Тој дечкото колку години има? Јас не можам да сфатам колку треба да бидеш неодговорен и безчуствителен да оставиш девојка во таква состојба и ич око да не ти трепне.
ne znam sto da pravam navistiina odev i na pregledi imam i slika bev da mu go vidam srceto kako mu cuka nemam sila da napravam abortus ako go napravam toa tesko deka ke se oporavam posle toa
jas nemu i doma mu odev ama negovite go branea deka posle ova zapadnal vo depresija kako moze nekoj da zapadne vo depresija da znaes deka ke postanes roditel nema poubavo od toa a toj kretenot vo depresija padna zalno navistina
Што има да ги меша родителите на дечкото, кога тој се изјаснил дека не го сака детето? Реално, тие нема да му влијаат никако зашто тој ја донел својата одлука. А и на сила не можеш да натераш некого да прифати нешто што не сака. Така само полошо ќе си направи. Подобро сама, отколку во изнудена заедница. @анушка899, не се оптеретувај со тоа што ќе кажат другите. Луѓето зборат постојано и како викаат - секое чудо за три дена. Ќе си најдат нова занимација па твојава ситуација нема да им биде интересна за оговарање. Штом ти веќе си решила дека абортус не е опција - чувај си се и терај си ја бременоста до крај. Како што разбрав, имаш поддршка и од твоите родители, па не ти треба ништо повеќе, особено штом сама си ја донела оваа одлука и си сигурна во неа. Со среќа и секое добро.
@анушка899 e добро де, сега живееш таму, утре можеби ќе живееш на друго место. Земи го глобусот во рака и ќе видиш дека твоето гратче е само една точка на тој глобус. Зарем вреди да се замараш со менталитетот на тие шака луѓе таму? А сигурен сум дека ќе најдеш барем 10тина луѓе кои нема да те осудуваат ТЕБЕ заради тоа што твојот дечко сакал да има (незаштитен) секс со тебе без да ја прифати одговорноста да биде и татко на евентуалното бебе. Епа ќе си се дружиш со тие паметни луѓе, а ќе ги игнорираш останатите. И во Скопје имаш луѓе кои немаат свој живот, па се занимаваат со оговарање на туѓите животи. Иначе имам другарка што исто така роди бебе од еден што ја напушти кога дозна дека е трудна и сега она не само што не се срами од тоа што е сингл мама, туку и на фејсбук си постира преубави слики со своето бебе. Со други зборови, наместо да се срами што е сингл мајка и да го крие своето бебе, она се гордее со своето бебе. И од сите нас е перцепирана како кул, силна, моќна, независна мајка и многу е почитувана и од машки и од женски.
vi blagodaram za sovetite jas ova bebence go sakam bev presrekna koga razbrav za bremenosta se nadevam deka ke uspeam vo ova odkolku da abortiram a i so toa mozam da se osakatam za cel zivot
@анушка899 ако го сакаш бебето, имаш поддршка од твоите и услови за да го растиш - зошто да се малтретираш и да абортираш ако тврдиш дека го сакаш? Ако детето го сакаш и сепак абортираш, тоа ќе ти наштети психички. Околината што зборува е најмалку важно. Сигурно еден период ќе ви биди потешко тебе и на твоите ама со тек на време нема да слушате што зборува околината, и по извесно време и ќе престанат. Што вели околината не е важно, твоите чувства се важни. Кога ќе го фатиш детето в раце, за кое се прерадва кога дозна дека си трудна, мислам дека ништо нема да ти е важно од околу. Ако го сакаш детето - не абортирај. Со среќа и лесна бременост доколку се одлучиш на таа опција!
Никоја што оди на абортус не абортира во колибата на Доктор Менгеле па да остане „осакатена“, па и за цел живот дури. Какви ви се тие изрази навистина не знам, ама ок, не навлегувам во овој муабет по веќе ни сама не знам кој пат.
Не е можно. Не си воопшто информирана, а овие дезинформации те молам да не ги шириш. Не е ова 19. век да абортира жена во нестерилни услови, под сомнителни околности и од нестручни лица без медицински познавања. Ти веќе си решила дека не сакаш абортус и тоа е ок. Штом ја имаш поддршката од твоите нека не ти чуе уво за коментарите од околината. Но, пак ќе повторам, не шири вакви муабети на тема каде што можеби ќе се обратат и други како што се обрати ти. Поздрав и лесна бременост.
@анушка899, не би останала (физички) осакатена при абортус во пристојни и нормални услови извршен од професионалец. Ова само хипотетички да го напоменеме, бидејќи пишуваш во тема каде читаат и бараат решение девојки во уште потешка ситуација и со поразлични чувства за љубовта и подготвеноста за бебе од твоите Инаку, најважно е што ти лично го сакаш бебето, потоа и дека имаш поддршка од твоите дома - тоа значи дека не треба да се мислиш и да го родиш. Самохрано мајчинство не треба да биде никакво табу и ништо срамно денес, туку само храброст - но и иако живееш во таква средина каква што опиша, околината не е никаков фактор за таква животна одлука. Со среќа и лесна бременост
И професионалци грешат, не постои 100% гаранција дека се ќе биде во ред и после абортус. И не само физички туку и психички проблеми може да има после абортус. Останува на неа да реши. Тука сме да ја охрабриме бидејќи се гледа дека несака да абортира туку проблем и е што ќе каже околината. Како што кажа членката погоре, ќе оговараат додека не најдат нешто друго за оговарање.
@анушка899 сакам да знаеш дека сигурно ќе има луѓе кои ќе зборуваат лошо но ти ветувам дека ќе има и луѓе како нас кои ќе те гледаат како силна и храбра жена. Како што кажа Someonespecial пред мене, самохрано мајчинство не треба да биде гледано како нешто срамно и погрешно. Имаш наша поддршка.