Форумџика на годината

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

1. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    @Mama25 разбирам што сакаш да кажеш во врска со рецептите и потполно се согласувам. Башка додади/одземи 5 грама шеќер, и веќе е нов рецепт :)
    Но во врска со сликите, тие се лично наши/ваши дела. Сите се согласуваме дека твојата слика со тортата е како од американските сајтови. И други твои слики, на Серафима, па и на уште неколку девојки овде (и во други теми со фотографии), се малте не на професионално ниво. Оттука потписот, како вид на заштита, ми е мене сосема разбирлив. Па бујрум, ако некој сака да ја користи нека ти плати поштено :)

Ако добро ги толкувам правилата на Фемина, авторските права се во сопственост на членките, не на Фемина, па поставување на нивното лого на сликата ми се гледа излишно. Башка што и Фемина и другите сајтови кои копираат се од комерцијален тип.

Со користење на кој било дел од овој форум, се согласуваш со правилата и условите за користење на форумот и ни даваш трајна, неотповиклива и неограничена дозвола да ги користиме и објавуваме твоите содржини поврзани со нашата услуга. Но, ти ги задржуваш авторските права врз содржината.

Доколку сметаш дека ти е нарушено авторското право, контактирај администратор.

Femina.mk ги задржува авторските права на сопствената содржина. Не е дозволено нејзино користење за нелегални цели, како и користење за други цели без претходна писмена согласност од администратор.

Да не ме сфатите погрешно, секој си избира што ќе постираа, а што не. Сакам да кажам, ако некој сака да си го заштити трудот, тоа е во ред.

Одам до супермаркет. Во шпајз имам макарони, тортелини, машнички, лингвини, само шпагети немам... :doh:

На Ketchup, Bozica1980, anel и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Разгледував и најдов нешто што не сум го ставила во ФИ. Оваа недела колку да се рече дека учествувам, немам некоја желба да зготвам. Најмалку се јадат шпагети кај нас. :angel: Значи, ова е архивско.

Рецептов би го нарекла Шпагети со доматен сос со пилешко и печурки

Потребно за две порции:
    • околу половина пакување шпагети (зависи колку имате апетит)
    • 2 големи зрели домати, излупени и испасирани како сос или едно мало Томатело
    • околу 300 g пилешки стек
    • 250 g свежи шампињони
    • еден мал кромид
    • едно чешне лук или лук во прав по вкус
    • една пиперка
    • маслиново масло
    • зачини по желба
    Прво се гмечи чешнето лук и се става да се запржи на маслиновото масло за да пушти арома. Потоа се вади и се фрла. Се сецка кромидот, заедно со пиперката, ситно, па се запржува на маслото. Откако ќе се запржат, се додаваат сецканите шампињони. Кога ќе испари водата, се додава пилешкиот стек сецкан на поситни коцки. Се запржува, а потоа се налева со доматниот сос. При крај зачинувам со хималајска сол, сув босилек (ретко наоѓам свеж, а таков би бил најдобар), бибер, малку мешан зачин и сув домат во прав или црвен пипер за да се добие малку на густина. Кога ќе се згусне сосот - се тргнува настрана.

Шпагетите ги варам ал денте и ги процедувам. Сосот го ставам врз нив или ги истурам во сосот и размешувам, сеедно.

Добар апетит.

На Jordanovska-K, Quuen, tina-63 и 54 други им се допаѓа ова.
  3. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Овие се од минатата недела, онака набрзина направени и демек декорација со магдонос одозгора :), не се специјално за темава, ама ајде еве ги:
    шпагети.jpg

На Jordanovska-K, iloveyou29, Quuen и 42 други им се допаѓа ова.
  4. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    20160222_114928.jpg
    Шпагети во медитерански сос.
    Штета што сосот не е толку воочлив :D

На Quuen, tina-63, toogood и 46 други им се допаѓа ова.
  5. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    @Marossa ќе може да ставиш рецепт за сосот?

На Ketchup, Babushka, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    На Ketchup, Babushka, MilaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
  8. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Мене ми го отвара. Од лап топ сум.

@Marossa Превкусно! :mm:

9. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Еве ќе ви го копирам текстот
    Потребни состојки:

• 500 грама шпагети
    • 300 мл доматен сос
    • 1 литар пилешки булјон
    • 20-тина сечкани маслинки
    • 1 чешне лук ситно исечкано
    • Оригано и букова сол
    • Сол и црн пипер
    • Маслиново масло
    Начин на подготовка:

Во големо тенџере најпрвин ги ставате шпагетите, потоа ги полевате со доматниот сос и врз нив ги додавате исечканите маслинки.
    Откако сте го направиле тоа преминувате кон додавањето на другите состојки почнувајќи од маслиново масло, па потоа лукот со ориганото, буковата сол, солта и биберот. На крајот полевате со пилешкиот булјон.

