1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сос за шпагети

Дискусија во 'Рецепти' започната од milena-21, 25 ноември 2009.

  1. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.899
    Пол:
    Женски
    Ми тргна денес со рецептиве :)

    -500 гр. варени шпагети
    Фил
    -700 гр. мелено месо
    -250 гр. печурки (шампињони)
    -3-4 големи лаж. кечап
    -500 мл. томатело
    -200 мл. павлака
    -2 лаж. вегета
    -се` се пржи

    Во огноотпорен сад се реди прво половина од претходно сварените шпагети, па се става целиот фил, па одозгора останатата половина шпагети.
    Се ренда кашкавал и се пече околу половина час.
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Само со вриење потешко, ама веројатно со малку додадено брашно може да се згусне. Не е кечап ама вкусот му е преубав (бар мене ми се допаѓа многу) и со тестенини ми оди супер.
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    198.999
    Пол:
    Женски
    Јас го користам за лазањи и кога го правам сосот, само со вриење ми се згуснува, не е толку течен како на почетокот. Инаку, овој сос е супер затоа што не е зачинет како кечапот, па може по свој вкус да додадеш зачини.
     
  4. ocila

    ocila Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Има готови сосови во маркетите оди и види........
     
  5. Columbiana

    Columbiana Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Sos od pecurki

    Sitno se secka edna glavica kromid i se zaprzuva na malku maslo.Se dodavaat izmienite i naseckani svezi sampinjoni.Se dinsta okolu 10 minuti,se dodeka ne ostane sosema malku od vodata sto ja pustaat pecurkite.Se posoluva,popiberuva,se dodava i malku origano.Vrz pecurkite narosete brasno,i zalijte so vekje podgotvena supa od kocka(pileska) i malce crveno vino za dopolnitelna aroma.
    Seto ova go dinstate se dodeka sosot ne ja dobie potrebnata gustina.
    Najubavo odi so testenini plus kako dodatok pavlaka,oriz,no moze i da se jade kako samostojno jadenje(vegetarijanski gulas) so svezo ispeceno,toplo i vkusno lepce :)
    [mod-kirilica:16ps6iij][/mod-kirilica:16ps6iij]
     
  6. Xepp

    Xepp Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    428
    Ова ако може да се нарече сос... Ама мене ми е многу вкусно. Значи ви треба краставичка, мајонез и павлака. Пола краставичка се сечка ептен на ситно и се додава по две лажици супени павлака и мајонез. Сето тоа ептен добро треба да се промеша и мене вкусот ми е неверојатен, само така ги јадам. Знаете ли вие некој ваков брз и лесен сос без печење, пежење, оти ќе го утнам :D
     
  7. LittleFairy

    LittleFairy Популарен член

    Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Ретко правам домашен почесто си купувам готов од кесичка :D
     
  8. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.584
    Допаѓања:
    80.670
    Пол:
    Женски
    Доматно пире (од тегличка), бидејќи Томатело сосот ми е прередок.
    Ќе наросиш сушен магдонос од тие купечките ќесички, ќе насечкаш ситно едно чешне лук или малку кромид - зависи што сакаш повеќе (јас ти препорачувам лукче, дава многу убав вкус), а се може и без нив, ако не ги обожаваш нели.
    Исто, ако немаш сушен магдонос стави свеж - убаво исечкан.
    Јас понекогаш додавам и сусам. Многу сакам кога ми крцка низ заби. :lol:
    И ако сакаш нешто мевце - јас обично насецкувам малку чајна. Преубаво ми е.

    Не е некој уау сос, стандарден е, ама мене ми е омилен - класика си е класика. :D
     
  9. Xepp

    Xepp Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    428
    Мишелче и мене овие лесниве сосови ми се по вкусни, одошто некои од по 2-3 часа...
     
  10. Macushkaa

    Macushkaa Нов член

    Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    155
    НИкогаш немам правено сос за шпагети, а и ме мрзи да правам
    Кај се купува готов од кесичка и колку пари е ? :)
     
  11. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Во секој маркет има готови сосови, се ставаат во вода според упатството, се провриваат кратко и толку.
     
  12. Li..Na

    Li..Na Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јули 2012
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    45
    Пол:
    Женски
    Јас вака правам сос за шпагети .. прзам мелено месо ( може да биде и салама , шунка било какво месо ) потоа ставам во него доматен сос , го оставам да си крчка малку и потоа сосот го ставам во шпаѓетите ..озгора рендам сиренце или кашкавал , многу е вкусно :D
     

    Прикачени фајлови:

    На Danni79 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SarahTayMomsen

    SarahTayMomsen Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    650
    Го пржиш меленото месо ставаш доматен сос(доматело како се викаше) малку кромид и магданос. мф :inlove:
     
  14. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    Пол:
    Женски
    сега има свежи домати , сакам да направам сос од свежи домати ама ми е страв да не ми испадне кисел , ајде некое рецептче????
     
  15. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.050
    Многу едноставен. Исецкај домат и запржи го на масло загреано да омекне, додади сос доматен колку некоја густина да добие, додади сецкано лукче, можеш и чили или обично луто пиперче сецкано ситно ама пропржено малку со доматот, зачини со сол, бибер и босилек. Ем брзо се прави ем вкусно е.
    Ако сакаш можеш и печурки во овој сосо да ставиш со тоа што ќе ги запржиш со доматот. И ова е сос за шпагети.
    Е сега ти да не прашуваш за обичен сос само од домати?
     
  16. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    Пол:
    Женски
    фалааааа многу за ваков да прашував ..мислам кечап малку да ставам за густина ???!!!!
     
  17. Saxobeat

    Saxobeat Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    99
    Еве и од мене еден специјалитет за сос за шпагети.
    Потребно
    500мл. хопла
    1 парче пушени гради пилешки
    малку чубрика
    малку пипер црн
    малку сол
    ако е премногу густо може и малце млеко да се додаде
     
  18. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.050
    Било каков сос Томатело или домашен ако имаш, може и кечап благ
     
  19. vesnaaaaaa

    vesnaaaaaa Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Мојот омилен сос од туна.
    На загреано мсало се запржува 1 главица кромид, кога ќе омекне се додава и 1 морков исецкан на тесни кругчиња, па 1 пиперка, и 1 домат. Кога ова ќе се запржи се додаваат неколку исечкани маслинки, 2 кисели краставички се промешува. Најпосле се додава исцедената туна (1 голема конзерва доволна е за 2 порции). Сетоа тоа се посолува со вегета, бибер и се пропржува. На крај се додава доматното пире (јас место доматно пире ставам кечап растворен со вода-така ми е повкусно), па магодонос. Се тоа треба да проврие па се додаваат макароните или шпагетите се промешуваат и се остава на исклучена рингла околу 5 мин.
    Се сервира топло, со пармезан и магдонос.
    Добар апетит
     
  20. rakce69

    rakce69 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Ретко имам време за сосови да правам јас, па јадам шпагети најчесто со туна (готови шпагети, ставам во чинија и само туна цела истурам- исцедена претходно), миланезе сос (во кесичка, за 3 мин во топла вода да зоврие и готов е) и мајка ми кога прави шпагети со болоњезе сос (мелено месо, кромидче, морков, домати, магодонос) или сос сличен на бешамел. Нејзините се поубави :)

    Нема утка, шпагета си е шпагета :)

    p.s. Момчето мое со кари ги прави и уште 10 други зачини, повкусни неможе да бидат.