ТЕМА: Контактни леќи или очила?

Мислење 05 Фев 2012, 00:51

Јас сепак сум за очила, а имам искуство со двете. леќите повеќе ги заморуваат очите, ги сушат. Очилата лошо е што имаат оквир кој го ограничува видикот.
Со леќи не се намалува ниту стагнира диоптерот. Мене ми се покачи за повеќе од +1. Дури носев очила ми беше -2,50 , а после леќите ми дојде до -3,75. Сега сум пак на очила и не се покачил.
marama

Жолто цветче

970110485
Мислења: 2752
Зачленет: 20 Апр 2010, 18:04
Локација: во плакарот од соништата
„Нам уште убавината ни остана, но на пат сме и неа да ја ставиме под стечај. Време е да ја наостриме и да ја претвориме во погубно оружје“
Горан Трајковски - Мизар

Мислење 16 Фев 2012, 09:04

zdr devojki, kako prvo se izvinuvam za fontot no ne saka nikako da se smeni. Imam edno prasanje do tie sto nosat leki. Listajki niz temava procitav edno mislenje deka diopterot na lekite mora da bide pogolem od onoj na naocarite.zosto? Jas samo sto naracav leki , meki se, no diopterot na lekite mi e ist kako onoj na naocarite. Da ne me zeznaa?ke moze da kaze nekoj sto znae?
nice.girl9090

Сино цветче

41151
Мислења: 237
Зачленет: 21 Јун 2010, 20:18

Мислење 16 Фев 2012, 10:31

nice.girl9090 напиша:zdr devojki, kako prvo se izvinuvam za fontot no ne saka nikako da se smeni. Imam edno prasanje do tie sto nosat leki. Listajki niz temava procitav edno mislenje deka diopterot na lekite mora da bide pogolem od onoj na naocarite.zosto? Jas samo sto naracav leki , meki se, no diopterot na lekite mi e ist kako onoj na naocarite. Da ne me zeznaa?ke moze da kaze nekoj sto znae?

Не е точно тоа, мојот диоптер на меки леќи е помал од тие на очилата. Се е индивидуално, уживкај си, ако така ти кажале на офтамолог, за тебе е така соодветно.
aprokovic

Бело цветче

37110
Мислења: 65
Зачленет: 19 Ное 2010, 05:54

Мислење 17 Фев 2012, 23:50

Мене ми стигнаа леќите,треба деновиве да одам да ги земам (затоа што во друг град ги порачав).

Леле страв ме фаќа. :tmi:
Си мислам да не не' ги навикнам,да не ми сметаат многу.
Како ќе ги вадам/ставам. :worried:
Па и диоптерот ми го сменија (ќе биде две во едно)

Скриен текст: покажи
Паничар сум невиден. :envy:
Look

Зелено цветче

747539
Мислења: 883
Зачленет: 25 Јун 2011, 22:13
Локација: Кај кругон спроти поштана...
Не прави го она што во човекот алчноста ја буди!
Заклучив дека не ме разочаруваат луѓето,туку моите големи очекувања од тие мали луѓе!
Слика

Мислење 18 Фев 2012, 00:11

контакните леќи се многу тешки за носење.
и ако лесно изгледа.
doktor-andrej

Фем почетничка

10
Мислења: 10
Зачленет: 17 Фев 2012, 23:55

Мислење 18 Фев 2012, 00:14

Е сега уште ова ми фалеше.. :sweat:
Look

Зелено цветче

747539
Мислења: 883
Зачленет: 25 Јун 2011, 22:13
Локација: Кај кругон спроти поштана...
Не прави го она што во човекот алчноста ја буди!
Заклучив дека не ме разочаруваат луѓето,туку моите големи очекувања од тие мали луѓе!
Слика

Мислење 18 Фев 2012, 00:14

Look напиша:Мене ми стигнаа леќите,треба деновиве да одам да ги земам (затоа што во друг град ги порачав).

