баш денес правев шпагети со следниов прилог пропржувам кромид па додавам (срца, џигер или желудник- зависи која комбинација ке ја купам) откако ке се попржи додавам чаша бело вино, откако ке испари виното додавам сол, вегета по вкус- може и за мезе со свинско исечено на покрупни парчиња-бон апетит
Најубавиот,се убивам од јадење и никогаш не ми се здосадува! Уште па и некоја печурка и сирење одозгора..мммм вечер ќе правам се настрвив.За само 29 денари
Знам многу сосови и сакам да експериметирам. Ќе споделам неколку со вас, сите се превкусни. Сос од домати со босилок: 1кг свежи домати 1дл зејтин 2 чешмиња лук 1 китка босилок сол и црн пипер Доматите се лупат и рендаат. Се ставаат во тенџере и се варат. Се додава зејтинот, лукот изгмечен со алатка и босилокот, се посолува и се остава додека не изврие и се добие густа смеса. Италијански сос од месо и домати: 250 гр мелено говедско месо 750 гр лупени сецкани домати 100 гр доматно пире 1 чешне лук 1 филџан обарени печурки црвен пипер 1/4 филџан маслиново масло Во тава со маслиново масло се пржат печурките, лукот, месото и црвениот пипер. Се додаваат доматите и се варат 45 мин. на тивок оган. Се посолува. Потоа се додава доматното пире и се остава да се вари уште 30 мин. Андалузијски сос: 2 дл јогурт 2 лажици кечап 1 мала главица кромид 2 домата 1 свежа зелена пиперка лимонов сок Кромидот и излупените домати ситно се сецкаат, а пиперката се ренда. Со миксер (или во блендер) се матат јогуртот, кечапот, кромидот, лимоновиот сок и се посолуваат. Потоа се додаваат доматите и пиперката и смесата се меша со лажица.
Јас правам шпагети со 2 сосаЧ 1. сос од мелено месо - се прзи кромид на масло,се става меленото месо добро да се испржи и му се додава на крајот кечап или доматен сос,малку вегета и магданос сушен. 2. сос со хопла - пржиме печеница исечена на коцки или лентички (може и шунка или било што друго сувомеснато) откако ке се пропржи ставаме печурки исецкани да се пржат заедно со печеницата и откако убаво ке се испржат ставаме хопла и цекаме да проврие 2-3 мин и кога се сервира одозгора се наросува со пармезан или рендан кашкавал. Њам
na zagreano maslo proprzete kromid dodadete meleno meso ubavo da se isprzi,dodadete rendan morkov,zacinete,dodadete sos od domati(tomatelo)ostavete kiselinata od domatot da ispari(na ogan normalno hehe).na kraj dodadete rendan parmezan.spagetite ne mnogu vareni gi stavas vo tanjir o odozgora od sosot bolognese.dobar apetit.PROBAJTE GO PODOBAR E I OD VO LUKSUZNITE ITALIJANSKI RESTORANI.POZZ FEMINA. [mod-kirilica:13ogmvf7][/mod-kirilica:13ogmvf7]
најчесто во сезоната на домати ги ставам со шише исецкани со кромид и ги замрзнувам,потоа кога дојде време да се прават шпагети само го вадам шишето се одмрзнува го ставам сосот малку да се згрее во тенџере со масло и додавам маслинки,или некогаш имам предвреме испржено мелено месо (но ептен малку) го додавам и него и само ги додавам шпагетите дома го обожаваме... или со печурки исто така наместо мелено месо,или пушена сланина...
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 грама Шпагети 250 грама Шампињони малку Црн бибер 100 милилитри Суво бело вино малку Сол 250 грама Сланина 30 грама Путер 300 грама Пилешко 100 грама Пармезан малку Оригано 1 лажица/ци Масло малку Мајчина душица 2 чешниња Лук 200 грама Кисела павлака 15 грама Брашно Денес имаме голема побарувачка за пилешко месо, а тоа е едно од најупотребуваните меса во нашата секојдневна исхрана. Исто така, денес одгледувачите ги осовременија начините и брзината на одгледување. Врз квалитетот на пилешкото месо можат да влијаат многу фактори, како што се расата, условите за одгледување и исхраната. Исто така и обработувањето на месото многу влијае врз квалитетот. Пилешките гради се многу сочно и меко месо. Може да се пржи цело, или да се исече на помали парчиња. ПОДГОТОВКА: Загрејте го маслото на путер, па пилешкото исечете го на коцкички, па пржете ги околу 3 минути. Додадете ја исечената сланина, шампињоните, црниот и белиот лук и сè промешајте. Во друг друг сад залијте го виното и динстајте околу 5 минути, па посолете, побиберете и додадете оригано и мајчина душица. Кога ќе се свари до пола, додадете павлака и брашно, па мешајте додека сосот не се згусне. Во сосот додадете ги сварените шпагети.
Mногу го сакам вкусот на томатело доматниот сос на шпагети..ама така директно ставен или малку подгреан е премногу течен да не знае некој како се прави за да се згусне?
Аууу луда сум по шпагети секој ден да има ќе ги јадам и никогаш нема да речам доста ми е А за сосо си имам 2 и тие си ги правам најчесто 1. Ќе исечкам кромидче, морковче и ке ги пржам малку да позацрвенат, потоа додавам мелено месо и зачини (вегета, сол, бибер) и пржам додека месото не биде готово, потоа во тавата ставам томатело и го оставам малку да крчка околу (5-10 мин.), откако ќе биде готово го преливам на шпагети, макарони и јадам.. 2. Печурките ситно ги сецкам и ги ставам во зејтин да се пржат да позацрвенат, потоа ставам рендано сирење и рендана шинка. така пржам 10-15 мин. и потоа преливам врз макарони, шпагети....
Стварно се убави сосовите за шпагети на С и миланезе и болоњезе ама мислам дека повеќе од 1 година не можам да најдам во Тинекс или Веро, а претходно редовно ги купував од таму. По други маркети не сум била, може ги има и мене ме интересира каде.
Јас обично не правам многу сосови...купечките со малку мелено месо ги користам...ама овој исто многу го сакам што е главно од зеленчуци. Ствам сецкан кромид на маслинов зејтин и после додавам, печурки, пиперка, и патлиџан.
еве два добри предлози за оние кои се луди по сосови за шпагети.... само првиот го пробав и велам дека е топ! а вториот незнам... http://hajdpark.mk/shpageti-scarpara/ http://hajdpark.mk/italijanski-shpageti-so-koftinja/
Денес го правев овој сос. Запржив една средна главица кромид, но не да се карамелизира до крај, потоа додадов 250грама исечкани свежи шампињони и ги оставив 10-15тина минути да се зготват. Потоа додадов доматно пире, по неколку минути и една голема лажица павлака. Вкусно
кога правам шпагети секогаш сосот ми е се мелено месо и доматна пире сама си ги зачинувам и преубаво ми е друг сос немам пробано
Ова не е кечап па да биде густ, туку е само сос кој се додава во варива (не мора само во сос за тестенини, јас додавам во скоро секое вариво), па мора малку да изврие за да биде погуст.