Додавав од таа, секако е лупено овошјето/зеленчукот. Често овошјето и житарките ги варам заедно, а зеленчукот најчесто го готвев на пареа, додавав и тиквичка и немаше потреба за дополнително вода. Секако не блендирав мазни каши туку пасирав со вилушка.
Купувај Лапа мојава значи гладна била Последниот месец едвај 300 гр качи. На гради ќе седи и цел ден , тоа не и е проблем. Ама осеќам дека немам доволно. Два пати додавам аптамил по 90мл едното го пие другото не Инаку многу време ви цицаат бе. И синко и она се нацицуваа брзо нема ни 5 минути , после си игра она само фати пушти , па да заспие , омилена играчка дефинитвно Бетер се поврзува место обратно, тешко мене на работа Т.е на мајка ми
Новороденче по колку време ви цица? Да го оставам на града и 2 саата би дремел, активно реално не цица толку, ама прееска со прекини цицаше саат ипол, заспива сеуште на града и се будиме, ваљда да опркне ќе се среди. Млеко имам за 3 бебиња, не е тоа проблем.
Пробав некни кога бевме на скиење да дадам ад, не го сака, 20 мл само испи. Плачеше за да цица. Имам јас млеко, не е тоа проблем, само што ете како помала цицаше пократко, сега подолго. И пишав на патронажната, овде пред да воведеш храна, ти иде патронажната.
Јас ова баш ја прашував Живковиќ, првиот месец некогаш 40мин, некогаш и 2 саати. Ми рече зависи од бебето ама до кај 1 саат е ок, као некои деца јаделе ( ги ставаш на града и цицаат ) а некои мезат (цицс одмара цица). Мојов сеуште мези - 4 месеци е
Моето се води како прематурче, родено е 38ма ама со тежина и напредок за 36та и затоа. Мал е, нема сила и одмара често. Сега цица точно 1 час, си заспива, си цица, си одмарам... Патронажната ми рече ок е.
После 9 месеци бременост, и 9 месеци од пораѓај, јас изгледа добив. Завчера бебе нервозно на града, се тргаше не сакаше да цица, плачеше дури, среќа кратко траеше. Цело време се прашував што сум јадела да му смета толку, ама еве друго испадна. Имам читано дека менува вкус, количина. Колку трае сето тоа?
На големиот ништо изгледа не му сметаше, ама со него редуцирани ми беа подоите, добив после 14месеци тој веќе имаше и ужинки сигурно. Ете како човек учи додека е жив
Majkicki zlatni mi trebate za sovet. So bebe sme tolku blisku a sepak daleku do doenje i ne znam kade gresam. Prematurche e bese 30 dena vo inkubator, tamu jadese so sonda, pa doma poleka so spric pa so sise i sega veke smuka nema gajle, celo vreme se ucime i na grada sekoj den se podolgo i so pomalku placenje , ama sega mislam e klucno da ne zgresam.Imame nepolni 2 meseci( na 12ti polni dva).Go stavam na grada prvo place se nervira posle pocnuva da jade cica nekoi 15-20 minuti i ne saka poveke dreme samo ama ne se najaduva i posle placi vristi i si jade sise od 70 ml.Probav da ne mu davam sise ama mnogu e gladen i nervozen i neke ni da cica posle vristi. Jas so mleko ne sum nesto mnogu polna, na pumpa vadam po 40tina ml pa se si mislam da ne nema dovolno i zatoa neke poveke da cica zosto koga se molzam odma posle podoj ne vadam ni 20ml. Nema sto ne pijam za mleko od caevi,do apcinja do se, se trudam da se molzam na sekoi 3 saati ama kako vo krug da se vrtime ako se trudam da izvadam dovolno za da ima za sise, nemam za da go dojam,ako mu davam na grada posle sme so prihrana i taka nekako se vrtime celo vreme.
Здраво мајки, ми треба совет. Породена сум на 22ри, ми дојде млеко за три дена и бебето си цица. Но, за 8 дена имаше качено само 100 грама. Почнав да му давам хип дохрана после секој подој (70 мл) и да се одмолзувам, но успевам многу малку да извадам со електрична пумпа (околу 30 мл за 30 мин). Дали тоа значи дека немам доволно млеко, дали правилно постапувам, има ли начин да се зголеми лактација?
Kako sto razbrav, se raboti za bebe od dve nedeli, ako stanuva zbor za bebe rodeno na 22-ri dekemvri. Verojatno ste bile na pregled, pa tamu e izmereno bebeto, velite 100 grama za 8 dena. Sigurno lekarot vi objasnil okolu krivata na novorodeneckata tezina, kade bebeto ja vraka ili ja nadminuva rodilnata tezina na okolu 2-nedelna vozrast.... zborot mi e da ne brzate so zaklucok deka nemate dovolno mleko, imajte predvid deka laktacijata seuste ne e vospostavena.
Не се секирај, ќе качи, и што се 20 гр разлика. Не е мерена на иста вага, родилна и кај матичен. Еве го моето качуваше до 9,5 кг стигна, и сега три месеци грам нема ставено. Рано ти е уште за паники. Гледај прво одмолзи се, и после дај му да цица на бебе. Колку што знам дека тоа е покалорично млеко. Јас имав многу млеко, градите преполни, одев и ми течеше по соба, а со пумпа електрична ни 30 не вадев.
Опуштено мајка. Нека поцица, исправен да ждригне, па пак да цица. Знам дека е тешко со предвремено породување. Често пати имаат рефлукс. Другарка ми беше ист случај. Ми беше многу жал. На четири месеци почна со кашички и се смири бебето. Еднаш на гости кај мене зема да го прска со осветена вода не можеше да го смири. Само на града почесто ставај го, во тивка просторија,затемнета, да не е многу топло. Те измачува молзење и плус се нервираш поради немање доволно млеко.
8 дена, 100гр не е малку за новороденче. Следи ги пелените, ако се полнат бебе не е гладно. Не значи дека сите качуваат килажа по книга. Прво бебе на града, нека цица па после ако плаче или е нервозно давај му АД или молзено. Молзењето не е знак дека немаш млеко. Има мајки со продуктивни цицки да надојат 3 деца ама не можат да измолзат нешто посебно
Ми треба совет. Бејби се расцица, нема сомнеж дека ќе цица, чак што више се буни на млеко од шише, ад ни да мирисне, мајчино може да пројде ако ептен сум упорна. Планот е навечер да дополнувам со малку мајчино околу полноќ на тој подој за да поспијам, така ме советуваше патронажната. Ќе го потрошам ова измолзеното што го имам веќе и ќе пробам без шише како ќе биде. Прашањето ми беше, дали да продолжам со чај, течности и се тоа за лактација пошто млеко имам прилично доста, влошки за гради менувам по најмалку 3 пати на ден, бебе цица и ако измолзам рачно имам уште 40-50мл да извадам ко ништо. Страв ми е да не направам мастит од една страна но и да не се намали млекото од друга. Потреба за храна засега немам голема, ама за течности имам неверојатна. Пијам Хип чај, домашен сок од праска и вода.
Јас чај Хип уште пијам, синко има 4 месеци ама залиха имам за до година + ми рекоа демек помагал со грчеви. Го пијам кога водата ќе ми стане досадна, не како на почеток задолжително 2 чаши