Леле страв ме фаќа. :tmi:
Си мислам да не не' ги навикнам,да не ми сметаат многу.
Како ќе ги вадам/ставам. :worried:
Па и диоптерот ми го сменија (ќе биде две во едно)

Скриен текст: покажи
Паничар сум невиден. :envy:

Не се секирај! Нема потреба од паника.Макар што комплетно те разбирам и јас се чувствував исто како тебе.Кога отидов да ми ги стават леќите за прв пат, докторката цел час се мачеше со мене зошто постојано неконтролирано трепкав.Но, тоа се работи кои лесно се надминуваат...
Денес, после толку време, можам да ги извадам и да ги ставам леќите и без огледало.
Опушти се.Набрзо ке си викаш- како сум можела да живеам без нив?
Lola-M

Сино цветче

184112
Мислења: 283
Зачленет: 16 Ное 2011, 22:56

Мислење 18 Фев 2012, 13:39

doktor-andrej напиша:контакните леќи се многу тешки за носење.
и ако лесно изгледа.

Од каде знаеш? Си носел?
Ако не си носел, некој ти кажал?
Од каде инфомрацијава?

Е многу се нервирам кога некој ќе напише нешто, без никаков аргумент, факт или од искуство.
Ако не знаеш не пишувај, или ако веќе пишуваш објасни.
А не вака, страв се ствара кај девојки што не носеле до сега, се заплашуваат.
Бог да чува!

Значи Look, ич да не се плашиш.
Првата недела додек да се навикне окото ќе ти биде малку чудно. После тоа гајле нема да имаш, не се ни чувстуваат.
За вадење и ставање е прелесно, ќе ти објасни докторот убаво и полека, ќе пробаш пред него неколку пати и ќе ти укаже ако правиш нешто како што не треба. После ќе ти стане рутина.
Верувај ми, носам леќи 7 години, знам што зборувам.
Ако нешто плус сакаш да знаеш, слободно прашај си. :)
starfish

Жолто цветче

76331638
Мислења: 4095
Зачленет: 31 Јан 2010, 23:50
Слика

Hiljadu necijih srecnih casaka bice kao ovaj, ali ovaj nikada više.
Hiljadu tudjih ljubavi bice kao ova, ali ova nikada više.
Nikada: jedina konacnost.

Мислење 18 Фев 2012, 13:50

Мене вчера ми стигнаа леќите. Земав пробни што траат 3 месеци, па ако ми пријаат, ќе земам трајни.
Сестра ми веќе неколку години носи леќи и синоќа ме учеше како да ги ставам и да ги вадам.
Циркузи бев :tmi:
Окото рефлексно ми трепкаше постојано, и не и дозволуваше на леќата да се залепи за зеницата.
Сестра ми ми рече дека ќе се научам со тек на време да го контролирам рефлексот и без проблем ќе ги ставам. Се препотив додека ги ставив и после некако ми беше чудно... За вадење ми беше полесно.
Исто ми кажа дека некогаш може помеѓу зеницата и леќата да има воздух, па да ме глоцка и ќе треба да ја извадам, па пак да ја ставам.
И бара многу хигиена :!:
Вака како за почеток ми изгледа премногу комплицирано, ама веројатно ќе се навикнам. :?:
Цело време си викав: Ах, златни наочари...
AnaKarenina

Жолто цветче

39163137
Мислења: 1185
Зачленет: 06 Окт 2011, 22:16
Локација: Скопје
Слика

Мислење 18 Фев 2012, 17:57

Јас само што си купив леќи и едвај ги ставам и вадам :D ..но кога и да е ке се навикнам. Инаку сакам нешто да ве прашам тие што носите. Знам деке леките се чуваат во специјален раствор , но во оптиката кај што ги земав ми кажаа да користам и физиолошки раствор. Може со него да ги мијам леките пред да ги ставам и вадам??? Исто така кога ми ги ставаше оптичарката супер гледав а кога ги ставив јас дома некако ко да не гледав исто а не ми сметаше воопшто во око. Дали тоа може да значи дека не ми е наместена убаво, или ако не ми е добро наместена ке ме грепка во око??? Ај ве молам одговорете ми :D
lav4ence.e.e

Бело цветче

1544
Мислења: 99
Зачленет: 12 Јул 2010, 17:09

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 17 гости

Site Meter