Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Никогаш не гледај на саат за доење. Оно А ти НА.Ем ќе ја подобриш лактацијата, ем ќе се смири и ќе биде само на мајчино млеко ;) После 3-4 месец ќе воспоставите ред за цицање. Дур е вака мало ставај на цице почесто.

Kaetana and kristina.k like this.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Уште една работа што сакам да ви ја кажам, особено на новите мајки, а верувам поискусните ќе се пронајдат.

Не се раководете према тоа "проверив" колку млеко имам. Самиот процес на цицање се состои од две фази - стимулација и испуштање на млекото. Бебето кога фаќа да цица (освен на преполна града) не голта одма многу млеко. Неколку секунди влече брзо за да го предизвика испуштањето на млекото. Тогаш успорува затоа што надоаѓа млеко и голта. Такви надоаѓања на млеко може да има по неколку во едно "цицање".

Таман ми се случувало да сакам да ја сменам на другата града, гледам во секундата надоаѓа млеко и дете голта ли голта.

Градата се празни, но ново млеко се лачи за брзо. Колку брзо - онолку колку што има побарувачка.
    Нека не ви се репер полни и тврди гради. Наскоро ќе ви бидат цело време меки и налик на празни. Ама такви и треба да бидат. Тогаш може да се каже дека е воспоставена лактацијата и градите ви се прилагодиле да ја задоволат побарувачката. Во никој случај тоа не значи дека немате млеко.

И сега кога ќе стиснете - ако нема, не значи дека за две минути нема да има.

Башка, има мајки кои не можат да измолзат млеко - јас сум една од нив. Ни рачно, ни со пумпа.

Не ме сфаќајте погрешно, не сум против ад млеко. Има многу мајки кои не дојат од многу причини. Тоа што ме има во темава многу е само за поддршка. Затоа што многу ми е криво кога некоја мајка не успеала да дои а сакала, само затоа што немала поддршка во тие и без тоа тешки и емотивни моменти. А сѐ што треба е да слушне дека и на некој друг истото му се случувало. Дека е нормално сѐ што преживува. Дека ќе помине за многу брзо...

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Млеκо не може да снемаш,κаκо што бебе цица таκа жлездите си создаваат ново млеκо. Тоа е пρоцес,не е шише да го допие па да чеκа да се полни. Млеκо има нон-стоп,иаκо ви се чини деκа не тече. Само упоρност и неρви тρеба.
    Да се самоρедаκтиρам,исто κаκо @Kaetana голем заложниκ за доење сум и саκам да ги поддρжам сите мајκи,зашто поминав два месеци незнаејќи κаκо е,но благодаρение на огρомната литеρатуρа што ја пρочитав,успеав да не подлегнам и да дојам еве повеќе од 15месеци и тоа аκтивно.

Last edited: Nov 13, 2015
    danichap, joy1, Kaetana and 1 other person like this.
  4. volsebna

volsebna Популарен член

точно, млеко неможе да немаш, ако ти се градите меки, мене првите 2 месеци ми беа тврди и дури ми капеше млеко, кога се туширав на пр, и носев влошки за доенје во градникот за да не ми се познава мокро на маицата, а сега ми се меки и не ставам влошки, па има доволно млеко и за двете девојчинја! тоа е побарувачка-понуда, колку повеке цицаат, толку повеке млеко има, и на почеток бебето треба да повлече неколку пати за да надојде млекото, а потоа им тече во млаз и голтаат, сега се случува да повлече неколкупати и да ја тргне главата и мекото шприца... така прават по неколку пати во текот на цицанјето. и треба да го одтавите бебето до крај да ја исцица едната града прад да го префрлете на другата затоа што на почеток се протеините, а после доагаат масните делови од млекото, што ги заситува, ако постојано го преместувате детето од една на друга града баз да ја исцица до крај може да има зелена столица и да не добие чувство на ситост, и за кратко време пак да бара да цица.

Girl-Rabbit and Kaetana like this.
  5. mama89

mama89 Истакнат член

@Kaetana да кажам јас сега :) да не се урочам мислам повеќе млеко ми е надојдено :) левата не ја давам сега еден ден и гледам заздравува пупкава излегува и не е толку тврда редовно ја мачкам масирам и се одмолзувам од левата по 60-70 мл прееска и 90 сум измолзила :) и му го давам на бебуш :) плус од десната си цица ,цица 10 мин одмори па 10 мин и плус музеното.па го оставам дестина минути се искака убаво менам пелена и вкреветче нанаме :) Спие отприлика по 3 саати и само се буди по 3 саати трипол мах зависи и пак истото цицаме какаме пелена и спиеме пак 3 ч.Некои ми викаат да сум го будела на 2 часа јас мислам нема потреба бидејќи убаво си јаде моча кака како шо треба не плаче не пишти мирно си спие и само се буди на 3 часа и мислам таман му се надевам не грешам

6. danichap

danichap Moderator Staff Member

Девојки има ли овулација/менструација влијание врз млекото?
    Овулацијата ми беше пред околу 2 недели, а во неделата ми дојде за прв пат после пораѓај.
    Вчера/денес дури, одкако ми заврши истата, бебуш некако ми се врати во форма. Спие подобро, цица како што треба а и јас си осеќам како да имам повеќе млеко.

И дадов јаболче и банана подготвено на пареа да проба. Ама едвај по неколку гр. дали проба, па не беше никаков оброк или замена за истиот.
    Немам намера да форсирам.

Нека лизнува само по малку овие неколку недели, колку да се привикне на идејата за нов вкус и лажиче.
    Доброто е што и денес и вчера какаше.
    Не знам дали од тоа едно ронче што го лизна ...ама во секој случај немаше негативна реакција од истото.
    Го следам правилото два дена јабокце, па два банана па потоа измешано...и се така. А количината секако најминимална.

