Ми тргна денес со рецептиве -500 гр. варени шпагети Фил -700 гр. мелено месо -250 гр. печурки (шампињони) -3-4 големи лаж. кечап -500 мл. томатело -200 мл. павлака -2 лаж. вегета -се` се пржи Во огноотпорен сад се реди прво половина од претходно сварените шпагети, па се става целиот фил, па одозгора останатата половина шпагети. Се ренда кашкавал и се пече околу половина час.
Само со вриење потешко, ама веројатно со малку додадено брашно може да се згусне. Не е кечап ама вкусот му е преубав (бар мене ми се допаѓа многу) и со тестенини ми оди супер.
Јас го користам за лазањи и кога го правам сосот, само со вриење ми се згуснува, не е толку течен како на почетокот. Инаку, овој сос е супер затоа што не е зачинет како кечапот, па може по свој вкус да додадеш зачини.
Sos od pecurki Sitno se secka edna glavica kromid i se zaprzuva na malku maslo.Se dodavaat izmienite i naseckani svezi sampinjoni.Se dinsta okolu 10 minuti,se dodeka ne ostane sosema malku od vodata sto ja pustaat pecurkite.Se posoluva,popiberuva,se dodava i malku origano.Vrz pecurkite narosete brasno,i zalijte so vekje podgotvena supa od kocka(pileska) i malce crveno vino za dopolnitelna aroma. Seto ova go dinstate se dodeka sosot ne ja dobie potrebnata gustina. Najubavo odi so testenini plus kako dodatok pavlaka,oriz,no moze i da se jade kako samostojno jadenje(vegetarijanski gulas) so svezo ispeceno,toplo i vkusno lepce [mod-kirilica:16ps6iij][/mod-kirilica:16ps6iij]
Ова ако може да се нарече сос... Ама мене ми е многу вкусно. Значи ви треба краставичка, мајонез и павлака. Пола краставичка се сечка ептен на ситно и се додава по две лажици супени павлака и мајонез. Сето тоа ептен добро треба да се промеша и мене вкусот ми е неверојатен, само така ги јадам. Знаете ли вие некој ваков брз и лесен сос без печење, пежење, оти ќе го утнам
Доматно пире (од тегличка), бидејќи Томатело сосот ми е прередок. Ќе наросиш сушен магдонос од тие купечките ќесички, ќе насечкаш ситно едно чешне лук или малку кромид - зависи што сакаш повеќе (јас ти препорачувам лукче, дава многу убав вкус), а се може и без нив, ако не ги обожаваш нели. Исто, ако немаш сушен магдонос стави свеж - убаво исечкан. Јас понекогаш додавам и сусам. Многу сакам кога ми крцка низ заби. И ако сакаш нешто мевце - јас обично насецкувам малку чајна. Преубаво ми е. Не е некој уау сос, стандарден е, ама мене ми е омилен - класика си е класика.
НИкогаш немам правено сос за шпагети, а и ме мрзи да правам Кај се купува готов од кесичка и колку пари е ?
Во секој маркет има готови сосови, се ставаат во вода според упатството, се провриваат кратко и толку.
Јас вака правам сос за шпагети .. прзам мелено месо ( може да биде и салама , шунка било какво месо ) потоа ставам во него доматен сос , го оставам да си крчка малку и потоа сосот го ставам во шпаѓетите ..озгора рендам сиренце или кашкавал , многу е вкусно
сега има свежи домати , сакам да направам сос од свежи домати ама ми е страв да не ми испадне кисел , ајде некое рецептче????
Многу едноставен. Исецкај домат и запржи го на масло загреано да омекне, додади сос доматен колку некоја густина да добие, додади сецкано лукче, можеш и чили или обично луто пиперче сецкано ситно ама пропржено малку со доматот, зачини со сол, бибер и босилек. Ем брзо се прави ем вкусно е. Ако сакаш можеш и печурки во овој сосо да ставиш со тоа што ќе ги запржиш со доматот. И ова е сос за шпагети. Е сега ти да не прашуваш за обичен сос само од домати?
Еве и од мене еден специјалитет за сос за шпагети. Потребно 500мл. хопла 1 парче пушени гради пилешки малку чубрика малку пипер црн малку сол ако е премногу густо може и малце млеко да се додаде
Мојот омилен сос од туна. На загреано мсало се запржува 1 главица кромид, кога ќе омекне се додава и 1 морков исецкан на тесни кругчиња, па 1 пиперка, и 1 домат. Кога ова ќе се запржи се додаваат неколку исечкани маслинки, 2 кисели краставички се промешува. Најпосле се додава исцедената туна (1 голема конзерва доволна е за 2 порции). Сетоа тоа се посолува со вегета, бибер и се пропржува. На крај се додава доматното пире (јас место доматно пире ставам кечап растворен со вода-така ми е повкусно), па магодонос. Се тоа треба да проврие па се додаваат макароните или шпагетите се промешуваат и се остава на исклучена рингла околу 5 мин. Се сервира топло, со пармезан и магдонос. Добар апетит
Ретко имам време за сосови да правам јас, па јадам шпагети најчесто со туна (готови шпагети, ставам во чинија и само туна цела истурам- исцедена претходно), миланезе сос (во кесичка, за 3 мин во топла вода да зоврие и готов е) и мајка ми кога прави шпагети со болоњезе сос (мелено месо, кромидче, морков, домати, магодонос) или сос сличен на бешамел. Нејзините се поубави Нема утка, шпагета си е шпагета p.s. Момчето мое со кари ги прави и уште 10 други зачини, повкусни неможе да бидат.