Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    53,148
    Gender:
    Female
    Jas go cekam na Refi specijalitetot i uste nekoj dokolku stave a favorit @duffi mi e sega za sega :clap:
     
    Last edited: Oct 30, 2016
    PUPICA, Ketchup, duffi and 4 others like this.
  2. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,791
    Likes Received:
    145,333
    Како ,,не месар,, пилешко обожавам.
    Можам да го јадам на секаков начин.
    Мило ми е што ви се допадна темата. :)
     
    Doozy, Ketchup, kjukli and 4 others like this.
  3. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,253
    Likes Received:
    91,908
    Gender:
    Female
    Можно е и јас да ставам слика ама покасно,ручек пилешко ќе биде се надевам ќе биде фотогенично :D
     
    Ketchup, duffi, zhap4e and 2 others like this.
  4. mimiiiii

    mimiiiii Популарен член

    Joined:
    Jul 30, 2012
    Messages:
    2,893
    Likes Received:
    11,286
    Gender:
    Female
    Ќе ви се приклучам и јас за прв пат. Вчера правев да знаев за темава ќе го сликав од поубав агол:D . Ама гарантирам дека е вкусно.;)

    Пилешко во лимон сос
    14881185_10211350500546561_1771693758_o.jpg
    Состојки:
    -300 гр пилешко филе
    -изренадана кора од лимон
    -половина сок од лимон
    -1 кромид
    -1 пиперка
    -250 гр свежи шампињони
    -хопла
    -сенф, зачини,путер

    За прилог:
    -млади комири
    -сусам, зачини
    -кашкавал
    -половина чаша пиво
    Рецепт:Пилешко филе се сече на коцкички и се премачкува со сенф и зачини. Во меѓувреме во тава пржиме свежи печурки на путер со зачини и ги тргаме настрана. Пилешкото го пржиме со кромид и една сецкана пиперка, и додаваме чаша вода откако ќе се испржи за да омекне месото, кога ќе се издинста ги додаваме печурките и рендаме кора од лимон и сок од половина лимон, се промешува и се додава зачин (јас ставам провансалска мешавина омилен ми е). Потоа се додава хоплата да проврие и да ја добие густината.
    • За прилог, млади компири, прво се варат (не се лупат), па во тава премачкана со путер се сечат на колца, се зачинуваат јас им ставам сусам и рендан кашкавал и се печат во рерна и при крај се додава пола чаша пиво за да бидат покрцкави.
     
    Acka22, Babushka, naturally and 60 others like this.
  5. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,313
    Gender:
    Female
    За да поматам сметки малку, решив да се приклучам и јас, иако деновиве немав кога да спремам пилешко. Ама затоа архивата е полна со слики, па, можам да учествувам. :D

    Пилешко на мој начин: Пилешки прсти

    Потребно е (за двајца):
    • околу 300 g пилешки стек (свеж или замрзнат, сеедно)
    • презла
    • 1 јајце
    • сусам
    • брашно
    • зачини (сол, бибер, црвен пипер, оригано)
    Пилешкиот стек се сецка на тенки, околу еден прст, резанки. Ако е замрзнат - уште подобро, иако ќе се помачите малку со сечењето. Потоа се посолува и се наросува црн бибер. Во три длабоки чинивчиња ставаме брашно со црвен пипер и оригано, јајцето размешано и презлата измешана со сусамот. Прво ги валкаме прстите во брашното со црвен пипер и оригано, потоа во јајцето, па во презлата со сусам. Откако ќе ги средиме сите, во тавче на средна температура се пржат. Јас ги пржам во маслиново масло и ставам колку да се покрие дното на тавчето. Не ги давам во масло. А и не впиваат толку многу како што е вообичаено со похованиците. Откако ќе заруменат, ги вадам на чинија обложена со кујнски брисач. Однадвор се крцкави, а внатре се меки и сочни, што е реткост за стек во кој било облик. (y)

    За сосови:
    • мајонез
    • 1 кисела павлака
    • краставица (сега дури може и од туршија)
    • сенф
    • мед
    За едниот сос во длабоко чинивче се истура киселата павлака, се става мајонез за вкус и по вкус и ситно се сецка краставица. Другиот сос не го обожавам многу, па не го ни правам, ама еве нека стои како предлог - се меша сенф со една лажичка мед и се додава малку бибер.

    За прилог - помфрит. Обично купувам бланширан, во ќеса замрзнат, па го пржам, го посолувам и му наросувам оригано понекогаш.

    Со пиво, за со филм или утакмица - петка!

    14918796_10210100620169219_1956231273731824892_o.jpg
    Добар апетит! :)
     
    Acka22, Coachella, Babushka and 69 others like this.
  6. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,310
    Likes Received:
    259,462
    И јас денес пилешко за ручек. Случајно. Ќе сликнам после, колку да учествувам.
    Ми се допаѓа темата.
     
