ТЕМА: Интернет тролови

Мислење 04 Сеп 2010, 02:36

Во последно време се појавија тролови на форумот, па чувствувам потреба да појаснам што е тоа интернет трол и како да се однесувате кон нив.

Дефиниција
На интернет, трол е некој којшто испраќа провокативни, нерелевантни или оф-топик пораки во онлајн заедница, како онлајн форум за дискусија, чет соба или блог, со основна цел да испровоцира силна емотивна реакција кај останатите корисници или да го наруши нормалниот тек на дискусијата.

За остварување на својата цел, тролот се служи со лаги, инсинуации, манипулации и сл.

Како да го победите во дискусијата?
Не можете да победите трол! Колку и да се силни вашите аргументи, тој нема да го промени својот став и ќе продолжи да ве провоцира, обидувајќи се да ве дискредитира на секој можен начин. Тролот нема да ја напушти дискусијата и секогаш ќе се обидува да одговори последен. Негова мисија е да ја уништи темата и да предизвика контроверзност во заедницата.

Основно правило: Не ги хранете троловите!

Со секој ваш одговор и реакција на мислењата на тролот, вие всушност му помагате да ја оствари неговата цел. Единствен начин за справување со троловите е да ги игнорирате. Кога ќе забележите трол, едноставно игнорирајте го и не одговарајте. Не му се спротивставувајте, не го навредувајте, не му велете дека е трол... Продолжете со дискусијата како ништо да не било.
bilkata
Администратор

89511
Мислења: 318
Зачленет: 04 Окт 2008, 19:38

Мислење 04 Сеп 2010, 02:40

Да да ... и јас тоа заприметив..нон стоп личноста сака да коментира последна,провоцира,манипулира...Само незнаев дека вака се нарекуваат :wasntme:
Само игнор!
viki44e

Жолто цветче

979996
Мислења: 1997
Зачленет: 17 Мај 2010, 21:09
Локација: *On a pool party*
Some people come into our lives and quickly go.Some stay for a while and leave footprints on our hearts.And we are never,ever the same...

Слика Слика

Мислење 04 Сеп 2010, 03:02

ехе, такви како симона а, и компанија се почесто се појавуваат на форумов :devil: од проста причина што немаат што да праат, па ајде ке дојдат да мавнат некој трол на фемина...едонставно, не ги рецкајте ни 2%... само пријава и чао пријатно!колку повеќе им обрнуваме внимание, толку повеќе ќе тропаат на странава |(
ludoto19

Жолто цветче

51484171
Мислења: 4072
Зачленет: 01 Мар 2010, 05:05
Локација: South Park,во кревет со Butters :)))))))
I'd Rather Go Naked Than Wear Fur

Мислење 04 Сеп 2010, 10:40

Да ги игнорираме е најпаметно, ама некогаш човек просто не може да се воздржи.
Сепак мислам дека е најдобро да го прифатиме советот на Билката и да не влетуваме во расправии со троловите, бидејќи на тој начин само им помагаме да го остварат она што го сакаат. Тие се регистрирале со цел што повеќе да не изнервираат, испровоцираат, и кога ние им враќаме со исто, тие уживаат во победата.
Значи штом се појави некој таков, наше е да го пријавиме а понатаму Билката нека си тера работа. Единствено што не ми се допаѓа е што темите се заклучуваат. Тоа не е во ред. Нека се избришат мислењата што се оф топик, троловите нека се банираат, а темата не мора да се заклучува. Веќе загубивме многу убави теми, и јас мислам дека треба да бидат отклучени. Поздрав :hai:
Unfaithful18

Жолто цветче

413115
Мислења: 1936
Зачленет: 11 Јан 2010, 15:57
Паметната жена постапува со мажот како ковачот со железото: прво добро го загрева, а потоа по свој вкус го обликува

Мислење 04 Сеп 2010, 12:23

Се согласувам со мислењето на Unfaithful18,не треба да се заклучуваат темите,туку да се избришат мислењата на т.н.интернет тролови.Еве темата Врска со повозрасен ми се допагаше и баш може да се дискутира на таа тема.Вистина е дека темата е хаос во последно време,но сметам дека треба да се избришат тие мислења и да си остане темата.Форумот е за дискусии и кажување на мислење не е за препукување на луѓе кои немаат попаметна работа.Навистина претераа во последно време.Ме чуди што е интересно во тоа да се нарушува добрата атмосфера во форумот и да се измислуваат приказни од шпански серии.Навистина има многу несозреани и глупи личности.
aNy-to

Жолто цветче

308257
Мислења: 1043
Зачленет: 21 Јул 2010, 16:02
For the world you are somebody, but for somebody you are the world...

Мислење 04 Сеп 2010, 13:17

Па на кој форум ги нема троловите?!
Тоа ти се некои исфрустрирани ликови, што веројатно реалноста не ја сфаќаат баш како што треба, па зачленување на форуми и замарање на членовите им е единствен начин за комуникација и разонода.
Кога се зачленив на Фемина форумот, воопшто не ги приметував, не ги ни имаше мислам. Ама со текот на времето се повеќе и повеќе никнуваат, како да немаат попаметна работа.
И ние како жени нормално, избувливи , наместо на ја смириме ситуацијата ги “храниме“троловите. Ама тоа е, од кај да знаеме ние какви луѓе се кријат зад секое корисничко име!
А тоа за темите да, жално е што заради нив престанува некоја добра дискусија. Единствено тоа може да се измени.
starfish

Жолто цветче

76331638
Мислења: 4095
Зачленет: 31 Јан 2010, 23:50
Слика

Hiljadu necijih srecnih casaka bice kao ovaj, ali ovaj nikada više.
Hiljadu tudjih ljubavi bice kao ova, ali ova nikada više.
Nikada: jedina konacnost.

Мислење 04 Сеп 2010, 13:24

Браво Билке за темава....
Навистина овие неколку "никови", личности, потсетуваа еден на друг , баш поради овие "тролски" особини :lol: И навистина ме нервираат вакви работи, иако се трудам да се исконтролирам, сепак ми е мака дека се уништуваат темите, многу теми останаа уништени, како "на кој мобилен оператор сте претплатник", се изгуби вистинската смисла на темите.... се надевам се ќе се среди во скоро време :hai:
didija

Сино цветче

6130
Мислења: 222
Зачленет: 12 Јан 2010, 14:15

Мислење 05 Сеп 2010, 02:41

Билке ќе ве молам преверете го тролот maijana.g, изгледа е martina-srcus. Фала однапред.
Lolipop23

Жолто цветче

682599
Мислења: 1272
Зачленет: 21 Мар 2010, 15:11
Слика

Far away there in the sunshine are my highest aspirations. I may not reach them, but I can look up and see their beauty, believe in them, and try to follow where they lead.

Мислење 05 Сеп 2010, 02:56

Lolipop23 напиша:Билке ќе ве молам преверете го тролот maijana.g, изгледа е martina-srcus. Фала однапред.

И мене така ми изгледа, нов секс гуру :D
Offspring

Црвено цветче

78594259
Мислења: 5669
Зачленет: 14 Јун 2010, 14:20
Сакаш било каде, ама и таму нема место...

Мислење 05 Сеп 2010, 03:48

Ај ве молам, проверете дали е Мартина тоа. А и да не е банирајте ја, го ремети форумот. |(
Offspring

Црвено цветче

78594259
Мислења: 5669
Зачленет: 14 Јун 2010, 14:20
Сакаш било каде, ама и таму нема место...

Врати се на За форумот

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter