ТЕМА: Вакцина против ХПВ. Да или не?

Мислење 27 Јан 2012, 14:09

Здраво девојки. Доста ве мачев со моите љубовни проблеми, решив сеа малце за здравјето. :lol:
Всушност, не е неш за смеење, пошо сум во голема заблуда. Имам 13 год. и некои од моите другарки лани се вакцинираа против ХПВ а некои и не. Ја сум дел од тие шо не се вакцинираа, бидејќи тогаш се збореше колку таа вакцина не е сигурна и не испитана, дека не е трајна туку траењето и е ограничено, а најголем број на жени заболени од ХПВ се над 40 годишна возраст и дека освен шо е без потреба туку и е штетна. Многу ме страв да не имам некои последици во иднина ако се вакцинирам, или пак ќе има последици баш напротив, ако не се вакцинирам. Ај совет или пак кажете некое ваше искуство. :)
bella.honey

Зелено цветче

19569
Мислења: 556
Зачленет: 06 Јун 2011, 17:37
Локација: Nеverland
Слика

Мислење 27 Јан 2012, 14:16

Jaс разговарав уште кога беше актуелна темава пред некоја година и со мојот матичен гинеколог, со мојот матичен општ лекар, со пријателка акушерка, со гинеколог од Систина и сите одречно ми рекоа НЕ, НИКАКО!
Плус има 100тици видови ХПВ, оваа вакцина штитела 3-4, не знам точно колку беше поправете ме ако погрешив за бројот.
Затоа и им останаа на здравството многу вакцини неискористени, многу лекари се против.

Значи ти си знаеш најдобро но постојат стручни доктори, консултирај се со нив, ова е здравје не е играчка.
rossonerka

Жолто цветче

120386042
Мислења: 3656
Зачленет: 13 Апр 2010, 15:22
СликаСлика

Мислење 27 Јан 2012, 14:20

Ја би ти препорачала да не се вакцинираш,зашто се збореше дека е штетна и кој знае сто измислиле американциве,тетка ми работи на гинекологија и кажуваше дека ниту една нејзина колешка не дозволила керка и да ја прими вакцината,па сега незнам сепак твое е да си одлучиш т.е мајка ти :)
vickyy90

Сино цветче

3999
Мислења: 186
Зачленет: 27 Ное 2011, 14:50

Мислење 27 Јан 2012, 14:23

Знам дека поголемиот дел од докторите не ја одобруваат вакцината, но сите другарки шо ми се и блиски ептен, и се вакцинирале уште од лани велат дека ништо не им било, не осетиле некоја промена после вакцината, а и мајка и на другарка ми е медицинска сестра па разговарала со докторите во болницата кај шо работи а и со докторите од скопје, и тие рекле дека нема ништо лошо во вакцината...И незнам, стварно незнам шо ќе прам, ни рекоа во понеделник ко ќе одиме во школо да носиме здравствени книшки ќе дошле од градската да не вакцинираат сите шо немаме примено вакцина...
bella.honey

Зелено цветче

19569
Мислења: 556
Зачленет: 06 Јун 2011, 17:37
Локација: Nеverland
Слика

Мислење 27 Јан 2012, 14:25

Јас се вакцинирав пред две години, вакцината се прима на три пати( првата доза се прима кога ќе одлучиш ти, па втората доза се прима по два месеца, а третата по три месеца), мислам дека е добро да се вакцинираш бидејќи штити од рак на грлото на матката плус не е произведена од живи организми туку од квасец од кој мислам дека ништо нема да ти биде, може да имаш контраидикации од вакцината на пример чешање јас имав чешање од вкцината, а докторката кај што ја примав вакцината(мојот гинеколог ме прати кај таа докторка да ја примам вакцината бидејќи кај него уште не беа стасани) ми велеше нема шанси да ти е од вакцината чешањето, а чешањето секој пат ќе ми се појавуваше една недела откако ќе ја примев вакцината. Гинекологот кај што одам стално рече дека може да се појават контраиндикации па и чешање. Добро е да ја примиш вакцината.
love23

Зелено цветче

695583
Мислења: 563
Зачленет: 08 Дек 2010, 12:01
Не го прави она што не сакаш да ти го прават!
Слика

Мислење 27 Јан 2012, 14:35

За мене е веќе касно за оваа вакцина, ама сестра ми е баш во тој период и многу се распрашувавме со мајка ми. Сите велат дека не е некоја голема заштита, а не е доволно испитана и можно е да е штетна. Така да, одлучивме да не прими. Мајка ми е медицинско лице и никој од нејзините колеги и колешки не си ги вакцинираше ќерките. Па, сега вие видете..
glow

Жолто цветче

777998
Мислења: 2749
Зачленет: 24 Дек 2009, 16:31

Мислење 27 Јан 2012, 15:56

glow напиша:За мене е веќе касно за оваа вакцина, ама сестра ми е баш во тој период и многу се распрашувавме со мајка ми. Сите велат дека не е некоја голема заштита, а не е доволно испитана и можно е да е штетна. Така да, одлучивме да не прими. Мајка ми е медицинско лице и никој од нејзините колеги и колешки не си ги вакцинираше ќерките. Па, сега вие видете..

и мајка ми исто така е против овааа вакцина и таааа и татко ми се медицински лица
s.t.e.f.a.n.j.a

Сино цветче

3813
Мислења: 366
Зачленет: 04 Јан 2012, 22:06
Локација: Во дневната на креветот
ЕДНА МИНУТА ТАГА ТИ ОДЗЕНА 60 СЕКУНДИ СРЕЌА

Мислење 27 Јан 2012, 16:05

Јас ја примив оваа вакцина пред 2 години. И денес пак ни дојдоа во школо со таквите флаерчиња и ни рекоа во среда сите со здраствените книшки да дојдеме. Иначе се прима 3 пати сега на пример па на 2 месеци па после на 6 месеци. Јас лично немав никакви последици ни чешање ништо буквално. Мајка ми ја праша докторката (гинекологот ) и она и рече ништо нема да и пречи ама она нејзините ќерки не ги пуштила да примаат такви вакцини. Значи нема никакви последици тоа што викаат дека ќе сме се заштителе за понатаму ќе видиме како ќе биде. И јас сега стварно незнам што да правам ама ај ќе видиме до среда :)
Ecii

Бело цветче

662
Мислења: 61
Зачленет: 05 Дек 2011, 17:34

Мислење 27 Јан 2012, 20:23

Моите знам дека беа против оваа вакцина, пошо работата беше ајде ќе ставиме неколку вакцини па ќе видиме како ќе ја поднесува организмот па на крај ќе се осеќав како лабараториско глувче. Така да не се вакцинирав ниту јас, ниту сестра ми. Е сега дали е тоа паметно или не, навистина незнам.
Cence

Сино цветче

120283
Мислења: 192
Зачленет: 15 Дек 2011, 15:59
Локација: .. Sur le terrain à Paris ..
Слика

Слика

.. There is nothing wrong with me that a little chocolate won’t fix ..

Мислење 27 Јан 2012, 22:46

Јас се вакцинирав лани. Примав вакцина 3 пати на 3 месеци мислам беше. И немав никакви последици, се си беше во ред.
TheaEsposito

Жолто цветче

1321837
Мислења: 1157
Зачленет: 13 Ное 2010, 22:55

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 7 гости

Site Meter