ТЕМА: Сипаница кај возрасни

Мислење 06 Јан 2012, 15:48

Здраво дечки,

Фатив голема сипаница пред неколку дена.
Имам многу осип, се мачкам со течна пудра...
Ме интересира дали некој од вас ја прележал како возрасен и за колку време поминува?
Докторката ми кажа за 7 дена...
На кој начин ќе паднат сипаниците, бидејќи сега се како красти, ќе се повлечат или треба да се исушат и да паднат?
Многу ми е страв бидејќи викаат дека од оваа сипаница може да останат и лузни,
а јас имам многу осип... :(
mia005

Фем почетничка

00
Мислења: 10
Зачленет: 05 Авг 2010, 21:53

Мислење 06 Јан 2012, 16:40

mia005 напиша:Здраво дечки,

Фатив голема сипаница пред неколку дена.
Имам многу осип, се мачкам со течна пудра...
Ме интересира дали некој од вас ја прележал како возрасен и за колку време поминува?
Докторката ми кажа за 7 дена...
На кој начин ќе паднат сипаниците, бидејќи сега се како красти, ќе се повлечат или треба да се исушат и да паднат?
Многу ми е страв бидејќи викаат дека од оваа сипаница може да останат и лузни,
а јас имам многу осип... :(

Јас ги прелегав во средно а сопругот сега, пред еден месец заедно со децата :)
Како ке се развива болеста зависи од организмот, колку ти е јак имунитетот и сл. Нему докторот му препиша едни таблетки, Ацикловир мислам дека се викаа поради годините нели. На децата ништо не дававме, само мачкање со пудра. Девојчето ми имаше 10тина бубулчиња по телото и се исфрли за 48 часа додека синчето беше мнооогу исфрлено и цела недела му излегуваа. И сопругот беше бајаги исфрлен. Важен момент е лежење ама малиот не се смирува ни кога спие па си виде мака. Немој да ги чешаш брунчињата бидејки само во тој случај остануваат лузни. Исто така се сеќавам моите баби ме учеа да не се капам дури не се засушат крастите додека педијатарот во Систина ми кажа да си ги туширам децата, врска немало :^) Ке поминат за 7-14 дена, пак ке кажам зависно од организмот :hug:
Shana

Зелено цветче

12481049
Мислења: 749
Зачленет: 27 Јан 2011, 17:03
Локација: Дома
I'm not weird, I'm gifted.

Lord, grant me the strenght to change the things I can, courage to accept the things I can't and the wisdom to know the difference.

Мислење 06 Јан 2012, 17:22

Ти благодарам многу на одговорот.
Мене првите 36 часа ми излегуваа нови, сега веќе не а не ме ни чешаат,
ама докторката ми кажа дека ќе се смират па пак ќе почнат да излегуваат.
Ацикловир иде само на рецепта или може и без?
Јас прееска и се јавив на докторката, да ја прашам да ми даде и некој антибиотици,
ми рече дека не треба, ама јас не сум баш сигурна бидејќи и грлото ме боли што таа исто така смета дека е од сипаниците...
mia005

Фем почетничка

00

Мислење 06 Јан 2012, 18:58

Пред еден месец ќерка ми фати сипаници (има 5 год.) и баш како за беља пиеше сируп антибиотик (Макропен), беше настината. Само што и` се појавија сипаниците д-рката рече да и давам сируп уште тој ден и да и` го прекинам, затоа што не требало да се пијат антибиотици кога се прележуваат сипаници.
Инаку ќерка ми се исфрли за еден ден, утрото ги приметив, а до вечерта целата беше иссипана. Само со течна пудра ја мачкав, 3-4 пати дневно, а бањање за една недела (после 7-8 дена, така ми рече д-рката) , тогаш вече раничките се засушени и може да се мокри телото...инаку ми препорачаа да ја избањам со калиум перманганат кристали (ги има во секоја аптека).
Немој да се чешаш и да ги корнеш брунките, сами ќе си паднат.
Па, со помин. :)
lolyta777

Жолто цветче

37115305
Мислења: 1592
Зачленет: 12 Јан 2011, 20:54
Слика
Слика

Мислење 06 Јан 2012, 19:53

Ти благодарам Лолита. И мене ми препиша докторката калиум перманганат, со тоа се бањам, морам бидејќи имам и во косата.
Се надевам дека нема повеќе да се исфрлам, да почнат да се чистат.
Не се чешам, ме чешаа до вчера, сега ретко од време на време, ама секако не се чешам.
Само сакам да поминат што побрзо...
mia005

Фем почетничка

00

Мислење 25 Јан 2012, 23:11

mia005 напиша:Ти благодарам Лолита. И мене ми препиша докторката калиум перманганат, со тоа се бањам, морам бидејќи имам и во косата.
Се надевам дека нема повеќе да се исфрлам, да почнат да се чистат.
Не се чешам, ме чешаа до вчера, сега ретко од време на време, ама секако не се чешам.
Само сакам да поминат што побрзо...

