1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сутлијаш

Дискусија во 'Рецепти' започната од Ivuskata, 10 јуни 2012.

  1. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    во сутлијаш не се става вода. Се прави само со млеко 8)
     
    На ♡BuBaLe♡ и edna_malecka им се допаѓа ова.
  2. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Девојки читам дека сте се изнамачиле со рецептот за сутлијаш - еве еден сто пати испробан и успешен
    1 литар млеко
    1 литар вода
    1 шоља зејтин (100мл)
    3 чаши ориз (чаша од 200мл)
    2 чаши шеќер (чаша од 200мл)
    2 ванилин шеќер
    цимет по желба
    Во поголемо тенџере се става литар вода, литар млеко и 100мл зејтин. Откако ќе зоврие се додава оризот, се промешува и се намалува температурата на шпоретот. Се промешува повремено (за да не се залепи оризот на дното и да загори - не би требало, улогата на зејтинот е тоа да се спречи). Кога е сварен оризот се додава шеќер ( оваа количина е за љубителите на поблаго) и ванилата. Се истура во тањирчиња и се посипува со цимет. Превкусно е... Дома сите го обожаваат... :) :) :)
    Ова е голема количина за 7-8 поголеми порции или за 4-5 големи љубители на сутлијаш!!! Доколку сакате помала количина земете од се по пола, но и ако направите многу ќе се изеде - и ладно е вкусно!!!
     
    На *Amethyst* и thatnorma им се допаѓа ова.
  3. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    Зејтин исто така не се става во сутијаш :) За да не се лепи оризот се прави во росвајтно тенџере на тивко. А кој сака може и да го запече во земјен сад на крај на кратко

    [​IMG]
     
  4. Aurora05

    Aurora05 Активен член

    Се зачлени на:
    20 мај 2014
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    25
    Јас неможам да го јадам ова чудо направено од ориз. :puke: :puke: Воопшто не ми се допаѓа како и да е направено :puke: :puke:
     
  5. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.011
    Пол:
    Женски
    Прв пат правев на син ми кога му никна запче и искрено топ ми се погоди.
    А го пројадов трудна кога бев.
     
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.001
    Пол:
    Женски
    Јас ставам зејтин во сутлијашот, топ ми е. Ама јас правам сутлијаш без мешање. Сите состојки ги ставам во тенџерето (млеко, ориз, малку вода, масло, шеќер) и си вари на тивко да се згусне. Никогаш не се залепил, ниту загорел. Ќе го пишам точниот рецепт ако го најдам, одамна не сум правела.
     
    На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    Сутлијаш се прави само со млеко, без вода. Ориз и шекер но исто де става по желба и лажица ориз во прав или густин. Ова ти е оргинална рецепта за сутлијаш. Во росвајтно тенџере и јас не го мешам, може 1-2 пати само :)
     
    На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.158
    Јас го правам со вода на почеток, а после тоа со млеко. И на крај цимет. Перверзии!
     
  9. Elissa

    Elissa Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.278
    Допаѓања:
    22.551
    Пол:
    Женски
    1/2 кг вода
    1/2 кг млеко
    еден филџан шеќер
    една шоља (за чај) ориз
    една кесичка ванилин шеќер
    - кога ке зовријат водата млекото шекерот и ванилата се става оризот и се вари на тивко.
    После додаток одозгора цимет.
    Преубаво, а кој сака поголема доза ќе става дупла од овој рецепт.
     
  10. thatnorma

    thatnorma Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Пол:
    Женски
    Преубаво и не е напорно.
     
    Последна измена од модератор: 9 ноември 2018
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fillia

    Fillia Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.579
    Пол:
    Женски
    Јас го правам вака:
    1 филџан ориз
    6 филџани течност (млеко или вода а може и мешано)
    5-8 лажици шеќер (мене 5 ми се доволни)
     
  12. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    7.787
    Допаѓања:
    131.401
    Јас го правам со 3 чаши вода, една чаша ориз, па кога ќе изврие водата постепено додавам три чаши млеко. На крај додавам шеќер. Пробав еднаш и со мед, ама некако не ми одеше комбинацијата.

    Од интернет ми е рецептов, не ми текнуваше како се прави. Ќе пробам и со зејтин следниот пат, уште поубаво ако не се лепи.