ТЕМА: Епилепсија

Мислење 04 Јул 2010, 22:56

Ја отворив темава,бидејќи немаше,а не е ни лошо да споделиме и такви искуства.
Значи ова е мојата сторија за епилепсија
-Пред едно 7 години,така свежо утро,со малку сонце. Летен ден. Се збираме сите и ќе одиме по свидетелства. Одлична ученичка и ме дотераа,со нова облека заради петките. Не успеав да стигнам до школото. Така во куп зберени мене ми се слоши наеднаш,добив напад,ми се замати и почнав да барам место да седам. Понатаму не се сеќавам што било. Од терасата целата ситуација ја следела баба ми. И плачејќи ме однесе дома. Веќе се свестив,ама сигурно имало поминато едно 20 мин.
Ме носеа по болници,ама ништо не кажаа поконкретно,како во пубертет сум била и затоа така.
Следната година,истата дата,одиме на пазар со мајка ми. Ми се деси истото,само што сега се слушав додека бев во т.н.кома,а не можев да одговорам.Мама и сестра ми плачеа,ги слушав и ми течеа солзи,оти не можев да кажам дека сум добро. Траеше едно пола саат. Имав два напади. После долго одење по болници,по снимања,по свашта ми утврдија епилепсија.Лековите кои ми ги дадоа ги пијам сеуште. Ама јас никако не можам да сватам како може да сум болна од епилепсија,кога тие напади ми се случиле само два пати во животот. На контрола одам сеуште,се е во ред со мене,само крвта покажува дека мене ми фали тој лек. А што е најчудно,сум заборавала да ги пијам лековите и по една недела,а морав двапати дневно,тогаш мене не ми е ништо.

Имате таков случај за епилепсија,може вие имате епилепсија,напишете овде...
katka-slatka

Сино цветче

2813
Мислења: 296
Зачленет: 15 Мај 2010, 01:42
Ако можеш да гледаш на минатото без жал,а на иднината без страв,тогаш се наоѓаш на вистинскиот пат.

Мислење 06 Јул 2010, 00:40

^ Значи немам мнооооогу познавања од темава, ама знам дека не треба да избегнуваш да ги пиеш лековите и дека баш тие лекови ги спречуваат нападите. Познавам луѓе кои имаат епилепсија (едната ми беше професорка) и скроз нормално функционира жената, нормално со редовно пиење на лековите.
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Мислење 06 Јул 2010, 11:48

Ми се случи (фала богу) само еднаш. Беше тоа пред некои 5 години кога со другарки возевме ролерки, беше лето. Се сеќавам дека возевме брзо, наеднаш јас сум паднала, сум почнала да се тресам и ми излегувала пена од устата. На ништо не се сеќавам. За среќа луѓето што живееа во близина излегоа, ми мавале шамари, ме плискале со вода, но најбитно е што ми го држеле јазикот да не го голтнам. Кога се освестив веќе бев во болница и ми ја боцкаа левата рака за инфузија. Зошто сум се онесвестила - никој не знаеше да ми каже. Претпоставуваа дека јакото сонце и мојата замореност придонеле за тоа. Лежев 5-6 дена во болница нон стоп примајќи инфузии. Другарките? - Отидоа на бајачки :lol: Не, најсериозно отидоа, затоа што биле до смрт исплашени. Мислеле дека сум умрела, сум била бледа како крпа! Од тогаш да чукнам во дрво ми се нема случено такво нешто и внимавам да не билам изложена на сонце толку време.
OrdinaryGirl

Жолто цветче

411234
Мислења: 1453
Зачленет: 05 Фев 2010, 00:55
Локација: Скопје
just an ordinary girl.