Миа како е дали ти поминаа сипаниците? Мене после 4 дена температура и треска ме исфрли ;( . И уште ме исфрла ептен сум страшна. За колку време ти помина, и дали ти се исчисти се, се надевам нема да останат белези страв ми е лицето ми е цело источкано. И јас пиев антибиотици пошо прво грлото ме болеше, ама тоа било од сипаниците и малку кашлам. Матичната моја се консултираше и со специјалист и ми рече да тргнам антибиотици, а да пијам витамин Ц и Бкомплекс. Ако ме чеша ми рече да пијам лоратадин.
Едит:Температура имам од неделата и тоа се качи на 39 и спаѓа до 38, а ми излегоа првите сипаници вчера.
ana-banana

Зелено цветче

333456
Мислења: 868
Зачленет: 27 Јан 2011, 02:17
Слика

Мислење 25 Јан 2012, 23:23

Ако не ги чепкаш, нема да ти останат белези. Кога те чешаат, мачкај се со течната пудра. Лоратин е против алергии и врска нема со вирусов, незнам зошто ти го дале...
Shana

Зелено цветче

12481049
Мислења: 749
Зачленет: 27 Јан 2011, 17:03
Локација: Дома
I'm not weird, I'm gifted.

Lord, grant me the strenght to change the things I can, courage to accept the things I can't and the wisdom to know the difference.

Мислење 25 Јан 2012, 23:34

Леле јас имав одвратно искуство со сипаници. Ги прележав малку поголема,ама пак детиште. Се исфрлив и на јазикот ко на Том и Џери,интимни делови,ужас. Не смеев да се чешам,ајде по телото некако,ама на другите делови,полудување. Среќа немам белези,освен еден на задникот. Каде не јадев,бев дете да го молиш за јадење,тек тогаш,само сок пиев и супа,од сипаниците не можев да јадам.
Се сеќавам и температура кревав висока,па ми даваа дијазепам пола доза во ампула и андол,ц витамин, бедоксин и мачкање со течна пудра,евентуално со хиперманган мислам се викаше.
Ајде со лесно нека е. Многу глупави се за прележување,ама се мора.Со посилен имунитет полесно поминуваат. Некои на нога си го поминуваат како да немаат,ама ќе се издржат дваесетина дена.
Lilit

Жолто цветче

86091399
Мислења: 4390
Зачленет: 25 Ное 2009, 23:51
Локација: Зрно грашок

Мислење 25 Јан 2012, 23:38

И јас имам сегде ама баш сегде, по лице, во коса, на уво, во уво, на јазик, на непце, на стомак,на гради буквално цело тело. Не ги чепкам ама пак ми е страв да не ми останат белези, плус страв ми е во сон да не направам белја. Незнам лоратадинот демек да не ме чеша па јас слушам. За туширање ми рекоа само со вода, а не прашав за коса. Смеам со шампон (инаку не е изводливо што само со вода)?
ana-banana

Зелено цветче

333456
Мислења: 868
Зачленет: 27 Јан 2011, 02:17
Слика

Мислење 25 Јан 2012, 23:40

Фатив сипаници кога бев на пракса на инфективно во средно. Имав температура многу, првиот ден немав претстава дека се сипаници и се сеќавам дека на челото се зачешав јако, и сега имам дупка. Пази на исхрана обавезно, сигурно ти кажа докторката што да јадеш, што не, користи течна пудра и б- комплекс, и не би требало да имаш никаков проблем доколку не си омалаксана и немаш температура.
ljubam

Жолто цветче

102442311
Мислења: 1807
Зачленет: 07 Јан 2011, 09:06
I do not try to dance better than anyone else. I only try to to dance better than myself. - Mikhail Baryshnikov

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: T.e.d.d.y и 12 гости

Site Meter