Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. shz

shz Форумски идол

Се роди 3550гр на 15 октомври ја меривме 5300гр беше, на 25ти овој месец ја меривме околу 6030гр беше.
    На 09 ноември 4 месеци ќе прави.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Супер си е, не и се сеќирај, следи ја само во пелената да не има портокалови траги, само тоа ти е репер за тоа дали е гладна и жедна, ако мочка и кака редовно, додуша бебиња кои се доени и да не какаат една недела не е страшно, немаш грижи.

V.N. likes this.
  3. tina2018

tina2018 Популарен член

Дечки, моето бебе направи 9 мес, времето лета. Мислев дека до сега ќе намали со цицање, ама он уште поише цица, има доручек, ручек и обично банана за вечера и пак станува на 3 саата навечер да цица. Башка што има 4 запчиња па ми прави рани што не можат да заздрават. Дома сум, од дома работам па не е проблем ни да цица подолго. Ама како да знам колку му е доста кога ем цица ем јаде ем станува се потежок. Сакам да прашам како ги откажавте вашите од цицање, барем навечер?

4. shz

shz Форумски идол

15 ти септември 5300гр, јас 15ти октомври сум пишала.
    25ти октомври ја меривме 6030гр беше.

5. V.N.

V.N. Популарен член

Јас ќерка ми на таа возраст ја одвикнав од ноќно будење со тоа што кога стануваше почнав да и нудам шише со вода место да цица. За една недела престана да се буди и си ја преспиваше цела вечер. Е сега нас не фати лето па дали тоа има врска не би можела да кажам

tina2018 likes this.
  6. tina2018

tina2018 Популарен член

Добра идеја, ама нејќе вода. Може ќе пробам со чај од ким. Фала ептен.

V.N. likes this.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Почни со разредување на млекото со вода за на крај да стигнеш до вода, тоа ко да прочитав негде. И во вечерата вметни и житарка за да го држи повеќе сито.

8. tina2018

tina2018 Популарен член

Житарка да, оние готовите кашички беа со житарки, уште не сум дала од тие. Инаку, цица, нема со што да разредам. Сега прочитав дека може и без цице да презаспива ама да си поплаче, а тоа не може бидејќи татко му ќе стане и ќе вика зашто плаче. Еве сега заспа порано, во 8 место во 9, па да видам дали и тоа има влијание. Иначе, ми е жал да не цица, сакам ама некако срце не ми дава. Ај уште малку ќе издржам. Иако, и матичниот ми рече кога го прашав дека на 9 мес најубаво е да престане да цица бебе. Мислам од утре да бројам колку пати цица па да намалувам постепено.

9. Mucika

Mucika Популарен член

Можда најлесно е на 9 да престане, а дека најубаво.. дискутабилно некако :).
    Знам дека доиш мислев мајчино или ад да му разредуваш пошто не ти сака вода. Да не го учиш на чај кога реално нема потреба ни бенефит од него во моментот. Ама ти ако сакаш да доиш не го откажувај уште ноќниот подој.

Бар до година или дур не се разјаде саглам јас не планирам, ама ако тоа е решение за после година да се разјаде и да не станувам на 3ч ич не му ја мислам.

А ти на маж ти кажи дека плаче пошто он не го успива :D.

tina2018 and Tiny Love like this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Кој е тој матичен што рекол до 9м доење најубаво да си скине диплома одма! Минимум до 1г е препорачливо, а не до 9м.

Arababy and natasam like this.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Кога го откажав цицањето за заспивање, магично презаспиваше само ако ме осети да ја погалам.
    Немав мака, беше година и 2 месеци тогаш.
    Една ноќ заспа без цицање, и веќе не побара.
    А до таа вечер и ноќе цицаше кога ќе се разбудеше (дека мене така полесно ми беше)
    Коа се решив дека е крај, не ни побара веќе.
    Е сеа ова е лесното сценаријо од многуте можни.

tina2018 and fana like this.
  12. tina2018

tina2018 Популарен член

Моево се буди намерно да цица. Еве денес цицаше кога стана во 7 после јадеше доручек и пак цицаше за да може маж да го прошета и да заспие. После цицаше во 12,сега во 3, иако јадеше ручек, ама цица за да заспие. А што ставате на градите за ранички, претпоставувам од долго цицање? Пуреланот ми заврши, дали да купам уште еден, ова не проаѓа.

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мене завчера на вакцини, педијатарот ми рече според новите препораки, до 2 год е пожелно да се дои.

AngelOfArh and tina2018 like this.
  14. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Здраво мајки,
    Некаде прочитав низ темава но не можам да најдам, во врска со таа некоја криза cо доење околу третиот месец.
    Моето бебе има 3 месеци и од пред една недела некако се смени начинот на доење.
    Едната града почна да ја одбива, сака само на другата, во принцип дење не ни сака многу да цица само ја лиже брадавицата, а ноќе затоа, цица добро како што треба и надокнадува веројатно за тоа што денски скоро и да не сака да цица.
    И исто, времетраењето мнооогу се скрати, цицаше по 15тина минути најмалце, а сега едвај 5 мин.
    Страв ми е млекото да не ми се намали....некој совет или чаре?

Eli23 and Hellokitty93 like this.
  15. shz

shz Форумски идол

И моето бебе така прави не дава ниту да ја легнам за цицаце кога почнува да плаче едвај ја смирувам или цица како што викаш за 5 минути.
    Само ноќе цица повеќе.
    Се ја друго интересира кога ја легнувам, гледа наоколу ама да цица нема шанси.
    Јас пробувам во тишина да ја дојам и ја затемнувам собата и така некогаш ни успева.
    Кога ја носев на педијатар така ми кажа да правам и дека било привремено ова.
    Ме нервира многу вака што прави ако не и понудам да цица цел ден нема да побара па и кога и понудувам и тогаш се буни.

Eli23, Bizbiz and Hellokitty93 like this.
  16. tina2018

tina2018 Популарен член

И јас би да го дојам подолго, ама со раничкиве што да правам?

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мора да има причина за раните. Доколку не сте ја откриле, менувај положба, фат на бебето, многу време е 9 месеци да си со рани.

tina2018 likes this.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Мене многу ми помогнаа едни како лепенки се со маст на нив, пробај во мк да ги најдеш. Еве и слика ќе ти пуштам.

Attached Files:

arontt and tina2018 like this.
  19. tina2018

tina2018 Популарен член

Не, сега се појавија, мислам од долгото доење и дека има заби, сега има 2 доле и 2 горе.

20. tina2018

tina2018 Популарен член

Ее видиш, и тоа измислиле. Фала, ќе побарам.