Денес купив од дм аптамил за да додавам кога ќе почнеме вистински оброк со каши, просо, киноа, амарант, кускус.
    Се спремаме , спремаме...:lol:

♡BuBaLe♡ and Kaetana like this.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

@mama89
    Почетокот ти е тест период. Го оставаш да спие по 3 саати, или колку си диктира самото дете. Гледаш напредок. Ако е супер, си го пратите темпото. Ако не, зачестуваш доење. Не го будиш детето - му даваш да цица во спиење. Нема ризик да се угуши, не се секирај. А ако му дојдеш со брадавицата и го скокоткаш на устата, ќе ја отвори, и ќе си почне да си цица. Ако заспива, ќе пробаш да ја одвлечеш цицката за да продолжи, демек ја земаш. Или компресии. Јас вака раатот го видов првите месеци. Мислам ако раат рачунаме јас жива ненаспана, ама на дете цела ноќ глас не му се слушаше. :)

@danichap
    Дани циклусот нема врска со млекото, туку има врска со рефлексот на испуштање. Го задоцнува (ако млекото идело со стимулација после неколку секунди, сега треба да влече подолго) и тоа прави нетрпеливост кај бебињата и некоја мала доза на револт. Ама поминува брзо, како што и се случило кај вас.

8. darcy

darcy Популарен член

Na 3 casa e sosema dovolno ako samoto si se budi. Nema potreba I nego I sebesi dodatno da se maltretiras.

mama89 likes this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

@mama89 супер мамичка! :) Браво колку убаво се снаоѓаш и не се откажа никако <3
    Незнам колку се сеќаваат мамичките јас многу голема мака имав од гел со телешка крв, антибиотик, ланолин што не ја изнамачкав и не се откажав, 3 месеци ми паднаа рацете од пумпање, само некој да се зафркнеш како мене мислев е помината и ја давав и после коси корнев и доев, чекај ептен убаво да помине па понуди му ја :) инаку сега си дојам од двете и уживам во доењето, пецкање, течење од едната додека цица од другата се е нормално, сега и тоа го нема кај мене и навистина баш си уживаме со бебуш :)

Kaetana and mama89 like this.
  10. volsebna

volsebna Популарен член

пρепоρачливо e за еден подој да сe исκоρисти само едната дојκа, наρедниот подој дρугата, за да ја исцица доκρај, за оние κои мислат деκа немаат млеκо можат да измолзат κолκу можат од едната гρада, и да му дадат да цица од дρугата, па после тоа да му го додадат измолзеното, јас бидејκи сум со 2 сеκое си ја исцицува својата :)и не го будете, 3 часа се сосема доволно, навечер нека цицаат во сон, и вие наспани, и бебето

Kaetana, irenna and mariz like this.
  11. mama89

mama89 Истакнат член

@Kaetana @mariz да си кажам денес гледам левава пупка и ареола мека убава јеее радост :) викам ќе му ја дадам и цел ден му ја нудам прво левава и се боревме ,лутевме ,плачевме по малку но битно цицаше и од лева сега не многу ама цицаше...денес не се музеев и поарно...плус кога и музено му давав од шише обавезно повраќаше а денес само цице ама почесто на саатипол и не повраќеше :)

Kaetana likes this.
  12. rose60

rose60 Истакнат член

Моjата керкичка има 2год и 7 месеци jаде се не пребира ама сеуште цица не сака да се одбие Да дои една маjка наjубава раб❤

♡BuBaLe♡ and Kaetana like this.
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Ве ρасчитав во пваа тема, да се подсетам и да се пρипρемам по малκу да ви се пρидρужам:) Да ви поρачам и јас само упоρно и не отκажувајте се!! Со големата, ем пρво, ем измалтρетиρана од поρаѓај, уште на болница на ад ми ја навиκнаа, дома доев со плачење, κρвави и исκинати вρадавици, таа навиκната на шише, јас се молзев и од шише и давав и молзење κо молзење помалκу стимулиρа, па почнав и ад да и давам и таκа две години со аптамил бевме, плус јас κолκу ќе се измолзев и давав но си го изгубив млеκото. Мада и до бебето може да е!?! Синκо од пρва сρедба фати и не пушти цицκа ич. Уште на болница κо му понудија ад се намρшти и го плуκна и толκу, до 18 месеци само доење и ниκаκво дρуго млеκо. Се надевам и тρетово здρавје ќе го дојам! Κолκу повеќе цица бебето толκу повеќе млеκо ќе се создава!! На почетоκот до 6 недели ќе се пρилагодува пρоцесот побаρувгачκа - понуда.

Kaetana and rose60 like this.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ние цицаме легнати цел ден. :party: Воопшто не дадов ад денес, ама бара цице на почесто. И повеќе време вака си цица од една града, не ми се изместува како во раце.

Mariangel, kallias, Kaetana and 3 others like this.
  15. mama89

mama89 Истакнат член

Girl-Rabbit, Mariangel, MilaP and 7 others like this.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@mama89 мамаа кај ме најде :D а бе исто.. :P

mama89 likes this.
  17. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Нека цица почесто, побрзо ќе се исчисти од жолтица :*

Kaetana and kristina.k like this.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Два пати денес има потечна столица бебуш, што значи, да не е слабо најаден?

19. rose60

rose60 Истакнат член

Mozebi se proladilo pa niz kakanje go iznesuva a moze i ako pielo tecno mnogu pa si kaka poveke pati ^_^^ Nisto strasno❤

kristina.k likes this.
  20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бебчињата кои цицаат имаат секогаш течна жолтеникаво златна столица. Кај нас дури сега е малку поцврста, првите 3 месеци беше како вода.

mama89, Kaetana and kristina.k like this.