Гo прaвев oнoј сo мед. Сo штo дa ги лепaм фигурите? Кoлку време мoже дa стoе вo феижидер? Зoштo ми се крши,рoне, фoндaнoт? Сo кaкoв нoж дa јa сечaм тoртaтa- нaвлaжнет или сув? -_-
Јас правев за првпат од тој со мед и не ми се верува колку брзо и колку ибаво се медеше и се обликува. Колкувреме може да стои во фтижидер за повторно да се искористи. Знам дека треба да се загрее малку колку да се пушти пред употреба но колку долго може да стои. Фала
Zdravo feminki, jas redovno pravam torti i najomileni mi se onie so fondan,gi obozhuvam. Jas pred da go naucham receptot za fondan ii jas barav recepti na youtube, google...I na kraj se reshiv da kupam gotov (industriski) fondan, ne go plativ skapo..Koga pochnav da rabotam so nego, beshe teshko mene kolku i da priklavav sheker ili nisheste toj pak se lepeshe, nitu se razvlekuvashe nitu nishto samo raspukuvashe.. I sluchajno na forumov vidov recept za fondan so lokum i sheker vo prav no ne beshe tolku dobar. I nakraj reshiv da pojdam i da prasham vo nekoja slatkarnica, i tie mi kazhaja eden preubav recept i sekogash samo nego go koristam, a receptot e ovoj: - lokum so vkus na limon (toj e najubav); - nisheste (gustin) sostojkite se po potreba priprema: -lokumite gi mesite so raka i go dodavate gustinot ili nishesteto nema vrska,isto e i koga ke se dobie posakuvaniot rezultat,na chista masa stavash nisheste i mesish so raka, isto kako obichnoto testo...potoa od testoto razvlekuvash tenka kora. A vo vrska so boenjeto na fondanot mnogu podobra e tchnata boja..Jas sum prezadovolna od ovoj fondan i interesnoto e toa shto ima ist vkus kako fondanot na tortite od slatkarnicite..pozz i isprobajte go, predobar e
Ти благодарам. Сама одлучив да си ја правам тортата за 18 роденден бидејќи во слаткара ми бараат 2000 денари, а дома за 1000 денари ми излегува да ја направам и тортата и украсувањето. Ќе го правам фонданот со глицерин, се надевам дека ќе ми испадне како што сакам.
Сум го правела и тој но не бев задоволна колку од овој 1 желатин, 20 мл вода, 50 гр путер, 50 гр мед, 600 гр шеќер во прав Да набабри желатинот во вода 10 мин. Путерот и медот да зовријат, тргаш од оган и додаваш желатин. Додаваш шеќер и мешаш, постепено замедуваш дури дојде ко пластелин. Ако сакаш помош, совет било шо на оваа тема пиши ми пл, јас со ова работам Ова ми е најтазе
Ти благодарам, во сабота планирам да ја направам тортата и украсувањето ако ми затреба нешто ќе ти пишам во лп. Инаку прекрасно изгледаат мафините и другите торти кои ги имаш украсувано прегеска ги видов кога ја разлистував темата. Секоја чест.
da prasam nesto.na primer figurite,treba vo razni boi,cvekinja plavi zolti violetovi rozevi,listovi zeleni.i kako sega,dvois malku od fondanot stavas boja go mesis i pravis figura???
Да. Ќе си направиш топчиња од онолку бои колку ќе ти требаат, па од нив ќе си вадиш, месиш, обликуваш....
Најново дело од фонданот со мед, маргарин и желатин. Боите се во прав, ги мешав со малкуцка вода и ги вмесував во делче фондан.
Јас го оставам во најлонска кеса на собна температура, при работа малку се замесува и со самата топлина од дланките се опушта убаво. А ако правам фигури кои ми се за после некој ден потребни ги чувам во фриз, така праев со прасенцата и птиците од тортата погоре, а оној за обложување најдобро да е тазе и на торта не од фриз или фрижидер, веќе кажа Серафима за тоа. Месам на маса обложена со најлон од оние дебел прозирен и си попрсјувам со малку нишесте, исто ко со брашно при месење. Ако додавате бои а се во прав, прво разредете ги со малце вода и додајте во делче фондан, притоа додавајќи по потреба шеќер...
Vo sabota ke slavime rodenden na sinko, tortata resiv da ja pravam jas zasto ovde mi barat nad 100 evra. Tortata ke ja pravam pred toj den a fondanot ke go stavam utroto na rodendenot za da ne mi popusti ( neli taka velat stoejki popustal) ili ne? Sakav da prasam za kremata od puter da ja stavam odma koga ke ja zavrsam tortata i da stoi vo frizider ili dr.den pred ga go stavam fondanot? Dali ako fondanot go napravam vo cetvrtok vo sabota veke ke bide zdrven i nema da se raboti dobro? Ke go pravam predvreme zasto mi e prv pat pa da vidam kakov ke bide a i da gi napravam prvo figurite pa da ne gubam vreme na rodendenot i za niv. Inaku ke go pravam toj so med i puter. Samo na edno mesto procitav so 600gr. seker a na dr.so 900 gr, koj e tocniot recept? Pomagaj BuBaLe.
Женски јас имам купечки фондан..е сега ме интересира колку време стои свеж? Пример роденденот е на 15 јануари..кога треба да ја направам тортата?