Мислење 13 Јул 2010, 17:29

Zdravo jas imam kerka koja e rodena zdrava ,glava drzese od bebe,se podigase,prozbore na 6 meseci.Na 7.5 meseci od vakcinata polio di te per dobi napad i hitno zaminavme za skopje kade i stavija dijagnoza cerebralna paraliza i epilepsija.Od togas na sekoi 6 meseci dobivase napadi i za 5 god.vozrast ona ima dobieno okolu 30 pati.1 god e pokriena so lekovi i fala mu na boga dobra e no kasni so razvojot.
sofce

Фем почетничка

53
Мислења: 23
Зачленет: 30 Ное 2009, 10:16

Мислење 13 Јул 2010, 17:42

Моето куче имаше напади на епилепсија .. не можев да ја гледам , ми се кинеше душата . Едно сабајле пред неколку години и се случи , почна да се тресе и пена да и излага од уста.. Некако ја смириа моите и додека ја однесоа на ветеринар , по пат уште три пати имаше . Нападите биле од многу возбуди и промени , а тогаш бев на одмор со моите , па само татко ми се врати па јас со другите .. и за кратко време многу возбуди . Моите и даваа некои апчиња од кои беше како пијана , не можеше да се качи на кревет и се удираше во масата.Одтогаш ги снема тие напади , и фала му на Господ што веќе ги нема . Ако беше за кучето нели .. Зошто само за тој случај знам :?:
* Се извинувам ако не е за овде овој случај :)
Dushica-sk

Жолто цветче

22481420
Мислења: 4769
Зачленет: 12 Јан 2010, 19:03
Don't be pushed by your problems. Be led by your dreams.

Мислење 13 Јул 2010, 18:06

Од она што јас го знам, со редовно примање на терапија може да се спречат тие напади. Порано немало соодветна терапија и често се случувало луѓе по улици да паѓаат . Само треба да се најде соодветната терапија и редовно да се прима. Имам пријател кој има епилепсија, јас не ни знаев дека ја има таа болест, нападите ги контролира со терапијата и нормално си функционира без страв да не падне некаде.
irenna

Жолто цветче

13481507
Мислења: 2547
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 05 Ное 2010, 19:20

jas imam epilepsija veke 3godini dosega imav samo 1 napad...no pred nekolku meseci namerno ja prepustiv terapijata.zemav alkohol...utredenta pocnaa gr4evi na cela moja leva strana...od togas mi jas smenija terapijata poveke pati no nema podobruvanje...imam gr4evi..srav mi e da se setam sama mislam deka vo sekoj moment ke padnam ako me fane grc..mnogu sum tazna...ete kako moze samo edna caska alkohol da ti go promeni celiot zivot... :(

Потсетување од модератор

Ве молиме пишувајте на кирилица. Ако не знаете како, прочитајте овде.
milena000

Фем почетничка

00
Мислења: 1
Зачленет: 05 Ное 2010, 19:10

Мислење 07 Ное 2010, 17:49

milena000 напиша:jas imam epilepsija veke 3godini dosega imav samo 1 napad...no pred nekolku meseci namerno ja prepustiv terapijata.zemav alkohol...utredenta pocnaa gr4evi na cela moja leva strana...od togas mi jas smenija terapijata poveke pati no nema podobruvanje...imam gr4evi..srav mi e da se setam sama mislam deka vo sekoj moment ke padnam ako me fane grc..mnogu sum tazna...ete kako moze samo edna caska alkohol da ti go promeni celiot zivot... :(

Алкохол никако... Со алкохол само предизвикуваш побрзо да имаш напад...Знам од искуство ама не од мое, на татко ми. Неколку години има епилепсија, јас си знам како ми е кога ќе знам дека пиел негде... :worried:

Страшно искуство, многу време ми требало додека да се помирам со болеста и да научам како да се однесувам додека тој имал напади. :( Незнам колку често имате напади ама за да немате најдобро е постојано да ја примате терапијата... Не сум лекар но ви кажувам од поинакво искуство бидејќи татко ми долго време не ја прима и кога има напади му даваме диезапам за да се смири...
Soncenka

Фем почетничка

20
Мислења: 18
Зачленет: 15 Окт 2010, 15:19

Мислење 26 Ное 2010, 18:39

Дали би можела јогата да и помогне на една моја другарка која има епилепсија?
GirlLove

Сино цветче

6735
Мислења: 315
Зачленет: 04 Јан 2010, 15:03
Слика

Мислење 12 Апр 2011, 02:36

Болеста која ја мразам од дното на мојата душа :( :( Знам многу многу информации за епилепсија и секој кој го интересира нешто нека повели да ме праша, што конкретно го интересира па ќе му напишам.
ana-banana

Зелено цветче

333456
Мислења: 868
Зачленет: 27 Јан 2011, 02:17
Слика

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 15 гости

Site Meter