ТЕМА: Вртоглавици

Мислење 09 Дек 2010, 23:23

Zlatusko напиша:MyGirl значи кога веќе си исклучила анемија и хипогликемија, тогаш мора да одиш на лекар. Според ова што го кажуваш, посебно вториот вид на вртоглавици не се специфични ни за низок притисок, ни за синуси.
Губење рамнотежа, вртоглавици, гадење, нагони за повраќање, зуење и затнување на ушите се типични симптоми за нарушување на центарот за рамнотежа. Буквално кога читав се осетив дека учебникот по неврологија го читам. Мој совет да си земиш упат за неврологија и точно вака да му опишиш на лекарот што ти се случува. Со обичен невролошки преглед, а не со снимање може да се одреди дали се работи за тоа или не. Обично воспаление на внатерешно уво каде се наоѓа дел од центарот за рамнотежа може да доведе до овие симптоми. Не е страшно, само е многу непријатно како што и опиша. :) Се надевам дека ќе ме послушаш и сакам да пишеш што си направила :) Позз :*

Не знам сеуште од што ми беа тие симптоми, но веќе престанав да ги чувствувам. Затоа и не отидов на лекар. Ваљда не било ништо сериозно...или па можно е да исчезнуваат симптомите и после одредено време пак да се вратат??? Како и да е, кога ќе имам повеќе слободно време ќе посетам лекар, и покрај тоа што симптомите повеќе ги нема. Само на моменти ми се затнуваат ушите, но тоа се случува ептен ретко(еднаш, најмногу два пати неделно). Сепак, фала на сите што се обидовте да ми помогнете. :)
Mygirl

Зелено цветче

599535
Мислења: 520
Зачленет: 08 Ное 2010, 09:52
Let your hope make you glad,
be patient in time of trouble and never stop praying...
BELIEVE!

Мислење 13 Јул 2011, 12:43

Од пред 2 дена почнаа да ми се појавуваат вртоглавици само кога ќе станам од кревет,ќе легнам и ќе се завртам од една на друга страна.Инаку кога седам или стојам,не ми се појавуваат.Притисокот ми беше 90/70, но и покрај тоа што пијам многу течности,ова со вртоглавициве не ми се подобрува.Ме чуди зашто ми се појавуваат само при кревање или спуштање на главата? Инаку ме боли и желудникот и еве 2 дена не ми се јаде. Вртоглавицата е повеке изразена кога ке се свртам на левата страна. Дали некој знае од што може да е ова?
femina21

Фем почетничка

00
Мислења: 10
Зачленет: 02 Јул 2010, 11:14

Мислење 29 Јан 2012, 19:58

Здраво. Јас подолго време можи 2години патам од вртоглавица. Имам низок притисок и според тоа е консатирано дека ми се јавува вртоглавицата. Вртоглавицата ми се јавува ненадејно и така и исчезнува. Пред една година освен вртоглавица започна истовремено и главоболка да ми се јавува. А инаку порано никогаш глава не ме болело. Бев и главата ја снимав и се ама на снимките ништо не излезе дека има, потоа ми велеа дека било психички, ама јас немам никакви проблеми па ни некои грижи посебни. Минатиот пат кога имав вртоглавица ми се појави и мн силна главоболка што не можев ни да спијам. Најчесто вртоглавицата ми трае 1 недела. Пред два дена кога бев излезена во кафиќ зборував нешто со една другарка и наеднаш ми се сврти, одма слеговме долу седнав, мислев дека ќе се онесвестам и кога си појдов дома притисокот ми беше 110 со 90, близок. И вчера имав вртоглавица и притисокот ми беше зближан и денеска исто се чуствувам и како омалаксана сум и главобола имам, најчесто во задниот предел од главата. Не знам зошто вака ми се случува мн ми е страв, а имам само 19години :( Ве молам за ваш совет, фала однапред. Поздрав
demonio

Фем почетничка

12
Мислења: 9
Зачленет: 09 Јан 2012, 00:44

Мислење 05 Фев 2012, 05:34

Mygirl напиша:Пребарав низ форумов но не наидов на ваква тема. Имено, во последно време, некаде отприлика 2-3 недели чувствувам повеќе чудни симптоми што порано не сум ги чувствувала. Симптомите се:
1.Имам многу чести вртоглавици и тоа од два типа: првиот тип на вртоглавици ми се случуваат ептен често, околу 10-тина пати во ден, можеби и повеќе, и траат кратко, околу 30 секунди. Овие вртоглавици се појавуваат при нагло станување од седење, лежење и клечење. Не настануваат во истиот момент кога ќе се исправам, туку после направени 3 до 4 чекори. Вртоглавиците се многу јаки, односно ми се стемнува пред очи, губам рамнотежа - телото ми се ниша напред-назад и не можам да се движам, морам да стојам се додека вртоглавицата не помине.Често пати морам да се потпрам на нешто, чувствувам како да сум пред несвестица. Вториот тип на вртоглавици поретко ми се случува од првиот тип. Но, овие вртоглавици траат подолго, некогаш и до 2-3 часа. Ги имам скоро секој ден, еве во просек да речам околу 5 пати неделно, бидејќи понекогаш се случува во денот воопшто да немам од овој тип на вртоглавица, ама ми се нема случено два дена последователно да не се појават. Овие вртоглавици се посуптилни, не се толку јаки како првите, можам да се движам и да правам нормални работи, но чувствувам како да не можам да гледам во едно место, ама кога ја вртам главата ми е уште потешко, нешто слично како кога сме под дејство на алкохол :)
2. Покрај вртоглавиците, често ми се затнуваат ушите и за неколку секунди пак ми се одзатнуваат, а понекогаш чувствувам и шум во ушите. Затнувањето на ушите ми се случува најчесто кога зборувам, и тогаш е ептен често, по 5-6 пати во една минута. Кога не зборувам, ова ретко ми се случува.
3. Често чувствувам и гадење и мал нагон за повраќање, но никогаш немам повратено.

