Девојки читам дека сте се изнамачиле со рецептот за сутлијаш - еве еден сто пати испробан и успешен 1 литар млеко 1 литар вода 1 шоља зејтин (100мл) 3 чаши ориз (чаша од 200мл) 2 чаши шеќер (чаша од 200мл) 2 ванилин шеќер цимет по желба Во поголемо тенџере се става литар вода, литар млеко и 100мл зејтин. Откако ќе зоврие се додава оризот, се промешува и се намалува температурата на шпоретот. Се промешува повремено (за да не се залепи оризот на дното и да загори - не би требало, улогата на зејтинот е тоа да се спречи). Кога е сварен оризот се додава шеќер ( оваа количина е за љубителите на поблаго) и ванилата. Се истура во тањирчиња и се посипува со цимет. Превкусно е... Дома сите го обожаваат... Спојлер Ова е голема количина за 7-8 поголеми порции или за 4-5 големи љубители на сутлијаш!!! Доколку сакате помала количина земете од се по пола, но и ако направите многу ќе се изеде - и ладно е вкусно!!!
Зејтин исто така не се става во сутијаш За да не се лепи оризот се прави во росвајтно тенџере на тивко. А кој сака може и да го запече во земјен сад на крај на кратко
Прв пат правев на син ми кога му никна запче и искрено топ ми се погоди. А го пројадов трудна кога бев.
Јас ставам зејтин во сутлијашот, топ ми е. Ама јас правам сутлијаш без мешање. Сите состојки ги ставам во тенџерето (млеко, ориз, малку вода, масло, шеќер) и си вари на тивко да се згусне. Никогаш не се залепил, ниту загорел. Ќе го пишам точниот рецепт ако го најдам, одамна не сум правела.
Сутлијаш се прави само со млеко, без вода. Ориз и шекер но исто де става по желба и лажица ориз во прав или густин. Ова ти е оргинална рецепта за сутлијаш. Во росвајтно тенџере и јас не го мешам, може 1-2 пати само
1/2 кг вода 1/2 кг млеко еден филџан шеќер една шоља (за чај) ориз една кесичка ванилин шеќер - кога ке зовријат водата млекото шекерот и ванилата се става оризот и се вари на тивко. После додаток одозгора цимет. Преубаво, а кој сака поголема доза ќе става дупла од овој рецепт.
Јас го правам вака: 1 филџан ориз 6 филџани течност (млеко или вода а може и мешано) 5-8 лажици шеќер (мене 5 ми се доволни)
Јас го правам со 3 чаши вода, една чаша ориз, па кога ќе изврие водата постепено додавам три чаши млеко. На крај додавам шеќер. Пробав еднаш и со мед, ама некако не ми одеше комбинацијата. Од интернет ми е рецептов, не ми текнуваше како се прави. Ќе пробам и со зејтин следниот пат, уште поубаво ако не се лепи.