се става меленото месо. Ставаме црн пипер, вегета, сол и кари и оставаме месото да се испржи. По 5 минути ставаме маринирани шампињони и доматен сос, јас ставам домашен, бидејќи свекрва ми како го прави....мммхмхмх прсти да излижеш, и така се остава да се крчка на тивко. Во меѓувреме си ги ставаме шпагетите да се варат и така за некои 20- тина минути имаме прекрасен оброк. На крај одозгора малце пармезанче...и лелелеее пак ми се пријаде Бон апетит!
Џули бе! Пржена краставица ај некако, ама кечап во сосот? КЕЧАП? Ова да го кажам на моиве Италијани ќе ме обесат на сред Верона Мислам кечап и сос за шпагети најголема грешка која може да се направи. Да не мислеше пасато а? И? Ја пржевте краставицата? Не можам да замислам, ова ќе да е некој локален рецепт. Чисто некад ако се досадувам ќе го пробам, ама не би да расипувам нешто што е свето италијанско со локални варијации. Извини Џулс Ама не викам дека не ти давам шанса, ќе пробам
Се согласувам за кечапот. Јас на тестенини ставам или патлиџани пржени или доматно пире. Кечап само на брза храна.
Ете така. Нена и Пирамид, што сакате ставајте јас си ставам кечап ама многу густ сличен на доматен сос. Додека после во ладни периоди го заменувам со домашен сос. Ви кажа Сесилија зошто се додава. И не не е локален рецепт. Туку од ван граници. Ако ви е чудно не пробувајте
Денес за ручек-шпагети со следниов сос: Се пропржува лукче на маслиново,се пропржува и сусам-само на тивко да не загори,се додаваат ситно исечкани маслинки(и печурки-јас оти не јадам не ставив),се додаваат зачини-вегета,црн и црвен пипер,потоа се додава една конзерва туна.Откако ќе се запржи малку,се додаваат ситно исечкани малечки доматчиња-шери мислам се викаа,и на тивка убаво да крчка.Се додаваат шпагетите ,се мешаат со сосот оставете ги неколку минути со сосот на оган. Бон апетит!Прсти излижавме
Ми ја погодивте темата значи в крај Обожавам шпагети !!!!!!! Јас имам малце поинаква рецепта значи место мелено му клавам соја она ситната шо е и супер ми е другото е иста процедура И така ми се јадат шпагети ама пошто никој не ми прај ќе треба јас да се напрегам Ама зато сама ќе си јадам па Па пробајте ова со сојата и кажете дали ве бендиса или (евентуално ) не :geek:
Пред неколку саати вечерав макарони со ваков сос. Ставив во тавче 2 домати(значи нема мерка јас ова дека само за мене доволно ми беа)претходно изрендани,за да не чекате мн да се пржат. Додавате малку масло,босилек,оригано и сол,го пржите некое време ќе видите ќе згусне малку,па тргнете го. Едноставен а превкусен е!ЈАс над него си додадов и сирнце и се беше ептен вкусно.
Еве еден едноставен рецепт за шпагети, пред неколку месеци го пробав и ми стана омилен. Се пропржува лукче и дробено сирење, тоа се истура врз шпагетите. Се мешаат шпагетите со многу кари зачин. Се јаде со загреан доматен сос (Томатело) зачинето со оригано. И бело вино разбира се. Пробајте, многу е добро.
