Aна, урда или изварка,исто ти е. Солило за сирење,е солило за сирење,остатокот дури и не смее да се конзумира. Еве баш баба ми ја прашав, урдата таа ја прави така,по првиот рецепт кој беше пишан. И остатокот,како течност што ќе остане,ден-два може да стои во фрижидер и се пие,супер е за имунитет.
Кај нас во Охрид урда и изварка секогаш претставувале различни поими, баш се чудев кога другарките од Скопје ми тврдеа дека е исто... веројатно во тие региони не се прави она што ние го знаеме како урда, со остатокот од сирењето, па се поистоветуваат поимите. Баш и татко ми сега го прашував, истото како Анат ми го рече. Инаку урдата (она што кај нас го викаме урда) е малку покиселка и јас не ја сакам. Плус не е здрава како изварката.
Епа ете,до краиштата е,различно се нарекува.Затоа на една друга тема ме караа дека урдата не била здрава, а јас мислев на изварка како што ете некаде се нарекува,ама сме биле во недоразбирање. Јас гласам за урдата! Ја сакам и солена,со пиперка,леле,леле...прсти да излижеш,а од здравотија пука! Најздрава алтернатива за сирење.
Урда, фуј Ич не ја сакам, како повратено сирење ми е. Моите не купуваат зошто само татко ми ја јаде со пиперки.
Кај мене во Кичево ова ситно сирење го викаат изварка. А татко ми имат и Охридска жичка и упорно викат дека Урда било друго,а Извадрка е друго. Немат врска за мене ситното сирење е изварка.Или пак ако некогаш не се погодиме,си викаме ситно сирење. Иначе го јадам со јајца,заедно се пржи.Со макарони потпечени в релна.Мајка ми прави и некоја си салата со него ама не го знам рецептот,бидејќи не е јадам.
еве еден оригинален рецепт од професионален готвач салата за слави имиња крштевки родендени а понекогаш и за своја душа дома ФРАНЦУСКА САЛАТА 500гр ура --здравје радово 500гр павлака 500гр шунка сецена на коцкички 200др сецкани ореви или толчени со сукало 1свежа краставица предходно сецкана на коцки ставена на крпа и од неа да се истиска водата сето тоа се меса заедно и добивате прекрасна салата а за лето измислена како мезе пробајте ја и пишете резулати
Салата со урда Потребни состојки: 500 гр. урда 300 гр. кисели краставички 300 гр. шумкарица 200 гр. кисела павлака 200 гр. мајонез 100 гр. сусам 100 гр. маргарин Мелен бибер Маргаринот и павлаката се матата со миксер додека да стане пенеста смеса. Киселите краставички и шумкарицата ги сечиме на ситни коцки и ги ставаме во подлабок сад. Во садот ги додаваме урдата, киселата павлака, мајонезот, сусамот кој е претходно печен и малку мелен бибер. Промешуваме со јажица и ја сервираме салатата во чинија. Салата со урда 1 кг урда , 1 тегла кисели краставички, 300 гр шункова салама, 1 помала главица стар лук, 3 големи лажици павлака, 3 големи лажици мајонез, 1 голема лажица буковец, 100 гр сецкани ореви, 3 варени јајца, се сецкаат , мешаат и се јадат
не ја јадам и не ми се допага ама еви енкои рецепти од баба ми ке ставеш пиперки ке ги исчистиш од семето и ситнпо ке ги исечкаш и после ке ставете урда и сето тоа ке го испрзите и говото е за јадење или еве една салата со урда ке ставеш урда а во урдата букавец ама повеке ке луте ама за јадење е ммммм
Обожавам урда, секоја сабота ја имаме за доручек и таман со меко лебче оф оф Инаку, јадам само пржена урда со црвен пипер.
салата ..урдата ја мешам со лук оревчинја свеза краставица ситно иссечкана потпечен сусам малку бибер буковка и павлака !!!а обозавам и урда со пиперки во солило сто се става во зима ммм со мекици најубаво
Обланди со урда Се меша 1 кг. урда, една тегла претходно исецкани кисели краставици, шунка, магдонос и сол по вкус. Се мачкаат обландите да омекнат и се мотат во ролат. Се замрзнува и се вади, треба да биде полуодмрзнато. Се сече на кругови и се увалува во јајца, презла и се пржи.
Јас си обожавам урда,посебно пржена со едно јајце и буковска пипер .Најчесто ја јадам вака,а често и во макарони и шпагети потпечена ја сакам ,мх,мх убавини
Јас ја сакам во лето најмногу со пиперки пржена, свежи зелени пиперки малку птпржени и урда, ја открив на Здравје радово, најубава ми е сега засега. Во диетава ми е многу добра бидејќи не е многу калорична. Инаку ја јадам и прженка со јајце, во салатка со оревчиња и краставичка. Сега засега ќе обрнам внимание повеќе на подиетални рецепти така да пржнка со јајца и триста тракатанци малку послабо
Сакам урда ама онаа полнети пиперки со урда,урда со пиперки де незнам како да објаснам. И отстојува незнам колку време и пиперките и даваат многу добар вкус а посебно е добра со мекици ммм .