Сите состојки добро треба да ги промешате и потоа да ја вклучите ринглата на најјако. Кога ќе започне да врие, ја намалувате температурата на половина и промешувате на секои 3 минути за да не се залепат тестените. Кога течноста целосно ќе испари вашето вкусно јадење е подготвено за сервирање

На Legadema, Ketchup, anel и 9 други им се допаѓа ова.
  10. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Јас мислам(а и ако сакате да има повеќе учесници) да не важи правилото дека слика ставена во Фемина Инстаграм да не смее да се става овде. Сепак ова е друга тема, со натпреварувачки дух а ФИ е порелаксирана. Иста слика може да има повеќе намени(fingers)

На Quuen, Umbrella22, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    IMG_20160607_144719_1_1465303673226_1465303712014.jpg
    ШПАГЕТИ СО СПАНАЌ

Шпагетите ги вариме по упатство.
    За една порција шпагети потребно е околу 200 грама свеж спанаќ кој го миеме, ситно го сечкаме, посолуваме и го пропржуваме на малку путер две-три минути. Зачинуваме со босилек ( или по желба ) а може да се додаде и рендан пармезан.

На Jordanovska-K, Be-yO-nCe, Quuen и 45 други им се допаѓа ова.
  12. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Baram da mi se zabranit temava vo tekot na postov. Fala pozZzZz...
    Ja sum pokje po solenovo- me prepotivme uste od sega. =.=

На Ketchup, Bozica1980, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.919
    Еве мои дами да Ве удостојам со една карбонара;)рецептот верувам Ви е добро познат но да запазиме правила:шпагетите(препорачливо 7ца,ја имав 5ка дебелина)се варат 10 мин во солена вода,во меѓувреме на загреано масло се потпржува 100-150 гр сланина на коцки,а на страна се мешаат две јајца со една полна лажица пармезан и малку бибер.Сварените и исцедени шпагети се префрлаат во тавчето со сланина(пазете на температура да не е јака пресудна е за вкусот)па се прелива со јајцата и мин-две се меша..декорација по желба,јас би да се удавам во убав пармезан:) image.jpeg

На bubic.k, Jordanovska-K, Be-yO-nCe и 66 други им се допаѓа ова.
  14. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Еве ги и моите скромни, интегрални шпагети со крем сос од спанаќ и пршута.

DSC05040.JPG

Се од око ставав, отприлика за две порции употребив:
    140g Интегрални шпагети
    1 главица црвен кромид
    250-300g спанаќ, ситно исецкан
    150-200g пршута на коцки
    4-5 шампињони
    2 големи лажици павлака
    рендан пармезан
    сол и бибер по вкус
    малку путер

Шпагетите се варат во зовриена вода со сол. Во тава на путер се пропржуваат шампињоните и кромидот. Се додава спанаќот и се пропржува неколку минути. Ако пушти премногу вода, може да се оттури. На крај се додаваат павлаката и пармезанот.

На Jordanovska-K, Quuen, tina-63 и 49 други им се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Тука да се јави @vitamina , она е главна по шпагетите. :D

На Quuen, Ketchup, mareane и 5 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Консумирам редовно паста и ако нешто разбирам од храна тоа е тоа :D. Во петок или евентуално четврток би имала шанса да ставам доколку не се затвори анкетата. Но, досега не ставив бидејки консумираме повеќе лазањи, њоки, равиоли и макорони отколку шпагети :tmi:.

На Quuen, Ketchup, MilaP и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @vitamina Ајде ајде Витаминке, не чекај :D Инаку, која од која поубава слика, стрв да го фати човек :D

На Quuen, Ketchup, Babushka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Глад, не страв :) После ручек ја поставувам сликата, и додека го пишувам рецептот, на екран како последно мислење стои сликата од @dunika. Леле лиги ми течат. Озбилно се замислив дали да земам сладолед како десерт или да направам една таква карборара со шпагетите што ми останаа.

На dunika и Summerlover им се допаѓа ова.
  19. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    @Babushka стрв е, не страв:DРазлични зборови се, стрв е кога ти се пријадува нешто:smirk:

На Quuen, Babushka, Marossa и 2 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.527
    Допаѓања:
    251.584
    Јас секогаш гласам за она што мислам или знам дека е вкусно. Но за жал победува и она што е обично на вкус, а убаво на изглед. Сепак јадење е, и за победа мора да е вкусно. Кај сите натпревари со храна пресуден е вкусот, само на темава ми се чини не.
    Ете пробав победнички рецепт, не е важно кој, ама освен убав за око, вкусот сосема просечен.

Така за шпагетиве, планирав карбонара да правам и ставам, ама ете ме претркаа:envy::D.
    А за лазања имав и слика, ама ќе чекам прилика.
    Ако некој не изненади, карбонарата го имаат мојот глас, едноставни, а вкусни.

На Ketchup, MilaP, kjukli и 7 други им се допаѓа ова.