Meленото месо го прзам малку со кромид и морков ситно исецкани и му ставам сол, вагета, бибер откако ќе се испржи месото ставам Томатело и го оставам така 3-4 минути да прокрчка... готовиот сос го ставам на варените шпагети и си јадам њам њам
Ај и јас да ви го пишам мојот рецепт за болоњезе, велам мој зошто еднаш во недостаток на оној од кесичка експериментирав во кујна и на моиве дома многу им се допадна. Рецептот е следен, прво се пропржува кромид, најчесто една поголема лажица и две чешниња лукче, претходно ситно исецкани во блендер. Следно е мелено месо,најчесто пола кило, и се мешаат заедно, потоа додавам еден излупен и испасиран во блендер домат и зачини, сол, вегета, малце сушен лук, морско оревче, сушен магдонос и малце рузмарин. Се остава да се крчка некое време а потоа му додавам смеса од (една лажица брашно, и две лажици црвен пипер со млака вода-измешани на страна, ама добро измешани да нема грутчиња). Откако ова брашново и црвениов пипер се додаваат се остава уште некои 10-20 минути да се згусне и потоа следи една-две лажици доматен сос/доматело или кечап. Лукот му дава некој посебен шмек, и затоа ставам првин свеж и потоа и сушен. Пробајте нема да зажалите.
Во отсуство на омилениот сос болоњезе, сакав да направам сос од она што го имам дома, што било, само да има нешто да ставам над шпагетите ( или макарони ) . Малку брашно се става во тава на оган да се загрее, се додава ептен малку млеко колку да не загори, е сега главниот вкус го дава јогуртот, значи се става јогурт, количина по желба, јас ставам повеќе за да има покиселкаст вкус, се додава зачини шта год хочеш јас додавам вегета, кари, чили, понекогаш оригано, а најубав излезе и кога му додадов од зачините маги за пилешко со вкус на пиперка, тогаш беше .. Само внимавајте на густината, да не ви биде премногу течен, ако претерате со јогуртот, додајте уште малку брашно и убаво промешајте. Ако сакате да има потежок вкус, додадете малку рендан кашкавал и промешајте додека се растопи. Верувајте, сосот е превкусен, пробајте го, па ќе пишите впечатоци
Е аман де, и јас ставам КЕЧАП за густина не знам шо е толку чудно тоа ... :roll: И јас вака си ги правам и многу се вкусни , а и повеќе ги сакам црвените сосови (тие кои содржат домат во нив) одколку белите сосови за макарони и шпагети .
Последна измишљотина за сос за шпагети од тоа што имав по дома е - На маслиново масло се пропржат 2-3 чешњина лук и се додаде ситно сецкана сланина. Сето тоа убаво се пропржи. На сварени шпагети се наренда кашкавал и одозгора се истури испржената сланина (од маслото врело се стопи кашкавалот и е фантастичен шмек) и најпосле ситно сецкан босилек. Што убаво кој си е по мрсначко
Јас секогаш си го правам истиот сос На загреано маслиново масло ставам свежи печурки (исечени секако) да се пржат малце и во тоа ставам доматен сос (Томатело)..после ставам зеленчук,обично златна мешавина тие што се замрзнати,претходно сварени нормално..на крај ставам оригано,кари и магдонос..немате поима колку е вкусно
мене најубав ми е сосот од печурки го има во ес п маркет е сеа за спремање тоа незнам мајка ми е по тоа
Денес ќе правам еден сос за шпагети кој и порано го имам правено, па денес повторно се сетив на него и си реков да го направам. Се става тавче на оган и во него се пржи пилешкото месо на потенки мали парчиња. Откако ќе се испржи се додава солена хопла и се меша, а во меѓувреме се додава и кари зачин (јас препорачувам повеќе од овој зачин бидејки е повкусно). Настрана, во тенџере се вари мешавина од грашок, пченка и морков (оваа мешавина можете да ја најдете во маркетите). Откако ќе се свари во тавчето се додава и од мешавината и така се меша од прилика две минути. Доколку сакате можете да додадете и повеќе зачини во тавчето...На пример вегета, или нане...Меѓутоа овие зачини комплетно би го промениле вкусот на јадењето па не би ви ги препорачала, со исклучок на вегетата секако. Шпагетите ги додавате во тавчето, и се заедно уште малку варите на оган со цел да се соедини. Превкусно е, а и не е многу тешко па можете да пробате. Добар аптетит!