Освен првиот тип на вртоглавица, кој ми се случува независно од другите, другиот тип на вртоглавица, затнувањето на ушите и гадењето, скоро секогаш одат заедно(во ретки случаи чувствувам само гадење, а шумот и затнувањето на ушите малку почесто се појавува самостојно, но како што напоменав, најчесто е заедно со другите симптоми). И не знам дали е важно да споменам дека овие симптоми ги чувствувам независно од тоа дали сум јадена или не, значи може да ги почувствувам дури и веднаш после јадење. Крвната слика ми е во ред, си ја проверував пред две недели, но не проверив ниво на масти и холестерол. Другите вредности ми беа: хемоглобин 130, железо 13.5, шеќерот 4.6.
Што би можело да ми се случува? Дали некоја од вас ги имала истите симптоми?
Ги молам сите оние кои што имаат подлабоки знаења од областа на медицината, кои имаат претпоставки за тоа што би можело да е проблемот, како и оние кои некогаш ги чувствувале овие симптоми, да се обидат да ми помогнат.
Однапред фала на сите.

И мене ми се имаше случено да имам вртогавици крвната слика да е се во ред и на крај испадна дека е трето уво , би требало и него да го провериш за секој слушај , што не ја искушува и можноста да се воспалени синуси поздрав и се надевам дека тие вртоглваици брзо ќе ги снема
maleckamk

Фем почетничка

04
Мислења: 2
Зачленет: 21 Дек 2009, 02:03

Мислење 09 Апр 2012, 19:09

Фњминки ве молам за помош пред четири дена бев во 3Д кино. Првите 15 минути додека го гледав филмот се беше во ред, но после тоа и до крајот на филмот ми се слоши многу почна да ми се врти, а додека го гледав филмот пиев кока кола и јадев пуканки. И од тој ден па се до денес мене константно ми се врти во глава значи се будам и почнувам со моите дневни обврски ама проследено со вртоглавица така и си легнувам со вртаоглавици. И не е моментална на пример кога ке станам од кревет или нагло да се завртам туку цело време ми се врти и тоа веќе 4 дена. Се исплашив многу си го измерив притисокот денес ми е 110 со 60. Пијам кока кола кафиња течности солена храна јадам ама ништо не помага уште ми се врти и се плашам од што може да биде. Зарем можно да е последица од 3Д киното или не дај Боже нешто полошо??? Ве молам за некој совет ако имал некој сличен проблем !
Фала :)
Wiliams

Фем почетничка

44
Мислења: 24
Зачленет: 16 Мар 2012, 10:17

Мислење 10 Апр 2012, 10:46

Wiliams напиша:Фњминки ве молам за помош пред четири дена бев во 3Д кино. Првите 15 минути додека го гледав филмот се беше во ред, но после тоа и до крајот на филмот ми се слоши многу почна да ми се врти, а додека го гледав филмот пиев кока кола и јадев пуканки. И од тој ден па се до денес мене константно ми се врти во глава значи се будам и почнувам со моите дневни обврски ама проследено со вртоглавица така и си легнувам со вртаоглавици. И не е моментална на пример кога ке станам од кревет или нагло да се завртам туку цело време ми се врти и тоа веќе 4 дена. Се исплашив многу си го измерив притисокот денес ми е 110 со 60. Пијам кока кола кафиња течности солена храна јадам ама ништо не помага уште ми се врти и се плашам од што може да биде. Зарем можно да е последица од 3Д киното или не дај Боже нешто полошо??? Ве молам за некој совет ако имал некој сличен проблем !
Фала :)

Хмм да ти е од 3Д филмот?? Ајде, тогаш за тогаш може да има реакција ама неколку дена не верувам. Може да е од промена на време, нагли промени на температурите, веројатно и ако си во ПМС се случува, при слаба циркулација и нема доволно доток на кислород во главата ... и евентуално крвна слика да провериш. Не секогаш притисокот има врска. Мене минатата недела два дена ме држеа вртоглавиците ама знам од екстремниве временски промени и плус сум во ПМС. И немој да пиеш Кока коли, кафиња и сл. можеш само полошо да направиш.
julie77

Жолто цветче

61434363
Мислења: 4566
Зачленет: 02 Фев 2010, 16:31
Локација: Special land
Слика

Мислење 10 Апр 2012, 23:40

Фала Julie ете после четири дена со вртоглавици денес сум ко нова, мислам дека се ми беше на нервна база периодов се измалтретирав многу а највише психички па ете требало само да се мирува да се смират малце нервите и многу витамини ;)
Поздравче
Wiliams

Фем почетничка

44
Мислења: 24
Зачленет: 16 Мар 2012, 10:17

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 7 гости

Site Meter