    Ketchup, Summerlover, joy1 and 2 others like this.
  7. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,791
    Likes Received:
    323,763
    Pohovani krilca.
    Krckavi
    image-0-02-05-af4424bf1244de73110e104cfc290f198b6ec48c80efb7bb42a299132566fb75-V-1024x1820.jpg
    Krilcata svareni.
    valkani vo jajce,pa vo prezla,susam i vegeta i malku crven piper.
    Garnir pomfrit i tartar sos.
     
    Acka22, Coachella, Babushka and 59 others like this.
  8. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Joined:
    May 14, 2012
    Messages:
    5,860
    Likes Received:
    32,475
    Gender:
    Female
    Супер тема, убави јадења до сега фаворот ми е @mimiiiii :)
     
  9. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Кoпaни сoс oриз, клaсикa.
    Се зaпржувa крoмид, пиперкa, дoмaт и oризoт нa крaј сo зaчини -сoл, вегетa, бибер. Се дoдaвaaт свaрените кoпaни и се пече вo рернa. Кoлку дa ме имa.
    PicsArt_10-30-03.16.40.jpg
     
    Acka22, Babushka, Peppermint and 49 others like this.
  10. Giovanna

    Giovanna Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    2,041
    Likes Received:
    10,449
    Море море, сите во недела пилешко ручаме :D

    Од мене денес Пилешки стапчиња со пиво и суви зачински билки

    Три поголеми свежи пилешки стекови се потопуваат во млеко (од прилика 150-200 мл) и се оставаат во фрижидер да отстојат преку ноќ.

    Месото се вади од млекото. Воедно се забележува дека дел од млекото е впиено. Се става на даска за чукање, се посолува малку од двете страни и се покрива со проѕирна фолија за да не прска. Откако малку ќе се исчука стекот, се вади фолијата и се сече на средно големи стапчиња.
    На загреана тава се растопува маслиново и путер и се ставаат пилешките стапчиња да се пржат на средна до умерено јака температура. Се додава бибер по желба и две мали лажички вегета. Откако ќе испари водата од месото веднаш се додава 200 мл светло пиво, две лажички сушена жалфија, една лажичка сушена мајчина душица и неколку ливчиња сув ловоров лист. Се покрива со капак и се остава да се динста на тивко.
    Откако ќе испари течноста, месото се остава кратко да се запржи колку да зарумени и се трга настрана. Пилешкото брзо се препржува, а во овој случај и сушените зачини може да изгорат па да горчат, затоа треба да се внимава.

    Останатиот прилог во чинијата: печени компири, моркови и пашканат, салата од марула, маслинки и сос од сенф, јогурт, лимон, маслиново и сол којшто се става во пообилна количина под месото и врз салатата.
    Бујрум.

    14877794_10154283089832600_2052586412_n11111.jpg
     
    Acka22, Babushka, Peppermint and 60 others like this.
  11. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,253
    Likes Received:
    91,908
    Gender:
    Female
    Печено пиле со компир и кромид

    Најпрво убаво се премачкува цело пиле со сенф,вегета,сол и масло и се остава 2 часа во фрижидер.
    Потребно е околу 1кг компир сечен на поголеми парчиња неколку главици кромид.
    Тавичката се премачкува со зејтин и се става сол,се реди кромид сецкан на кругчиња и се става пилето врз нив.Од страна се редат компирите кои претходно се зачинети со малку кари,црвен пипер и црн бибер,сол и малку масло.
    Се пече околу 45минути со капак или фолија па кога месото и компирот ќе се веќе сварени се остава уште 20мин да се пече за да зарумени.
    Јас го печев подолго без фолија за да крцка :D

    Скршив мраз за прв пат и јас во темата :lol:
    20161030_164812.jpg
     
  12. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    И мене ме нема на насловна. Ко да везените венчаници кои ги носи Ирина Шајк се побитни од мојата крем салата во палачинки. Бог да чува.
     
  13. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,791
    Likes Received:
    323,763
    Pa sto ne kaza strajk da digneme..bar nie sme 64 na broj,kvorum ima.
     
    Tajnaotrovna, MilaP, PUPICA and 5 others like this.
  14. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Се' со кавги кај мене мора да биде, така излегува. Нејќум. Достоинствено ќе игнорирам. Нека им служи на чест.
    :D
     
  15. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    А бе убав да си треба... :| На Кукла994, вифи-то па, скроз се заборави. :|
     
  16. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Ај јас, ами кукла убава е па пак ете :D
     
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    и мене ми мањкаше тоа. Да не не ја виделе во шминкине. :|
     
  18. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    И што излезе од муабетов, сите убави само јас не (facepalm):D
     
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    муабетот требаше да се задржи на Иринчено и неубавите венчаници, уствари..за се друго,не одговарам. Под дејство на апови сум.:D
     
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,310
    Likes Received:
    259,462
    [​IMG]

    Пилешко со ориз и зеленчук
    Се сецка стекот. се запржува со кромид, пиперка, па се додава целер и брокула. Може и морков.
    Потоа се додава оризот и вода.
    Од зачини, месото го пржев со кари и куркума и сол.
    Едноставно, брзо и вкусно.

    Еве уште една слика[​IMG]